"Атака" отказа консултациите за кабинет, ГЕРБ: Те нямат отговори (обновена)

"Атака" отказа консултациите за кабинет, ГЕРБ: Те нямат отговори (обновена)

© ДневникОчаквано, "Атака" отказа да влезе в насрочените за днес консултации с ГЕРБ за бъдещото управление на страната. Срещата между двете партии така и не се състоя, а официалните изявления на преговорните екипи се превърнаха в размяна на обвинения пред медиите. 


Партията на Волен Сидеров беше поканена като част от поредицата срещи, които най-голямата парламентарна партия започна от началото на седмицата с другите формации, които влязоха в Народното събрание след предсрочните избори на 5 октомври.


Още в сряда, когато напусна разговорите при президента заради отказа срещата да се предава пряко, Сидеров постави условие на ГЕРБ да допусне камери на преговорите с "Атака". Преговорният екип на ГЕРБ - Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова, отказаха с аргумента, че до този момент преговорите не са излъчвани пряко, но се води стенографски протокол. 
Консултациите трябваше да започнат в традиционния час - 13ч. В 13.05ч. Волен Сидеров и депутати от групата му застанаха на трибуната за изявления в кулоарите на Народното събрание. 


Представителите на "Атака" демонстративно поискаха от служителите на парламента да отстранят знамето на Европейския съюз, което стои до трибуната, заедно с българския национален флаг. 


ГЕРБ са ме лъгали в очите, така че без камери вече с тях на маса за преговори не сядам, заяви Сидеров, който водеше екипа на формацията си, и добави, че от вчера той и колегите му, пробвали да се свържат с преедставителите на ГЕРБ, но никой не отговарял на телефонните повиквания и днес се установило, че няма промяна в позицията им срещу излъчването на разговорите. 


Лидерът на "Атака" за пореден път декларира, че консултациите нямат смисъл, освен да представят ГЕРБ като конструктивна партия. "Вчера една коалиция беше отрязана, въпреки че беше готова да предложи и това, което няма. С тях не протекоха разговори, защото схемата е решена - в следващото управление ще са ГЕРБ, "Реформаторският блок", "Патриотичният фронт" и със скрита подкрепа от ДПС", заяви той.


Сидеров използва изявлението пред медиите, което се излъчва пряко по държавната телевизия, за да повтори основните си тези - че България води колониална политика, че е против актуализирането на бюджета, че настоява за повишаване на пенсиите и за търсене на инвестиции от Русия и Китай, както и за закриване на американските военни бази в страната и против икономическите санкции на Запада срещу Москва.  


Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова (отдясно наляво) чакат преговорния екип на "Атака" в зала "Запад" на Народното събрание

© Дневник

Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова (отдясно наляво) чакат преговорния екип на "Атака" в зала "Запад" на Народното събрание


ГЕРБ: Няма да отстъпим, те нямат отговори на важните въпроси

Искането на "Атака" за пряко предаване на разговорите е в нарушение на мандата за преговори, който ние имаме, така че не можем да го приемем, заяви Цецка Цачева минути по-късно, когато екипът на ГЕРБ застана на трибуната за изявление. 


Тя добави, че причината за провала на преговорите е, че "Атака" не се е явила в часа и на мястото на преговори. "Не можем да си позволим продължаване на предизборната кампания, каквото смятаме, че прави "Атака", каза Цачева. 


Румяна Бъчварова оцени отказа на представителите на "Атака" да се срещнат с ГЕРБ като "неуважение към техните избиратели и към българската демокрация". 


Тя поиска знамето на Европейския съюз да бъде върнато обратно на мястото му трибуната за изявления в парламента, като изрази надежда, че "случаят с поругаването му ще бъде оценен от българите, които разпознават добре подобни жестове". 


"Атака" нямат отговор на основните въпроси, които интересуват българските граждани, те не се интересуват от възможностите за решение на онези проблеми, които засягат всеки българин", заяви Бъчварова. 


"Искахме да попитаме защо "Атака" подкрепяше скрито, негласно, в противоречие с всички правила на публичност и прозрачност управлението "Орешарски". Искахме да питаме каква беше цената на тази подкрепа и готови ли са да носят днес последиците на това управление", допълни тя. 


"Атака" отказа консултациите за кабинет, ГЕРБ: Те нямат отговори (обновена)

Преговорният екип на ГЕРБ прекрати изявлението си още при първия въпрос, който дойде от партийната телевизия на "Атака" - "Алфа", и беше за отказа да се допуснат камерите на срещата. След това Цачева, Стоянова и Бъчварова се върнаха на трибуната, за да отговарят на въпросите на други медии. Докато говореха, депутати от "Атака", които бяха останали в кулоарите, отново поискаха разговорът да се проведе в присъствието на журналистите. След това изявленията завършиха. 


Около пет часа по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в профила си в социалната мрежа "Фейсбук", че преговорния екип на партията му правилно е оценил поведението на "Атака". "За пореден път Волен Сидеров намери "най-удачния" начин да покаже, че евроатлантическият път на страната му е чужд и че празнодумството е най-силната му политика", пише Борисов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK