АБВ няма да участва в дясноцентристка коалиция, но щяла да е максимално конструктивна (видео)

АБВ на консултации при ГЕРБ за съставяне на правителство, Росица Янакиева, Румен Петков, Ивайло Калфин

© Юлия Лазарова

АБВ на консултации при ГЕРБ за съставяне на правителство, Росица Янакиева, Румен Петков, Ивайло КалфинВ дясноцентристка коалиция АБВ няма как да участва, но ще бъде максимално конструктивна, заяви зам.-председателят на партията Ивайло Калфин след двучасова среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и представители на ГЕРБ. Във втория кръг консултации на ГЕРБ с четири от парламентарните сили от АБВ участваха Румен Петков, Ивайло Калфин, Росица Янакиева и Кирил Цочев.


Калфин потвърди позицията на АБВ, че ситуацията в държавата предполага максимално широка коалиция, включително с участието на БСП. Той посочи, че АБВ е готова да подкрепи конкретни политики на ГЕРБ, които съвпадат с платформата на АБВ. "За нас разговорите за коалиция не са приключили. Ние подкрепяме и бихме подкрепили коалиция, в която влизат основните - първата и втората политически сили", коментира Калфин.


По две теми АБВ и ГЕРБ са постигнали принципно сближаване на позиции - за реформа в правосъдната система и реформа в сферата на сигурността, обявиха от ГЕРБ. Остават различията по въпроса за ревизия на бюджета за 2014 година, темата обаче подлежи на обсъждане на експертно равнище. Различия има и по социалните мерки, по данъчната система, по въпроса за ролята на държавата за стабилизиране на българската икономика.
По време на срещата между ГЕРБ и АБВ са били обсъдени въпросите за изработване на стратегия в областта на енергетиката и идеята новият парламент да приеме декларация, в която да се изведат националните приоритети с подкрепа на всички политически групи.


Румяна Бъчварова от преговорния екип на ГЕРБ определи разговорите като конструктивни. "Разговорите протекоха така, че установихме нашите особени позиции - политически различия, които взаимно приемаме и обсъдихме доста теми, които са свързани с актуалните мерки по управлението на държавата след конституирането на парламента, както и въпроси, свързани със съставянето на правителството", обясни още тя.


Втория кръг консултации на ГЕРБ продължава със среща с лидерите на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов и Валери Симеонов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK