Миков: БСП ще бъде конструктивна опозиция - автентично ляво и алтернатива на дясното управление

Михаил Миков

© Юлия Лазарова

Михаил МиковЩе бъдем конструктивна опозиция, ще предлагаме алтернативни закони, защото за нас изразяването на ясна позиция е начин да стане ясна алтернативата. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в традиционните речи за откриването на новия парламент.


Той посочи, че партията му ще настоява за законодателство, което да направи прозрачна работата на държавните регулатори. Ще участваме активно в парламентарния контрол, ще искаме да се задълбочат добрите практики от миналия парламент за т.нар. блиц контрол и за излъчване на заседанията на комисии, каза още той.


Няма да отстъпим от т.нар. червени линии от нашата платформа. Те ще очертаят най-общо нашето поведение в 43-ото Народно събрание - да бъдем представители на автентичното ляво и алтернатива на очертаващото се дясно управление, каза още Миков.
Последната година беше доминирана от протести и всички искаха нови избори. И ето сега се установява, че недоверието и недоволството отново са налице, защото причините са много по-дълбоки - сами по себе си изборите не решават нищо, ако са засегнати демократичните устои на обществото и държавата, коментира Миков. Според него сега задача на всяка парламентарна група е да преодолее дефицитите на доверие и да върне страната на пътя на модерния парламентаризъм и демокрация.


Днес изпитваме последиците не на 42-то Народно събрание, а на решенията от последните 25 години - неолиберализмът, който е пълно отрицание на социалната държава. Липсват действия за реформи, които повече се приказват, отколкото правят, каза Миков.


По думите му протестите в Европа от години са по същество за запазване на социалната държава от ударите на неолиберализма. Ние от БСП ще бъдем онзи политически носител, който ще приема социалната държава за нейна идеология, добави той.


Макар че 124 депутати от 42-то НС пак сме заедно, представени са осем партии и коалиции, прави ли ни това обаче най-представения парламент, каза той. Непредставени са половината ни съграждани и това е обстоятелство, за което следва да се държи сметка в 43-ото Народно събрание - какви са причините за това и какво кара хората да се разграничат от политиката, посочи лидерът на БСП.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK