Вицепремиерът Захариева настоява да се търсят изчезналите от КТБ пари

Екатерина Захариева

© Георги Кожухаров

Екатерина ЗахариеваВицепремиерът Екатерина Захариева продължава да настоява да се проследи пътят на парите, раздадени като необезпечени кредити от поставената под специален надзор КТБ. 


"Все още не е късно да се наемат световни специалисти и да се проследи пътят на парите - това са 4 млрд. лв., къде ще ги скриеш", коментира тя в интервю за Би Ти Ви тази сутрин. Захариева напомни, че няколко банки в Европа тръгнаха по този път и даде пример с Кипър, където са използвани такива специалисти. 


Дори да са дадени парите на кухи фирми, с тях е купено нещо, което може да бъде върнато, посочи вицепремиерът. Тя повтори тезата си, че ако банката трябва да бъде спасена, това не трябва да става с парите на данъкоплатците , а с връщане на парите и с усилията на акционерите. 
Захариева посочи, че управителят на БНБ Иван Искров не може да бъде сменен, ако сам не подаде оставка. "Дали Искров ще даде оставка, е лично решение, законът е такъв, че никой не може да влияе на неговите решения и на решенията на подуправителите, това е един от най-независимите регулатори поне по закон," каза Захариева по повод заявеното вчера от ГЕРБ и БСП желание Искров да бъде сменен. Тя призова компетентните институции - прокуратурата и съдът, да отговорят кой е виновен за финансовото състояние на банката, защото "не правителството определя вината". 


Няма пари за зимна подготовка на пътищата, каза Захариева, но увери, че се търсят 600 хил. лв. за аварийния ремонт на пътя за Банско, затрупан от активизирало се от валежите свлачище. Вече се правят геодезически проучвания, за да се види докъде е здравата почва. Изборът на фирма за ремонт ще се извърши с пряко договаряне заради спешността на проблема.  


Запитана за твърде голямото възнаграждение за ръководството на ДКЕВР - над 9 хил. лв., заложено в проектозакон за регулатора, отговори, че идеята е била да се гарантира независимост на членовете на регулатора, но ако сумата е обществено неприемлива, текстът ще бъде оттеглен. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK