Съветът за пенсионна реформа предлага вдигане на осигуровките

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков

© Юлия Лазарова

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан ХристосковНарастване на осигурителната вноска за фондовете "Безработица" и "Пенсии" с по 1 процентен пункт от 1 януари 2015 година, предвижда предложение на Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система към министъра на труда и социалната политика, съобщи социалният министър Йордан Христосков. Той представи днес на пресконференция вариантите на предложенията на експерти по осигуряването, съобщи БТА. 


Следващата стъпка е от 1 януари 2019 г. да има увеличение само за фонд "Пенсии" с 1 процентен пункт.


Друг вариант предлага увеличението на осигурителната тежест да започне от 2016 г. При него вноската за фондовете "Безработица" и "Пенсии" ще нарасне с по 1 пункт от 1 януари  2016 г, а 2019 г. с един пункт ще нарасне само вноската за пенсия. 
Освен това се предлага вноската в универсални пенсионни фондове, която плащат родените след 1 януари 1959 г. да се увеличи с 1 процентен пункт от началото на 2017 г. Така само за година сумите по личните партиди на осигурените ще нараснат с общо 200 млн. лв. 


Според сегашното законодателство вноската във фонд "Пенсии" е 17.8%, а за безработица - 1%, разпределени между работодателя и работника в съотношение 60:40. 


Експертите са изчислили, че увеличаването на осигуровката с 1 процентен пункт ще донесе във фонд "Пенсии" допълнително 225 млн. лв. годишно, а във фонд "Безработица" - 204 млн. лв. Това ще разтовари и държавния бюджет като субсидията към НОИ ще намалее от 2.1 млрд. лв. на 1.7 млрд. лв.- през първата година. 


Друго предложение е максималният месечен размер на осигурителния доход  да се обвърже с размера на минималната работна заплата. Разработени са два варианта - максималният осигурителен доход да се определя спрямо минималната заплата към 1 януари на съответната година или спрямо текущия месец. И в двата случая се предвижда максималният осигурителен доход да е между 8 и 10 пъти по-голям от минималната заплата. 


Предложенията предвиждат максималният месечен размер на осигурителния доход за 2015 г. да стане 3040 лв., ако е равен на 8 МРЗ, и 3800 лв., ако е равен на 10 МРЗ. Сега то й 2400 лв.


Има и предложение още от началото на 2015 година да се въведе наказателна отговорност за длъжностни лица, които избягват установяването или плащането на задължителни осигурителни вноски.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Има и предложение още от началото на 2015 година да се въведе наказателна отговорност за длъжностни лица, които избягват установяването или плащането на задължителни осигурителни вноски....................Това трябваше отдавна да се направи и да се събира всичко,а не да вдигат осигуровките....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 2. 2 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 415 Гневно

  Нищо ново! Преди да дойдат големи напъни а след това, единственото което изси***т е вдигане на осигуровките на тези в реалният сектор. Цялата останала паплач - държавни чиновници и служители, пожарникари, милиционери и т.н. никой не смее да пипне. В Полша, Гърция, Англия и т.н има не по малко между 3 и 8 ставки, било за лекарства, хранителни стоки и т.н. В България има една ставка на ДДС от 20% за всичко. Я да го подухате здраво всички политици. Писна ми на оная работа да ме крадете.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 3. 3 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 461 Любопитно

  Айде сега и ние, като силовите структури, да простестираме?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 4. 4 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Весело

  ... и на кого го предлагат ??? Не Парламент има , не управляващо мнозинство! Ако знаете още какви предоложения има по вратите на тоалетните ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 5. 5 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Съветът за пенсионна реформа предлага вдигане на осигуровките.

  Първо ми вдигнете " самолета" и после ми вдигаите осигуровките.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 6. 6 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 627 Весело

  Кой реално в България плаща осигуровки....само частните компании, всичко останало лежи на гърба на данъкоплатеца, дефакто пак частните компании и техният персонал....Останалата безчислена маса от държавни, общински служители, МВР , МНО, безработни, пенсионери, ученици , деца са недопринасящи с нищо , но изяждат 90% от осигуровките....е няма да има нито добри пенсии .

 7. 7 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  В целия свят човек като иска нещо, трябва и да предложи нещо.
  Само тук го караме на "дайте да дадем, другари".
  Никакво увеличение, докато не започнат силоваците да се пенсионират на нормални години, както и да се спират помощи за деца, неходещи на училище (ама реално, а не да ги водят ученици заради делегираните бюджети)
  Системата има много течове, и вместо да ги спират, те се занимават с увеличаване на дебита - на това му се вика малоумщина

 8. 8 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 482 Неутрално

  За мен първата стъпка е към преминаване на плащане на осигуровките само от едната страна - служител или работодател(нормалното е да е служител), защото със споделянето на отговорността сега и двете страни намират пресечна точка да не плащат.

 9. 9 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#7:"rainbou1"]Системата има много течове, и вместо да ги спират, те се занимават с увеличаване на дебита - на това му се вика малоумщина [/quote]

  + за коментара.

 10. 10 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Весело

  Христосков толкоз неща предложи, че бъдещото правителство не може да смогне. Па и не е ясно дали ще имат същите намерения...
  Абе българска работа - залудо работи, залудо не стой...

 11. 11 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  И за какво си губят времето и само нагнетяват социално напрежение?!?! Като дойде другия парламент и правителство те тепърва ще приемат нов бюджет и ще се види кой какво ще плаща!
  Христосков е абсолютен лъжец!

 12. 12 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Това ще е безумие. Не може да се наливат още пари в нереформираната осигурителна система

 13. 13 Профил на petianp
  petianp
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Вдигане на осигурителния доход и вноските за осигуряване е 1% и безработица 1%. Накратко не се прави никакъв опит да се извадят изкарат всички доходи на светло! Ще облагаме високо тези, които работят и не могат да скрият доходи!

 14. 14 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#11] от "SSmart":


  [quote#11:"SSmart"]Христосков е абсолютен лъжец! [/quote]
  Раздава го голем специалист в областта...За София-област става реч...

 15. 15 Профил на Тихомир Гочев
  Тихомир Гочев
  Рейтинг: 515 Неутрално

  И още, и още...
  1. Държавните служители да минат 2- ра категория - много са натоварени и бързо се изхабяват.
  2. Служителите на МВР да получат увеличение на заплатите и една година в системата да им се брои за две - по цял ден се борят с престъпността, а тя е много голяма и силна.
  3. Да увеличим помощите за трайно безработни, непълнолетни, самотни майки и бащи, като за първо, второ и трето дете да не се плаща нищо, а от там нататък за всяко следващо - годишна помощ в размер на максималния осигурителен доход до навършване на пълнолетие + изплащане на същото за първите три деца - тая нация трябва да се възпроизвежда и й трябват деца.
  4. Да се въведе подоходно облагане на база образование - без образование - не подлежат на облагане, основно - 10 %, средно - 20 %, висше - 30 % , по - високо - 40 % - те образованите изкарават пари и трябва да са солидарни.
  5. Държавни служители и силови структури да ползват безплатно здравеопазване, доходите да са необлагаеми, децата им да са освободени от такси в ясли, градини, училища, университети, данък сгради и такса смет, данък МПС. На всеки член на домакинство да се полага безплатна винетка и 14 дена безплатна почивка на море и планина годишно, както и покриване за сметка на бюджета на транспортните им разходи за това.
  6. Всеки, който се пореже, докато си прави салата да получава ТЕЛК за 1 година. При повторен инцидент - доживот.
  7. Всички инвалидни пенсии да се изплащат от фонд пенсии.
  8. Пенсиите да се определят на база трудов стаж и натрупан осигурителен доход - без стаж и нисък осигурителен доход - максмална пенсия. Стаж над 40 години и висок ОД - минимална пенсия - те са взимали много пари и са си заделили за старини.
  И още и още... творете господа... ама скоро ще играе тоягата... или ще си останете само държавни чиновници, полицаи, военни, цигани и неграмотни...

  TiGGo
 16. 16 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#7] от "rainbou1":
  Абсолютно съгласен.
  Всички виждат, че системата не работи и само изсмуква пари.

  Попътен вятър в главите!
 17. 17 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#14] от "СЪВЕТНИК на свободна практика":
  Ето статия от "Преса":
  Ще го кажа директно -служебното правителство си измисля, че Съветът на ЕС иска да въведем възраст за пенсиониране на военните и полицаите. Такова конкретно изискване към България няма. Едната препоръка към нас е от 9 юли 2013 г., а следващата от 8 юли 2014 г. И в двете се говори най-общо, че по принцип трябва да ограничаваме ранното пенсиониране, да увеличим и изравним възрастта за мъжете и жените, да приемем дългосрочна пенсионна стратегия и т.н. Но кабинетът „Близнашки" и по-специално социалният министър Йордан Христосков обявиха, че ЕС ни натиска специално за униформените. Когато миналия месец правителството заседава, за да приеме доклада в отговор на европрепоръките, адекватно реагира само шефът на МВР Йордан Бакалов. Той обяви, че не е съгласен да се записва, че ще променим чл. 69 от социалния кодекс, който се отнася за пенсионирането на военните и полицаите. Дори каза в прав текст: „Такава конкретна препоръка няма, затова съм против." Бакалов не се подведе и се държа достойно. Прави впечатление, че в битката срещу отнемането на правата на служителите от силовия сектор шефовете на МВР се оказаха мъжкари. Много по-големи от началниците на МО. Бившият военен министър Аню Ангелов се поддаде на натиска на тогавашния ковчежник на държавата Симеон Дянков и разреши да се въведе за пръв път възраст за пенсиониране в армията. Същото прави сега и служебният министър Велизар Шаламанов, след като БСП премахна това изискване. Недостойното е, че служебният кабинет представя пенсионирането без възраст на униформените за привилегия, която е крайно време да се отнеме. И така настройва една срещу друга обществените прослойки. Няма ли да се намери истински управленец, който да разясни публично защо тези хора могат да се радват на спокойни старини след 27 г. служба. Да каже защо така е решил законодателят. Държавата им е дала това право, за да ги компенсира, защото им е отнела други. Военният не може да членува в партии, няма право на синдикална защита, на странична трудова дейност, забранено му е да развива бизнес, да членува в бордове, от които други си докарват допълнителни доходи, и т.н. Той е с отнети граждански права - общо 13 на брой. Униформеният във войската трябва да е постоянно на повикване, да е 24 часа на разположение на службата. Когато напуска гарнизона или тръгне на екскурзия в чужбина, трябва да иска разрешение от командира. Но за всичко това се мълчи. И се лансира усилено щампата, че тези хора живеят на гърба на другите. И видите ли, получавали пари за старост по-дълго от другите. И един въпрос към Йордан Христосков: знае ли, че в армиите на САЩ, Великобритания, Германия, франция, Турция, Полша, Румъния, Гърция, Албания, Латвия, Хърватия няма изискване за възраст при пенсиониране на военните? А там, където е въведено, има такива бонуси, че ти се иска никога да не хвърляш униформата.

 18. 18 Профил на yws02375476
  yws02375476
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Държавата фалира, работещите да плащат...
  Сами преценете дали трябва да си плащате данъците.

 19. 19 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#4] от "dark'star":

  За Пузитания ли иде реч?

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 20. 20 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 530 Весело

  Направили събрание човешките органи кой каква пенсия заслужава. Сърцето заявило, че работи неуморно от раждането до края, очите, че са най-важният орган за трудоспособност, краката, ръцете и т.н. Накрая от задния ред се чул немощен глас:
  -А аз, какво да кажа. Най-хубавите ми и силни години минават при непосилни условия-тъмнина, влага, миризми, опасност от болести, на всичко отгоре все с главата надолу...
  -Кой си ти?-попитал председателя на събранието-я стани, стани да те видим...
  -Абе аз ако още можех да ставам, нямаше да искам пенсия...

 21. 21 Профил на antea
  antea
  Рейтинг: 515 Неутрално

  това значи ли, че МРЗ от 01.01.2015 ще се вдигне на 380лв? защото в момента е 340 и съответно посочените размери за 8 и 10 кратното й са различни

 22. 22 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 458 Гневно

  А що си не еб&те майката, а ?

 23. 23 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Увеличете вноските и не реформирайте системата. Така е най-лесно.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 24. 24 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#17] от "SSmart":

  Така е. Доста съм наясно с проблема. Благодаря!

 25. 25 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 515 Весело

  Поредния спектакъл на другарите .
  Правителство с мандат 2-3 месеца колкото да закърпи положението, изведнъж се "захваща със сериозна реформа" в сектор "сигурност", като обявява, че една очевидна несправедливост трябва да се премахне.Очакваната реакция, е че всички, които са започнали работа в МВР заради "социалните придобивки" - около 80% от състава, веднага се сещат, че ти те са "граждани" и те имат "права" .И следва театър на "клоуните" .От министерството веднага дават назад и 2 дни по-късно обявяват, че всички, но без държавните служителите , за пореден път трябва да платят по-високите разходи без никакви смислени реформ .
  Честито !

 26. 26 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Аз категорично отказвам от 2012 да плащам каквито и да е осигуровки.
  Това е насилствен грабеж с цел да бъдат облагодетелствани полицаи, държавни служители, многодетни търтеи и прочие палач.
  Цялата социално осигурителна система на България е робство и подчинение на индивида в разрез с чл. 4, параграф 1 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 27. 27 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Резултатът ще бъде такъв, че много хора ще престанат да плащат, а военни и полицаи ще продължат да получават високи пенсии от 45 годишна възраст. И в резултат на всичкото това малоумие, пенсионната система в даден момент ще рухне и всички ще увиснем.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Да увеличаваш непрекъснато вноската не е никаква реформа.Пак ще го отнесат тези,които работят на светло.Не можаха да накарат полицаи и военни да работят още по 10 години,на хора,които получават доходи,но не внасят осигуровки,даваме социална пенсия,инвалидни и социални пенсии се плащат от пенсионните фондове,вместо от държавата.на всичките тези безобразия не правят промени.
  Най-лесно е да вдигаш възрастта и вноските и да казваш,че правиш реформа.

 29. 29 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 735 Неутрално

  абе ... тия службаши (служебници) ще натворят, забъркат всякакви решения, линии на УЖ реформи и ще си вдигнат дирмите - после .... ако, ... когато има правителство, то отива директно под ледения душ Хитро

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 30. 30 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  При слаб и стагниращ пазар на труда да увеличаваш допълнително бремето....добре е, че за да се приеме тази глупост трябва да мине през парламента и те поне се окажат мислещи

 31. 31 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  На този Христосков само като му чуя името и ми идват все едни звучни и цветущи. Направо не е за вярване, че още се мотае из разни държавни службици и министерства. Всичко кактово предложи трябва да се направи точно наобратно, за да е смислено и работещо. Няма какво повече да се коментира.

 32. 32 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 684 Гневно

  МОЯТА МОЛИТВА
  "Благословен бог наш..."
  ..................................
  не ти, който си помазал
  царе, папи, патриарси,
  а в неволя си зарязал
  мойте братя сиромаси;

  не ти, който учиш робът
  да търпи и да се моли
  и храниш го дор до гробът
  само със надежди голи;

  не ти, боже на лъжците,
  на безчестните тирани,
  не ти, идол на глупците,
  на човешките душмани!

  А ти, боже, на разумът,
  защитниче на робите,
  на когото щат празнуват
  денят скоро народите!

  Вдъхни секиму, о, боже!
  любов жива за свобода -
  да се бори кой как може
  с душманите на народа.

  Подкрепи и мен ръката,
  та кога въстане робът,
  в редовете на борбата
  да си найда и аз гробът!

  Не оставяй да изстине
  буйно сърце на чужбина,
  и гласът ми да премине
  тихо като през пустиня!...
  http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=1&WorkID=3162&Level=1

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 33. 33 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Защо виждам само предложения за увеличаване на осигурителни вноски??Това ли са му идеите за реформа на този папагал?Къде са предложенията за ограничаване на ранното пенсиониране за сума безделници в силовите министерства например??

 34. 34 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 507 Гневно

  Тия кога ще спрат да крадат?!

 35. 35 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Всички работят тежка работа,айде холан!
  Всеки да си плаща сам осигуровките!
  Какво значи 1-2 милиона да издържат останалите?!
  Айде бегсйте бе!
  И какви са тези привилиегии??
  При тази абдолютно фслирала държава това си е пир по време на чума!

  В Русия съм! В Русия съм!
 36. 36 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Когато оная обараната студентка искала да подава жалба в полицията-не можело,полицията не работела събота и неделя
  Пък после много тежка им била работата,трябвало рано да се пенсионират!

  В Русия съм! В Русия съм!
 37. 37 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Вампири. Всеки да се спасява как може. Пенсии за работещите в момента няма да има.

 38. 38 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3397 Неутрално

  Христосков е жалък службогонец и това проличава ясно от тази т.нар. "пенсионна реформа". Ще му се да остане министър и в правителството на Борисов, но няма да го огрее, надявам се. Той ли не знае каква реформа трябва да предложи и да се изпълни, който дълги години беше шеф на НОИ? Само дето никой не желае да се ангажира с проблеми и болезнени промени, които ще донесат в крайна сметка стабилизация в социалната система... така, с периодично увеличение на държавния дълг, е по-лесно. За кратко. За тях. Не и за държавата и останалите в нея граждани.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 39. 39 Профил на mitkoha
  mitkoha
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Този е толкова неадекватен, че сигурно ГЕРБ ще го предложат за министър.

 40. 40 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Разработете нова система! Ако не ви стига акъл, ползвайте успешни модели! Даже, старият за вас модел от живково време беше по-добър! Хората започваха работа и се пенсионираха, без да се тревожат, че нещо ще се промени, че няма да си получат пенсиите и т.н. Всички сме се удавили в тази система, а вие ще доливате вода, или ще я прочиствате! Глупости!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK