Четвърта "глуха" или фактите по случая с обиска на студентката

Четвърта "глуха" или фактите по случая с обиска на студентката

© ДневникПрепубликуваме текста от личния профил във "Фейсбук" на Милен Шопов, адвокат и съветник на министъра на вътрешните работи в служебното правителство. Представените от него факти опровергават твърденията на студентката, която се оплака, че полицайка я е накарала да си вдигне блузата и да стои гола на улицата при обиск.  "Не е имало обиск на 20-годишната Борислава Латинова", съобщи днес служителката на 4-то РПУ в София Нели Върбанова, която мина успешно и детектора на лъжата през седмицата. 

Все още няма официално съобщение на МВР за резултатите от проверката на случая, те се очакват следващата седмица.

На полиграфа невинаги може да се има вяра. На фактите обаче – и на логиката, която ги свързва и обуславя, аз лично вярвам винаги. Особено когато сам съм ги събрал и анализирал.


На 20.10.2014 г. (понеделник) денят ми започна със среща в Четвърто районно управление "Полиция" на СДВР. Бях посрещнат като настоящ съветник на Министъра на вътрешните работи, но най-вече като човек, доказал положителното си отношение към системата много преди това – с публичните си изяви, с разследващите си статии, с откритото и честно отношение към достойната отдаденост на истинския полицай към неговата работа. Покрай протестите именно така бях станал достатъчно близък с началника на охранителния сектор на Четвърто, за да знам, че отида ли, ще науча истината, фактите и нищо друго. И ще мога да направя изводи, да заема позиция: в единия случай – дълбоко негативна към евентуалните несъобразени със закона действия на полицайката, а в другия – позиция на подкрепа и защита срещу една грозна лъжа. Щастлив съм, че не се оказах в първата ситуация. А фактите са следните.


В нощта на убийството на IT-специалиста Николай Найденов, извършено в района на Четвърто РУП, служителите, осъществяващи патрулно-постовата дейност, извършват т.нар. заградителни мероприятия. Рутинната практика включва наблюдение и извършване на проверки на автомобили и лица. Около 03:30 ч. автопатрул на 04 РУП-СДВР, съставен от двама полицаи, измежду които е полицай Нели Върбанова, спира за проверка автомобил в района на Семинарията. В него пътуват четирима души: три момчета и едно момиче (Борислава Латинова). В открит радиоефир полицаите се свързват с дежурния в РУП и подават данните на лицата за проверка. Информацията, която се връща, е за криминални регистрации на две от момчетата, както и на момичето. Едното от момчетата полицаите определят като "тежък контингент": противозаконно отнемане на автомобили, кражби, наркотици. Момичето пък се оказва с наложено наказание глоба – по т.нар. процедура на освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание. Въпросът за деянието и вината в такива случаи е безспорен. Но да речем, че това няма отношение към случилото се. И най-вече към неслучилото се. На място пристига втори патрулен автомобил на Четвърто РУП, който е т.нар. контролиращ екип. В него е взводният командир на смяната от патрулно-постовата дейност, която работи онази вечер. На място се взима решение две от лицата да бъдат задържани – това са момчетата с полицейски регистрации, а момичето и третото момче, което управлява автомобила, да бъдат поканени в районното управление за даване на писмени сведения относно другите лица и онова, което са правели същата вечер заедно с тях. Следва да се отбележи, че собственик на автомобила е едното от двете задържани момчета – определеното от началника на охранителния сектор на Четвърто като "тежък контингент", а колата е карало третото момче – онова, което Борислава Латинова представя по телевизиите като неин приятел (гадже). Той не й е такъв, но ще се върна към това малко по-надолу. Задържаните лица са вкарани в патрулните автомобили, а момчето и момичето предстои да бъдат придружени до сградата на 04 РУП-СДВР от полицай, който ще пътува в тяхната кола. Преди това съвсем естествено лицата са проверени за наличие у тях на общоопасни вещи – за тяхна и на полицаите безопасност. Точно такива действия извършва полицай Нели Върбанова: преглежда съдържанието на дамската чанта на Борислава Латинова, без да я изсипва на капака на автомобила, и проверява джобовете на суичъра, с който момичето е облечено. Толкова. Двата патрулни автомобила и частният автомобил пристигат в района на Четвърто РУП. Двете момчета са задържани по съответния ред, а незадържаните други две лица – момчето и момичето, сядат да пишат писмени сведения.
Сведенията пишат в присъствието на същата полицайка Нели Върбанова. За щастие, видеозапис от камера на Четвърто РУП може да ни даде представа за атмосферата при даването на сведенията и за поведението на полицай Върбанова и на двете лица. Докато дава сведенията, Борислава Латинова не е спирала да повтаря, че не иска полицията по никакъв начин да информира баща й за това къде е била, с какви хора се е движела, кой е нейният приятел. А гадже й е не момчето от телевизора, а именно задържаният, определен като "тежък контингент". Тази информация Борислава Латинова собственоръчно и без всякакъв натиск записва в писменото сведение, което е дала на полицията. След приключване на писането момчето и момичето си тръгват. Преди това молят дежурните полицаи да им позволят да напазаруват някакви неща за ядене за задържаните момчета от близкия денонощен магазин, с което полицаите се съгласяват. Младежите пазаруват, оставят покупките на пропуска в районното и си тръгват. И на следващата сутрин става страшно.


Фактите са си факти. Те не могат да бъдат променени по наше собствено усмотрение. Не могат и да бъдат преиначени. Не могат да накарат знаещите истината да си замълчат. И още – просто този път не уцелиха. Със сядането си в кабинета на началника на охранителния сектор вече бях убеден, че ще науча истината. С всичките подробности, които ще ми позволят да я анализирам и да се убедя на 100%, че това, което ми разказват, е истина. В края на разговора Пламен покани полицай Нели Върбанова. В стаята влезе 38-годишна жена с блясък в очите. Съвсем малко по-голяма от началника си и не толкова малко – от мен. Седна спокойно, представих й се по-скоро с това, което съм направил през последната година и половина. Това, че съм съветник на министър Йордан Бакалов, е по-скоро следствие, а не причина. Попитах я: кажи ми, какво става… Нели Върбанова ме погледна и бавно каза: "Аз съм на 38 години. Полицай съм от 5 месеца. Започнах тази работа, защото вярвам в това, че е призвание и мисия. Защото искам да бъда именно полицай. Произхождам от семейство на военен. За мен дълг, чест и достойноство не са празни думи и аз уважавам онова, което стои зад тях. Не мога да повярвам, че ми се случва такова нещо! Потресена съм." Не ми трябваха повече обяснения. Вече бях убеден, че Нели Върбанова не лъже. Не ми трябваше и полиграф.


Няколко дни след това Нели Върбанова издържа полиграфското изследване със 100%-ова успеваемост. Вчера Борислава Латинова върза тенекия на една телевизия и не се появи на полиграфа, за да се изследва.


Срещнах се и с началника на районното и си тръгнах. Малко след това в 04 РУП-СДВР дойде назначената от директора на Столичната дирекция официална проверка. Тя и в момента установява фактите, които аз вече знаех. Текат и действия на прокуратурата. В късния следобед споделих фактите и анализа си на ресорния заместник-министър, а на другия ден – и на министъра.


Защо всичко това е вярно? На първо място, заградителните мероприятия са рутинни. И понеже се правят, с цел да се заловят извършители на тежки криминални престъпления, тези действия се провеждат изключително внимателно. Особено когато ги извършват само двама полицаи, единият от които е жена на 5 месеца служба. Това е просто нюанс – за Нели Върбанова началникът й каза: навлиза по-бързо от младите момчета и вече е по-добра от тях; ще я защитавам с цената на всичко. Ще я защитавамЕ, допълних аз. При подобна проверка е немислимо да се премине границата – не и в такава усложнена обстановка като след тежко убийство. Но дори и да приемем, че е статистически възможно, кой би могъл да си представи, че в присъствието на още петима полицаи мъже една жена-полицай с 5-месечен стаж ще си позволи да разсъблече на кръстовище в столицата едно младо момиче, а и да му бърка в гащите?! Нека само за миг да приемем, че измежду петимата полицаи е възможно трима да са пълни боклуци, а четвъртият – да не е в час изобщо. Е, поне един има деца. Поне един от тях може би има дъщеря на възрастта на Борислава Латинова. Виждайки такива издевателства, кой би могъл да остане безучастен. Как един от тези полицаи не спря колежката си, не я закопча на свой ред и не я отведе при началника си, превозвайки я в багажника на патрулния автомобил. Защото ако историите на Борислава Латинова бяха истина, точно това би заслужавала Нели Върбанова. Че и повече. Само че това не се случва. Защото са пълна лъжа.


По-нататък: Борислава Латинова е с наложено административно наказание за извършено престъпление – факт, който тя спестява на медиите от Ден Първи. Нейният приятел е "тежък контингент" – толкова тежък, че тя представя третото момче за нейно гадже. А е написала собственоръчно тъкмо обратното. И като казах написала: на видеото от камерите на Четвърто РУП ясно се вижда обстановката, в която Борислава Латинова дава сведенията. Тя пише пред същата тази полицайка Нели Върбанова, която преди малко я е унизила грозно и безжалостно на улицата. Да, но доколко възможно е това да се е случило, след като на кадрите не виждаме нито момиче, което се опитва да извади очите и да прегризе гърлото на полицайката, защото е с характер и не може да изтърпи, че й се е случило такова нещо, нито пък разтреперана и истерично плачеща девойка, която не може да каже и една дума, камо ли да пише. По един от двата начина би трябвало да реагира всяка жертва, озовала се в затворено помещение с мъчителя си. Нищо подобно: Латинова и Върбанова спокойно разговарят, а момичето пише съвсем без емоция. Най-важно за Борислава Латинова е баща й да не научи нищо. Явно затова представя за свое гадже третото момче. И може би, прибирайки се вкъщи, не устоява на възможните претенции на баща си за това къде е била, с кого и какво е правела. Започва да си измисля история, тя става все по-пъстра и съдържателна, докато не достига до този взрив от лъжи, който вече цяла седмица се върти из ефира.


Понякога най-простото обяснение е вярното. А истината не всякога е сложна. Сведения за съмнително поведение на Борислава и на третото момче не дават и продавачите в близкия магазин, откъдето тя и той са купили храна за двамата задържани. Би следвало момичето да не може да се държи на краката си след такъв ужас, а не спокойно да пазарува за приятеля си. Да, за приятеля си. Защото една от големите лъжи на Борислава Латинова е, че момчето от телевизионните й участия е нейният приятел. Всъщност, тя е със задържания тежък контингент. Но явно не може да го каже на баща си. И накрая, човек като Нели Върбанова, личност като Нели Върбанова, не би могла да извърши подобно посегателство – подобно престъпление. Не и на 5 месеца служба, не и погазвайки дълг и чест, в които (все още) вярва, не и срещу усещането си, че това, което прави макар и по-малко от половин година, е нейна мисия. Не и невярваща, че това се случва с нея.


За мен е чест, че имах възможността да науча истината. Че във времето съм изградил позиция да я узная – да ми бъде казана. Че съумях да я представя навреме и по начин, който да не остави никакви съмнения в действията на полицай Нели Върбанова и на охранителния сектор на Четвърто РУП-СДВР. Поне в този случай. Случилото се след това е въпрос на функциониране на системата – може би бавно, но все още сигурно и достойно. Макар и с последни сили.

Коментари (188)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Дразнят ме полицейските злоупотреби "криминално проявено лице" и "полицейска регистрация".

  И ти може да имаш криминално проявена регистрация - спират те, записват кой си и после не знаеш какво правят със събраното. Спомнете си какво беше миналото лято в центъра на София, ако не си го представяте.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Като цяло много тъпа история. Ако това момиче спретна цялата дандания, защото не е искала баща й да разбере кое точно й е гаджето, има доста да се замислим. Така се отнема надеждността на следващия, който ще се оплаче от истинско полицейско насилие. Наистина тъпо.

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Неутрално

  За мен е потресаващо, че автора е адвокат, при това ангажиран с казуса !
  Доводите му са всичко друго, но не и на юрист, при това адвокат !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 4. 4 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Не разбирам, нали твърдят, че има записи от камери. Показват ги и всичко е ясно.

 5. 5 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#3] от "роджър":

  Е, полицайката е имала блясък в очите, недей така, това си е сериозно доказателство А и щом е адвокат човекът, той със сигурност винаги познава дали някой лъже!

 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#1] от "Митко Василев": Това не е вярно, има си наредба за полицейска регистрация. Виж там - не може "без твое знание".

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 882 Неутрално

  ..от край време МВРто е инкубатор на престъпници./паши,барети,галевци и мн.,мн други./Това, че лъжат обществото систематично и методично,винаги и за всичко е типично за тях...

 8. 8 Профил на Колю Ганчев
  Колю Ганчев
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Готовността, с която някой хора приемат за чиста монета изказването на някого, само защото е срещу властта в държавата говори, че перцепцията за държавност в страната се разминава доста с реалността и необходимостта. Но и едно "извинявайте" ще бъде достатъчно като цяло.
  PS: И все пак - аз нали ви казах, че накрая ще излезе, че "студентката" е за бой!

 9. 9 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  За мен е чест, че имах възможността да науча истината.

  Адвокат Шопов, и вие прибързвате с "истината". Освен милиционера разпитахте ли и момичето? АЯбе какви юристи излизат от нашите юридически факултети? Как боравят спокойно с "истината" разпитвайки само едната страна

 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#4] от "JPJ":

  Днес в предаването на Кулезич на заден план течаха кадри от самото "писане на обяснения" или както там го наричат. Не обявиха кадрите и трябваше да се досещаме, но аз също видях, че всички изглеждат спокойни - нищо необичайно не забелязах. Момичето си оправяше косата и разговаряше се полицайката, явно я питаше нещо.

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 847 Неутрално

  И аз не мога да се ориентирам в престрелката и с нетърпение чакам записи от камерите. От една страна, 4-то е с печална слава - факт.
  От друга, "Съученици на Борислава разказаха „Преди време тя излъга дори, че ще се жени. В момент на странно опиянение се обади на десетки приятелки, за да ги покани на сватба. Впоследствие се оправда, че си измислила венчавката, за да е по-интересно за хората"
  Синдром на Мюнхаузен?

  https://goo.gl/8NG90J
 12. 12 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 882 Неутрално

  ... а как е закрепостен българинът към полицията си не е работа.Ако съседката те наклепа,че пееш посред нощ,те водят за регистриран в полицията до гроб...За да те шантажират при случай..
  Докога ще ги храним тия??

 13. 13 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#6] от "dogwoman":

  Съвсем ясно е, че говоря за хипотеза извън рамката на закона.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на briton
  briton
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Аз ли не разбирам, но ако си от "контингента" и те спрат случайно за проверка, те прибират и в РПУ? Превантивно ли е, регулярно ли е, какво е?
  Ченгеджийска работа. Имал си провинения в някакъв момент и след 5 години те спират за проверка, изкачаш им на радара и хоп, я ела в РПУ да видим къде си ходил цяла вечер.
  "На място се взима решение две от лицата да бъдат задържани – това са момчетата с полицейски регистрации, а момичето и третото момче, което управлява автомобила, да бъдат поканени в районното управление за даване на писмени сведения относно другите лица и онова, което са правели същата вечер заедно с тях."

  Бойко е зависим
 16. 16 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Случаят, независимо от конкретното му развитие и факти, е добър повод за започване на дебат по принцип за отношенията хора-институции.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 17. 17 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#13] от "Митко Василев":
  Не те разбирам. Ако имаш някакви доказателства в този смисъл, има си ВАС, това не трябва да се търпи в никакъв случай. Ако нямаш, то хипотези - всякакви.

  Доброто е заразно
 18. 18 Профил на kapzamalova
  kapzamalova
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Винаги когато на власт е сравнително демократично правителство става така нареченото нагнетяване на напрежение и подгряване на недоволство за да се свали правителството:
  1. Помните ли Пепи?/ убит от Престъпността и политиците - уж де- а всъщност от майка му/ а баща му веднага забегна в Ирландия/. Веднага са впрегнати полукриминалния контингент- шофьори на таксита и то на един Трактор се оказа. Веднага се включват Хайгашот, Недялко и Слави
  2. Изневиделица Слави прави предаване срещу СДС и ги атакува без никакъв повод и обиди,клевети и подигравки
  3. Започват масови палежи на коли, и " взривяване" на жълти вестници при всяко посещение на евопейски представители
  4. Поява се старото зависимо червено създание " Босия" и атакува парламента символично- защо точно сега- така бил решил.
  5. Т.н. февруарски протести започнаха с изпочупването на центъра на София от части на нашите агитки, групите на Сл.Бинев, мутрите на Трактора/ те си личат добре- черни якета и висок ръст- със знамена де/.
  6. Един взрив на китайски ресторант точно на пътя на протеста, минути преди да премине и ежедневно изпращане на празни линейки, които да минават и объркват протеста./ това е вече една дама- Министър/.
  7. Сега- вместо " България уби дете"...." Полицията с пръсти изнасили почти девойка при обиск"-----

  Такива ми ти работи. Активни мероприятия за подгряване.

 19. 19 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  [quote#14:"Колю Ганчев"]Вместо това се започва - милиционери, мъчители, изнасилвачка и какво ли още не![/quote]
  Оф, а колко примера мога да ти дам за изброеното от теб.....мани мани. Иначе, ако милицията не беше с такава печална слава вероятно никой нямаше да обърне внимание на казаното. Помниш ли случая за самоубийството на задържания за убийство? Ония дето кучетата които го надушиха си заслужиха пържоли. След такива случаи никой не може да ме убеди, че милицията ни е читава, а още по-малко пък да я защитавам

 20. 20 Профил на qwerty112
  qwerty112
  Рейтинг: 229 Любопитно

  "...На място се взима решение две от лицата да бъдат задържани – това са момчетата с полицейски регистрации..."

  Това не го разбрах защо е правилно?
  Според мен не е.

 21. 21 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Имах си аз при липса на протокол за обиск да твърдят друго. Няма да се самопрострелят в пръстта я. Следва натиск върху приятелите на девойката за да си променят свидетелските показания.

 22. 22 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1469 Любопитно

  ТЕЗИ СА УНИКАТИ!!! МВР-УНИКУМ!!!

  """"Поне един от тях може би има дъщеря на възрастта на Борислава Латинова. Виждайки такива издевателства, кой би могъл да остане безучастен. Как един от тези полицаи не спря колежката си, не я закопча на свой ред и не я отведе при началника си, превозвайки я в багажника на патрулния автомобил."""
  МОМЕНТАЛНА ТРАНСФОРМАЦИЯ НА МВР с ИЗРИВАНЕ НА ВСИЧКИ ОТ ТАМ. Плюс ЗАДЪЛЖИТЕЛНА МНОГОГОДИШНА ПСИХОТРАНСФОРМАЦИЯ В ИЗОЛИРАНО МЯСТО!!!
  ОТВРАТ!
  !

 23. 23 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#2] от "dogwoman":

  Освен тъпо е и много тъжно. Ако се докаже това което казва автора, предполагам че ще и лепат някоя година затвор, и от играчка ще стане плачка.

 24. 24 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Фашисткият терор се завръща!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 25. 25 Профил на qwerty112
  qwerty112
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#13:"Митко Василев"]Съвсем ясно е, че говоря за хипотеза извън рамката на закона. [/quote]
  Няма такава хипотеза!

 26. 26 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1304 Любопитно

  Шопов, язък, че си завършил ЮФ. Да боравиш с термини като "криминално проявено лице" и "тежък контингент" е смешно. Има осъждани и неосъждани. Толкова.

  В конкретния случай не знам кой е крив и кой прав - Латинова или полицайката. Интересно е обаче, че след задържането на две лица и писането на обяснения от други две, не е последвало абсолютно нищо.

 27. 27 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 664 Любопитно

  До коментар [#17] от "dogwoman":

  Не всеки е в състояние да разбере всичко. Или нещо. Когато говорим за полицаи, не бива да се забравя, че мнозина от тях встъпват в длъжност с извършване на престъпление, давайки рушвет на някой тупан за да бъдат назначени. Говорим за хората, които имат за основна задача да следят за спазването и прилагането на закона, а част от тях стъпват на криво от самото начало.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 28. 28 Профил на qwerty112
  qwerty112
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#12:"aramissss"]...Ако съседката те наклепа,че пееш посред нощ,те водят за регистриран в полицията до гроб....[/quote]
  Що си измисляш?!

 29. 29 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#25] от "qwerty112":

  Стани с името си и може да го обсъдим. Трябва да ти закрият акаунта.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 30. 30 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 882 Неутрално

  ... какъв информационен и морален ориентир могат да предложат от манипулационната лаборатория на Кулезич? Това е просто поредната “Всяка неделя"...Гледайте и вервайте ако си немате работа..

 31. 31 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  [quote#26:"Гогич"]Шопов, язък, че си завършил ЮФ.[/quote]
  Абе само като видиш с какъв патос е писал това нещо ти става ясно, че става въпрос за отбрана.То не бяха блясък в очите, то не беше вмъкване на възрастта на милиционерката, на старши милиционера и на негова възраст, то не бяха благодарности за "истината".
  Чандлър ряпа да пасе с неговите криминални романи

 32. 32 Профил на qwerty112
  qwerty112
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#9:"stanislavdi"]Адвокат Шопов, и вие прибързвате с "истината". Освен милиционера разпитахте ли и момичето? АЯбе какви юристи излизат от нашите юридически факултети? Как боравят спокойно с "истината" разпитвайки само едната страна
  [/quote]
  Шопов беше против Йовчев. Постоянно пишеше срещу него, понякога основателно.
  Логично е сега да съветва Бакалов и бързо да "открива" цялата истина.

 33. 33 Профил на pch
  pch
  Рейтинг: 234 Весело

  ...В края на разговора Пламен покани полицай Нели Върбанова. В стаята влезе 38-годишна жена с блясък в очите....
  Четох до тук...


 34. 34 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#18] от "kapzamalova":

  И аз се сетих веднага за случая с Пепи! И гадното заглавие на Труд, след което никога вече не съм имала доверие на този вестник. Обица на ухото, голяма и тежка. Тогава още бях в "занаята" и водещ брой на моя вестник... забавихме печатницата и отнесохме глоба, но заглавието казваше поне истината. Която и без това беше достатъчно гадна.

  Доброто е заразно
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#1] от "Митко Василев":

  А в същност - или си престъпник, с влязла в сила присъда, или не си. Понятие криминално проявен, или регистриран е обидно за оня който го ползва! Показва некадърността, безсилието му, дребнавата му отмъстителност.
  В края на краищата всеки шофьор е регистриран в подразделение на полицията!

 37. 37 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Има нещо гнило в Дания...адвокат"на дявола" и вече е готов за съдия-следовател ! Нещо куца в проверката на такива спорни случаи ! Няма логика сам да се проверяваш!

 38. 38 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#36] от "biramore":

  Точно това имам предвид.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 39. 39 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 700 Весело

  Оох, сълзливо-плюнчева история разказана ни от т.н. от себе си "съветник на министъра"...чак сълзи да ти потекът от умиление...
  "Със сядането си в кабинета на началника на охранителния сектор вече бях убеден, че ще науча истината. С всичките подробности, които ще ми позволят да я анализирам и да се убедя на 100%, че това, което ми разказват, е истина. " Е само това като прочете човек и започва да се премята от смях...Анализатора ще анализира. Истината от устата на милиционерите..Гледал е повечко серии на "Аутопсия"
  Всички са така навързани като свински черва...милиция, прокуратура, следствие, съд адвокатура. Само си спомнете историите на цоковите и флоровите милиционери от Перник. Интересно това адвокатче защо тогава не отиде да нищи нещата и да търси истината...

 40. 40 Профил на qwerty112
  qwerty112
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#29:"Митко Василев"]Стани с името си и може да го обсъдим. Трябва да ти закрият акаунта. [/quote]
  Уважаеми Василев!
  Не е нужно да обсъждаме полицейската регистрация. За нея има цяла наредба, в момента има проект за нова регламентация.
  Вие, обаче не познавате тази регламентация, видно от коментара Ви под №1.

 41. 41 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 552 Неутрално

  "На полиграфа невинаги може да се има вяра. На фактите обаче – и на логиката, която ги свързва и обуславя, аз лично вярвам винаги."
  Фактите сочат, че на полицаите не може да се вярва - те са готови да тормозят и преследват невинни и беззащитни, ако последните посмеят да протестират срещу корпорацията КОЙ или паметника на лъжата МОЧА.
  Логиката сочи, че ръководителите в МВР не защитават гражданите, а милиционерщината.

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 42. 42 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#1:"Митко Василев"]криминално проявена регистрация [/quote]
  Я пак се опитайте да напишете нещо разумно, че този път нещо не се е получило...!

 43. 43 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 882 Неутрално

  ...уж независима външна фирма,ама платена от полицията,прави полиграфически тест на полицай и доказва нещо си???
  И кой е тоя тъпак дето въобще ще обърне внимание на тия "резултати“???

 44. 44 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1304 Любопитно

  [quote#12:"aramissss"].. а как е закрепостен българинът към полицията си не е работа.Ако съседката те наклепа,че пееш посред нощ,те водят за регистриран в полицията до гроб...За да те шантажират при случай.. [/quote]

  Не точно, защото пеенето посред нощ не е престъпление. Но ако те наклепа, че си й откраднал GSM-а (без да си го направил), като нищо ще те водят "регистриран" и "криминално проявен" без дори да са ти повдигнали обвинение, камо ли да се осъдили...

 45. 45 Профил на todorus
  todorus
  Рейтинг: 284 Любопитно

  Къде изчезнаха записите от камерите? Ще ги видим ли изобщо някога?

 46. 46 Профил на solipsist
  solipsist
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Превърне ли се един случай в медийна истерия, почне ли "жертвата" да обикаля по всички телевизионни студия, става ясно за всеки с над 2 грама мозък че истината е друга. Въпросът е дали има сценарий за създаване на истерия или случаите напоследък са инцидентни. Статуквото усеща че изпуска властта и почва да хапе, както е ставало винаги между другото.

  "Евала, на това му се викат демократични ценности!" След 5 мин-> Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни...
 47. 47 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#27] от "Митко Василев":

  Виж, ако има нещо за казване - казвай. Наясно съм, че не всеки може да разбере всичко, но да се надуваш някак не върви. Може да се окаже, че ти си този, който не всичко разбира. Това как полицаите ставали полицаи с престъпление си е някаква твоя теза, не знам доколко е популярна.

  Доброто е заразно
 48. 48 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 664 Весело

  До коментар [#40] от "qwerty112":

  Пак ти казвам, анонимен, че има разлика между написаното черно на бяло и реалния живот. В реалния живот кандидат-полицаи сстават ченгета, като подкупват други полицаи.
  Къде го регламента за това, анонимен?
  Има действителни случаи на хванати и осъдени "мръсни ченгета". Например случаят "Викентиев", който е дюшеш - и бащата и сина

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 49. 49 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#8:"Колю Ганчев"]"студентката" е за бой! [/quote]

  И не само за бой...

  Но иначе сериозно, някак странно съвпадение ми се струва, как шума от тази история "заглуши" темата за убития IT-специалист, да не би да се покрива нещо...

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 50. 50 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#20] от "qwerty112":

  Защото е станало убийство.

  Иначе, това, че другите полицаи нищо не са направили или че полицайката имала честни сини очи, не са доказателства.

  Виж, даването на показания и лъжите на студентката са друга работа. Да се надяваме, че на мястото на инцидента е имало камери.

 51. 51 Профил на qwerty112
  qwerty112
  Рейтинг: 229 Весело

  [quote#42:"nenad"]Я пак се опитайте да напишете нещо разумно, че този път нещо не се е получило...! [/quote]
  Недей!
  Ще иска и твоя акаунт!

 52. 52 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3571 Любопитно

  [quote#10:"dogwoman"]Днес в предаването на Кулезич[/quote]
  Интересно ми е Кулезич какво отношение има към случая.Беше доста ...игрива и добър психолог като студентка и сигурно и е ясно каква е работата.

 53. 53 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#0:"Шопов"]В стаята влезе 38-годишна жена с блясък в очите.[/quote]
  Това си звучи като начало на еротичен разказ. Интересно защо? А по-интересното е ... защо някой реши да разритва термитника, наречен МВР, точно сега?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 54. 54 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  До коментар [#2] от "dogwoman":

  Не е искала да разбере, пък точно тя разбуни историята. Ти верно ли? Как е възможно да се вярва на такъв репресивен апарат? Не помните ли как ни налагаха само преди година?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 55. 55 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 5105 Неутрално

  Отдавна казах, че истината е по средата. Както винаги.

 56. 56 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 700 Весело

  До коментар [#45] от "todorus":
  "Къде изчезнаха записите от камерите? Ще ги видим ли изобщо някога?"
  Ее, чакай де, още не са ги доизкусурили...

 57. 57 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#54] от "Darth Plagueis":

  Неведоми са пътищата на човешката психика, особено когато се объркат тотално. Девойчето май има предишна история с такива изцепки.

  Доброто е заразно
 58. 58 Профил на qwerty112
  qwerty112
  Рейтинг: 229 Любопитно

  [quote#50:"anonymous_"]Защото е станало убийство...... [/quote]

  ЗМВР....."Чл. 72. (1) Полицейските органи могат да задържат лице:
  1. за което има данни, че е извършило престъпление;
  2. което след надлежно предупреждение съзнателно пречи на полицейски орган да изпълни задължението си по служба;
  3. което показва тежки психични отклонения и с поведението си нарушава обществения ред или излага живота си или живота на други лица на явна опасност;
  4. при невъзможност да се установи самоличността му в случаите и по начините, посочени в чл. 70;
  5. което се е отклонило от изтърпяване на наказанието лишаване от свобода или от местата, където е било задържано като обвиняем в изпълнение на разпореждане на орган на съдебната власт;
  6. обявено за издирване с цел задържане, както и по искане на друга държава във връзка с неговата екстрадиция или в изпълнение на Европейска заповед за арест;
  7. в други случаи, определени със закон."

  Напишете ми моля, в коя точка ще поставите хипотезата "Защото е станало убийство"?


 59. 59 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#44] от "Гогич":

  Не точно. Отиваш в РПУ-то и им даваш съответния "докимент", че досъдебното производство е приключило със становище за приключване. По закон са задължени да ти снемат регистрацията.

  Доброто е заразно
 60. 60 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Текстът има КОМСОМОЛСКО звуЧене, а ситуацията е дума срещу дума.....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 61. 61 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1376 Любопитно

  Не разбрах, какво учи кифлата и какъв е бизнесът на баща й?

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на qwerty112
  qwerty112
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#48:"Митко Василев"]Пак ти казвам, анонимен, че има разлика между написаното черно на бяло и реалния живот....[/quote]
  А аз ти казвам, че няма хипотеза, в която да те спрат, запишат и за това нещо да имаш полицейска регистрация!
  Казвам ти, че коментираш конкретиката на темата без да имаш необходимата теоретична подготовка и практически опит.
  Това ти го написа и друг.

 64. 64 Профил на qwerty112
  qwerty112
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#59:"dogwoman"]Не точно. Отиваш в РПУ-то и им даваш съответния "докимент", че досъдебното производство е приключило със становище за приключване. По закон са задължени да ти снемат регистрацията. [/quote]
  За прекратяване, не за приключване.
  Макар, че това становище нищо не значи.

 65. 65 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 562 Весело

  Как смее тоя да защитава куката бе? Възмутително! Кво като е излъгало момичето? Самотно се почувствало, поискало малко внимание да му обърне обществото. Да покаже, че притежава целомъдреност, а тука разни мръстници вместо да й съчувстват, даже не пожелали да й бръкнат в гащите, да се убедят.
  Безобразие!

  "Я з москалями не балакаю!"
 66. 66 Профил на qwerty112
  qwerty112
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#59:"dogwoman"]Не точно. Отиваш в РПУ-то и им даваш съответния "докимент", че досъдебното производство е приключило със становище за приключване. По закон са задължени да ти снемат регистрацията. [/quote]
  Малко по-различно е.

 67. 67 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Мдам, каквито са ни политиците и полицаите такива са и съветниците им. Доста нискоинтелигентно списувание за ...адвокат ?!

  Дори мърлата да послъгва, с ръка на сърце да се запитме: дали полицаите ни са интелигентни, вежливи, толерантни професионалисти или са нискочели, груби и арогантни тюфлеци.

 68. 68 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Сложили Бойко на детектор на лъжата.След половин час разпит детекторът се изпотил и си признал,че лъже.

 69. 69 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  До коментар [#57] от "dogwoman":

  Знаеш ли, ако ще девойчето да е масов убиец, това не дава основание за грубости и превишение на правата. А девойчето очевидно не е такава. Не знам що продължаваш с темата за регистрацията, но ако девойчето беше извършила нещо отпреди години, както твърди полицията, то къде ѝ е присъдата?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 70. 70 Профил на qwerty112
  qwerty112
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#67:"olimpipanov"]...Дори мърлата да послъгва, с ръка на сърце да се запитме: дали полицаите ни са интелигентни, вежливи, толерантни професионалисти или са нискочели, груби и арогантни тюфлеци. [/quote]
  Полицаите ни са като останалите българи.
  Защото произхождат от тях и са възпитавани от тях.

 71. 71 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 542 Любопитно

  Е, стига де, "тежък контингент". Като автора е адвокат, освен ако не е с призната "гражданска специалност право" от МВР-шоклата, би трябвало да знае, че т.н. "регистрация" не означава, че лицето е осъждано и само по себе си не е основание за арест! Още по-възмутително е изнасянето на такава информация публично. Това е служебна информация и без съгласие на лицето не може д абъде разгласявана, още по-малко впрягана в кампания с цел дискредитиране на лице, което се жали от полицейски произвол.
  А защо г-жа-полицайката, на която автора повярвал от момента в който я видл, без да му трябва полиграф! не е изпълнила задълженията си по НПК като състави протокол за извършения обиск?
  Аз, разбира се, не знам каква е истината по случя, но патетиката на автора ми идва в повече!

 72. 72 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#43:"aramissss"]уж независима външна фирма,ама платена от полицията[/quote]
  Малка корекция - не "фирмата" е платена от полицията, а услугата, която е предоставила. Наглед малка разлика, ама доста съществена. Неразличима за някои хора с показано определено ниво на тестовете ПИСА.

 73. 73 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 675 Неутрално
 74. 74 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#69:"Darth Plagueis"]ако девойчето беше извършила нещо отпреди години, както твърди полицият[/quote]
  Къде полицията твърди, че девойчето е извършило нещо преди години?

 75. 75 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 882 Неутрално

  [quote#72:"nenad"]Малка корекция - не "фирмата" е платена от полицията, а услугата, която е предоставила. [/quote]
  ..ха,ха,ха...Не "фирмата“ ,а "услугата"...Ха,ха,ха.Разлика нема,ве пич.Нали мангизите отиват в същия джоб,този на фирмаджията,най-вероятно бившо ченге,готово да огъне истината за да угоди на колегите и да върви бизнеса...

 76. 76 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3571 Весело

  [quote#67:"olimpipanov"]дали полицаите ни са интелигентни, вежливи, толерантни професионалисти или са нискочели, груби и арогантни тюфлеци. [/quote]
  Нито едното, нито другото.Има достойни хора, има и арогантни простаци и корумпета.Същата работа в щатите и други страни.Помня, как в СССР задържаха жена ми и щерката на 4 месеца,че нарушили режима за адресна регистрация.Е, не можаха да вземат рубли от мен, щото съм патриот българан.

 77. 77 Профил на enero
  enero
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Мъка и сополи в това съчинение.
  Не видях факти, а само хипотеза на едната страна.
  Момичето лъже. ОК. Но това не се доказва с "блясък в очите" на полицайката...


  Публикувано през m.dnevnik.bg

  .
 78. 78 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#71:"red.mary"]Като автора е адвокат, освен ако не е с призната "гражданска специалност право" от МВР-шоклата, би трябвало да знае, че т.н. "регистрация" не означава, че лицето е осъждано и само по себе си не е основание за арест![/quote]
  Няколко въпроса:
  1. Юрист ли сте, та знаете какво трябва да знае, и какво - не, един адвокат?
  2. Правите ли разлика между "покана за даване на писмени обяснения" и арест?
  3. Правите ли разлика между "регистрация" и наличието на "постановена глоба по процедура за освобождаване от наказателна отговорност"? Знаете ли какво означава това?

 79. 79 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#69] от "Darth Plagueis":

  Регистрацията е на много последно място в случая. Не е тя, която натежава на везната.

  Доброто е заразно
 80. 80 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Гарван гарвану око не вади.
  На милиционери и руснаци аз не вярвам.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 81. 81 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Аз се доверявам на автора, но във Фейсбук това е нормално -
  малоумието да надделее разума в пъти.

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 82. 82 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#77:"enero"]Не видях факти[/quote]
  Птрегледайте очите си. Записите от камерите в полицейското управление СА факти. Неоспорими. Лъжата за гаджето Е факт. Неоспорим. Резултатите от полиграфското изследване също са факт. Факт е и това, че младата дама не желае да се подложи на тази процедура. Факт е липсата на свидетели и снимки. Безспорен факт е, че въпреки твърденията на госпожицата за "много хора, които са я видели разголена на улицата и са я снимали с телефоните си" - няма нито едно фото. Факт е, че онази част в профила й във Фейсбук, където се съдържа предложението за предоставянето на снимки срещу пари, не е достъпна и дамата отказва да даде достъп на специалистите до нея.
  Това е всичко друго, но не и липса на факти!

 83. 83 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  До коментар [#79] от "dogwoman":

  А кое точно я натежава?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 84. 84 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  До коментар [#82] от "nenad":

  С тия факти си готов за народния съд. Откъде налазихте толкова фуражки бе?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 85. 85 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 506 Разстроено

  Написаното звучи толкова евтино, пренатегнато и комсомолски патетично, че е потресаващо, че излиза изпод ръцете на адвокат. Още повече – адвокат, съветник на министъра. Уф...

 86. 86 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1837 Любопитно

  [quote#82:"nenad"]Резултатите от полиграфското изследване също са факт.[/quote]

  Като са факт, що не се признават като доказателство в съда?

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 87. 87 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#86:"Хриси"]Като са факт, що не се признават като доказателство в съда?[/quote]
  Пробвайте да осъзнаете разликата между "факт" и "доказателство".
  Успеееех

 88. 88 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 882 Неутрално

  ...
  [quote#82:"nenad"] Факт е, че онази част в профила й във Фейсбук,[/quote]
  ..ако “Суратбука" е информационен източник за българската полиция,то тя е определено негодна...и даже вредна...

 89. 89 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#15:"briton"]Аз ли не разбирам, но ако си от "контингента" и те спрат случайно за проверка, те прибират и в РПУ? Превантивно ли е, регулярно ли е, какво е...
  --------------------
  ... и двете,за "контингента"...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 90. 90 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1747 Любопитно

  "В стаята влезе 38-годишна жена с блясък в очите. Съвсем малко по-голяма от началника си и не толкова малко – от мен. Седна спокойно, представих й се по-скоро с това, което съм направил през последната година и половина. Това, че съм съветник на министър Йордан Бакалов, е по-скоро следствие, а не причина. Попитах я: кажи ми, какво става… "

  Чудя се, че можете да имате доверие на подобна одиозна личност с нарцистични наклонности, Бакалов! Не бих позволила на този човек дори да ми носи папките! Той щял да установява "истината" "на сто процента" в кабинета на МВР началника?! Той, назначеният от Вас като "следствие" на незнайно какви качества, знания и опит, ще стане със сигурност причина за подигравки от страна не само на гилдията... За съжаление! И Бакалов... защо не посъветвате съветника си да използва 2 л., мн. ч. когато се обръща към полицаи?

  Дали да съм, или да н' съм и Аз-ът да не бъде Аз, а... Ние
 91. 91 Профил на morpheos
  morpheos
  Рейтинг: 253 Неутрално

  [quote#78:"nenad"]3. Правите ли разлика между "регистрация" и наличието на "постановена глоба по процедура за освобождаване от наказателна отговорност"? Знаете ли какво означава това?[/quote]

  Да пробвам ли вместо него в тази част на въпросите?
  Това означава, че девойчето един вид си е платила за да има чисто съдебно минало:

  Българският Наказателен кодекс (НК) позволява освобождаването на дадено лице от наказателна отговорност, макар то да е извършило престъпление. Правилата по станалия особено популярен и много често използван през последните години чл. 78 "а" от НК дават възможност по предложение на прокурор, но с решение задължително на съд, замяната на наказателната с административна отговорност, състояща се само в налагането на глоба. След тази замяна съответното лице се счита за неосъждано и неговото свидетелство за съдимост остава чисто.

  А ето кои биха могли да бъдат евентуалните провинения, в които може да се приложи тази мярка:

  И заради това, както и поради обстоятелството, че всеки може да попадне в ситуация, при която да бъде съдено - например след пътно-транспортно произшествие, за клевета или обида, за хулиганство, лека телесна повреда и др. подобни, е важно да се знаят основните правила.

  Според сега действащия НК пълнолетно лице може да бъде освободено от наказателна отговорност от съда и да му се наложи наказание от 500 до 1000 лв., ако са налице едновременно следните условия:

  1. За престъплението да се предвижда наказание лишаване от свобода до 2 години или друго по-леко наказание - например само глоба, когато е умишлено. 78 "а" от НК може да се използва и при престъпленията по непредпазливост, за които са предвидени до 3 години лишаване от свобода или друго по-леко наказание.

  2. Задължително е лицето да не е осъждано за престъпление от общ характер и да не е освобождавано вече веднъж по реда на чл. 78 "а".

  3. Причинените от престъплението имуществени вреди да са възстановени.

 92. 92 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#83] от "Darth Plagueis": Всичко по-горе. Най-вече момента с непонятната смяна на гаджета "в движение". Изолираме патетичния тон на адвоката, който определено дразни. Написаното в "снетите обяснения" сигурно е вярно, понеже е проверимо.

  Доброто е заразно
 93. 93 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Не знам "кой крив и кой прав", но цялата работа и реакция на МВР по случката е милиционерска, а конкретния матрял на "съветника" е мазен, словоблудствен, неадекватен и отвратителен за четене. Пак казвам, че не съм на никоя страна до излизане на истината, но написаното нагоре е гнусно и тъподоводно. Тоя прави лоша услуга на министъра си.

 94. 94 Профил на Момчил Карабулев
  Момчил Карабулев
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#61] от "Цайко":

  Христо Латинов е свързан с църквата - в мрежата има достатъчно за скандали около него.

  В-к "Монитор" преди 10 години

  "Аз съм от Пловдив, женен съм и имат три деца, представя се Христо Латинов. Той отваря ръчната си чантичка и показва боен пистолет. Нося го, защото съм ловджия, обяснява той. Това не означава, че съм мутра или престъпник. Пуша и цигари, пия и алкохол, но това не значи, че съм алкохолик, разсъждава той. Спомня си изведнъж, че като малък счупил прозореца на учителката си по руски, защото му писала двойка, а като юноша ударил полицай. Като баща пък се саморазправил с младеж, който ударил дъщеря му край един басейн. Под копринената си риза той носи дебел златен синджир и кара поръчково BMW седмица."

 95. 95 Профил на eduard
  eduard
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Докато четях откровенията на Шопов имах чувството, че съм се върнал 30 години назад и пред мен е "Работническо дело".

 96. 96 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#95] от "eduard": За стила си напълно прав! Аз мислех, че този странен стил се учи в школи и т.н., но явно не - човекът е твърде млад, за да е учил в такава. Значи всяко поколение "надушва" своето подмазвачество.

  Доброто е заразно
 97. 97 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Г-н зам . Министър, Вие сте видели блясъка в очите...
  Други видяха сълзи в очите...
  Не е лошо за обективноста да говори проверката, а до тогава, блясък в косите, сълзи в очите...егати чалгата!
  Цялата система на МВР са за полиграф, поради съпричастност към организираната престъпност / предполагам, че ще се наложи да съкратите или пенсионирате над 70% от наличния състав /!
  ЛУСТРАЦИЯ!!!

  Happy face says, adios !
 98. 98 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 700 Весело

  До коментар [#93] от "Дундурук":"Пак казвам, че не съм на никоя страна до излизане на истината..." Ако си мислите, че милиционерите ще изнесат истината значи сте наивен...

 99. 99 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 5105 Неутрално

  До коментар [#90] от "непукистка":

 100. 100 Профил на gdimchev92
  gdimchev92
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Добре, нека приемем, че мацката лъже. Въпреки това остават три необясними за мен въпроса.

  1)Защо се задържат рутинно лица с криминално минало? Какво са направили задържаните във въпросната нощ, за да бъдат вкарани в районното? Защото е абсурдно, ако е било само превантивно.

  2)Какво се постига с ограждане на района около извършване на местопрестъпление? И колко ефективна е случайна проверка на автомобили заради престъпление, извършено преди 8 часа? Ако аз извърша тежко престъпление, за 8 часа мога да мина няколко граници.

  3) Колко неадекватно действа МВР всъщност? Подложено е цяла седмица на убийствени атаки, без да може да се защити. Това ако не е неадекватност, не знам какво е.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK