Фронтът и ГЕРБ са се разбрали за час по родолюбие и всеки ден физкултура в училище

Фронтът и ГЕРБ са се разбрали за час по родолюбие и всеки ден физкултура в училище

© Велко Ангелов, КапиталПатриотичният фронт и ГЕРБ са на едно мнение, че Корпоративна търговска банка, в  която одиторите установиха лоши кредити за 4 млрд. лв., трябва да бъде оздравена. "Имаме пълно съвпадение за КТБ - търсене на изход чрез заем или чрез фалит, но спешно трябва да се оздрави," каза пред Би Ти Ви Валери Симеонов, лидер на НФСБ, която е коалиционен партньор във фронта.


"Не може да не се стигне до оздравяване. Там са вложенията не само на граждани, но и на много фирми, включително големи. На едно мнение сме", каза Симеонов.  


По думите му управителният съвет на БНБ и ръководството на "Банков надзор" ще бъдат извикани в Народното събрание за обяснения защо са бездействали четири месеца. 
Двете политически формации, които обявиха днес, че са пред подписване на коалиционно споразумение, са на едно мнение за това, че АЕЦ "Белене" не трябва да се строи, а газопроводът "Южен поток"  да се осъществява, ако не нарушава правилата на ЕС, но и ако е доказана ползата за България, каза Симеонов. 


ГЕРБ се е съгласил още да има дисциплина родолюбие в училище, часове по физкултура всеки ден и обучение по военно дело и гражданска защита в средния курс. 


Оградата с Турция ще бъде завършена, ще опашем цялата граница с Турция, но не на цената на Орешарски от 3 хил. лв. на кв. м, каза Симеонов.


ГЕРБ са се съгласили по искане на фронта Министерството на инвестиционното проектиране да бъде закрито, а министерството на икономиката, енергетиката и туризма да се раздели на три. (бел. ред. - в телевизионния ефир Симеонов посочи за закриване Министерството на младежта и спорта, а не на инвестиционното проектиране. По-късно от пресцентъра на коалицията уточниха, че е допуснал неволна грешка.)


Друга отстъпка на ГЕРБ е ограничаване на социалните помощи само до третото дете, ревизия и одит в енергетиката, въвеждане на мораториум върху износа на необработена дървесина и узаконяване на незаконните постройки до 100 кв. м, което ще реши проблемите на селското население. 


По думите на Симеонов разминаване се е очертало във вижданията на здравноосигурителния модел. Фронтът настоява монополът на Националната здравноосигурителна каса да бъде разбит с вкарване на частни каси, а ГЕРБ са предпазливи по финансови причини. Патриотичният фронт пък отложил за по-далечното бъдеще искането си за намаляване на ДДС върху стоките от първа необходимост, защото приел безпокойството  на ГЕРБ за изпълнението на бюджета. 


Той повтори, че Патриотичният фронт  няма да излъчва министри, че лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов няма амбицията да бъде министър на отбраната, а избраната за депутат Поли Карастоянова, която е изпълнителен директор на Българския туристически борд, за министър на туризма.  


Подчерта обаче, че фронтът има проблем с Народна партия "Свобода и достойнство" на Касим Дал, която е част от Реформаторския блок, евентуалният трети партньор в бъдещата коалиция. Тя е създадена по модела на ДПС и е вредна за България, каза Симеонов. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK