Съдът отказа екстрадиция на Кобляков (обновена)

Николай Кобляков

© Георги Кожухаров

Николай КобляковНиколай Кобляков, руснак с френско и руско гражданство, известен правозащитник и опонент на Путин, няма да бъде екстрадиран в Русия, реши Софийският градски съд. Информацията, която съдът изиска на предишното заседание през септември, не е убедила съда, че Кобляков трябва да бъде екстрадиран. В определението бе посочено, че то е взето единствено въз основа на информацията, с която е разполагал съдът, и не бива да се политизира.


Преди да се произнесе съдът, Софийската градска прокуратура оттегли искането за екстрадиране. 


Това стана днес, като пред съда представителят на държавното обвинение по делото Валентин Кирилов представи различна теза, припокриваща се до голяма степен с версията на защитата. А именно, че Кобляков е преследван заради политическата му дейност и критиките му към управлението на президента Владимир Путин.
Прокурор Валентин Кирилов сякаш беше забравил за руското обвинение срещу Кобляков, заради което българската прокуратура поддържаше тезата, че той трябва да бъде екстрадиран - че е участвал в измама за 1.2 млн. евро. Кирилов всъщност обяви Русия за тоталитарна държава, неспособна да осигури справедлив процес на дисидента. Кирилов дори смята, че  "политическата дейност" на Кобляков е "добра", предаде "Медиапул".


Обвинителят дори се позова на доклади на международни правозащитни организации, критикуващи политиката на руския президент. 


"Кобляков участва активно в юридическа дейност и развива дейност, насочена срещу Путин. Тази дейност постига резултати, следователно е възможно, ако бъде върнат в Русия, да бъде преследван. Правото на справедлив процес не е гарантирано в Русия, дори е сериозно застрашено", заяви прокурор Кирилов, цитиран от "Правен свят". 


Предишното заседание - на 10 септември - беше отложено заради необходимост от  допълнителна информация и неясноти в позоваването на законите в обвинението срещу Кобляков. Руската страна е посочила в молбата за екстрадицията на Кобляков текст от Наказателния кодекс с редакция от 13.06.1996 година, а в постановлението за привличането му като обвиняем  е цитирана извадка от федералния закон от 7.03.2011 г.


Съдия Десислав Любомиров обясни защо отказва да екстрадира Кобляков - от формална страна са постъпили исканите документи, които да уточнят обвинението срещу Кобляков. От тях обаче не може да се направи категоричен извод за какво точно противоправно поведение се иска предаването на Кобляков и на кой точно текст от българския Наказателен кодекс съответства обвинението.


Съдът отмени забраната на Кобляков да напуска страната и прие, че екстрадирането му може да го постави в утежнено положение. 


С отказа руснакът да бъде предаден на руските власти, съдията предизвика овации в залата, пълна с поддръжници на дисидента.


"Съдът категорично се дистанцира от политическото говорене, тъй като е абсолютно неприсъщо за процеса, а в него следва да бъда обсъдени всички предпоставки, стриктно спазвайки принципите на законността", каза съдия Любомиров, дистанцирайки се от речта на прокурора.


Кобляков е в България от началото на август тази година. Той беше задържан на летище София и остана в ареста за 72 часа. Според руската прокуратура той е участвал в измама на френска фирма за 1,2 млн. долара. Според правозащитни организации обаче той е преследван от властите в Москва по политически причини.


Решението на съда подлежи на протест от страна на прокуратурата, което след изразената нова позиция от страна на представителя на държавното обвинение, едва ли ще се случи.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK