ГЕРБ не видя смисъл да преговаря с "България без цензура" (допълнена)

Румяна Бъчварова (ГЕРБ) и Светлин Танчев ("България без цензура" на днешните разговори в парламента

© Велко Ангелов, Капитал

Румяна Бъчварова (ГЕРБ) и Светлин Танчев ("България без цензура" на днешните разговори в парламентаГЕРБ прекрати консултациите с коалицията "България без цензура", след като обсъдиха едва четири теми от 18-те теми, дискутирани с останалите партии от началото на седмицата. Причината - екипът на "България без цензура" не дал гаранции, че може да представи обща политическа позиция.


След два часа разговори - най-кратките от началото на седмицата досега, пред журналисти Цецка Цачева (ГЕРБ) обяви, че няма да има повторна среща между двете формации.


"Нашите основни приоритети чувствително се разминават с това, което те пропагандираха в предизборната кампания. Ние не приемаме такъв морал в политиката – с едни послания да привличаш избиратели и след като вече си тук, да не даваш формулата, по която ще изпълняваш своите обещания", каза Цачева. И добави: "Ние считаме, че е задължителна приемственост между посланията в предизборната кампания и политиките, която всяка политическа сила следва да изпълнява в Народното събрание".
Председателят на ЗНС Румен Йончев каза, че преди да са ясни съставът и програмата на правителството, предложено от ГЕРБ, парламентарната група на "България без цензура" няма да има решение дали ще гласува "за" или "против" такова правителство.


Той посочи, че са отишли на днешните разговори с очакването да видят "някакъв скелет на управленска програма" на бъдещ кабинет, но вместо това се е стигнало до анализ на предизборната програма на ГЕРБ.


"Мисля, че уместно прекратихме срещата, защото констатирахме достатъчно противоречия в двете програми", добави той.


ГЕРБ не видя смисъл да преговаря с "България без цензура" (допълнена)

© Георги Марчев


Менда Стоянова (ГЕРБ) посочи, че е водена дискусия по 4 точки от приоритетите на партията й. Разбирателство постигнали само за евроатлантическата ориентация на страната.


"Опитахме се да сме консенсусни и компромисни, но не срещнахме доверие от страна на ГЕРБ, че нашите избиратели биха одобрили това нещо и затова прекратихме разговорите", заяви Светлин Танчев, който ще ръководи парламентарната група на "България без цензура".


"Не сме имали впечатление, че ГЕРБ иска да управлява с нас, но правим това, за да предотвратим сформирането на правителство под натиск и отиграването на "златния пръст" в последния момент", подчерта Румен Йончев.


По-рано днес той обяви в телевизионно интервю, че "България без цензура" дава предварителна подкрепа на ГЕРБ, за да свали напрежението в най-голямата политическа сила и да я предпази от рекета, на който я подлагали от Реформаторския блок, за да "позлатят пръстите си".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK