След 9 септември синовете на Райна Княгиня са обявени за врагове на народа

Райна и Васил Дипчеви и синовете им Иван, Георги, Владимир и Петър

© Исторически музей - Панагюрище

Райна и Васил Дипчеви и синовете им Иван, Георги, Владимир и ПетърПубликуваме текста на Искра Ценкова от вестник "Преса", озаглавен "След 9-ти септември синовете на Райна Княгиня – врагове на народа". Акцентите са на "Дневник".


"Всичките синове на Райна Княгиня са офицери от Българската армия, сражавали са се по бойните полета, награждавани са с ордени за храброст", разказва пред вестник "Преса" инж. Здравчо Здравчев, наследник на двата панагюрски рода, записали имената си в новобългарската история - Футекови и Дипчеви. 


В семейството на Райна Княгиня и Васил Дипчев се раждат петима синове
Райна Княгиня прибира у дома си и отглежда и едно сираче - Евгения Велкова. Васил Дипчев е учител и подвойвода в Брацигово. След като участва в Априлското въстание, се укрива и се прехвърля в Русия, по-късно се завръща в България с руските войски. Бил е кмет на Панагюрище и депутат в Петото обикновено и в Четвъртото Велико народно събрание. 


След убийството на Стамболов през 1895 г. Васил Дипчев е затворен в Черната джамия като краен русофил


Умира през 1898 г. три месеца след излизането си от затвора в резултат на жестоките побои. Райна Княгиня получава мизерна държавна пенсия. 


Когато се включва в редиците на панагюрските въстаници, Райна Попгеоргиева Футекова е 20-годишна. Тя е стройна руса девойка, а лицето й излъчва особен чар. Като характер е опърничава, но се отличава с неоспоримата си интелигентност и любознателност, затова и общината поема издръжката й и я изпраща да се изучи в старозагорското петокласно училище, а след това я назначава срещу скромно възнаграждение като учителка в града. Райна е едно от шестте деца в семейството на поп Георги Футеков и Нона Налбантова. След сраженията на априлските въстаници с турската войска на 1 май 1876 г. поп Георги е заловен от турските башибозуци и разстрелян в двора на къщата им. Докато


турците обръщат дърво и камък, за да открият храбрата знаменоска


Нона Налбантова успява да изведе децата си вън от града. След поражението на въстанието Райна е заловена и хвърлена в турските затвори в Пазарджик и Пловдив - в резултат на мъченията и изтезанията до края на живота си тя накуцва.


След Освобождението Райна заминава за Москва със съдействието на руското посолство в Цариград. Там тя завършва акушерство и две години по-късно се завръща в свободна България като първата у нас дипломирана акушерка. В последните си години на мизерно съществуване в София тя припечелва като акушерка. А през това време сърцето й е свито от стрес и болка -


синовете й се бият на фронта


Райна Княгиня умира на 61-годишна възраст през 1917 г., погребана е в София при тленните останки на сина й Петър, който загива при нещастен случай 15-годишен (прострелва се с оръжието на брат си Иван Дипчев). Съдбата и на останалите четирима синове на панагюрската знаменоска е драматична и трагична.


Въпреки патриотичното им възпитание народната власт ги третира като врагове


Най-големият Иван Дипчев взeма участие и в трите войни за национално обединение, раняван е осем пъти, за военните си заслуги е награден с пет ордена за храброст, отличаван е и с медали. Възпитаник е на 25-и випуск на Военното на Н.В. училище, бил е и комендант на София през 1927 г. Две години преди това без малко да загине при атентата в черквата "Св. Неделя". При страшния взрив върху главата му пада тухла, пробива черепа му, спасен е с помощта на пластина, която носи до края на живота си. През 1934 г. е произведен в чин генерал-майор, а през 1936 г. е пенсиониран с чин генерал-лейтенант поради спор с ген. Христо Луков. Като военен министър в един от кабинетите на Георги Кьосеиванов ген. Луков се опитва да възстанови унищожената от Ньойския договор Българска армия. Ген. Дипчев е началник на канцеларията на Министерството на войната.


Принципен и здравомислещ, той не може да се примири, че внасяме от Германия негодно оръжие, купено с народни пари, и вдига страшен скандал в министерството. Дядо ми е бил много серт, но в този случай направо е излязъл от кожата си. Взел един стол и се опитал да го надене на главата на министъра - разказва внукът на ген. Иван Дипчев по линия на Камелия, най-малката от трите му дъщери.


След деветосептемврийския преврат героят от бойните полета е арестуван като враг на народа,


лежи в концентрационния лагер "Богданов дол"


След няколко месеца го изселват в Дупница. За да не бъде национализирано цялото им семейно имущество, ген. Дипчев се развежда фиктивно с жена си Дафина Кънчева. Всъщност семейното имущество идва от страната на Дафина Кънчева, наследница на богат и известен род. Баща й Кънчо Кънчев е бил градоначалник на София от 1902 до 1910 г. Тя е от рода на Софроний Врачански, далечна братовчедка е на Стефан Богориди. Дядо й Кръстьо Байчев е племенник на Гаврил Кръстевич и депутат в Учредителното народно събрание.


След 1953 г. продължава кървавата разправа с царските офицери, започната през 1944 г. Скалъпват се много военни процеси, по тази схема е осъден на смърт и ген. Иван Дипчев. Обвинен е, че през 1925 г. е преследвал комунисти. В действителност "комунистите" са разбойниците Васил Героя и Дочо Узунов, водачи на чети, които след Септемврийското въстание грабят наред, спират влакове, обират пощи. "По онова време е действал Законът за изтребление на разбойничеството, съгласно който армията е изпратена да умиротвори т.нар. съпротивително движение и да предпази населението от убийци и мародери.


След обир на пощата една от групите е заловена. Дядо ми изпраща арестуваните в Плевен под конвой, но при опит за бягство част от тях са разстреляни. Подведен е под съдебна отговорност като косвен виновник за смъртта им. Само полк. Миланов, който по-късно става генерал и председател на Върховния военен съд в България, е с особено мнение за смъртното му наказание. По време на процеса дядо ми се държи мъжки въпреки тежкото си здравословно състояние, не проси милост, не се признава за виновен. Единствено майка ми от семейството е допусната до съдебната зала. Тя споменаваше, че от подсъдимата скамейка дядо ми казал:


"Навремето ме изпращаха да преследвам разбойници, а  тук разбрах, че съм се борил срещу комунизма"


разказва генералският внук. Здравчев няма лични спомени от героичния си дядо. Бил е само на две години, когато ген. Иван Дипчев умира. Смъртта го застига в Ловешкия затвор малко преди да бъде изпълнена смъртната му присъда. Не се знае къде е гробът му.


Георги, вторият син на Райна Княгиня и Васил Дипчев, завършва Военноморското училище. Участва в трите войни и е награден с орден за храброст. В Бургас открива техническо училище и дълги години е негов директор. Третият - Владимир, има три ордена за храброст от Междусъюзническата и от Първата световна война. След деветосептемврийския преврат той е полковник от запаса, оглавявал е Дирекцията за киноразпространение в страната. През октомври 1944 г. изчезва безследно на път за работа. Разстрелян е без съд и присъда.


Счита се, че е убит по случайност поради голямата му прилика с дядо ми, отбелязва Здравчо Здравчев. Асен, петият, най-малкият син, заминава като доброволец на фронта по време на Първата световна война. За участието си в Тутраканската епопея през септември 1916 г. е награден с орден за храброст. Офицерската му кариера расте до полковник - чин, който получава през 1940 г. След 9 септември става


жертва на доноси, обявен е за враг на народната власт, лежи дълго по лагерите


По-късно го реабилитират като български офицер и герой от войните, но животът му вече е изтекъл под знака на историческата несправедливост. Асен Дипчев умира в Бургас през 1964 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (141)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  Всичко, що не носеше козиняв каскет, ватенка и цървули, и нямаше големи нокти на миризливите крака, беше обявено за враг на народа.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Това е хубаво да го има в учебниците по история, че каквито сме късопаметни ...

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 3. 3 Профил на Longg
  Longg
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Оправете си скапаното заглавие !

 4. 4 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 614 Неутрално

  "Обвинен е, че през 1925 г. е преследвал комунисти. В действителност "комунистите" са разбойниците Васил Героя и Дочо Узунов, водачи на чети, които след Септемврийското въстание грабят наред, спират влакове, обират пощи."

  и сегашните са същите, само че обират банки ...

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 5. 5 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  Тъкмо препрочитам "Фашизмът" на Жельо Желев...

 6. 6 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  09.09.1944год.е объркала цялата история и развитие на тази страна...за съжаление....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  Комунистите са избили и осъдили всички образовани и родолюбиви българи ,за да не пречат на зависимостта ни от Русия.По същия начин са преследвани децата на баба Тонка.

 8. 8 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#1:"Norman Granz"]Всичко, що не носеше козиняв каскет, ватенка и цървули, и нямаше големи нокти на миризливите крака, беше обявено за враг на народа. [/quote]

  точна дефиниция , конграчулейшън , камараде

  лошото е , че смени ли се властта -
  сменят се Ценностите..и законите

  това е "българският феномен" , който работи и днес...

  ще работи вероятно и през Следващото хилядолетие

  много са поборниците - продължили да са такива и след смяната на властта

  Любомир Собаджиев умря като куче...
  а преди десети ноември го биха като куче

 9. 9 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Какви българи е имало преди време ...

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 10. 10 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4457 Неутрално

  Такава е съдбата на много родолюбиви българи.Мисля че никъде в окупираните от СССР държави не са избити толкова много свестни хора колкото в България.Родните комунисти доказваха пред господарите си от Москва преклонение и послушание.Вижте инструкциите на Димитров към Трайчо Костов по повод Народния съд.Господарят в Кремъл е бил недоволен от мекушавото поведение ,и заповядва безмилостно да се убива .Наследниците на убииците станаха днес политическа класа и модерни социалисти.

  klimentm
 11. 11 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 672 Гневно

  Да знаят хората какви гниди са изпълзели изпод вмирисаната ватенка на червената "освободителна" армия.
  Как са ни освободили от всичко умно, интелигентно, родолюбиво, как синчетата, щерките и унуките на тогавашните убийци, сега правят същото, но под формата на "демократичните катарзиси"
  Вземете родовете на боковите, златевите, пръмовите, шулевите, велчевите...и още едно 2хиляди проклети семки на уродливи бандити.....
  Не трябва да се забравя, не трябва да им се позволи да замажат следите от престъпленията на дедите си ведно с техните собствени.
  Проклятието на България: изродените търтеи, записали се в ОФ и БКП на 10.09.1944 г.!

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 12. 12 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  Сега се сещам за нещо,което чух преди 3 години и съм го писал тук....
  На 9-ти септември 2011,в закусвалнята на 5-ти корпус на ВТУ,на съседната маса беше седнал Борис Велчев,все още действащ главен прокурор на републиката и преподавател по наказателно право в университета.Дойде ректора,Легкоступ(агент на ДС) и му каза "честит празник"....Велчев му благодари.
  Червената сган продължава да чества една от най-лошите дати в нашата история.И ако това бяха "червени бабички",бих го пропуснал.Но да се поздравяват главния прокурор и ректора на втория университет в България е меко казано скандално.Факта,че сме допуснали такива хора,на такива позиции,показва,че все още не сме узрели като общество.
  И проблема е,че ние не знаем,какво всъщност е причинил комунизма на България,в истинските му,същински размери.

 13. 13 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 727 Гневно

  "Въпреки патриотичното им възпитание народната власт ги третира като врагове"

  Не въпреки, а "защото"!

  Наскоро комисията по досиетата издаде сборник с разработвани български организации в чужбина след 1944. В един такъв доклад за наш сънародник, (в Германия) се съобщава, че говорил на сбирка на българите-емигранти по случай 3 март и за борбата на народа ни за свободата.
  Та тази реч доносникът е сметнал за "предателска" и "вражеска".
  Нужно ли е да се казва нещо повече?

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 14. 14 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До 09.09.1944 г. сме били една нормална европейска държава - не лъскава, но устремила се да догонва, с трудолюбив и ученолюбив народ ...
  И тогава дошла съветската окупация, убийствата и лагерите, назначили ни комунистите за началници, и вече 75 години все така ...
  Не казвам нищо ново, но трябва да се повтаря, защото тази чума не иска да си тръгне сама !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2349 Весело

  До коментар [#6] от "sto67nes" : "09.09.1944год.е объркала цялата история и развитие на тази страна...за съжаление...."
  След 1944 българите станали инженери и космонавти, имали ядрени реактори и произвеждали компютри, роботи, оръжие и машими за половината свят ... вместо да копат картофи и да гледат овчо, а българките станали лекарки и учителки вместо сервитьорки и танцьорки

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 456 Неутрално

  ".... Две години преди това без малко да загине при атентата в черквата "Св. Неделя". При страшния взрив върху главата му пада тухла, пробива черепа му, спасен е с помощта на пластина, която носи до края на живота си....."

  Историята на това семейство я най-ярката илюстрация на абсурдността на бушуващата в БГ гражданска война от 23-та до към 52-3-та. Потърпевшият е ген. Иван Дипчев, а организаторът на зловещия атентат е първият му братовчед( племенник на Райна Княгиня) о.з. майор Коста Янков(?!) Това, кой знае защо, е пропуснато в текста. Наивната масова представа са този кървав етюд от историята ни (отразена много ясно в първия коментар), че едва ли не от едната страна на барикадата са били някакви не раждани от майка върколаци с каскети, а от другата - благородни елфи, вероятно е много удобна за някой, но всъщност е много далеч от истината. Едни срещу други са братя, герои от войните, представители на офицерския ни елит.

 17. 17 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Една истина премълчавана толкова дълго време е нужно да се изучава за да знаят идните поколения какво е комунизъм и има ли право на развитие в страната ни след като е избивало и продължава да прогонва родолюбците си от родината им.Всички наследници трябва да си помислят дали и те не са същите като предците си и да им дойде малко ум в главата и да почнат да робуват за благото на България а не да се кланят на други държави и да работят за тяхна изгода и вреда за собствения си народ.

 18. 18 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#15] от "dark'star":

  Ти з@еби тая мантра, че видиш ли, ако не беше соца, България нямаше да има всичко изброено от теб...
  Точно ако го нямаше, България щеше да е много по-напред от това, което е сега. 45 години спиране на предприемчивостта и частната инициатива, това е което сте постигнали...
  А защо не кажеш колко подобни на тези българи, посочени в статията, сте изтребили?
  Децата на Райна Княгина, за тях става на въпрос!!!

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2349 Весело

  До коментар [#14] от "роджър" : "До 09.09.1944 г. сме били една нормална европейска държава "
  по-будните били по лагери, интернирани и избивани без съд и присъда покрай многобройните преврати = народа си тънел в мизерия и невежество нормално по европейски, ама дошли комунистите и хубавото свършило = станало лошо - за всеки имало работа и апартаменти им давали от заводите като поработиш малко, дори ги карали да четат - иначе началник не се ставало при соца

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#1:"Norman Granz"]Всичко, що не носеше козиняв каскет, ватенка и цървули, и нямаше големи нокти на миризливите крака, беше обявено за враг на народа.[/quote]


  Колкото и странно да прозвучи, всичко започва от БЗНС на Стамболийски! Когато идва на власт, отменя купи изисквания за ценз и образование, като цялата държавна администрация се напълва безхаберни и необразовани селяни. Отделно от това, са БЗНС са имали и лична гвардия - селтаци облечени в оранжеви дрехи (пълна аналогия може да се направи с тези на днешните лумпени от Атака). Ходили са на групи и са биели всичко живо що не им се нрави. Ако се чудите какви са причините да отпаднат някой от буквите в българската азбука като ѣ, ѫ и т.н., тя е елементарна. Селтаците били толкова неграмотни че, се затруднявали от тях. Обявили ги за "буржоазни". А „ убеждаването“ на избори ставало с помощта на цепеници, но в това БЗНС не са пионери. Било си стара традиция още от времето на Стамболов.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 21. 21 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До Popovski #5
  Вместо плагиатския труд на Желю "Фашизмът", по - добре прочети оригинала на Хана Аренд - "Тоталитаризмът"

 22. 22 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#15] от "dark'star":

  след 44 българите са загубили СОБТВЕНОСТТА и СВОБОДАТА си!!!

  www.soundcloud.com/x2805
 23. 23 Профил на DL
  DL
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Най-голямата, но непризната национална катастрофа, която формира живота ни и днес! Четиридесетте безотговорни дни?! Не дни, дори не и години - кой знае докога ще е така...

  http://www.otzvuk.com/Knigi/Okultna/Taini%20obshtestva/nikola.nikolov-40.bezotgovorni.dni.1944.pdf

 24. 24 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 506 Гневно

  [quote#12:"popovski31"]И проблема е,че ние не знаем,какво всъщност е причинил комунизма на България,в истинските му,същински размери[/quote]

  Е как очакваш това да се знае, след като програмата по история за 10 клас (тази, в която би следвало да се учи историята на България през последните 100 години) стана една такава модулна, заредена с 'цивилизация', и вместо хронолично да се проследи българската история, се чопли оттук оттам като хем не може да се види и разбере цялостната картина, хем неудобните моменти се заобикалят...
  Комунистите паметник трябва да вдигнат на образователния министър, който въведе тази глупост!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 25. 25 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  До коментар [#18] от "Кирето" : "45 години спиране на предприемчивостта и частната инициатива"
  След спиране на частната инициатива се мерим по производство на глава от населението с Япония, Тайван и Южна Корея по електроника и компютри. # Като се върнаха частниците се мерим с Папуа-Нова Гвинея по промишленост.
  Частното за никакъв чеп не става.
  # Относно убиствата - и преди ... и след 9.9. 44 има жертви и от двете страни = няма невинни ... или едните са по-малко убити ... или по-малко българи

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  [quote#15:"dark'star"]След 1944 българите станали инженери и космонавти, имали ядрени реактори и произвеждали компютри, роботи[/quote]

  Всеки българин - космонавт.
  Всеки втори - инженер.
  Трима от пет - роботи.
  Всеки десети - ядрен реактор.
  Медицината е безсилна...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 788 Любопитно

  До коментар [#15] от "dark'star":

  "След 9 септември синовете на Райна Княгиня са обявени за врагове на народа"

  Какво е твоето отношение към този факт?

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 28. 28 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#14:"роджър"]До 09.09.1944 г. сме били една нормална европейска държава - не лъскава, но устремила се да догонва, с трудолюбив и ученолюбив народ ... [/quote]

  [quote#15:"dark'star"]След 1944 българите станали инженери и космонавти, имали ядрени реактори и произвеждали компютри, роботи, оръжие и машими за половината свят ... вместо да копат картофи и да гледат овчо, а българките станали лекарки и учителки вместо сервитьорки и танцьорки[/quote]


  Хората отказват да проумеят че, това което дойде през 09.1944 година не беше комунизъм а СТАЛИНИЗЪМ! Стореното е по руски тертип. Чак след смъртта на този касапин започна уж социализма!

  Червенков, Цола и куп други с право са били обявени за терористи по времето на управлението на Цар Борис 3. Цинизмът е известен на всички след това!

  Също така, БКП е била финансирана изцяло с руски пари.

  Ва банка на цар Фердинанд през I Световна война убива идеалът на българската нация. Истината (лично за мен) е че, след тази война България, така и не се съвзема. Идването на комунистите на власт е съвсем закономерна.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 29. 29 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2349 Весело

  До коментар [#22] от "x2805" : "след 44 българите са загубили СОБТВЕНОСТТА и СВОБОДАТА си!!!"
  Л Ъ Ж Е Ш - имахме си собствени жилища, коли и собствени вили ... Дори бяхме далеч по-свободни от сега Дори имаше безплатно здравеопаане и образование за ВСЕКИ + Дом и работа за ВСЕКИ !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  [quote#27:"Торбалан"]Какво е твоето отношение към този факт?[/quote]

  Веднага ще ти отговоря от негово име: голяма работа, че някакви си разглезени буржуи били разкулачени, някои леко поубити, други със зачернен живот, когато е имало "социална справедливост" за "народа": димящи комини, бучащи юзини, тежко машиностроене, работнически столове с първо, второ и трето (супа топчета, постен гювеч, сутляш), ведомствено жилище в Модерно предградие, карта за Нареченски бани, там пак първо, второ, трето...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  [quote#29:"dark'star"]Дори имаше безплатно здравеопаане и образование[/quote]

  А кой плащаше на доктора и даскала? Филанкишията?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 32 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  [quote#1:"Norman Granz"]Всичко, що не носеше козиняв каскет, ватенка и цървули, и нямаше големи нокти на миризливите крака, беше обявено за враг на народа. [/quote]

  По няколко причини. Главните фигури в комунистическото движение в България се оказаха или агенти на СССР, или агенти на Гешев, или двойни агенти. За да не бъдат разкрити като такива, за да се циментират във властта и за да продължат безоблачно да слугуват на господарите си в Москва, антибългарските комунета избиват, изселват и вкарват в лагери всички що-годе образовани, интелигентни и патриотични българи. А България започва да се развива на "автопилот", щото не можеш да очакваш от неграмотни, прости и озлобени хора да управляват дори една каруца, камо ли държава.

 33. 33 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  [quote#29:"dark'star"]работа за ВСЕКИ[/quote]

  За 50 долара месечна заплата. Благодаря, не искам.

  The best way to predict the future is to invent it.
 34. 34 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#25] от "dark'star":

  Ти не четеш ли?
  Написах ясно и точно :
  [quote#18:"Кирето"]45 години спиране на предприемчивостта и частната инициатива, това е което сте постигнали...[/quote]
  Представи си в една конкуретна среда къде щяхме да сме?
  Частното не ставало...
  А посочените от теб Япония, Южна Корея и Тайван, какви са??
  А след 9.9.44-та нямало невинни, а?
  А дядо ми с какво е бил виновен, че сте му взели имотите, а ?
  И над 40 години някой се е възползвал от тях без грам заслуга да има за създаването им?

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 35. 35 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  До коментар [#28] от "tom_sawyer" : "Идването на комунистите на власт е съвсем закономерна."
  Предопредело е от договра Чърчил-Сталин и безумието на фашетата да обяват война на Вритания и САЩ = няма на кого да се сърдят. В историята няма "АКО" - така е било ... и толкоз. По отношениена соца съм съгласен и за сталинизма и за култа = и аз съм имал проблеми , защото съм от друга древна лява школа с други виждания за соц. Не бива обаче да се прекалява с истерията или да се отрича миналото с хубавото и с лошото в него.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 36. 36 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  [quote#32:"GreenEyes"]Не можеш да очакваш от неграмотни, прости и озлобени хора да управляват дори една каруца, камо ли държава.[/quote]

  Това е абсолютно така.

  По време на соца се разправяха баснословни биографии на "управленци" (партизани, ятаци, ремсисти и всякаква друга измет), дето ги оставяли да съсипят някое и друго ТКЗС, промишлено предприятие, комбинат, ДСО, цял отрасъл, докато накрая ги изпращали за благодарност я посланик в Лондон (без английски език!! ), я търговски в Токио (без завършено висше образование).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 37 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1120 Любопитно

  Това е типична политика на всички комунисти, да се избива цвета на нацията и особено видни патриоти и техните наследници, а на тяхно място да се поставят неграмотни безродници, верни синове и дъщери на партията и предани до смърт на Москва, разбира се.

  До коментар [#29] от "dark'star":
  Не е ли по-добре да коментираме конкретната тема, вместо да я разводняваме излишно. Какво общо има броят на космонавтите и инженерите преди и след 1944 с това, че комунистическите сатрапи са избили хиляди български интелектуалци, учени, патриоти?

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 38. 38 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 989 Неутрално

  [quote#6:"sto67nes"]09.09.1944год.е объркала цялата история и развитие на тази страна...за съжаление.... [/quote]
  Всъщност България се превърна в Абсурдистан в момента в който изгонихме германците и ни се натресоха руснаците.
  На тази сакрална дата, се прекъсва норамлното еволюционно развитие на обществото ни, и на практика се убива държавността, за да се превърне в диктатура на простаците, крадците и бандитите.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 39. 39 Профил на julesta
  julesta
  Рейтинг: 568 Неутрално
 40. 40 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2349 Любопитно

  До коментар [#34] от "Кирето" : А дядо ми с какво е бил виновен, че сте му взели имотите, а ?
  Взели са на ВСИЧКИ средствата за производство (личната собственост е останала), на моя дядо също са му взели ... Такава е била системата. Не можеш да се сърдиш. И да се тръшкаш и да цвилиш - това е ! И аз не съм щастлив, че СЕГА бездарните частници нарязаха заводи за чудо и приказ на скрап, защото не им стига пипе да ги управляват.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 41. 41 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  то с лозунгите добре ама нее черно бяло, пример: Идва жандармерията да пали къщата на Груди Атанасов като разбойник и комунист и ха пък брат му е полицай че го отлагат, и след 9.09. го отнася съседа дето го е хранил защото бил кулак и народен враг

 42. 42 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#5] от "popovski31":

  "Тъкмо препрочитам "Фашизмът" на Жельо Желев.."

  Жельо Желев престнах да го уважвам две три години след като избухна демокрацията - като видях резултатите от съглашението с комунистите. Може би ако напише продължение на "Фашизмът", озаглавнено "Комунизмът" ще си върне малко от уважението ми. Ама бил правил тънки паралели нежду двете - това можеше да мине през 1989 г., не сега.

 43. 43 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#29] от "dark'star":

  [quote#29:"dark'star"]имахме си собствени жилища, коли и собствени вили ... Дори бяхме далеч по-свободни от сега[/quote]

  Между другото това, което си изброил и СЕГА го имат много от нас. Но то е постигнато със собствени сили и средства, а не е заграбено. Ако ти го нямаш, сърди се на себе си...
  Няма го ОФ-то да раздава ведомствени жилища в центъра на София на "заслужили" другари.
  Всеки сам трябва да се грижи за себе си.

  И аз искам да чуя мнението ти по повод написаното в статията.
  Ще кажеш ли нещо по този въпрос?

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 44. 44 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Ами така е като слезнат от Балкана неуки църволанковци-кондурджии и погнат интелигенцията (вкл. собствената си) и офицерството.

  Затова сме на този хал.

 45. 45 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#35:"dark'star"]Предопредело е от договра Чърчил-Сталин и безумието на фашетата да обяват война на Вритания и САЩ = няма на кого да се сърдят. В историята няма "АКО" - така е било ... и толкоз. [/quote]


  Пич, на место да се "упражняваш" на българска история във форума, по-добре вземи почети малко за нея за да проумееш кои сме и от къде идваме. С тия заучени фрази "Чърчил и Сталин" и т.н. виждаш, само върха на айсберга.

  България е нямала никакъв шанс във II Св. война! След абдикирането на Фердинанд, Цар Боирс III се заклева че, никога повече няма да допусне български войник да воюва зад граница.

  Страната ни е била пред свършен факт, когато лично Хитлер е настоявал да се включим към него. Пропускаш огромна подробност, че по това време Германия и СССР са били съюзници по силата на онзи "таен" пакт! Добави и преждевременната мъ смърт и прогерманското правителство което е било по това време на власт.

  Чърчил ни е мразил заради същата тази проклета I Св. война.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 46. 46 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  Така и за да кашата е по пълна кой става министър председател на 9.09. Кимон Георгиев

 47. 47 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#24] от "Amot":

  Не знам каква е историята,която сега се учи в 10-ти клас,но комунизма със сигурност трябва да се изучава,за да не се повтаря.

 48. 48 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  До коментар [#37] от "andreas_hofer" : "след 1944 с това, че комунистическите сатрапи са избили хиляди български интелектуалци, учени, патриоти?"
  ПРЕДИ 1944 с това, че ФАШИСТКИТЕ сатрапи СЪЩО са избили хиляди български интелектуалци, учени, патриоти?
  Времето преди 1944 също влиза в темата ... или избитеите ПРЕДИ 1944 не са толкова убити или не са толкова българи, или не са хиляди
  Няма НАШИ и ВАШИ, няма ПРЕДИ и СЛЕД = има БЪЛГАРИ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 49. 49 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#40] от "dark'star":

  Човече, не отговаряй избирателно.
  Отговаряй на всички зададени въпроси.
  А "средствата за производство" на дядо ми са били негова лична собственост, не са били на комшията...
  А и апартамента му в центъра не бил "средство за производство", защо са му го национализирали?
  А за сегашните частници ми е все тая, всеки може да управлява бизнеса си както намери за добре.
  Едни се справят добре, други не и фалират, което е нормално.
  Кажи все пак за статията какво мислиш?

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 50. 50 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#42] от "grajdanin1":

  "Може би ако напише продължение на "Фашизмът", озаглавнено "Комунизмът" ще си върне малко от уважението ми. "

  Или не си чел книгата или не си я чел внимателно.Разлика между комунизма и фашизма няма.

 51. 51 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#29] от "dark'star":

  "Л Ъ Ж Е Ш - имахме си собствени жилища, коли и собствени вили"

  Ти лъжеш. Първо ако някой комунистически деятел ти хареса жилището си го взима. Например семейството на великия кумир на комунистите - Луканов просто изхвърля от жилището, което си е харесало собствениците, че даже и се сърдят защо го връщат обратно след 10.11.89. Второ - свободен пазар на жилища нямаше. За правоимащите се строяха кокетни блокчета около Семинарията и в Лозенец. За останалите имаше опашка по 15-20 г. и си щастлив ако ти дадат боксониера в Надежда или Обеля.
  С колите беше същото - 1500 лв безлихвен депозит и след 10 г. получаваш Москвич (ако слушаш).
  Така, че твойте басни ги разправяй на баба си - не на нас, които помним какво беше.

 52. 52 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#50] от "popovski31":

  "Разлика между комунизма и фашизма няма. "

  Тогава да беше кръстил книгата "Комунизмът", а не "Фашизмът". Аман от езоповски езици - тебе думам дъще, сещай се снахо. Уморих се да чета между редовете още дълго преди да избухне демокрацията.

 53. 53 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#51] от "grajdanin1":

  ти лъжеш, не беше точно така имаше и такива случаи но не бяха правило,
  п.п. е ако си искал точно Москвич не знам баща ми харешваше Варбург

 54. 54 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Както вметна някой по-горе, всичко, което ни се случва след '44-та е предопределено още през '13-та и най-вече '15-та г. Двете национални катастрофи, вината за които е изцяло на дъртия педал Фердо и Генералния щаб, радикализират обезвереното ни общество и запокитват страната в губещия лагер в неизбежния нов конфликт. Ако БГ беше излязла от ПСВ като победител, никой нямаше да е чувал за дивия селтак Стамболийски, а "Св. Неделя", т.на. Септемврийско въстание и пр. абсурди нямаше как да се състоят, а и без това непопулярното комунистическо движение, щеше да се състои от два файтона маймуни. Според една на пръв поглед малко крайна теория, участието на БГ в ПСВ на страната на Антантата би предодвратило свирепата продоволствената криза в Русия - една от предпоставките за победата на Болшевишката революция.

 55. 55 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  за мен лично комунизма е много по лошо нещо от турското робство,не оправдавам османлиите но след 1944г българи убиват и изтребват 'цвета' на нацията,и това има трайни последици днес,сегашната 'интелигенция' е отгледана в комунистически парник някои станаха велики 'писатели' с писане на стихотворения в възхвала на г.димитров ленин и други подобни сатрапи..велико творчество..

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 56. 56 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 561 Весело

  [quote#29:"dark'star"]имахме си собствени жилища, коли и собствени вили[/quote]

  Баща ми така и не можа да построи вила, на ЗАЗ968М ако му викаш кола си направи някои изводи. След 92-ра започна да обзавежда и ремонтира къщата, че да заприлича на западноевропейския й еквивалент. Счупиха ни се ръцете докато изхвърлим Перлата-03 и един стар Електрон, битови уреди, които са били на пазара през 73-та, в къщи се появиха след 94-та. Отделно за санитарията е бил пускал връзки като корабни въжета за да я купи.

  Ти май си живял в паралелна вселена.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 57. 57 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#53] от "1001":

  "не беше точно така"

  Кое точно не беше така?

 58. 58 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  До коментар [#49] от "Кирето" : "Кажи все пак за статията какво мислиш?"
  Несериозна манипулация - поредния антикомунистически пасквил който дори аз мога да направя за смях = като история ТРЯБВА да се учи , но безпристрастно = показателна е за пътя на българия , били са тормозени като русофили, после за съпричастност към другата страна . Това е съдбата на България - включително и на ВСЯКО семейство. Не само ти имаш дядо с минало
  Казах ти не са необходими истерии - хеле пък за имотите на дядо ти ... можело е да ги разрушат американските бимбардировки, а вместо Червената армия да дойде армията на Чан Кайши - също съюзник на СССР, Британия и САЩ, ама са дошли те

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 59. 59 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1682 Весело

  До коментар [#56] от "Consumer":

  да ама беше осигурен против кражба двама го носят и трети отваря вратата

 60. 60 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  [quote#55:"партии -запазване на статуквото..и нищо повече"]за мен лично комунизма е много по лошо нещо от турското робство[/quote]

  Неотдавна писах, че през т.нар. "турско робство" моите предци са имали земи и дюкяни, един мой прапрадядо от началото на 19 век е пътувал по търговия от Кайро до Виена, прадядо ми по майчина линия е завърщил два европейски университета - ПРЕЗ ОСМАНСКОТО ИГО!!

  Всичко това беше абсолютно забранено на редовия български гражданин през златния век на правешкия многотомен мислител.

  Да следват в чужбина можеха само такива като Людмила Живкова, но нея пък я изгониха от Оксфорд заради некадърност и тъпота...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 61. 61 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  [quote#58:"dark'star"]история ТРЯБВА да се учи , но безпристрастно [/quote]

  Ти си най-пристрастният фалшификатор на българската история, когото съм срещал. Глупостите, които пишеш, са подигравка със съдбите на живелите при комунизма. България била трета (пета) индустриална сила в света! Имало всичко за всички. Били сме "свободни". Лъжи, лъжи, лъжи...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 62. 62 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#60] от "Norman Granz":

  това е разковничето "за мен лично" за някой е било зле за други добре пример Гиньо Ганев

 63. 63 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2349 Весело

  До коментар [#55] от "партии -запазване на статуквото..и нищо повече": "след 1944г българи убиват и изтребват 'цвета' на нацията,и това има трайни последици"
  - след 1923 г българи убиват и изтребват 'цвета' на нацията,и това има трайни последици
  - през 1934 г българи интернират 'цвета' на нацията,и това има трайни последици
  - след 1954 г българи потъпкват 'цвета' на нацията,и това има трайни последици
  - след 1989 г българи прогонват 'цвета' на нацията,и това има трайни последици

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 64. 64 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#29] от "dark'star":

  Ние загубихме собтвена къща /не е едня ден - по една на клон от фамилията/. Баба ми е ИЗСЕЛЕНА от града си понеже баща и е военен и т.н. А какво СТЕ имали малко ме боли...
  Частното става за всичко ама да го ползваш както трябва /демек да си го стопанисваш/.
  ОК Ясно е че по онова време сте го дигали и затова си го спомняте с добро - но къде е СВОБОДАТА Санчо. Или викаш БИЛИ СТЕ СВОБОДНИ ДА НЕ МИСЛИТЕ - ПАРТИЯТА МАЙКА Е МИСЛИЛА ВМЕСТО ВАС! А?

  www.soundcloud.com/x2805
 65. 65 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#37:"andreas_hofer"]Това е типична политика на всички комунисти, да се избива цвета на нацията и особено видни патриоти и техните наследници... [/quote]
  Това е типичната политика на всички български политикани, независимо от цвят и принадлежност!
  А за "цвета на нацията", съдейки по управляващите ни през последните петдесетина години (на тях съм съвременник, но вероятно така е било винаги), бих казал - ако това е "цвета", то нацията си го заслужава...

 66. 66 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  [quote#36:"Norman Granz"]По време на соца се разправяха баснословни биографии на "управленци" (партизани, ятаци, ремсисти и всякаква друга измет)[/quote]

  Всъщност истинските биографии са били добре изличени и след това наново написани и украсени. Много от комунистическите лидери вероятно са били агенти на Гешев Говоря за хора като Трайчо Костов, Тодор Живков, Лев Главинчев, Мирчо Спасов, Цола Драгойчева, Тодор Живков и др.

 67. 67 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  До коментар [#54] от "damage_case":

  Точно така. Цялото ни общество е напълно обезверено след Втората балканска война. Няма и капка от ентусиазма преди започването на 1вата Балканска. От там си носим и последиците с участието в 1ата и 2рата СВ.

  Няма гаранция че България щеше да се индустриализира и стане нормална срана (справка бедна Португалия, Гърция и т.н.), но съдбата със сигурност щеше да ни е друга.

 68. 68 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#57] от "grajdanin1":

  ами ЗАЗ беше без ред, ако искаш жилище в София две от условията които знам бяха да отидеш в Градския транспорт или в Кремиковци даваха и жилище и жителство

 69. 69 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#8:"Депозитни Балони"]лошото е , че смени ли се властта -
  сменят се Ценностите..и законите

  това е "българският феномен" , който работи и днес... [/quote]

  Това е български феномен, който е работил винаги!
  Щото темата е сега за наследниците на Райна княгиня след 09.09.1944, но същите неща са ставали и преди тази дата.
  За сведение (по исторически данни, при това - само едно от многото) през "златното следосвобожденско време" за завършване на образованието на наследницата на Хр. Ботев са отпуснати щедрите 360 (триста и шестдесет) лева ГОДИШНО!!!
  По същото време на някой си Али ефенди, затова, че НЕ БИЛ КЛАЛ БЪЛГАРИ ПРЕЗ ТУРСКО, му били отпуснати 3000 (три хиляди) лева годишно...
  Така, че - това си е български феномен, не комунистически.
  Пък и що си мислите, че ЕДНИ И СЪЩИ ХОРА през различно време не са били готови да прегърнат каква да е идея, само и само да ги доведе до властта?!
  НИМА СЕГА НЕ СА СЪЩИТЕ???!!!

 70. 70 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#16] от "damage_case":

  Дали не пропускате ФАКТА, че атентата е поръчан и ПЛАТЕН от Съветския съюз, както и цялата тази НЕ гражданска, а терористична война срещу българския народ !!!
  И тази война продължава и до днес ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 71. 71 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#66] от "GreenEyes":

  За Трайчо Костов не знам да вдигне цената на Русия на царевицата по скоро е бил патриот

 72. 72 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  нацията ни е разделена на две - от едната страна са всички, получили или получаващи привилегии от комунистическия престъпен режим, а от другата сме ние - хората, решили все пак да останат в България.

  жалко и срамно е, че за шепа рубли пишат от сутрин до вечер лъжи и глупости във форума.

 73. 73 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Добре е да се разбере, че Разбойник=Комунист и животът на тези достойни българи го доказва.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 74. 74 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 456 Неутрално

  [quote#67:"olimpipanov"]справка бедна Португалия, Гърция и т.н[/quote]

  Бедна Португалия и уж огрухана от "кризата" Гърция са рая на земята, в сравнение клетата ни мамковина, която я има пред себе си 25-30г. бъдеще, я не. В историята и в личния житейски път на отделния индивид за жалост някои грешки са непоправими. Както ако като дете си си падал на главата няколко пъти, шансовете да си новия Верди, Тесла или Вонегът рязко намаляват, така и в исторически план шансовете на една д-ва, която не е взела и едно правилно решение във външно политически план за последните точно 100г., за добро бъдеще (а в нашият случай - за бъдеще въобще) клонят към нула.

 75. 75 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  [quote#71:"1001"]За Трайчо Костов не знам да вдигне цената на Русия на царевицата по скоро е бил патриот
  [/quote]

  Гешев изгражда перфектна легенда за Трайчо Костов, за да изглежда в очите на другарите си като отчаяно смел комунист. След тежък побой в дирекцията на Гешев, Трайчо Костов успява да се измъкне по някакъв магически начин. На процеса срещу него той си признава, че е бил сред агент-провокаторите. Говорим за една от най-важните фигури на Комунистическата партия.

 76. 76 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  С историята си,все пак можем и да се гордеем.
  С настоящето-не.

 77. 77 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8904 Неутрално

  ''Достойна'' за комунисти постъпка.

 78. 78 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Прав е ген. Иван Дипчев, борбата против комунизма е борба против разбойничеството. Мястото на тези разбаойници е в затвора.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 79. 79 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 584 Неутрално

  След девети сепртември враговете на народа викат : дръжте враговете на народа ! Крадците викат : дръжте крадците ! Убийците викат : дръжте убийците ! Сатрапите викат : дръжте сатрапите ! Та така и до днес

  veni vidi fugi
 80. 80 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  За народни верни синове бяха обявени всички калпазани вярващи в болшевишката тъпотия,че:Всеки ще работи според възможностите си и ше получава според нуждите си.

 81. 81 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3053 Неутрално

  До коментар [#50] от "popovski31":

  Има големи и даже огромни разлики между комунизмът и фашизмът! Сравни историята и днешното положение на единствените останали след ВСВ фашистки държави Испания и Чили,с тези на комунистическите страни,и (може би) ще ги видиш.

 82. 82 Профил на bladeroko
  bladeroko
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Комунистите са ИЗРОДИ!

 83. 83 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  До коментар [#34] от "Кирето":

  Кире, ти къде си видял грамотек комунист бе... Пък чак искаш и да чете.. ми не може...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 84. 84 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#75] от "GreenEyes":

  че те и в Гуантанамо всичко признават, това че признал на инквизицията нищо не значи

 85. 85 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  [quote#36:"Norman Granz"]По време на соца се разправяха баснословни биографии на "управленци" (партизани, ятаци, ремсисти и всякаква друга измет)[/quote]
  Гешев е имал цяла армия от свои агенти внедрена сред Комунистическата партия цяла армия от свои агенти - както в средните ешелони, така и по високите етажи на партията. Много показателен е факта, че Бай Тошо, вместо да празнува с останалите от отряда си, след Девети се затваря в полицейските архиви и прекарва там няколко дни. По-късно архивите минават под надзора на Цола Драгойчева и Трайчо Костов. Няколко години по-късно архивите минават към директора на милицията Руси Христозов и тогава се установяват огромни липси. Много материали са измъкнати от папките, а някои текстове са изтрити с бръснарско ножче.
  Досието на Тодор Живков също е било добре "пометено". Споням си, че когато ДА "Архиви" го разсекрети, лъснаха само двайсетина страници с огромни липси между тях.
  Оставени са само няколко протокола, доклад за проследяване на Тодор Живков и две справки. Става дума за времето 1930-1934 г. След 1934г. в полицейското досие на тази Тодор Живков няма нищо.

 86. 86 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 692 Гневно

  До коментар [#58] от "dark'star": Ох, стига бе палячо! На хората им се доповръщча от бълвоча, който драскаш тука! Наслезнахте от кошарите, иззехте имотите на хората, не бяхте видяли тоалетна, бършехте си гъзъ с пръст и оставяхте лайнените запетаки по стените на тоалетните, миехте си краката и картофите в тоалетните, а после тичахте на долния етаж да ги търсите. Избивахте хората защото си миели зъбите и спели с пижама, били гнили интЕлгенти....и още, и още...гадостите и гнусотиите ви край нямат и до днес!

 87. 87 Профил на islamic_state
  islamic_state
  Рейтинг: 229 Любопитно

  До коментар [#83] от "Нефертити":

  Васил Дипчев учи в Русия и по вашата логика е мурзилка, така че си изяснете опорните точки!

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 89. 89 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#68] от "1001":

  "ами ЗАЗ беше без ред, ако искаш жилище в София две от условията които знам бяха да отидеш в Градския транспорт или в Кремиковци даваха и жилище и жителство "

  Предлагам още веднъж да прочетете от начало диалога ни с вас. От вашите думи излиза, че това което съм написал е изключение, защото човек можел да си купи ЗАЗ (на който дори при комунизмът всички се смееха) и ако се цаниш да работиш в Кремиковци получаваш двустайна панелка в квартал Кремиковци, че да дишаш същия отровен въздух, както когато си на работа. Аз бих нарекъл вашите два примера изключение и то жалко изключение.
  Не, това, което съм писал не е изключение а правило. Ако случайно човек имаше къща в Лозенец (а и където и да е в София) и ако достатъчно влиятелен партиец си харесаше мястото нищо не можеше да спре отчуждаването на къщата и появаването на китно блокче на нейно място, а ти получаваше панелка някъде из комплексите (в много редки случаи и само ако имаш гръб и си борбен можеш да получиш маломерно жилище в същия блок).

 90. 90 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1588 Весело

  До коментар [#52] от "grajdanin1":

  "Разлика между комунизма и фашизма няма. " Тогава да беше кръстил книгата "Комунизмът", а не "Фашизмът". "

  И щяха да го разстрелят

 91. 91 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 456 Неутрално

  [quote#85:"GreenEyes"]Гешев е имал цяла армия от свои агенти внедрена сред Комунистическата партия цяла армия от свои агенти - както в средните ешелони, така и по високите етажи на партията[/quote]

  А иначе като началник на отдел "А" към Обществена безопасност е разполагал официално всичко на всичко с 80 щатни служители за цялата страна. Това само по себе си говори, че мащабът на т.нар "съпротива" е бил доста скромен.
  Относно самият Гешев не много известен факт е, че като младеж е бил силно запален от социалистическите идеи и бил близък с Д. Благоев ( носи ковчега на погребението му). Това е още една илюстрация, че черно-белият прочит на най-новата ни история е примитивен и кретенски.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 94. 94 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3053 Неутрално

  Добре де,най-ясна и точна картина на един исторически период на една страна,може да се получи като се сравни с картината на друга страна. Ето,сравняваме комунистическа България с капиталистическа Гърция,или Западна с Източна Германия,или Северна с Южна Корея,и всичко става ясно...
  Трябва да се признае,че е имало за кратко време в началото,когато жизненият стандарт в България,Източна Германия и Северна Корея е бил мъничко по-висок от капиталистическите им съседи. Но това е било за много кратко,в рамките на няколко години.

 95. 95 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#90] от "popovski31":

  "И щяха да го разстрелят."

  През осемдестте години дори комунистите не разстрелваха за една книга. Както не разстреляха Лев Валенса, Сахаров, Вацлав Хавел. По-скоро щяха да го изгонят от университета. Хайде да не си създаваме насила митове и герои.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 97. 97 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  [quote#91:"damage_case"]А иначе като началник на отдел "А" към Обществена безопасност е разполагал официално всичко на всичко с 80 щатни служители за цялата страна. Това само по себе си говори, че мащабът на т.нар "съпротива" е бил доста скромен. [/quote]
  ++++++
  Съгласен съм напълно. Числото на партизаните след Девети е увеличавано многократно, за да се стигне до стотиците хиляди "активни борци", които заляха с привилегиите си всички сфери на обществото.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  активни борци и партизани..това имало ли го е в другите държави като чехия,полша ...или ние пак сме били 16та република...с най много активен борец и партизан,а от около 20хил, за 6 месеца членовете на бкп стават над 200000,колко много измекяри си имаме...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 100. 100 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#95] от "grajdanin1":

  "И щяха да го разстрелят." През осемдестте години дори комунистите не разстрелваха за една книга. Както не разстреляха Лев Валенса, Сахаров, Вацлав Хавел. По-скоро щяха да го изгонят от университета. Хайде да не си създаваме насила митове и герои. "

  Първо,ако не си забелязал,коментара ми е "весел".Естествено че е нямало да го разстрелят.
  Второ,книгата е написана 67-ма година,но не е позволено да бъде издадена,като това става чак 82-ра.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK