Съветът по пенсионната реформа ще представи идеите си

Съветът по пенсионната реформа ще представи идеите си

© Цветелина Белутова, КапиталКонсултативният съвет за оптимизация на осигурителната система ще представи днес идеите си пред медиите. 


Съветът изготви пакет от предложения за реформи на осигурителната система, които служебното правителство ще остави на следващия редовно избран кабинет. Той ще реши кои от тях да внесе за обсъждане и гласуване в парламента.


Съветът се ръководи от вицепремиера и министър на труда и социалната политика в служебния кабинет Йордан Христосков, а негови членове са експерти по темата от администрацията, работодателските и синдикалните организации и неправителствения сектор. 


Отчетът на звеното идва на фона на протести от работещите в силовите ведомства срещу затягането на режима за пенсиониране за тях. Според публикации в печата сред предложенията на съвета са въвеждане на възраст за пенсиониране на полицаи и военни, увеличаване на осигурителните вноски за пенсия и за безработица за всички категории работещи, промяна във формулата за изчисляване на пенсиите. 

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Вдигането на възрастта за пенсиониране на ангро не е пенсионна реформа. Има много професии с висока степен на риск, има много професии, които просто те стапят и на 55-57 години си гроги, да им вдигнеш просто ей така възрастта за пенсиониране означава да изложиш на риск не само отделния човек но и големи групи от хора около тях. Реформа, ако има трябва да направи задълбочен анализ на рисковите и силно активни работни места и да определи прагове за пенсиониране.

 2. 2 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Няма живот в България. Гниеща нация, управлявана от неграмотни и лакоми за власт и пари хора.

  Да живее България и българският народ.
 3. 3 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Любопитно

  какви пенсии и реформи от същите които се правиха на работодатели по соца и по прехода ? Даже и за държавна администрация не стават в истинския смисъл на думата пенсия. Някакъв кръжок по усвояване на пари по програми от типа на едновремешното ТНТМ, фалшифицирани протоколи с гръмки думи, парите в джоба и на конец як банкет с напиване до безумие.
  Тоя филм сме го гледали на живо 45 години + 25 години осъвременен вариант ТНТМ стана държавни проекти и поръчки.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 4. 4 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци и БКП
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци и БКП
  Рейтинг: 624 Разстроено

  Не плащам вноски за "пенсия" от 2007.
  НЕ ОЧАКВАМ НИЩО от измислената българска "пенсионна система".

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 5. 5 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Некадърност, лакомия и идиотизъм не са качествата, необходими за пенсионна реформа!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 6. 6 Профил на antonbm
  antonbm
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Средна възраст на пенсиониране в системата на МВР – 50 години. Да не изброявам другите им социални придобивки.
  60% от тези пенсионери работят и след това.
  442, колко години според теб трябва да продължи „задълбочения анализ на рисковите и силно активни работни места за определяне праговете на пенсиониране”?

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Кръжокът "офча мисъл" ще се опита да ни пробута орязване на привилегиите за фуражките заедно с повишаване на осигурителната тежест, сиреч орязване на заплатите на абсолютно всички работещи освен държавните служители, които не внасят осигуровки.

  Това, дами и господа, се казва да ти продадат романа "Шогун" в комплект с 6-те тома на другаря Тодор Живков. Срам за всеки, който изобщо изслуша докрай на глупостите на тези селски хитреци - бай Ганьовци.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 8. 8 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Имам големи съмнения, че следващото правителство ще е в състояние да прави каквито и да е кардинални реформи, за съжаление

 9. 9 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#8] от "daam":

  Имам съмнение, че което и да е правителство би направило сериозни реформи. Това значи, да падне на другия ден.

  Търтеите в системата са критична маса и могат да диктуват правилата. Когато се касае за безплатния мед, се солидаризират на момента.

 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Достатъчно е да прочетем коментариите за да се убедим, че преобладаващото желание е да не се пипа нищо.
  По отношение на възрастта - според мен точно на "ангро" трябва да се повишава - с какъв тренд и за кои до момента съществуващи категории е въпрос който може да се прецизира. Но няма как да се отрекат двата факта - повишаване ( слава Богу) на средната продължителност на живота, много работещи пенсионери и т.н., така и измененията в съотношението на хората които работят и заплащат вноски в НОИ и хората които са пенсионирани, предстои да се пенсионират в следващите години.
  Втория факт е, че и нищо да не се направи, пак от нашите пари ще се доплащат пенсиите - в момента това е над 50% доплащане от страна на бюджета. Въпроса е устройва ли ни това положение или хие, като общество бихме желали, тази система да влезе в някакво равновесие.

 11. 11 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1206 Весело

  Тези мерки,както ги гледам,трябва да бъдат предложени в пакет с мерки за борба със сивата икономика,тъй като няма начин делът й да не се увеличи.А защо не е нови дългове,тъй като няма никакво съмнение че приходите в НОИ ще намалеят.

 12. 12 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 860 Неутрално

  [quote#1:"442"]Има много професии с висока степен на риск, има много професии, които просто те стапят и на 55-57 години си гроги, да им вдигнеш просто ей така възрастта за пенсиониране означава да изложиш на риск не само отделния човек но и големи групи от хора около тях.[/quote]
  -"Стрес мори учители и лекари"
  "Учителите и лекарите са най-стресирани

  Увеличи шрифта Намали шрифта

  Учителите и лекарите са най-стресиращите професии у нас. Това показва национално проучване на Главната инспекция по труда (ГИТ) за миналата година.

  Оказва се, че шумът, който вдигат децата в клас, е основен източник на стрес за преподаватели. Заради напрежението от работата с пациентите и колегите лекарите пък губят съня си, показват още данните от проучването, цитирано от "Монитор". Заетите в сферата на образованието и здравеопазването оглавяват класациите за най-много заболявания вследствие на напрежението на работното място. Челната тройка на проблемите със здравето, провокирани от стресовата професия, допълват журналистите. "Има доказана връзка между напрежението в офиса и високото кръвно, язвата, диабета и проблемите с опорно-двигателната система", заяви главният асистент в катедрата по трудова медицина към Медицинския университет д-р София Евстатиева. Стресът е основна причина и за умората и тревожността на учителите и лекарите. Оказва се, че чиновниците също попадат в графата с най-тревожните професии.

  Според анализ на Европейската агенция по здраве и безопасност при работа половината българи се трудят в стресова среда. Над 50% от европейските служители също признават, че стресът е неизменна част от работата им. Българските работодатели, за разлика тези в Европа, рядко предприемат обаче мерки за намаляване на напрежението в службата. Под 10% от предприятията у нас прилагат антистрес техники. "В това отношение сме на предпоследно място в Европа, като след нас е само Испания", отчете специалистът по безопасни условия на труд Деяна Илиева.

  За да се борят с напрежението, фирмите у нас организират спортни дни и конкурси за рисунки на децата. В Европа пък залагат на по-нетрадиционни мерки като "телефон на промените". Това е телефонна линия, която се прилага в случаите на големи промени в компанията. На "телефона на промените" могат да се обадят всички служители, които искат да потвърдят или отхвърлят дочут слух за фирмата. /БГНЕС
  "София / България
  http://flip.bg/forward/1578996/uchitelite-i-lekarite-sa-naistresirani

 13. 13 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1206 Весело

  Направи ми много "добро" впечатление,че едноличните търговци се пенсионират на минимална пенсия,защото са се осигурявали на минимален осигурителен доход,независимо от това този МОД дали е бил 240 преди Дянков,420 след Дянков,или 620 след някой Христосков. Важното е да се е наричал "минимален".
  Та в този сектор класовата борба протича с най-добри успехи.

 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  Спрете се на някаква реформа,която може да работи поне 15 години,нищо,че времената са динамични.

 15. 15 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#12:"Бенк-Бенк"]Учителите и лекарите са най-стресиращите професии у нас. Това показва национално проучване на Главната инспекция по труда (ГИТ) за миналата година. [/quote]

  Ами да идат в мината там стреса е по - малко или в химическо производство където за секунди трябва да се взимат правилните решения и натискат правилните копчетиЯ инак БУМ и ойде пенЦията.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 16. 16 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Реформи - добре.
  А реформа в ума на българина...навит да го осигуряват на 340, а да взема 800. После да плаче, че пенсията малка...Някой схваща ли, че това е проблема и той ощетява пенсионната система?

 17. 17 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 860 Любопитно

  [quote#15:"Танас"]Учителите и лекарите са най-стресиращите професии у нас. Това показва национално проучване на Главната инспекция по труда (ГИТ) за миналата година. - цитат на коментар #12 от “Бенк-Бенк”

  Ами да идат в мината там стреса е по - малко или в химическо производство[/quote]
  - Май си забравил да споменеш и варианта- да садят компири, предложен преди време от Вожда ти на ИТ специалистите.

 18. 18 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1206 Весело

  [quote#16:"СЪВЕТНИК на свободна практика"]А реформа в ума на българина...навит да го осигуряват на 340, а да взема 800. После да плаче, че пенсията малка...Някой схваща ли, че това е проблема и той ощетява пенсионната система?[/quote]
  Ооо,това нещо се лекува много лесно. Биеш един шут на солидарния осигурителен модел и готово,веднага става ясно кой пие и кой плаща.
  У нас солидарният пенсионно-осигурителен модел е влошен вариант на социалистическия.По света не знам как е.

 19. 19 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Най важното е да кажат какво искат , ако искат да взимат скрит данък от 30 -40 % от доходите и никой да не доживее да получи пенсия да го кажат.

 20. 20 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#17] от "Бенк-Бенк":

  Той е Ваш Върховен Вожд не е мой нещо сте се объркали.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 21. 21 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#10] от "tsvetko_51":

  Приказваш абсолютни глупости:
  1.По отношени на средната продължителност на живота - в България за 2012 г средната продължителност на живота е 74.32 г., а в Белгия - 80.38 г. При смятане средна продължителност на получаване на пенсия 15 г. - това означава, че в България в момента мъжете трябва да се пенсионират на 60 г.
  2. Доплащането от страна на бюджета е заради факта, че социалните разходи не са разделени от пенсионните. С други думи социалните пенсии, инвалидните пенсии и т.н. не се плащат от отделен бюджет на социалното министерство, за да се види дефицита и начините на финансиране, а от пенсионния бюджет. Да не говорим за прилапването на Сребърния фонд и национализирането на пенсионните фондове.
  3. Само в България тихомълком пенсията се изчислява от няколко години върху 35% от осигурителния доход/т.е върху 2000 лв осигурителен доход получаваш 700 лв. пенсия/. Преди това се изчисляваше както в момента в Германия - върху 70% от осигурителния доход.
  4. Отново тихомълком беше премахната възможността за предварително пенсиониране на хора от 3-та категория, на които не достигат до 2 години осигурителен или трудов стаж/-
  чл.68,ал.3 КСО/ - предсрочно пенсиониране за лицата, които не са навършили необходимата възраст и нямат необходимия трудов/осигурителен стаж, като сумарно от двете изисквания не се надхвърлят 24месеца.

  Мога да напиша още 2 страници, но полза няма...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  До коментар [#9] от "niakoi_si":

  Ти не се ли усещаш,че си против пенсионната реформа,след като твърдиш,че тя ако бъде направена правителството щяло да падне?! Па то точно затова падат правителствата,защото НЕ правят реформи! По ТВ"Европа" имаше тези дни въпрос в смисъл:"Трябва ли да се увеличат годините за пенсиониране на полицаите и военните?" Забележи,83% отговориха с "Да"! Демек,този който осъществи тези реформи може и да загуби фуражките като електорат,но ще спечели огромна част от българският народ. Но на такива като теб са набили в главата мантрата,че който прави реформи е обречен и всеки път налапвате въдицата!

 23. 23 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#12] от "Бенк-Бенк":
  И според мен лекарите и учителите са хора със стресираща работа - особено работещите в големите градове, в натоварени болници и училища. Учителите поне имат по-голям отпуск и се пенсионират по-рано.
  А за обикновения работник според мен е добре да се увеличава възрастта по-бавно - например 3м. на година, като същевременно се подобри здравеопазването на хората над 50 години.
  Да се увеличи възрастта за пенсиониране драстично на полицаите и военните, всички държавни служители да си плащат осигуровките + пълна ревизия на хората с ТЕЛК.

 24. 24 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 860 Весело

  [quote#20:"Танас"]До коментар [#17] от "Бенк-Бенк":

  Той е Ваш Върховен Вожд не е мой нещо сте се объркали. [/quote]
  -Ами на, обърках се- ТОЙ е Всеобщ и на всички БГ граждани "Върховен Вожд". Но Тезата Му да се садят компири добре кореспондира с идеята Ви учителите и лекарите да идат на работа в мините и/или в химическата индустрия.

 25. 25 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 860 Неутрално

  -Когато е започвал трудовия си стаж, всеки или поне повечето от сегашните кандидат- пенсионери е сключвал "договор" с Държавата / ДОО/ колко години да работи и на каква възраст да се пенсионира. С т.н реформи целящи само вдигане на необходимите трудов стаж и възраст за пенсиониране, практически този "договор" едностранно се нарушава. А така никой трудов човек не може да си планира живота. Вдигането на изискуемите години за трудов стаж и възраст за пенсиониране може да става коректно само на етапи за всички хора от годината, в която започват трудовата си биография. Но за това се иска перспективно мислене и дългосроно прогнозиране и планиране на процесите. Много по- лесно са урбулешките решения "на ангро". И в други държави тези критерии се увеличават но не в "БГ вариант", а постепенно, разсрочено в рамките на период от много повече години.

 26. 26 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Гневно

  "Реформа" по комунистически - предложена от комунисти, за реализиране от комунисти. Каква справедливост да очакваме?
  Първо трябва да се намали полицията НАПОЛОВИНА, след което да се изравни пенсионната им възраст с тази на останалите граждани.
  Второ всички да си плащат осигуровките.
  Трето....
  Ама комунягите ще вдигнат осигуровките и възрастта на тези, които издържат системата с последни сили, лишавайки се от храна и отопление, а "правоимащите" няма да ги пипнат!
  И какви са тези 20 брутни заплати при пенсиониране? ААААЛООООУУУУУ!!!!!???

 27. 27 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 857 Неутрално

  То е ясно каква ни я мислят. Понеже никой няма да смее да закачи зелените чорапи и фуражки дебелесорковци за бюра и видни тюфлеци (виж 150кг катаджии по пътищата), останалите ще бачкат до 67 (беше тя да 65, сега почече като в Швеция).

  И да пари пак няма да има, докато всичките социална плащания, и всичкото тъмно зелен индобългарин е с инвалидна пенсия. Затова пенсионер ще бъде почетна длъжност.

 28. 28 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Всяко запазване на привилегиите на шапкарите и натоварване с допълнителен стаж и невъзможна възраст на реално издържащите системата,ще обезсмисли съзнателното осигуряване.Би било кретенизъм да се плаща за да получава друг.
  А и т.н.инвалидни пенсии/в голямата си степен неистински/ трябва да излязат извън пенсионните фондове и социалните да си ги поемат.Та да се знае как един етнос от бебе до финал се е соц.подпомогнат.

 29. 29 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#19] от "lout66":

  Преди години Иван Нейков по една от телевизиите сподели, че идеята е по-малко хора да взимат пенсия. Така, ме тези само прилагат тази идея. Между другото българите живеят средно по 5 - 8 години по-малко от връстниците си в Европа. Не знам как се е увеличила продължителността на живота им, освен в нечии невчесани мисли.

 30. 30 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#26] от "Коки":

  Представяте ли си 65-годишен човек да надбяга двадесетинагодишен престъпник?

 31. 31 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#22] от "deaf":

  Незнам колко от хората са отговорил с ЗА да се вдигне възрастта за пенсиониране на полицаите, ама със сигурност не са били нито полицаи нито тяхна рода.

  А полицаите и военните заедно със семействата си са една добре организирана и масивна електорална маса. И никой политик няма да посмее да ги пипне - вервай ми. Не и докато ножа не опре до кокала и не се стигне до финансов колапс и няма накъде. Това трябваше да се направи по времето на Костов, след големия срив, някак си щяха да го понесат. Ама дажи и той не посмя да ги пипне. В момента, а ги барнеш, а падаш от власт.

 32. 32 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#22] от "deaf":

  И не ми дръж тон като на пубер! Нито си ми на стажа, нито на осигуровките и данъците, та да ми даваш оценки!

  Апропо, аз съм радетел за точно обратната крайност. Фуражките като искат да се пенсионират рано - отделен пенсионен фонд и колкото си натрупат си го разпределят както те си искат. Ако искат и на 10 години стаж да се пенсионират не ми дреме. Същото и за миньори, летци и каквито там друго "сложни и опасни" професии се сетиш. Професионален фонд и да оставят останалите на мира.

 33. 33 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#21] от "mitko11":

  Можеш много страници да напишеш, но наистина полза няма. Много лесно осредняваш, ама си има хора за тези сметки. Средната продължителност на живота дори и да е ниска - тя наистина се покачва. Иначе ако се пенсионират мъжете сега на 60 то ще получават средно 17,13 години пенсия, а не 15 !!!

 34. 34 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Христосков разлая кучетата...нищо повече.

 35. 35 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  [quote#32:"niakoi_si"]Професионален фонд и да оставят останалите на мира.[/quote]
  То точно това се заложи 97-2001 год.,ама се оказа че НИКОЙ не контролира реалното внасяне на вноските.Дянков преди 4 години реквизира и малкото събрано точно с мотива,че няма как да пенсионира миньори с по 100 лв,щото толкоз им се било събрало.И отново НОИ плаща всичко.За реалните вносители - нищо.

 36. 36 Профил на dr.davidhunter
  dr.davidhunter
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#2] от "Massive atack":

  Гнусен песимизъм

 37. 37 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Когато започнах работа, държавата сключи с мен един договор относно правото ми на пенсиониране. Питам се откъде накъде в рамките на няколко години след промените този договор се нарушава неколкократно без някой да е искал съгласието ми. Като пример бих дала: родените до 1960 г.вкл по стария закон, родените от 1961 до 1965 вкл. на 57 за жените и 61 за мъжете,,от 1966 до 1971 вкл.59 за жените и 62 за мъжете и тн. Така докато се достигне желаната възраст и изравняването на възрастта между мъже и жени. Това би внесло известна сигурност в осигуряващите се, а не като сега.

 38. 38 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#18:"vjacho"]У нас солидарният пенсионно-осигурителен модел е влошен вариант на социалистическия.По света не знам как е. [/quote]
  По света и тъй го има и иначе, зависи от богатството на нацията.
  Но, че личната отговорност и личния интерес са факторите, които дисциплинират и мотивират си много прав. Една минимална социална пенсия от данъци и другото сам внесъл, сам получил. Схемата измислена в света (дивия запад начело със сащ) е да внасяш 15 % от доходите си в продължение на 40 години при доходност от 5 % годишно, за да имаш следващите 25 години доход и стандарт равен на този, когато си бил на работа. При нас в момента вноската е 5% от заплатата до горната граница, доходността на ПОД е между 2 и 3 %, така при заплата от 1000 лв. за 40 години лицето ще има пенсия от 120 лв. Пародия и в солидарната и в застрахователната пенсионна система.
  Я да вземат да освободят от данък доходите до 15% от размера им ако се внасят в ПОД и стоят там до пенсионна възраст. Доброволно, който иска! И наблюдавай резулати. Щом още при внасянето си на +10% доходност, поради липсата на данъчна тежест, очаквам добри постъпления по ЛИЧНИТЕ ПАРТИДИ.

 39. 39 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1248 Любопитно

  [quote#37:"neznaiko_2011"]Като пример бих дала: родените до 1960 г.вкл по стария закон, родените от 1961 до 1965 вкл. на 57 за жените и 61 за мъжете,[/quote]
  При започване на пенс.реформа възрастта и стажа плавно започнаха да растат като в 20 годишна перспектива се знаеше че жени ще се песионират с 90 точки/поне 30 от стаж и поне 60г.възраст/,а мъжете с по 3 год. стаж/възраст отгоре.Всички вноски на родените преди 1960 год.потъват в НОИ,няма и стотинка в частните фондове като лична пенсия с права и на наследяване.Дянков и Борисов отмениха точките,прибраха част от натрупаното в частните проф.фондове в НОИ и въведоха скоростното нарастване с по 4 месеца годишно на стаж и възраст.За доста хора излиза,че ще е до умирачка или просто до некаква пенсийка за поне 15 год стаж.На поне 68 години.Това не е реформа,а обир,който ще откаже и последните имащи някакъв стимул,щото е безсмислено.

 40. 40 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Вторачили сме се в реформите,като панацея,ама не са това,което предлагат.

 41. 41 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#21:"mitko11"]2. Доплащането от страна на бюджета е заради факта, че социалните разходи не са разделени от пенсионните.[/quote]
  А! Точно!
  А това са съвършенно различни осигурителни събития, и режима им трябва да бъде различен, а фондовете отделени!

 42. 42 Профил на obektivnite
  obektivnite
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Някой от този съвет плаща ли осигуровки и работи ли въобще?
  Щом се гаврят с въоръжените и подготвените, смятайте какво ще направян с "безпомощната" част от все още работещите.
  Тази реформа трябва да се направи не от комунизирани леви и мафиозирани десни, а от обществен съвет след референдум.
  За справка в случая професионалист = комунизиран = мафиот.
  Извода е наказание чрез не гласуване, не работене, а най добре обществено обединение и възраждане около каузата право на достоен труд и почивка.
  Обединение без ДС, Партийни Величия и полуграмотни зависими синдикати.

 43. 43 Профил на obektivnite
  obektivnite
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Обществено обединение "ВЪЗРАЖДАНЕ" за достоен труд и право на почивка.
  Все още има достойни работещи хора, който могат да бъдат реални и достойни лидери и обединители на обществото.
  Единствено българското общество в страната и чужбина в т.ч. и Турция могат да се противопоставят на националната гавра с българското общество наречено " демократичен преход ".
  Единствено чрез труда си сме запазили част от човешкото си достойнство, този съвет е създаден с цел да ни отнеме и това.
  Почти са успели затова е крайно време да се възродим около защитавайки основното си право на труд.

 44. 44 Профил на obektivnite
  obektivnite
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#7] от "cinik":

  Тези не са Байганьовци Бай Ганьо е търси келепира.
  Тези са наемни убийци, защото след образованието и здравеопазването използвани като куршуми в обществения организъм, осигурителният куршум ще е последен и смъртоносен за всеки един.
  Чрез системите който трябва да ни създават и мотивират те всъщност ни убиват.
  Все повече хора в тази държава ще са мъртви преди да са умрели, Амин.

 45. 45 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 860 Весело

  [quote#39:"Лелка"]Дянков и Борисов отмениха точките,прибраха част от натрупаното в частните проф.фондове в НОИ и въведоха скоростното нарастване с по 4 месеца годишно на стаж и възраст.[/quote]
  -И затова скоростно си "изпълниха" мандата в "съкратени срокове"- за три и половина, вместо за четри години.

 46. 46 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  [quote#13:"vjacho"]едноличните търговци се пенсионират на минимална пенсия,защото са се осигурявали на минимален осигурителен доход,независимо от това този МОД дали е бил 240 преди Дянков,420 след Дянков,или 620 след някой Христосков. [/quote]

  Ние на форума имаме такива теоретици, като ги питаш защо само ЕТ плащат ДОД от 15% (специална наказателна ставка) и отгововорът е "ами те си знаят защо".... И двете страни са си стиснали ръцете консенсусно - едните ще им налагат високи данъци, другите ще крият и като теглиш чертата, нещата са на фитка.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 47. 47 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 860 Весело

  [quote#30:"ikar_01"]До коментар [#26] от "Коки":
  Представяте ли си 65-годишен човек да надбяга двадесетинагодишен престъпник?[/quote]
  -Кауза пердута, май! Освен, ако първо не стреля, а чак после го подгони.! Ама и "представление" би представлявала и 65- годишна балерина да "подскача" на сцената, освен ако не играе Умиращият лебед? Или 65- годишна акробатка да ходи по въже, подпирайки се с бастун, високо над главите на публиката.
  П.П.За още много професии има какво да се каже по въпроса.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK