Предизвикателство към новите депутати: Да дарят първата си заплата на болно дете

Предизвикателство към новите депутати: Да дарят първата си заплата на болно дете

© Юлия Лазарова"Обръщам се към всички Вас с призив да се откажете от първото си месечно възнаграждение, което сте получили на 24.10.2014 г.. Вие ни струвате почти 310 000 лв. още преди да сте започнали да работите. От деня, в който ЦИК Ви обяви поименно, до 27-ми октомври (Първото заседание на новия парламент) Вие не сте имали нито един работен ден. Не мислите ли, че е редно да се откажете от заплатите, които не сте изработили и съответно – заслужили?"


Това пише в официално отворено писмо до депутатите в 43-ото Народно събрание Бетина Терзиева. Младата жена, от позицията си на гражданин на България, призовава всички народни представители да се откажат от първата си заплата или поне част от нея и да я дарят за лечението на болно дете от Бургас.  


"Който не работи, не трябва да яде", припомня Терзиева като аргумент за призива си, и уточнява, че всички депутати ще получат по 2590 лв. за времето, в което се водеха преговори за управлението, но не е имало заседания на парламента. Тя уточни за "Дневник", че е цитирала цифри, разпространени от медиите миналата седмица.   
Според Бетина дори две трети от заплатите на депутатите ще са достатъчни за да се помогне на 9-годишния Слави от Бургас. Той е диагностициран с детска церебрална парализа и епилепсия и по рождение е със сто процента инвалидност. Лекарите му дали няколко дни живот, но благодарение на упоритостта и грижите на майка си, той надхвърлил всички очаквания, показа репортаж на БНТ.


Слави има възможно най-тежката форма на церебрална парализа, която не се лекува в България. За по-леките форми има много успешна рехабилитация, но в неговия случай това само забавя влошаването, обяснява пред камерата майката на деветгодишното момче Добромира Полименова. Това, което може да се направи за него е трансплантация на собствени стволови клетки, а най-евтиният вариант за такова лечение е в Москва, казва още майката. Бургаското семейство е получило потвърждение от Руския онкологичен център "Н. Блохин", че Слави може да бъде приет за изследване и лечение с клетъчни технологии, което ще струва 105 000 евро.


"Държа да знаете, че не познавам нито детето, нито негови роднини. Просто мисля, че е редно да направите нещо добро. Време е.", продължава писмото си Бетина Терзиева, която преди да се обърне към депутатите, призова и приятелите си във "Фейсбук" вместо да я поздравяват за рождения й ден този месец, да пуснат дарителски есемес за каузата на Слави. Избрала е точно нея спонтанно преди рождения си ден, за да използва моментът и да насочи вниманието към някой, който се нуждае от помощ. "Слави не може да живее без тези пари, мисля, че Вие можете да живеет един месец с по-малко от 2590 лв.", допълва 22-годишната жена. 


Пред "Дневник" Бетина обяви, че вече трима депутати са потвърдили, че ще дарят заплатите си на 9-годишното дете. Сред тях е депутатът от БСП Стефан Данаилов, който обяви намерението си публично по БНР. Младата жена запазва анонимността на другите двама, но уточни, че са от различни партии. По думите й депутатите имат много канали, по които да обявят позицията и отношението си към призива й, и ги очаква. 


Междувременно писмото и гражданска петиция "Да задължим депутати да помогнат в борбата за живота на Слави" набират популярност в интернет. Над 4100 души са подкрепили посланието на писмото във "Фейсбук", и над 2000 души са се подписали под него.  До: Всички народни представители
в 43-тото Народно събрание на Република България


Отворено писмо
от
Бетина Петрова Терзиева,
гражданин на Република България


Уважаеми депутати,
Уважаеми 240 народни представители,


Обръщам се към всички Вас с призив да се откажете от първото си месечно възнаграждение, което сте получили на 24.10.2014 г.. Вие ни струвате почти 310 000 лв. още преди да сте започнали да работите. От деня, в който ЦИК Ви обяви поименно, до 27-ми октомври (Първото заседание на новия парламент) Вие не сте имали нито един работен ден. Не мислите ли, че е редно да се откажете от заплатите, които не сте изработили и съответно – заслужили? Мисля, че трябва да го направите. Затова Ви предлагам да го направите в името на живота на едно българско дете. Дядо ми казваше: "Който не работи, не трябва да яде.", но всички Вие трябва вече да знаете тази народна поговорка (и без нечий дядо да ви я е казал).


Вероятно знаете, че всеки от Вас ще получи по 2590 лв. Ако всеки от Вас се откаже не от цялата си заплата, а от 2/3 от нея – ще спасите човешки живот. Нека ви запозная със Слави. На него му трябват 105 000 евро, за да живее. Слави е с диагнози "Детска церебрална парализа" и "Епилепсия" по рождение. Въпреки провеждането на антиепилептично лечение и редовна рехабилитация, детето продължава да бъде с тежко изоставане в моторното и нервно-психическото си развитие. Това принуждава родителите на Слави да търсят други, алтернативни методи на лечение като трансплантация на собствени стволови клетки. През август получават потвърждение от Руския онкологичен център "Н. Блохин", че Слави може да бъде приет за изследване и лечение с използване на клетъчни технологии. Общата продължителност на лечението е 3 години, с вливания на всеки 2-3 месеца, а необходимата сума е 105 000 евро (точно 205 359 лв.). И държа да знаете, че не познавам нито детето, нито негови роднини. Просто мисля, че е редно да направите нещо добро. Време е.


Слави не може да живее без тези пари, мисля, че Вие можете да живеет един месец с по-малко от 2590 лв. Знаете ли, че доста българи живеят по цели месеци със сума, по-малка от 1/5 от заплатите Ви?


Всички Вие не сте работили нито ден от 5-ти октомври до днес и аз не виждам причина в банковите Ви сметки да отидат общо 310 000 лева. Защо? Ако аз не работя един месец няма да получа заплата, щом Вие представлявате народа – трябва да живеете с общите правила на народа. У нас правилата са такива – ако не работиш, заплата няма. Ако не ви харесват тези правила – променете ги. Но преди това, сега – откажете се от парите, които не сте заслужили. Дарете ги за нещо добро.


Призовавам всички Вас – 240-тте народни представители да се откажете от първата си заплата и да я преведете по банковата сметка на болния Слави. Бъдете не хора, а човеци. Аз още вярвам във Вас.


Уважаеми депутати, аз не съм гласувала за повечето от Вас, но някаква глупава наивност ме кара да вярвам, че у Вас има нещо добро. Знаете ли, че повечето българи казват, че сте крадци, мафия, лоши хора? Да, всички Вие. Хората го казват за всички Вас, до един. Аз не знам защо, но вярвам че поне у половината от Вас има нещо добро. Сигурно много от Вас имат деца. Аз нямам. Не знам как и колко боли за дете. Казвали са ми, че боли много, че боли сърцето, че може да се пръсне от мъка. Затова Ви моля – прочетете пак историята на Слави. А ако след това не Ви боли сърцето, съжалявам, че нямате такова.


С вяра, че надежда има:
Бетина Терзиева
10.2014 г.
гр. София

Очаквайте в "Дневник" отговор от Министерството на здравеопазването по казуса, както и реакцията на народните преставители. 

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Трудно ще вземеш и лев от депутат, ама пък може и да го направят за PR-а.

  Иначе максимата 'който не работи, не трябва да яде' е пълна глупост от времето на комунизма за вменяване на вина.

 2. 2 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5999 Неутрално

  Подкрепям инициативата, да дарят първата си заплата, със сигурност няма да обеднеят без нея и да броят стотинките до следващата.

 3. 3 Профил на o1e
  o1e
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Предизвикателство е дадат последната си комисионна...

 4. 4 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Първата за болно дете, втората за лечение на друго, и така всичките. Те са народни избранници, успели бизнесмени, собственици на доходен бизнес, наемодатели, и не са им необходими точно тези пари.

 5. 5 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Поздравления за гжа Терзиева, едва ли тези ще откликнат на призив да дадат нещо което даже не са заслужили , те са по вземането

 6. 6 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Населението дотам не е в час, че се е хванало за заплатите им, ако вършеха работа, и по 20 хил. ще им плащаме.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 7. 7 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Държава се гради със закони, а не с подаяния.

 8. 8 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Време е!
  Не изпускайте шанса, да си заслужите заплатите!

  Happy face says, adios !
 9. 9 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 628 Гневно

  Нищо няма да дадат за съжаление.
  Те са лишени от елементарните човешки добродетели.Пак същата картина - мазни, самодоволни, важни, с необяснимо самочувствие, комплексари.

 10. 10 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Що не ги предизвикаме да дарят първия си рушвет?!?

  Свобода за Надежда Савченко!
 11. 11 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#1] от "JPJ":

  Не точно.

  Апостол Павел в посланието си до Солунците: „Който не работи, не трябва да яде.“ (2 Сол. 3:10)

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 12. 12 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Малко евтина пропаганда ми се видя това - слушах дамата по радиото. Не беше наясно много за какво лечение точно става дума, само за сумата беше сигурно.

 13. 13 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В България дарителството стана вече рекет. Благотворителността е доброволна!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 14. 14 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#13] от "mtmvb":

  Така е. Ама и това на депутатите е трудно да се класифицира като работа, та получаването на "заплата" е повече от спорно. Та не виждам проблем с призива.

 15. 15 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#11:"galio"]Не точно.

  Апостол Павел в посланието си до Солунците: „Който не работи, не трябва да яде.“ (2 Сол. 3:10)[/quote]

  Не знаех, че е от библията. Сега стана още по-съмнително

  Както и да е, не знам в какъв контекст е там. В буквалния смисъл, само по себе си, твърдението за мен е глупост. Ако някой е гладен - той трябва да яде, работенето няма общо.

 16. 16 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Разстроено

  Това непрекъснато мрънкане и крънкане на пари отвсякъде и от всеки ОМРЪЗНА!
  Денонощно, ежечасно!
  Просия от орисия...
  И орисия - просия!

  Тъпо!
  По-добре е депутатите вместо еднократно да дадат някакви смешни пари, да направят така, че такива проблеми да се решават рутинно и навременно, не с подаяния!
  И е много по-стойностно да ги НАКАРАШ да направят това, отколкото да дадат пари и да се почувстват горди за 1 час!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 17. 17 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#15] от "JPJ":

  И аз разбрах наскоро, затова и шервам

  Не бих се наел да коментирам - цитатите си тежат в контекста.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 18. 18 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Работата е там, че данъкоплатецът не решава какво става с данъците му. Заблуждават го (не без негово съгласие), че има нещо като избор веднъж на 4 години. Но реално няма никакъв контрол над това, което става после. Ако данъкоплатецът имаше глас в разпределението на данъците му - тогава можеше да каже напр. че иска 10% да отиват за тежко болни деца, 5% за сираци, 0.000001% за МВР, 0.000000000000000001% за хрантутници (депутати) и т.н.

 19. 19 Профил на zethron
  zethron
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ай стига с тези тъпотии бе... ще кажеш, че заплатата им е най-голямото нещо, което могат да дадат. Аман от такива призиви! Тези писали този призив да отидат и да протестират за да се промени нещо така, че да има пари за това, което искат!

  Вече свикнах да ме трият без причина
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Да дарят цялата си заплата.Това е за живот на дете.Няма да им коства кой знае колко.Това е благородно.А дали са благородници депутатите ни е отделен въпрос.
  Станах свидетел на най-благородното деяние през живота си.
  Влиза 4овек в махленска бакалия и иска тефтера с вересии и къса първите десет страници и из4ислява об6тата дължима сума,пла6та и заминава.Нито той познава длъжниците, нито длъжниците познават благодетеля си.Това е.

  ne mutlu türküm diyene.
 22. 22 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Разстроено

  [quote#16:"The Core"]Това непрекъснато мрънкане и крънкане на пари отвсякъде и от всеки ОМРЪЗНА!
  Денонощно, ежечасно!
  Просия от орисия...
  И орисия - просия! [/quote]

  точно така!! но моля ви,оставете поредния герой на псевдо-демократическия труд да си направи рекламата,все пак в такава област е работила и работи,пък и ще ви канонизиреа някой и друг депутат за пореден светия..малко ли е?! Гнусно е че се намесва дете,но само едно дете!! А останалите,хилядите други....на опашка ли да се наредят,Господ отпусна ли им..пардон,геноцидът роден,докарал ги дотук- дали им отпусна време за чакане?!
  Долно,много долно падение...поредното!

 23. 23 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Гневно

  [quote#21:"hasanço"]Да дарят цялата си заплата.Това е за живот на дете.[/quote]

  Защо за 1 дете,защо привилегии..а хилядите други да готвят трапа,нали??
  Гнусно и жалко,жалко и гнусно....

 24. 24 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 997 Неутрално

  А дано ама надали. Това са хора свикнали да взимат, а не да дават.

 25. 25 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Жив популизъм, много евтин при това. Ченгесарската преса научи простолюдието да гледа цената на кюфтетата, марката автомобили и да брои самолетните билети.

  Хубаво ще помогнат на това дете, ами на следващото кой ще помогне? Във всеки случай не 200-та селски болници.

 26. 26 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  До коментар [#1] от "JPJ":Иначе максимата 'който не работи, не трябва да яде' е пълна глупост от времето на комунизма за вменяване на вина."

  -Не позна.
  Комунизма ти е затъпил съзнанието.

 27. 27 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1057 Гневно

  Отвратително!Циганията ни има много лица.Престанете да строявате хората в две редици!Имайте страх от бога!

 28. 28 Профил на paladin
  paladin
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Г-жата явно не знае що е то зелен дрян да брусиш.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK