Филип Гунев: Кметовете почти винаги участват в контролирания вот

Филип Гунев, заместник вътрешен министър

© Георги Кожухаров

Филип Гунев, заместник вътрешен министърКупуването на гласове е достигнало такива размери, че принуждава участниците в избори да действат според класическа Теория на игрите. Налице е класическата дилема на затворника. Тъй като не знаеш дали другите купуват, всяка партия гледа да купи, защото ако не купи, губи играта. Понеже има достатъчно основания да смята, че другите купуват, никоя голяма партия не може да си позволи да не купи гласове, ако иска да не загуби играта".


Това казва в интервю пред в."Капитал" заместник-вътрешният министър Филип Гунев. Темата е изминалите предсрочни парламентарни избори и как на тях е вървяло купуването на гласове. Малко след вота от асоциация "Прозрачност без граници" обявиха, че на тези избори контролираният вот се е увеличил близо два пъти и половина.


Гунев на практика потвърждава тази констатация и заявява, че в схемите са участвали кметове, общински съветници и местни олигарси.
"Кметовете са също сред най-важните играчи и почти винаги участват под една или друга форма в контролирания вот, а дори и в търговията. Те често са най-големият работодател в по-малките градове, защото държат общинските фирми – сметоизвозване, ВиК, горско и т.н, както и съответни подизпълнители към тези фирми или концесионери. На всеки избор те гледат как да капитализират този ресурс. Включително и на тези избори имаше куп независими кметове, бих ги нарекъл местни феодали, които чакахa до последните седмици на кампанията, следяха социологическите проучвания и преговаряха партиите, за да решат на кого да дадат "подкрепата" си с контролираните от тях гласове. Така на предходните избори някои от тях бяха подкрепили една политическа партия, а сега съвсем друга, и дори подкрепят две партии, разделяйки гласовете", заявява Гунев. По думите му много често в схемите участват и общинските съветници.


"Има случаи, в които един общински съветник може да държи до 3000 гласа – роми, бедни хора, застъпници. Той ги използва, за да бъде избран, а когато дойдат национални избори, ги търгува – ето защо не се учудвайте защо в големите областни градове често има съветници, които са минали през няколко партии."


Гунев заявява още, че в купуването може да се окажат и регулаторните органи – полиция, данъчни, инспекторати и т.н. "Те се назначават на местно ниво от много често по политическа линия. Това ограничава възможностите да се използва един по-широк властови ресурс, за да се притисне например собственик на фирма, която участва в контролиран вот на служителите си. Изведнъж се оказва, че местната инспекция по труда се управлява от политически свързан служител". 


Заместник-вътрешният министър дообрисува механизма: "Всички тези играчи си взаимодействат помежду си в процеса по купуване на гласове на местно ниво. Иначе самото купуване на местно ниво най-често се организира от местния депутат и не става дума за координация на национално ниво"


От думите на Гунев става ясно, че за тези избори МВР си е поставило цел, която досега не е била в обсега на министерството - да осветли посредниците,които са връзката между политическите партии и по-ниските нива за купуване на гласове. През годините не е имало дори желание МВР да знае кои са тези хора.


"Те най-често са от криминклния контингент или местни координатори на партии, а понякога и двете, по които до този момент не беше работено. Те говорят с ромските кланове, срещат се с местните олигарси, общинските съветници и кметовете. Много зависи и от работата на прокуратурата дали през следващите месеци ще има резултат от тези наши действия", казва още Гунев.


Попитан как се противодейства на купуването на гласове, заместник-министърът заявява, че работата на разследващите е затруднена от срастването "между регулаторните органи по места с местните олигарси и местната власт".


"Движение има, когато се получи помощ от централно ниво, но тук на централно нива ресурсът е ограничен и могат да се подпомогнат само някои местни структури. Купуването на гласове е реалност, която наблюдаваме във всички общински центрове. Това е почти естествен процес, на който трудно може да се повлияе само с репресивни действия, но може да се ограничи", смята още Гунев. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 479 Весело

  Ама шефа ти Близняшки вика, че изборти били честни и почтени като непорочна девица.

 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  много точни констатации ,не само кметовете ,цялата общинска власт е впрегната в това начинание ,а от избори ,както се вижда почти няма нужда ,партиите са завзели всичко ,остава да вземат да ни бесят по нареждане

 3. 3 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 426 Разстроено

  За съжаление е прав!
  Такава ни е псевдодемокрацията!

 4. 4 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Налице е класическата дилема на затворника. Тъй като не знаеш дали другите купуват, всяка партия гледа да купи, защото ако не купи, губи играта. Понеже има достатъчно основания да смята, че другите купуват, никоя голяма партия не може да си позволи да не купи гласове, ако иска да не загуби играта".
  Това си е прословутият параграф 22!
  Неведнъж тук съм заявявал, че на този етап е наложително да се въведе задължителното гласуване. Така от само себе си този проблем може да бъде решен и купените гласове да не оказват чак такова влияние.

 5. 5 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Следва да се допълни, че контролът над гласоподавателите не винаги произлиза от разни местни олигарси и работодатели, а често дори от домашния лекар например.

  За това в малките и планински общини е пълно с джипита и зъболекари в общинските съвети. Пациентите са им практически контингента и разменната монета за политическо влияние.

 6. 6 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#4] от "paf":цъ-те пак ще те купят.трябва да се въведе задължителното МИСЛЕНЕ.

  за чиста и свята република-но не с този народ
 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2835 Любопитно

  Всички са в кюпа, само че ще се разпределя все по-малко и по-малко, просто подвластните ИМ се изнизват към "белите" страни. Там изборите са такива каквито трябва да бъдат, а в БГ са в полза на ПАРтИиТЕ.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  И какво? Според тези констатации, изводът е че държавата ни е прогнила, смърди от всякъде.

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  [quote#8:"baxter"]Според тези констатации, изводът е че държавата ни е прогнила, смърди от всякъде.[/quote]
  ами не . показва по думите му че не са свършили единственото за което са назначени . с назначаването им е търсен точно този ефект и резултат .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Гунев добре се позовава на теорията на игрите, но пропуска важен елемент в нея, а именно, че при игри с повече от двама играчи са възможни коалиции, които действат като един играч. Важно е отговорните органи не само да открият и посочат поименно "играчите", но и да разследват образуването на такива коалиции и разпределянето на общата "печалба" между тях.

 11. 11 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 897 Любопитно

  [quote#8:"baxter"]И какво? Според тези констатации, изводът е че държавата ни е прогнила, смърди от всякъде. [/quote]
  Това изненадва ли те?
  До коментар [#8] от "baxter":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  Разбира се,но по закон никога не могат да се съберат достатъчни доказателства.

 13. 13 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Така е. Това е лошата "новина". Добрата "новина" е, че кметовете - обикновено - са тъпи натегачи. Искат да се самоизтъкнат пред партийното си ръководство, но не знаят как да го сторят, без да се орезилят.

  Свобода за Надежда Савченко!
 14. 14 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Супер! Затова трябват мажоритарни избори, така че всички тези хубостници местни феодали да влязат в парламента или да пратят свои проксита там. Да живей "брилянтната" идея за мажоритарни избори!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 15. 15 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Колкото повече се борим против купуването на гласове,толкова повече се купуват.

 16. 16 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#4] от "paf":

  Или образователен ценз. Прокаран елегантно и ефективно без да нарушава ничии права.

  Например супер сложна бюлетина, нека да я тестват с осмокласниците докогато образованието е задължително.

  Това ще ограничи ефективно точно групата, която си продава гласовете.

 17. 17 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#9] от "deribeev":
  До коментар [#10] от "abygale":

  Гунев вероятно може да изреди поименно стотици, ако не хиляди от въпросните брокери.

  Но после отиваме в полето на "какво ми се смееш, ти си го избра" Цацаров и там нещата спират.

  Затова натискане за съдебна реформа и промян на недосегаемия статут на висшите магистрати докрай.

 18. 18 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#15] от "dedo pepo":

  Ние не се борим, изборна активност в България под 50%, изборна активност в Германия - над 70%

  Истината е висша ценност
 19. 19 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Г-н Гунев не ни каза нищо ,което средностатистическият българин не знае!
  Интересува ме ТОВА СЛУЖЕБНО МВР за какво беше назначено- да констатира и коментира ИЗВЕСТНИ ФАКТИ или да направи така,че още предизборно те да бъдат санкционирани,избегнати или унищожени в зародиш!?

 20. 20 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  ЗамМин визира кметовете на ГЕРБ.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 21. 21 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Не "почти винаги", а винаги.
  Българите сме просто племе и претопяването не е чак толкоз' несигурно....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK