ГЕРБ и АБВ се разминаха за данъците и ядрената енергетика, но ще продължат консултациите

Консултации между ГЕРБ и АБВ

© Георги Кожухаров

Консултации между ГЕРБ и АБВГЕРБ и АБВ да установили сходство по 14 от 18-те преговорни точки за съставянето на ново управление, но имат непреодолими различия по данъчната система, развитието на ядрената енергетика и ролята на държавата в обществения живот. Въпреки това, партиите ввероятно ще продължат разговорите помежду си на експертно ниво.


Това стана известно след последния кръг консултации за бъдещото управление, инициирани от най-голямата парламентарна формация тази седмица. Преговорите продължиха повече от четири часа, като екипът на АБВ беше воден от лидера й - президента (2002 - 2012г) Георги Първанов. 


Общо е разбирането ни, че за стабилното управление е необходимо стабилно мнозинство, като остава отворена темата дали формулата за това е голяма коалиция с участие на основните партии, както настоява АБВ, каза след консултациите Румяна Бъчварова от преговорния екип на ГЕРБ. По думите й двете формации имат общо разбиране за политическа формула на правителството, като мнозинството е приело забележката на АБВ, че някои сектори, например "Сигурност", не трябва да бъдат политизирани, както и за необходимостта демографската политика да е сериозен акцент в политиката на новото управление. 
Установихме също, че партиите с които по принципни съображения не бихме искали да партнираме са еднакви, допълни Бъчварова. Тя посочи като "естествени" и основните различия, очертали се на срещата - за ролята на държавата: дали да се засилят или ограничат функциите й, за изграждане на нови ядрени мощности и за данъчната политика. 


Общото мнение на екипа ни е, че има възможност да продължим консултациите на експертно ниво, за да видим дали можем да сближим позициите си, обобщи Бъчварова.


Не просто коалиция, а широка


Продължаваме да смятаме, че най-добрият вариант е голямата коалиция - не просто широка коалиция от много партии, а голяма, в която оста да са двете най-големи партии и която коректно да събира левия и десния вектор в българската политика, коментира лидерът на ГЕРБ Георги Първанов.


Той взе думата след изложенията на членовете на преговорния икп на ГЕРБ и започна изявлението си със забележката, че Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова са предали диалога помежду им "скрупульозно и с акцент на позициите на ГЕРБ".


Първанов акцентира на различията в разбиранията на двете преговарящи формации по темите за енергетиката и за ролята на държавата. Подчерта, че партията му не се е отказала от стратегическите си виждания за промяна в държавното устройство, но не смята, че сега е моментът да ги поставя за обсъждане.  


Твърдо не


В изявленията си Менда Стоянова и Георги Първанов очертаха две точки, по които формациите имат сериозни концептуални различия - данъците и ядрената енергетика. 


ГЕРБ иска ниско плоско данъчно облагане, докато АБВ държи на прогресивно подоходно облагане с необлагаем минимум, въвеждане данък върху наследството за големите наследства, облагане на финансовите транзакции. Ние смятаме, че данъчната система трябва да се разглежда като взаимосвързано цяло и не е редно да се променят само отделни елементи, коментира Менда Стоянов, като уточни, че тези различия ще са елементи на експертните разговори.


Най-много време в преговорите отне въпросът за развитието на енергетиката, съобщи Първанов. Той повтори тезата си, че България трябва да развива ядрената енергетика, включително чрез строежа на нова атомна централа в Белене. Ат името на ГЕРБ Менда Стоянова потвърди, че партията продължава да подкрепя мораториума върфу проекта за строеж на централата. 


Съгласие е постигнато за идеите за действаща енергийна борса в  България и за включване на страната в Европейската енергийна борса, за развитие на националните енергийни находища на нефт, газ, кафяви въглища и за изграждане на допълнителни ВЕЦ.


През медиите Първанов повтори, че настоява да продължи работата по проекта "Южен поток", като изрази готовност да се отменят проведените от предишното правителство порочни процедури за изпълнители на проекта. 


Принципно съгласие, но с нюанси


Преговорните екипи на ГЕРБ и АБВ обявиха няколко теми, по които са постигнали принципно съгласие, но различия в нюансите. 


Първата е здравеопазването, където АБВ настояват да постепенно увеличаване на бюджета, но на експертните преговори ще се обсъжда откъде може да дойде то. Ще продължат разговорите и по искането на АБВ за диференцирана ставка по ДДС за лекарствата, с което ГЕРБ не е съгласна, каза Менда Стоянова. 


Различия са били установени и по пенсионната реформа, където АБВ настояват повишаването на пенсионната възраст да бъде съобразено с продължителността на живота. 


Разминавания проличаха и по темата за сигурността. "Г-н Румен Петков (бивш вътрешен министър, понастоящем една от ключовите фигури в АБВ - бел. ред.) отбеляза, че България трябва да бъде честна и категорично да откаже да приема повече бежанци, тъй като няма ресурс и условия за това", отбеляза Менда Стоянова. тя допълни, че има принципно съгласие за структурните промени чрез отделяне на ГДБОП от ДАНС, но след сериозен анализ за резултатите от обединяването им и какво се случва с информацията, която тези системи притежават - как е използвана, съхранявана и разпределяна.


Имахме сериозен спор за ролята на държавата, коментира Георги Първанов и уточни, че АБВ продължава да настоява за засилена - регулираща, а не потискаща, роля в икономиката, здравеопазването и образованието. Очевидно този разговор ще трябва да се случи отново в конкретните му аспекти, заключи той.


Твърдо да

Темите, по които ГЕРБ и АБВ посочиха, че са се обединили най-лесно са за промени в избирателната система и за извеждане на демографската политика като основен приоритет на новото управление. 


ГЕРБ даде да се разбере, че след обществен дебат е склонна да приеме идеята за задължително гласуване. И двете формации са за засилване на мажоритарния елемент в изборите, а различията отново са в нюансите - дали чрез преференцията (ГЕРБ) или чрез директен избор на половината депутати по мажоритарната система (АБВ). 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK