Всички варианти за пенсионна реформа предвиждат увеличаване на възрастта

Всички варианти за пенсионна реформа предвиждат увеличаване на възрастта

© Красимир ЮскеселиевВсички варианти на пенсионна реформа, подготвени от Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система, предвиждат увеличаване на възрастта за пенсиониране и изравняване на изискванията за жените и мъжете. Днес социалният министър Йордан Христосков представи днес на пресконференция вариантите на предложенията на експертите, които се очаква следващите управляващи да разгледат. 


Единият вариант е да се продължи удължаването на възрастта за пенсиониране с по 4 месеца годишно, докато за мъжете тя не достигне 65 години (през 2018 г.), а за жените - 63 години (през 2021 г.).
С увеличаването на възрастта ще нараства съответно и изискваният осигурителен стаж - съответно до 40 години за мъжете и 37 години за жените. 

Експертите са разработили и различни варианти за изравняване на възрастта за пенсиониране на мъжете и на жените, което е изискване на Европейския съюз.


Според едно от предложенията това може да стане постепенно до 2036-та година, а според друго - до 2028 г. Според втората схема  през първите две години от реформата (2015 и 2016 г.) възрастта нараства с по два месеца и за жените, и мъжете, а после за жените започва да расте по-бързо (с по четири месеца годишно), за да се изравни през 2028 г. с  възрастта за мъжете (тя ще расте с по 1 месец годишно).  


Трети вариант, лансиран от експертите, е възрастта да се увеличава автоматично според годината на раждане като изравняването за двата пола настъпва през 2032 г. 


Аналогично със същите стъпки се предлага да се увеличава и изискваният осигурителен стаж, за да достигне 40 г. за мъжете и 37 г. за жените. 


За работещите в тежките професии се предлага  изискванията за стаж да се запазят, а възрастта за пенсиониране да нараства със същата стъпка както в масовата трета категория труд. За работещите в специалните ведомства предложенията са отново изискването за стаж да се запази, а да се въведе изискване за възраст след три - пет години. 


Експертите от съвета предлагат също смесена система за изплащане на пенсиите на работилите в първа и втора категория труд преди 2001 г. За стажа си преди тази дата те ще получават пенсията си от НОИ, а за останалото време - от професионалните фондове. Проблемът е, че въпреки неколкократните отлагания, в професионалните фондове не са се натрупали достатъчно средства за адекватни пенсии на работилите в първа и втора категория труд. Срокът на последната отсрочка изтича на 1 януари 2015 г., което означава, че избраният на 5 октомври парламент трябва бързо да направи законова промяна за тях - да удължи за пореден път срока или да гласува за смесената система, предложена от експертния съвет. 


"Вече 10-12 г. осигурителната система да бъде поставена в "покрустовото ложе" на политиците. От една страна се орязват приходите в осигурителната система с намаляването на осигурителните вноски и с намаляването на санкциите за нарушителите. По изчисления на Националния осигурителен институт това е довело до 23 млрд. лева по-малко приходи в системата. От друга страна се увеличават всички разходи на осигурителната система, като се повишава броят на хората с право на ранно пенсиониране и се правят различни индексации. Тези неща трябва да бъда синхронизирани и именно в тази посока са предложенията на консултативния съвет", обобщи вицепремиерът Йордан Христосков. 


Вижте още какво каза вицепремиерът за принципите, към които се е придържал съветът и основните промени, които предлага:

Коментари (152)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Няма начин, това е пътят. Но заедно с това трябва да се повишат пенсиите и да падне таванът на пенсиите. Не може само да се изстисква работникът, а когато стане въпрос да си вземеш заслуженото, да те пързалят. И без това малко време ще ги вземаме.

 2. 2 Профил на felix07
  felix07
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Идеята за вдигане на възрастта не е лоша.
  Нооо - защо на всички ?
  Нека се вдигне средната ефективна възраст за пенсиониране (която е около 56 г) без да се вдигат най-високите прагове.

 3. 3 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 402 Весело

  Т.е. всички варианти за закърпване на дупката в касата, наречени за по благозвучно "Пенсионна реформа", всъщност изключват всякакви реформи...

 4. 4 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2689 Весело

  И какво излиза, заедно с офис материалите ще трябва да поръчвам памперси, корега, гинкоприм и артростоп.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 5. 5 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 624 Весело

  "Всички варианти за пенсионна реформа предвиждат увеличаване на възрастта" и чрез това намаляване на размера на пенсиите и младежката безработица.

 6. 6 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Друго,което трябва да се приложи,е диференциране на възрастта за пенсиониране в силовите ведомства и според длъжностите.Не е правилно обикновени служители,като например деловодителка или домакин към МВР ,или пък например служителите в службите за регистриране на МПС към КАТ да се пенсионират при условията на първа и втора категория труд.Първа и втора категория труд трябва да се прилага само за полицаите на действителна служба.Същото важи и за армията.

 7. 7 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 402 Весело

  Реформа ще е държавните служители да си плащат сами осигурителните вноски.
  Реформа ще е въвеждане на примерно 50% частна партида вместо символичните 2% в момента
  Реформа ще е постепенното повишаване на необходимия стаж за 2-ра и 3-та категория труд.
  Това в момента не е реформа - това е все едно да сложиш още един радиатор в стая със счупер прозорец за да се опитваш да поддържаш нормална температура в нея...

 8. 8 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 367 Неутрално

  С тия "реформи" докато дойде време за пенсия и ще сме гушнали всички букета. Фарс!

 9. 9 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Нормално е по белия свят увеличаване на пенсионната възраст,тъй като там имат мотивация да работят повече и да получат и стабилни пенсии.Освен това сега условията на труд са далеч по-модерни от преди години.
  Просто в България това не може да се избегне-така или иначе пенсионерите работят и след пенсионирането си,иначе не могат да свързват 2-та края.

  Tony
 10. 10 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Всъщност пенсионната каса ще започне да се пълни, когато държавата и чиновниците започнат да си плащат пълния размер на осигуровките. Ама е по-сладко да доим частника, нали?

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Интересно,как един шофьор на междуградски автобус може да работи до 65 години,а един полицай,който работи като охрана , до 47.

 12. 12 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Постепенно осигурителните вноски стават безсмислени и се превръщат в държавен рекет.

  Попътен вятър в главите!
 13. 13 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 418 Гневно

  Само здравната ни система работи за намаляване на възрастта!!! И то успешно!

 14. 14 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Комунизмът продължава да живее в умовете и сърцата на управляващите , защо да не може да се откажеш да получаваш пенсия и съответно да не плащаш осигуровки .Защо човек плащал осигуровки да не решава сам кога да се пенсионира , и съответно да взима по ниска пенсия според годините които се е осигурявал.
  Явно е че в тази държава населението и работещите ще стават все по малко , защо не искат да въведат зелена карта за емигрантите така държавата ще избира какви емигранти и трябват млади и образовани или както досега необразовани мюсюлмани.

 15. 15 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  [quote#4:"Consumer"]И какво излиза, заедно с офис материалите ще трябва да поръчвам памперси, корега, гинкоприм и артростоп. [/quote]
  В цяла Западна Европа стандартната пенсионна възраст е 65 г. за жени и мъже. В Холандия и за полицаите! Сега започва постепенното вдигане до 67 г. за всички. Не съм чула за нуждата от памперси в офисите.

 16. 16 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  реформа ще е да се спрат всички помощи и пенсии на хора който не искат или не са работили нито ден.Майчинските на деца които раждат на 12 на 14 вече имат второ.Инвалидните пенсии на определени "инвалиди" и т.н.

  Пример не може да имаш 15 деца да си инвалид да не си работил и ден и да имаш ток който не плащаш !

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 17. 17 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  няма да има работа както е трьгнало всичко в китаи да се прави и автоматизацията на труда се повишава

 18. 18 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1628 Весело

  Всички варианти на пенсионната реформа предвиждат само едно следствие - инвариантност на тоягите за "реформаторите"!

 19. 19 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Кой се пенсионирал - добре. Който не е, да не бърза, ще му дойде времето.
  НАЙ-ДОБРАТА ПЕНСИЯ Е ЗАПЛАТАТА...

 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  [quote#4:"Consumer"]И какво излиза, заедно с офис материалите ще трябва да поръчвам памперси, корега, гинкоприм и артростоп.[/quote]
  тц. ще се въведат освен ваучери за храна и ваучери за споменатите от хигиенни консумативи . те ти я и социалната политика

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1628 Любопитно

  До коментар [#20] от "deribeev":

  +++++++++++

  Усвояване на средства за "бизнеса" в подходящ размер. Не е като да чакаш пенсионер, къткаш някое и друго левче под дюшека да го извади и да ти плати за нещо!
  +
  !

 22. 22 Профил на _1914_
  _1914_
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#1] от "paf":

  С падането на тавана има един тънък момент, че на старата комунистическа олигархия ще се раздават баснословни суми, сравними само със заплатите на висшия мениджмънт на водещите компании в БГ. Максималната пенсия е почти 800 лева, което е напълно достатъчно за т.н. "достойни старини. Който иска повече- да внася в частните фондове. Да не говорим, че и категорийните работници след "увеличението" на възрастта ще могат да се пенсионират на 55 год. с 1500-2000 лв пенсия.

 23. 23 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  До коментар [#15] от "Хелиана":

  Но там е равно и полицаите не се задъхват

  В Русия съм! В Русия съм!
 24. 24 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Възмутен съм!
  Какъв е този терор върху обикновеният данъкоплатец?
  След като ще умираме по работните си места и няма никакво здравеопазване, защото там всичко си плащаш, то и вноски да няма! Който оцелее, оцелее!
  Това да създаваш привилегировани групи, които никога няма да работят и ще са до безкрайност неграмотни и ще паразитстват, да пенсионираш хора на 35-40 години, с по двадесет заплати на куп, си е живо извращение!

 25. 25 Профил на teo_chasse
  teo_chasse
  Рейтинг: 449 Неутрално

  A бе какви са тези глезотии,пенсии и прочие,ще работят докато умрат и толкова-така се процедира в руската задунаиска губерния!

  "Америка е велика държава. Днес, навярно, единствената свръхдържава. Приемаме това. Искаме и сме готови да работим със САЩ."Vladimir Putin
 26. 26 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1628 Весело

  До коментар [#25] от "teya_chase":

  Ако можеше и да не умират....
  Или поне да си плащат предварително.

  !

 27. 27 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5097 Неутрално

  До като държавата плаща осигуровките на голяма МАСА НАРОД, пенсионната система все ще куца и няма да има пари.

 28. 28 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Няма да стане по този начин!Този модел няма да сработи,по-добре да се вдигнат вноските,отколкото възрастта,практически не е възможно човек да работи ефективно до такава възраст.Трябва да се преразгледат условията на хората които онзи ден стачкуваха.Техните условия са такива,само от гледна точка на техните избирателни права,а не от гледна точка възможността за извършване на този вид дейност.Има доста какво да се пипне,не може човек да работи на 65 години,освен да "играе" ролята на охрана.

 29. 29 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  [quote#25:"teya_chase"]процедира в руската задунаиска губерния![/quote]
  айде пак русия ти е виновна . нелепото и споменаване води ли ти се за стаж . със съответните отчисления

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 30. 30 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ако не го направите веднага и за всички, в това число фуражки и милиционери, нещата отиват на много-много зле. Това е видно за всеки с елементарни познания по аритметика!

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 31. 31 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ritter 1":
  за нивото на огромните здравни вноски които всички внасят в системата ,здравната система работи отлично ,ако се пробвате някъде другаде по света и внесете както тук по 9 евро месечно за здравна осигуровка ,ще ви почерпят само една студена вода в което и да е здравно заведение ,но не и да стигнете до жив дипломиран лекар даже за преглед ,така ,че изказването е реклама на посредствеността ви .

 32. 32 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2955 Неутрално

  Няма как, възрастта за пенсиониране трябва да се увеличава. Дори в силно развити държави със значително по-младо население от българското, с по-голяма раждаемост и т.н., не могат да си позволят да имат ниска възраст на пенсиониране. Нали все пак някой трябва да работи, да произвежда и да поддържа неработещите?

  Пазете се от доносника vesolr
 33. 33 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  Резултата от такива ''реформи'' е растежа на безработицата и няколко само години пенсия !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 34. 34 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#4] от "Consumer":
  [quote#4:"Consumer"]заедно с офис материалите ще трябва да поръчвам памперси, корега, гинкоприм и артростоп. [/quote]

  Ти закупчик ли си?! Или по-високата степен - домакин?! Няма страшно , ако сексуално си добре - няма проблеми! Благодетелните дами от Форума ще ти купят една моторетка и ще може да флитуваш с пенсионерки като мен или с девойки в по-напреднала възраст.
  Има и друг изход - научи два-три-четири езика и започни кореспонденция с западноевропейки. Те са много запазени. Особено от капиталистическите страни. Може и с рускини - там ударът ти ще бъде безпогрешен. 100% успеваемост!

  The best way out is always through Robert Frost
 35. 35 Профил на teo_chasse
  teo_chasse
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#26] от "AzDebil":

  Tова ще е следващата "реформа'" в мутро-олигархичната територия руска задунаиска губерния-ще си плащат за привилегията да бъдат доживотна работна ръка на кремълските и позитански государи.

  "Америка е велика държава. Днес, навярно, единствената свръхдържава. Приемаме това. Искаме и сме готови да работим със САЩ."Vladimir Putin
 36. 36 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  [quote#13:"Ritter 1"]Само здравната ни система работи за намаляване на възрастта!!! И то успешно![/quote]
  ++++++++++++++++Точно...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 37. 37 Профил на teo_chasse
  teo_chasse
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#29] от "deribeev":

  E,кои да е виновен?B бг бсп и кремъл ли са на власт от 70 години?бсп и кремъл.Pуска кочина.

  "Америка е велика държава. Днес, навярно, единствената свръхдържава. Приемаме това. Искаме и сме готови да работим със САЩ."Vladimir Putin
 38. 38 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 423 Неутрално

  а всички варианти за живот тук предвиждат скъсяване на живота. Така че има надежда за пенсионна реформа

 39. 39 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#22] от "_1914_":

  максимални пенсии и близо до тях вземат всички партийци , милиционери ,военни ,съдии и прокурори и тем подобни червени кадри ,които никога не са внасяли каквото и да е било в пенсионната система , в същото време събарят вече години наред бюджета на НОИ с поне по 280 милиона месечно само за тяхните пенсии ,няма лошо като искат да се пенсионират и на 44 , но да вземат пенсии ,които са изчислени адекватно на приноса им в пенсионната система ,защото сега майка ми с 43 години стаж взема 156 лв ,а съседа милиционер с 20 години и 3 пъти по голяма заплата от тази на майка ми -здравен кадър , сега се радва на поне 700 лв пенсия и то от повече от 15 години ,това е абсолютно неадекватно решение и ако милиционера или служителя желае ранна пенсия ,изчисляват му я по реалната вноска ,умножена по средна преживяемост и си взема примерно 80 лв пенсия ,която си е заслужената ,това е реформа ,аз съм против вдигането на вноските ми като работодател на над 10 човека и самоосигуряващ се ,защото нито ползвам НОИ ,нито ми плащат болнични ,нито някога ще се пенсионирам имайки в пред вид ,че не ми признават времето за обучение във висшето училище ,а именно 6 години ,което е загубено за нас докторите ,а младите даже не им признават и стажа , което е общо 9 години ,така се получава ,че практически всеки лекар трябва да работи минимум ,без прекъсване до 69 години ,да внася голяма вноска ,а друг да ползва пенсионните му права ,защото едва ли има повече от 10% от лекарите доживяли до 70 .

 40. 40 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Това което наричат реформа е чист геноцид върху частния бизнес. И то светлия, не сивия. Реформа е да извадиш многодетните циганки от общия пенсионен фонд и държавата да им плаща от други фондове. Реформа е да промениш условието работещите в МВР(най-голям работодател в Бг!!!!) ,НАП, митници, министерства и агенции да си плащат сами осигуровките, реформа е да имаш куража да бръкнеш в МВР и да разделиш длъжностите - който е на улицата да има привилегия да се пенсионира рано, останалите - като трета категория.И да е забравите садистката съблякла студентката и униформените мутри блъскали племенника на президента, преди да разберат кой е - за такива прояви да се губят права, както е по света. Реформа е да махнеш 3-те най-добри години, защото някой неработил в останалите 12 г ., може да задмите по сума мравката внасяла цял живот осигуровки, които едни откраднаха, а други щедро грабят.Като военните и полицаите, ми те не са внесли толкова , колкото изнасят,бе,как ще има пари в ПФ.
  И тавана да остане , защото махането му ще облагодетелства само бившата соц номенклатура и всички от зам министър нагоре. И без това тези от "възмутената" съдебна система си взимат по 1600лв. и сега.

 41. 41 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1628 Весело

  До коментар [#32] от "GreenEyes":

  Ниска, ниска, колко да е ниска. Да вземат да я вдигнат на 100. Тъй една кръгличка цифричка...
  Горкият Бисмарк, като е създавал тази система, дали е предполагал какви олигофрени ще излязат наследниците. Ама той сигурно е бил комунист. Докато днешните са антикомунисти...

 42. 42 Профил на pnm13358797
  pnm13358797
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "rosiraycheva50._":

  Първо - на полицая стоенето на пост му е само част от задълженията.
  Второ - полицаите си изпълняват служебните задължения с оръжие на кръста. Защо ли?
  Трето - на полицаите, а и на всички служители на специалните ведомства, са им наложени ред забрани, които при шофьорите например ги няма - забрана за работа на друго място, за синдикална дейност, за агитация в подкрепа на тази или онази партия, за разполагане с личното време (всички са на 24 часово разположение), за участие в бордове на фирми и т.н.
  Четвърто - на служителите в специалните ведомства неизпълнението на заповед на шефа освен наказание и вероятно освобождаване от длъжност, най-често може да ги доведе и до съд. Във военна обстановка това пък е абсолютно сигурно. Шофьорът просто си взема шапката и сменя фирмата.
  И т.н., и т.н.
  Най-лесно е да се повтарят мантрите срещу полицаи и военни като кьорав папагал.
  Никой обаче не повдига въпроса защо частниците дават примерно 1000 лв заплата, а осигуряват работника на 260 лв. Е, откъде да дойдат парите в НОИ? И после ниски били пенсиите. Ми ниски ще са, как няма да са ниски.
  И последно - хората трябва да разберат, че това, което се представя като привилегии на служителите от специалните ведомства, не са никакви привилегии, а ОБЕЗЩЕТЕНИЯ за налаганите им ограничения.

 43. 43 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 572 Весело

  [quote#8:"plizkin"]С тия "реформи" докато дойде време за пенсия и ще сме гушнали всички букета. Фарс!
  [/quote]
  Единствения точен коментар до сега +++++++++++++++++

 44. 44 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#38] от "tmax500":

  Kакво на практика се случва: Човек работи 35 години, плаща 70 000 в осигуровки за пенсия средно, който след 35 години въртене през фондове стават 250 000, след това умира от Рак - 1 година преди да се пенсионира, и след това тези пари се усвояат от такива като Чобанов, Орешарски, социални помощи за ромите, и други , но в никакъв случай държава дори не може да те погребе, защото си плащаш като поп и за гробното място.

 45. 45 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#36] от "sto67nes":

  кое си недоволен ,че за един ден влизаш при лекаря си ,при специалист и след 3 дни на операция ,при все ,че българския пациент не спазва никакви предписания и правила нито за профилактика ,нито за здравословен начин на живот ,защо ,защото е безплатно и той е само недоволен ,предимно от кого - от лекарите и здравната система ,я се пробвай в западната ,развитата система ,да си плащаш 17 лв осигуровка ,да не отидеш 10 години на профилактичен преглед ,който е задължителен и като се разболееш обясни на докторите ,че си тежко болен и трябва те да те лекуват безплатно ,а осигурителя да ти плаща например операция от тежък запуснат рак или диабет и да видиш как ще те шутират всички ,щото си умен и велик ,този номер можеш да го прилагаш само в България ,защото минава все още ,скоро няма да минава ,ще чакаш години да се лекуваш ,при все това ще бъдеш много доволен от здравната система ,ако изобщо някой ти обърне внимание .

 46. 46 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#42] от "pnm13358797":

  е ,те и американските полицаи имат същите права и задължения и за разлика от нашите тук ги спазват ,ама работят до 60 ,сега какво искаш да ми кажеш ,че местините полицаи им се полага 20 години почивка ,щото много са се уморили от дежурствата през 4 дни , които в повечето случаи си ги карат по заведенията на кафенце и количка ,колко е престъпността ,защо е толкова висока и то в места с концентрация на много полиция и съдилища и тем подобни служби -напр при изпарените 15 души напр от взрива в завода в Лом , айде преди това бяха убити 6 пожарникари ,които бяха служители на МВР ,които наистина си рискуват живота всекидневно и трябва да имат всички привилегии ,ама за поне 50000 от 60000 души полиция не съм съгласен .

 47. 47 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И кво? 40 години да се осигурявам на тавана, и накрая да взимам с 5 лева повече от някой, който цял живот е бачкал на минимална заплата, така ли?
  Абсурд някога да се върна да работя в България при това положение! Няма начин!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 48. 48 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Е оти ги ручахме жабетата ?

  Без сериозна промяна в начина на пенсиониране на зелени чорапи и фуражки (според реалната длъжност и работа, а не защото са в системата),

  одит на всички инвалидни пенсии и където има корупция връщане на взетите суми и вкарването им в сребърния фонд (нещо удобно го пропускат),

  без намаляване на таксите за управление на частните ПФ, защото сега смучат,

  без плащане на осиг. вноски от всички (нали се борим за равнопоставеност) вкл. от държавни слу-тели

  и за съжаление без вдигане на възрастта няма да може да се мине.

  Другото е мизерни пенсии и нежелания за пащане на осигуровки.

 49. 49 Профил на mun_cho13
  mun_cho13
  Рейтинг: 367 Весело

  [quote#27:"peni_nikol.53."]До като държавата плаща осигуровките на голяма МАСА НАРОД, пенсионната система все ще куца и няма да има пари. [/quote]
  Имаш предвид НЕ плаща осигуровките

  Led Zeppelin Forever !!!
 50. 50 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2689 Весело

  До коментар [#34] от "Realistka":

  Вярно, че хуморът ми е черен, но на твоя не можах да му хвана посоката. Не съм домакин, в големите компании циркулират каталози на доставчици и примерно веднъж месечно се правят поръчки - копирна хартия, тонери, химикалки и т.н. Съответния ръководител (моя милост) одобрява заявката съобразно необходимостта.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 51. 51 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Егати отпускат синджира с един метър а паницата я местят на 5 метра.
  Какво правим с такива '' Европейски работодатели '' като " Софийска вода " АД в която мажоритарен акционер е френската компания „Веолия вода”С.А.(общо 77.1% от акциите) дето са осъдени даже от Български съд не от Европейски и с години не издават нужните документи / УП-2 и УП-3 / или издават фалшиви а за да си внесат дължимото трябва по 10 десет пъти да сезираш НАП - НОИ - Прокуратура и още не са ми внесли в ПОД имам само 5.25 лева за месец 7 мисля беше а къде са другите от януари 2000 до февруари 2009 година ?
  Как ще има пари в Професионалните Пенсионни Фондове ?
  Какво като имам към 18 години ІІ - ра и 4 години І - ва категория и над 15 години ІІІ категория и съответните 100 точки а възрастта ми я смятат към 2029 година кой може толкова години да работи под стрес в рискови производства и даже с вредности които не ги обявяват вече понеже производството трябва да се закрие.

  Настроение не гневно а да се чете - БЕСНО.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 52. 52 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#50] от "Consumer":
  [quote#50:"Consumer"]Съответния ръководител (моя милост) одобрява заявката съобразно необходимостта. [/quote]
  Ти си цял ръководител?! Чудесно! Браво! Завиждам ти...
  Приятен ден!

  The best way out is always through Robert Frost
 53. 53 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#5] от "aleko":Младежката безработица ще се увеличи.

 54. 54 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Значи в реалния сектор ще се увеличат вноските за "осигуровки", а кога държавата ще започне да внася в осигурителните фондове съответните на заплатите на фуражките и чантаджиите вноски ,а не по 60 лева на калпак за пенсионни,осигурителни фондове и ДОД? Докато това не стане,ние , в реалния сектор, и по 50 години да работим,пак не можем да смогнем да внасяме пари за осигуряването на фуражките и чантаджиите.

 55. 55 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 810 Неутрално

  И кво правим с младежката безработица? Като не се дава път на младото поколение, то намира друг вариант... бега. И после ще трябва да се вдига още възраста, щото няма да има бодра смяна.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 56. 56 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#22] от "_1914_":

  Не би трябвало да хваща агентите на ДС от тошово. Ако стане така, трябва да им е..м майките!!

  freedom is another word for nothing else to lose
 57. 57 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Как така всичките ви реформи все означават или съкращения на персонал или увеличение на времето за работа !!!! Как така нито веднъж не заговорихте за оптимизиране на системите на държавния механизъм, за намаляване на държавната администрация, за търсене на начини да се накарат неработещите да работят и да плащат осигуровки, да се спре хрантутенето на разни мангали и пройдохи , които само висят на помощи !!!!!! Истината е, че ако не се спре с масовото размножаване на мангалите които само изнасят, а не внасят нищо в бюджета , каквото и да се прави държавата загива !!!!! А и онези военни, полицаи и тях ли да носим на гърба си- не стига че не произвеждат нищо, ами само бонуси получават -ранно пенсиониране, не се осигуряват, пътуват безплатно, имат служебни автомобили, големи заплати(български все пак), накрая по незнам колко заплати накуп !!!!! Държавата ли опазиха, престъпността ли пребориха, даже и на ръка вземат някои от тях !!! ТОВА ДАЛЕЧ НЕ Е СПРАВЕДЛИВО !!!

 58. 58 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#24] от "razlichen123": Освен че ги пенсионира по-рано, държавата не внася в осигурителните фондове пари,които да съответстват на заплатите им. Нищожни суми, внася държавата за тях,а фондовете им изплащат суми,съответни на заплатите им. Затова се получават и дупките и в здравноосигурителната система и в пенсионната. Много пъти това са го казвали специалистите,в това число и Христосков,когато бе от"другата " страна. Сега,когато е държавен представител,обърна палачинката Не с 1,ами е с 10% да се вдигнат осигуровките на хората в реалния сектор,няма да намалее дефицита в осигурителните фондове, след като дупките с изразходването на средствата си остават- а те са: ниски вноски на държавната администрация и фуражките,които не съответстват на получаваните заплати/получаваните средства от осигурителните фондове/, както и ранното пенсиониране.

 59. 59 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2955 Неутрално

  Не знам защо някои са толкова против вдигането на възрастта за пенсиониране? Подозирам, че някои от тях са военни, милиционери, всякакви там "консултанти", които така или иначе въртят и получават заграбените от народа пари и т.н. Тоест или са пред пенсиониране, но ще се наложи да поработят още малко, или са вече пенсионирани, но защитават идващите след тях.... Ами няма как да стане, тенденцията в целия свят е една - по-висока средна възраст на пенсиониране, няма как и в България това да не стане.

  Пазете се от доносника vesolr
 60. 60 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#53:"чобанмахала"]До коментар [#5] от "aleko":Младежката безработица ще се увеличи. [/quote]

  Естествено, че ще се увеличи. Затова настроението е Весело, щото няма Иронично.

 61. 61 Профил на skipper
  skipper
  Рейтинг: 213 Весело

  Еми на 29 години, имам вече 9 години трудов стаж... Като си помисля , че имам още 40 години до пенсия и ми иде да се закопая!

  Добре, че има други радости в живота иначе да се мятам под метрото или някъде от високо, че е по-зрелищно!

 62. 62 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 769 Гневно

  И кое е "реформираното"?!?!
  Че магазините за офис консумативи ще предлагат Артростоп и гинко-билоба?!

  Чудя се аз дали ще стигна пенсионна възраст, но тя все се отдалечава. А то аз се чудех дали по здравословни причини, пък то ще е по бърократични.

 63. 63 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#42] от "pnm13358797":

  Тия, които се осигуряват на 260 лв. в продължение на 40 години, получават пенсии върху 260 лв., а не върху 1000 лв. При една и съща заплата тия, дето работят 27 години, внасят по-малко пари от тия, дето работят 40 години, а получават еднакви пенсии.

 64. 64 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#42] от "pnm13358797":

  Освен това, тия, дето работят по 27 години, получават пенсии 13 години повече от тия, дето работят 40 години, Ако това са обезщетения, а не пенсии - нека съответното ведомство им изплаща обезщетенията, а не да е за сметка на вноските на всички.

 65. 65 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  До коментар [#2] от "kalki":

  Полицаите и военните пак ще сложат клоунски носове

 66. 66 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Пенсията ми осигурена-на нея разчитам вече 15 г.
  Ако ми увеличавате възрастта-не съм против,ама там Дядо Боже ще каже.

 67. 67 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 967 Любопитно

  Ще ходим с памерси на работа няма как!Явно трябва да се залага на акции от компании произвеждащи тези човешки достижения.

 68. 68 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 967 Любопитно

  А защо трябва да хрантутум администрацията на полицията ,която се пенсионира като редовите полицаи??

  С какво работата на тези хора по канцелариите пък е толкова по-тежка ?Защо се добавят и пари за прослужено време?

  И защо има толкова много на такива служби. Не е ли редно да се направи допитване дали пък искаме толкова много полицаи,А...?

 69. 69 Профил на casinoto
  casinoto
  Рейтинг: 592 Любопитно

  Едно време поне фараоните са осигурявали дом и храна на робите...а днес пак сме си роби ма нито дом, нито храна дава работодателя...

 70. 70 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Весело

  Вариантите са много повече.
  Но кръгозора на предлагащите е много тесен

 71. 71 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 967 Весело

  До коментар [#69] от "casinoto":

  Може би затова са премахнали робството .
  Не е удобно!
  Както казва президента на Уругвай Мохика беден е този на който му трябва много...

 72. 72 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 898 Неутрално

  В Австралия ще се пенсионират на 70. Но работливият българин иска да се пенсионира на 50-60 и то в една застаряваща нация, където пенсионната система на стария социалистически приходно-разходен принцип.

 73. 73 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 898 Неутрално

  В Австралия ще се пенсионират на 70. Но работливият българин иска да се пенсионира на 50-60 и то в една застаряваща нация, където пенсионната система на стария социалистически приходно-разходен принцип.
  http://australia.gov.au/topics/employment-and-workplace/retirement

 74. 74 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Колеги съфорумци,докато не гласуваме с кирки и лопати по празните кратуни на политическият ни елит, все такива "риформи" ви очакват.

 75. 75 Профил на yws02375476
  yws02375476
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Вдигане на възрастта трябва да има само за богопомазаните, които сега се пенсионират на по 45 и след това получават раздути пенсии 30 години напред. Те тежът най-много спрямо годините, които са работили.
  Ако се вдигне възрастта за всички ще се вдигне и безработицата. Парите, които ще спестят от пенсии ще отидат за помощи за безработни.
  Единствения изход от ситуацията в момента е яко орязване на децките и помощите за тия, които не са работили никога в живота си (ман*алите). Също и по-високи данъци за богатите и за фирмите. Там, където в монета търсят да изскубат повече пари (от работещите), пари просто вече няма!

 76. 76 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Ужас е това забавяне на дневника и в крайна сметка сбърках и линка докато чакам,
  http://www.theaustralian.com.au/national-affairs/prepare-for-a-retirement-age-of-70-joe-hockey/story-fn59niix-1226882446948

 77. 77 Профил на vrustnik
  vrustnik
  Рейтинг: Неутрално

  При социализма се чудеха как да ви я съкратят тая пенсионна възраст. Сега лапайте сладките скъпоценности на капитала.

 78. 78 Профил на babamie_roker.14
  babamie_roker.14
  Рейтинг: 213 Неутрално

  умиране има..отърване от тези кожодери няма! А що не връщат на умрелия вноските от пенсионния фонд на роднините му?

 79. 79 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#58] от "чобанмахала":
  Държавата плаща в момента 50% от разходите за пенсии. Не може да се каже, че са "нищожни суми". Няма индивидуални партиди, така че да се каже колко точно плаща държавата за фуражките

 80. 80 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#74] от "neznaiko_2011":

 81. 81 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  До коментар [#55] от "Bullet":

  "И кво правим с младежката безработица? Като не се дава път на младото поколение, то намира друг вариант... бега. И после ще трябва да се вдига още възраста, щото няма да има бодра смяна."

  Ми да хваща по една мотика и да копа бе!
  Като бяга по чужбина там какво прави?!-бере ягоди и портокали!
  То не може всеки да "работи" пред компютъра!

  В Русия съм! В Русия съм!
 82. 82 Профил на casinoto
  casinoto
  Рейтинг: 592 Весело

  До коментар [#71] от "!D !":

  хаха - добре казано

 83. 83 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#81:"Веселин Дечев"]Ми да хваща по една мотика и да копа бе!
  Като бяга по чужбина там какво прави?!-бере ягоди и портокали! [/quote]

  Е да де но там му плащат повече отколкото тук да е крепостен селянин и да не знае кога ще получи заплата и не всички копат в Европа и по света работят и други работи които тук никога няма да вземе такова трудово възнаграждение и е защитен от закона и затова като е бачкал да речем 5 години пенсията му е по - голяма от тази във България дето е работил 25 години.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 84. 84 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Не разбирам при тази безработица и много често работа на черно(каквото има) как ще съберат някои хора стаж и възраст за пенсия. Невъзможно.
  Как ще има работни места за младите хора, които също трябва да събират трудов стаж..., като ще работим до 100 години.
  И друго- цял живот някой плаща, таман се пенсионира и получава инфаркт, съпругата/съпругът, децата не наследяват нищо от пенсията на починалия. Имам предвид реални суми. А години семейния бюджет е ощетяван за да бъдат плащани тези пари.
  Проблем е, че парите изтичат незнайно къде.

 85. 85 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#77] от "vrustnik":
  [quote#77:"vrustnik"]При социализма се чудеха как да ви я съкратят тая пенсионна възраст. Сега лапайте сладките скъпоценности на капитала. [/quote]
  Това са измишльотини.
  Да не би при соц-а на бай ти Тошо парите да капеха от небето!
  Никаква производителност. Унищожено стопанство.
  Живеехме на вересия. Никога не ни казваха какви са дълговете на държавата, а тези дългове ги плащаме и до днес! Поне не помниш ли последната реч на Тодор Живков, който каза: "СоциализмЪа е едно недоносче."

  The best way out is always through Robert Frost
 86. 86 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Като гледам, предвиждат всякакви работи, ама не предвиждат реформа.

 87. 87 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  трябва да вьведьт 6 часов работен ден да има работа за повече народ

 88. 88 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  това с пенсиите е все едно да си купуваш части за кола цял живот и да ти правят реклама че ще я сглобиш и караш сле 65 годишнината си

 89. 89 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 778 Неутрално

  възможно най -тъпия подход,вдигаме възраста..е и ? какво ще стане,ами то и сега доста хора не искат да си внасят осигуровки понеже на повечето не им се вярва да доживеят до пенсия..65г е сериозна възраст за работа ,и колко работодатели ще наемат хора над 55?Типично по комунистически опитват да го натресат на всички,а има толкова много дупки,толкова "инвалидни' пенсии-пример цар киро.много фирми не осигуряват хората на пълен работен ден,има много хора които не трябва да са прословутата първа категория,има много пенсионери които работят и взимат пенсия и то в държавни структури..това го нямаше даже и при правешкия каскет,тоя христосков не е никакъв експерт,вместо да решава проблема тоя го задълбочава и там трябва реформа а това вдигане на възраста е всичко друго амам не и реформа,просто ще прецакат 99% от хората

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 90. 90 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3895 Разстроено

  Истината е ,че държавата няма пари/защото няма работеща икономика/ ,тепърва ще затъва в дългове и за това няма пари за пенсии!И от това следва ,че ще се увеличават години за пенсия!И ще се стигне до абсурда ,че у нас ще е много трудно да се достигне до пенсионна възраст,а след това ще се живее кратко и ще се получават мизерни пенсии!

 91. 91 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3895 Разстроено

  Истината е ,че държавата няма пари/защото няма работеща икономика/ ,тепърва ще затъва в дългове и за това няма пари за пенсии!И от това следва ,че ще се увеличават години за пенсия!И ще се стигне до абсурда ,че у нас ще е много трудно да се достигне до пенсионна възраст,а след това ще се живее кратко и ще се получават мизерни пенсии!

 92. 92 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#64] от "ivanalex2":

  да,вярно е че служителите които работят 1ва категория трябва да се осигуряват в отделен фонд,а и тяхния брой трябва определено да се редуцира,а съдебната система защо е 1ва категория? някой може ли да обясни?

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 93. 93 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#11:"rosiraycheva50._"]Интересно,как един шофьор на междуградски автобус може да работи до 65 години,а един полицай,който работи като охрана , до 47.[/quote]
  ... едно уточнение... тоА шофЕр, ако бачка на "разписание", трЕбе да сА води Фтора категория... и не трЕбе да сА пенЦионира на 65... Е, кат' знаем колкУ са чеСни родните бизнесменЕ, т'ва редовно не сА спазва...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 94. 94 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#92:"партии -запазване на статуквото..и нищо повече"]да,вярно е че служителите които работят 1ва категория трябва да се осигуряват в отделен фонд,а и тяхния брой трябва определено да се редуцира[/quote]
  ... ми то т'ва е направено... след пет-шеС гОдин, едва ли шА има две-три 'иляди пенЦионирания при прЪва и Фтора категория... Едно, че нЕма веке толкова производства, а другото е, че "чеСния чаСник" не познава тиА категории...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 95. 95 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#91:"bat_plamen"]Истината е ,че държавата няма пари/защото няма работеща икономика[/quote]
  ... ми връщаме сА у прединдустриалните времена...ратаи и аргатЕ...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 96. 96 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Вдигането на пенсионната възраст е неизбежно. Разбира се, не бива реформите да се изчерпват само с това.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 97. 97 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  [quote#73:"bobix"]В Австралия ще се пенсионират на 70. Но работливият българин иска да се пенсионира на 50-60[/quote]Андрешковщината вилнее във форума, а и не само в него.

  Апропо, не е само Австралия - в Полша пенсионната въраст беше вдигната на 69 години.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 98. 98 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  [quote#54:"чобанмахала"]кога държавата ще започне да внася в осигурителните фондове съответните на заплатите на фуражките и чантаджиите вноски [/quote]На практика и сега държавата го прави - чрез бюджетната субсидия на пенсионната система. При 8 милиарда бюджет на пенсионния фонд, близо 5 милиарда са субсидия от държавния бюджет. Дали ще ги пишат "субсидия" или "осигурителни вноски за държавните служители" - все тая. Истината е, че пенсионният фонд така или иначе е продънен.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 99. 99 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Тези, които се оплакват от циганите следва да вземат предвид, че
  циганите цоцат основно по други канали - помощи за безработни, майчински. Много малко от тях взимат пенсии. Освен по инвалидност - тук точенето е страшно. При 7 милиона население над 1 милион се водят инвалиди. Или сме най-недъгавата нация в Европа или най-крадливата.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 100. 100 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 682 Любопитно

  До коментар [#79] от "dan1": Това че няма индивидуални партиди не означава че не се знае колко са фуражките и чантаджиите и техните заплати. Нима няма ведомости за заплатите в държавните учреждения?
  А едно да си плаща задълженията, а друго е да лъже хората че плаща. Тя не плаща липсите ,а си плаща задълженията. Това се две различни неща. Ако нещо не си разбрал,все едно е да идем в кръчма да пием по няколко,но всеки си плаща сметката. Накрая аз си плащам сметката- а ти ми даваш назаем да платя останалата част. Ми плати си я бе. Нали така сме се разбрали? Защо трябва да лъжеш околните ,че ми плащаш част от сметката?


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK