ДПС иска наложените български имена на мюсюлманите да бъдат заличени от всички регистри (обновена)

Депутатът от ДПС и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски, който е и вносител на промените в закона за кредитните институции, които касаят и КТБ, обеща да има много законодателни инициативи.

© Юлия Лазарова

Депутатът от ДПС и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски, който е и вносител на промените в закона за кредитните институции, които касаят и КТБ, обеща да има много законодателни инициативи.В първия ден на новия парламент от ДПС, които отдавна говорят за промените в закона за кредитни институции, свързани с Корпоративна търговска банка (КТБ), се отчетоха и с още три законопроекта - за промени в Наказателния кодекс, закона за съдебната власт и закона за гражданската регистрация, които са подписани от всички депутати от парламентарната група на партията.


За проектите става ясно от сайта на парламента, където е отбелязано, че има нови законопроекти, текстовете обаче не са достъпни. Малко след 20 ч. те бяха качени на сайта на парламента. 

Пред "Дневник"  Четин Казак (ДПС), който е и бивш председател на правната комисия в предишния парламент, обясни, че промените в ЗСВ и закона за гражданската регистрация касаят заличаването от всички регистри на българските имена наложени на мюсюлманите по време на Възродителния процес.

"Все още 24 години след демократичните промени и падането на тоталитарния режим карат мюсюлмани да кажат българските си имена. Името, което им е било наложено. Това изважда болезнените спомени от миналото", заяви Казак.

От ДПС предлагат да се запише забрана на служителите в бюрата по съдимост да искат от хората тези имена, а в регистрите ЕСГРАОН и Централната база данни "съдимост" те да бъдат изтрити.


В мотивите на проекта за промени в закона за гражданската регистрация е записано, че е "абсолютно недопустимо и засягащо съвестта  и чувствата на гражданите да се изисква от тях да съобщават в писменна или устна форма лични данни, които съответното длужностно лице може да получи чрез достъпа си до ЕСТГРАОН и свързаните с нея регистри. Още по-недопустимо и болезнено е да се изисква от граждани, пострадали от т.нар. "възродителен процес", да посочват имената, които са им били насилствено наложени в онзи мракобесен период".


В предложението за промяна на закона за съдебната власт, вносителите отбелязват: "Такава практика да се изисква от гражданите, пострадали по време на т.нар. "възродителен процес", да посочват в заявленията си и насилствено наложените им по онова време имена противоречи както на действащата нормативна уредба, така и на гарантираните от Конституцията основни права. Следва да се има предвид, че Автоматизираната информационна система "Централна база данни "Съдимост" е интегрирана с База данни "Население" и прави проверката за наличието и достоверността на съответната информация за гражданина на базата на подаденото заявление и акта за раждане", пишат вносителите.

Промяната в Наказателния кодекс е свързана с отпадането на давността за престъпления извършени от комунистическия режим. В миналия парламент ГЕРБ внесе това предложение, а ДПС обяви, че ще подкрепи промяната. Това стана повод за напрежение между ДПС и БСП и дори до оставката на Янаки Стоилов.

Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Демократична държава сме.. Който иска може да си смени името (ако има желание)... ДПС отново търсят провокация, за да развяват глупостите за "ЕТНИЧЕСКИЯТ МИР" и да се правят на "ЗАКРИЛНИК НА МЮСЮЛМАНИТЕ"... Доста евтино...

 2. 2 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 821 Любопитно

  Вярно ли е, че ако Пеевски влезе в джамия според Корана трябва да я съборят?

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 3. 3 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1884 Любопитно

  "Все още 24 години след демократичните промени и падането на тоталитарния режим карат мюсюлмани да кажат българските си имена. Името, което им е било наложено. Това изважда болезнените спомени от миналото", заяви Казак."
  Не разбирам къде и защо им искат тези имена?

 4. 4 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 605 Весело

  [quote#1:"someeeee"]Доста евтино..[/quote]
  20-30 лева и 1 бира
  и малко музика на търкан

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 5. 5 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Разстроено
 6. 6 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 991 Любопитно

  Мафиотското ДПС какво още друго иска??

 7. 7 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#2] от "Daniboy":

  Да, вярно е.

 8. 8 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Писна ни от техните имена и от техните претенции. Ако ще да си сложат африкански имена, не ни пука. Хайде стига са се правили на жертви, вече минаха 30 години оттогава. Дали някой ще се казва Хасан, или Хари, ми е все едно. Позанавам такива, които в чужбина се представят с българските си имена, защото иначе чужденците ги гледат накриво. Та когато им изнася са българи, а когато им изнася са турци.Фурнаджийски лопати.

 9. 9 Профил на jorosrabskia
  jorosrabskia
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Супер! Досега се е казвала Златка, от утре Зейнеб Мустаклъ.

  Мазен, мазен популизъм. Само 4е бедният електорат на ДПС няма какво да яде и работи.......

 10. 10 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Тия пак ще се опитват да стягат редиците че явно и самите турци не искат да гласуват за тях,пък циганоте са скъпи-много по-лесно е да кажеш нещо от колкото да платиш по 30лв на циганиб!Да живее демагогията и ти Гьобелс!

 11. 11 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  ... В миналия парламент ГЕРБ внесе това предложение, а ДПС обяви, че ще подкрепи промяната....,камъчето което ще обърне колата...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 12. 12 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Кои сте да искате бе?!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 13. 13 Профил на adze
  adze
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "заличаването от всички регистри на българските имена наложени на мюсюлманите по време на Възродителния процес."

  А ми този на снимката , като му заличат българското име , като с какво ще го именуват ?

 14. 14 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5226 Неутрално

  Защо чакаха до сега и сега това ще се обсъжда.Имената на етническите турци ли са най важни за решаване, няма други проблеми или да ни отклонят вниманието.

 15. 15 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Това е основателно искане.
  Но отново поставя въпроса дали ДПС е етническа или религиозна партия, защото е ясно, че защитава правата само на един етнос и религия. Как за толкова години един прокурор не се пробва да ги постави извън закона и най-после турците да спрат да гласуват според етноса си и реално да нямат избор. Тази липса на избор води до небивала корупция с основен играч ДПС. Каквото и да се изнесе за злоупотреби, това не променя изборните им резултати и те остават един корумпиран фактор в управлението. Едно огромно зло, което роди и друго зло - Атака.

 16. 16 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5226 Неутрално

  До коментар [#2] от "Daniboy":

  Това сериозно ли е, не разбирам от техните закони.

 17. 17 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  Значи добре започваме.Телта по границата с Турция да се завърши,Да се заличат българските имена на българските мюсюлмани,Бат Сали вън от парламента,вън знамето на ЕС от парламента,да се забранят гей парадите,Закона,Мента-Маминото за КТБ.А има партия в Парламента която иска реформа в правосъдието,образованието,здравеопазването,нов изборен закон,промяна в конституцията.

 18. 18 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Проблема е да се докаже, че лицето няма осъдителна присъда след принудителната смяна на името.
  Като гледам внесените законопроекти ... някои започнаха веднага следващата безплатна предизборна кампания

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 19. 19 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  Господа от ДПС, тукнв Сърница 3(Т Р И) дни няма ток!
  Това е проблема на хората тук!
  Както и че линейката идва за 2 часа от Велинград и за още толкова се връща!
  Няма дори педиатър!

  В Русия съм! В Русия съм!
 20. 20 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  ЗАКОН ЗА АМНИСТИЯ И ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ ИЗТЪРПЯВАНЕ НА НАЛОЖЕНИ НАКАЗАНИЯ
  В сила от 19.01.1990 г.
  Обн. ДВ. бр.6 от 19 Януари 1990г.

  Чл. 1. Амнистират се престъпленията по членове 98, 101, 131, точки 1 и 2 - за лека телесна повреда, 144, 148, ал. 1, точки 3 и 4, 269, 270, 272, 300, 324, ал. 2 и 3, 325, ал. 1 и 2, 361, 362 и 363 от Наказателния кодекс, извършени след 1 януари 1984 г. до приемането на този закон във връзка с промяната на имената на български граждани.
  ======================

  А чл.1 не е ли дискриминационен спрямо всички Български граждани осъдени по изброените членове и как така хора с различно вероизповедание едните ще са репресирани а другите '' дребни и едри хулигани '' ?
  Повечето членове са по Указа за борба с едрото хулиганство и се наказваше по предложение на кварталния и по тези членове изселваха на поразия а сега даже в XXІ век ги дискриминира.
  Защо ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 21. 21 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 991 Неутрално

  До коментар [#13] от "adze":

  Швайнщайгер

 22. 22 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  ""Все още 24 години след демократичните промени и падането на тоталитарния режим карат мюсюлмани да кажат българските си имена. Името, което им е било наложено. Това изважда болезнените спомени от миналото", заяви Казак.
  От ДПС предлагат да се запише забрана на служителите в бюрата по съдимост да искат от хората тези имена, а в регистрите ЕСГРАОН и Централната база данни "съдимост" те да бъдат изтрити"

  Подкрепям напълно едно такова искане.
  Остава въпроса защо досега не е поискано това и защо ТОЧНО СЕГА се иска?

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 23. 23 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ДПС нямат никаква съпротива, няма политик, който да ги отиграе, няма класа!
  Бойко Борисов видимо, не е решение, слаб е не е на нивото им, дори за по-лесно заиграва с тях!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 24. 24 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  До коментар [#8] от "proza":

  ,,...Позанавам такива, които в чужбина се представят с българските си имена, защото иначе чужденците ги гледат накриво. Та когато им изнася са българи, а когато им изнася са турци.Фурнаджийски лопати....,,

  Те не са фурнаджийски лопати, а си изпълняват това което е писано в корана. А там, в Корана е писано ,,лъжи неверника ако е по силен от теб за да го победиш,,
  А за мюсюлманите секи който не изповядва мюсюлманската вяра е неверник и той може да бъде лъган без това да са смята за грях на мюсюлманина. Иначе те имат в Корана си и ,, всеки лъжец да се убие с камъни,,

 25. 25 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 652 Гневно

  А може ли да си върнат и българските паспорти?

 26. 26 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Болезнени спомени от миналото изважда и името агент Павел.

 27. 27 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Разстроено

  [quote#19:"Веселин Дечев"]Това е проблема на хората тук! [/quote]
  Ама по-важно е как се казват....

 28. 28 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Сега е моментът ГЕРБ да вземе позиция.

 29. 29 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Пред "Дневник" Четин Казак (ДПС), който е и бивш председател на правната комисия в предишния парламент
  -----------------
  Четин Казак (ДПС) да каже пред Дневник кога ще отпадне от закона дискриминационното:

  [quote#20:"Танас"]във връзка с промяната на имената на български граждани. [/quote]

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 30. 30 Профил на Not Fun
  Not Fun
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "... тоталитарния режим карат мюсюлмани да кажат българските си имена. Името, което им е било наложено. Това изважда болезнените спомени от миналото" а турското болезнени спомени от настоящето и бъдещето. Човешко паво е да искаш да си невинен.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 555 Весело

  Айдее, хаирлия да е...предната Коледа го пропуснахме, сега е двойно наедряло!

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 33. 33 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Аз пък предлагам ДПС да се изтрие от партийните регистри.

 34. 34 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Е, добре, де, ако имат да кажем имот на българското си име, как ще удостоверят, че са собственици.

 35. 35 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 924 Любопитно

  "Все още 24 години след демократичните промени и падането на тоталитарния режим карат мюсюлмани да кажат българските си имена. Името, което им е било наложено. Това изважда болезнените спомени от миналото", заяви Казак."

  И ние искаме лустрация, и електронно правителство, и електронно гласуване, и ЛУСТРАЦИЯ !!!

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 36. 36 Профил на chinesedemocracy
  chinesedemocracy
  Рейтинг: 497 Весело

  [quote#2:"Daniboy"]Вярно ли е, че ако Пеевски влезе в джамия според Корана трябва да я съборят?[/quote]
  Няма да има нужда. Тя сама ще рухме при опит Детето да мине през тесничкитеза размера му "божествени двери"...

  https://www.youtube.com/watch?v=faSBzYRnFdk
 37. 37 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 489 Гневно

  [quote#12:"Freedom of Speech"]Кои сте да искате бе?! [/quote]

  Този конкретно е избран с гласовете от Турция и натресен в Габровски избирателен район, където хептен няма кореняци жители да гласуват за ДПС.

 38. 38 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 877 Неутрално

  ДПС бяха част от управляващите коалиции за целия период 2001-2009, както и през последната година. Що изведнъж като минаха в опозиция, и се сетиха да поискат въпросната поправка?

 39. 39 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 489 Неутрално

  [quote#25:"azmatahari"]А може ли да си върнат и българските паспорти? [/quote]

  Не само може, но и трябва. Забрана на двойното турско-българско гражданство и който каквото си избере.
  Като искат хамам, да им дадем и теляк.

 40. 40 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  "Все още 24 години след демократичните промени и падането на тоталитарния режим карат мюсюлмани да кажат българските си имена."
  През лятото в Гоцеделчевско видях доста абитуриенти, които се записваха във висши училища из страната с българските си имена! Те самите искаха така, а никой от по-възрастните в семействата нямаше против. Право на избор. Добре е, че го имаме, но нека ДПС-активисти не злоупотребяват с него.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 41. 41 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 672 Неутрално

  ДПС много взеха да искат.
  Колкото по-дълго останат извън управлението, толкова по-добре за всички нас!

 42. 42 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Усещате ли как лекичко ни плъзгат към туркизация, към мюсулманството, към исляма....
  Първо имената, после вярата.

 43. 43 Профил на Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Според документ: „В България не е имало етническо прочистване!“

  Костадин Чакъров представя:
  Официален документ на Българската държава, разбиващ мита, че в България е имало етническо прочистване или брутално прогонване на българските турци на 29 май 1989 година.

  Документът представлява стенографски запис между държавния глава Тодор Живков и турския посланик Йомер Лютем, състоял се на 13 юни 1989 година, 15 дни след обявяването на тази част от населението, която иска доброволно да замине за Турция. От разговора е видно, че българската страна държи на това население, че то живее и работи в най-хубавите части на България, че те не са преследвани и не са гонени, а напротив – Българската държава е създала всички условия за тяхната пълноценна социална, духовна и икономическа реализация. По същество Турската страна е тази, която поставя въпроса за „малцинство“ и упражнява натиск върху това население, да се изсели в Турция. Турската държава поставя въпроса и има претенции за „2,3 милиона турци“, живеещи в България, да напуснат и да се заселят в Турция, но историята и фактите са налице – когато границата пресякоха 300 000 души, Турската държава затвори границите и преустанови приемането на турски изселници от България.

  Очевиден е стратегическият интерес на Турция да поддържа турско малцинство в България, за да има възможност чрез така наречените външни турци да влияе на редица страни в Европа и Азия.

  http://www.lentata.com/page_6013.html

  Тигърът не си губи съня, заради мнението на овцете http://pbs.twimg.com/media/BPEI_XHCYAAbG3P.jpg:large
 44. 44 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  Когато ДПС се чувстват застрашени или усещат, че губят обществения интерес, започват да въртят изтърканата плоча за етническия модел и заблудата, че само и единствено те са гарант за етническия мир, но без да са етническа партия...!
  Айде стига с тия милиционерски номера, има ли още някой да им се вързва на постановките...? Много загрижени, сетили се след 25 (двадесет и пет) години!

  Бивш tww09306483.
 45. 45 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Аз съм за. Също тока съм за, всички бивши сътрудници ( и доносници ) на ДС да се премахнат от политическия и икономически живот на България. Двете са свързани!

  chavo64
 46. 46 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 788 Неутрално

  [quote#28:"xmm"]Сега е моментът ГЕРБ да вземе позиция. [/quote]

  Присъщата, проктоложка.

  https://goo.gl/8NG90J
 47. 47 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1791 Весело

  До коментар [#21] от "stenli1":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++...........

 48. 48 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Какви са тези регистри дето чакат проверяван да си каже имената. Затова са регистрите - по ЕГН да изкарат цялата история и присъди. Досега агент Сава и агент Павел не са си признали имената.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 49. 49 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#12:"Freedom of Speech"]Кои сте да искате бе?![/quote]

  Ами Четин Казак е просто един много мил стипендиант на френското правителство, което в крайна сметка е оказало очарователна подкрепа за ислямизирането на упорито побългарените и охристиянчени тукашни земи.

 50. 50 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1791 Любопитно

  Идеално.
  Сега е необходимо една от няколкото десни партии и коалиции да внесе законопроект за забрана на двойното гражданство и законопроект за забрана на гласуването в други държави. Ще е в синхрон с класическата дясна идеология, обосноваваща стабилността на идентичността, националния суверенитет и запазване на устоите на морала.
  Добро начало на реформата.
  !

 51. 51 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Откъде накъде административна мярка, наложена под партиен натиск, ще решава вместо отделния човек. Ако даден гражданин е недоволен от името си, да си подаде молба по собствено желание и да си го смени.

 52. 52 Профил на Йосиф
  Йосиф
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ей че тарикати бре! Заличават,значи, българските имена и съдебното минало на някои ефендита става розово, а се ражда поредният абсурд в правораздавателната ни система-има престъпление, има и осъден, но такъв човек вече нямааааа.

  rakas
 53. 53 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#50:"AzDebil"]забрана на двойното гражданство и законопроект за забрана на гласуването в други държави[/quote]

  Само за определени чужди държави е достатъчно.

 54. 54 Профил на t_o_m_o_v
  t_o_m_o_v
  Рейтинг: 435 Неутрално

  След като не искат да имат български имена, а турски, какви са? Българи или турци?

 55. 55 Профил на assign
  assign
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Докога този мазен нещастник ще ни занимава с измислените проблеми на една противоконституционна партия?
  Риторичен въпрос.
  Но и реален - за бардака, неизвестно защо наречен, Народно събрание...

 56. 56 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 955 Неутрално

  [quote#6:"stenli1"]Мафиотското ДПС какво още друго иска??[/quote]
  Иска да допуснем грешка, която да даде основание за задействане на Амнести..., Арабската лига, Турция, ЕС, САЩ, ООН, Ислямска държава.

 57. 57 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  До коментар [#19] от "Веселин Дечев":

  за кво ви е линейка и педиатър ,нали си имате ДПС ,то ще ви обгрижва ,щото е хуманно бе

 58. 58 Профил на Christo Christov
  Christo Christov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote] "Все още 24 години след демократичните промени и падането на тоталитарния режим карат мюсюлмани да кажат българските си имена. Името, което им е било наложено. Това изважда болезнените спомени от миналото", заяви Казак. [/quote]

  Не че нещо, ама от друга страна погледнато, все още 136 години след Освобождението, наличието на турски имена изважда едни други болезнени спомени от миналото...

 59. 59 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Владимир Зидаров, първи коридор. :Д

 60. 60 Профил на rebel11
  rebel11
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Името агент "Павел" да го пазим или да го изтриваме?

 61. 61 Профил на Медунчо
  Медунчо
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Включително от досиетата на ДС??!!!?!?!

 62. 62 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1283 Любопитно

  "Това изважда болезнените спомени от миналото", заяви Казак."

  че то и претенциите на мюфтийството изваждат болезнени спомени от миналото ма гусин Казак го боли .. май

 63. 63 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  ДПС са в парламента от 1991 година.Били са и в доста по- силна позиция и не са внасяли подобни законопроекти.Интересно ,каква е сега целта на занятието.

 64. 64 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Поредно оливане , да не кажа друго дето пак почва с "о" и свършва на "...ане", напълно ненужно , излишно и фитилджийско. ДПС тепърва ще мъти водата, защото друго какво да свършат като етническа партия НЯМА и не може да има в демократична страна. С други думи, ДПС си остава цирей - гусен, вреден, антибългарски и съответно антиевропейски. Язък, за свестните български турци, които носят незаслужено срама на тази партия от ДС агенти - безбожници !

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 65. 65 Профил на ei
  ei
  Рейтинг: 388 Неутрално

  ЗАБРАНА НА БСП И ДПС !
  КОНСТИТУЦИЯ НА Р БЪЛГАРИЯ
  ЧЛ.11(4) Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт.

  Къде по света има такава партия като ДПС !?! Може би "Турци в Германия", " Палестинци в Изрел", "Роми в Италия" !!! Кой ще им го позволи ! Партиите са за да постигат неща за цялата държава, а не да делят хората... Резултата може да е територялни претенции след време... ! Вън на ЕТНОСА от ПОЛИТИКАТА.

 66. 66 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 875 Весело

  До коментар [#13] от "adze":
  [quote#13:"adze"].....А ми този на снимката , като му заличат българското име , като с какво ще го именуват ? [/quote]

  Domuz Anne !

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 67. 67 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#2:"Daniboy"]Вярно ли е, че ако Пеевски влезе в джамия според Корана трябва да я съборят? [/quote]

  Ако е вярно, ще го вкарам във всичките, преди Коледа!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 68. 68 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Може и да са прави в искането си, но това ли е най-наболелият закон точно в този момент!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 69. 69 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 442 Гневно

  Аз съм мюсюлманин и съм против глупостите на ДПС!

  Това е просто поредната димка от старата им марка!
  Въпреки, че никой вече не им вярва, те се опитват със старите трикове да си придават тежест. За наша сметка, използвайки ни за пореден път за разменна монета с единствена цел - да се докопат до властта за обръчите от фирми и да угодят на поредния лозунг на оня задкулисния горе в Сараите, луднал като Хитлер в последните си съкрушителни дни!

  Зад уж "загрижените" им мотиви им прозират користни комерсиални цели! Колкото са уж нормална европейска либерална партия, толкова са и загрижени за нас мюсюлманите или българското общество! Т.е. НИКОЛКО!

  И нека допълним- хиляди са мюсюлманите приели доброволно българско име, което няма нищо общо с правото да изповядваш която и да е било религия!

 70. 70 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 820 Любопитно

  Не е лесна идентификацията,при толкова имена.Първо имаха турски с български окончания,после наложени български,после възстановени турски,след това с премахнати окончания,а някои имат и псевдоним от ДС.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 71. 71 Профил на chinesedemocracy
  chinesedemocracy
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#69] от "Ritter 1":
  Наистина си Българин! С главна буква!
  ++++++++++++++++++++++++++

  https://www.youtube.com/watch?v=faSBzYRnFdk
 72. 72 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#70:"Майндърбайндър"]Не е лесна идентификацията,при толкова имена.Първо имаха турски с български окончания,после наложени български,после възстановени турски,след това с премахнати окончания,а някои имат и псевдоним от ДС.[/quote]

  Така се легитимират терористи и престъпници от МВР!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 73. 73 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  До коментар [#69] от "Ritter 1":

  ,,Аз съм мюсюлманин и съм против глупостите на ДПС! ,,

  Ми тогава не гласувай за ДПС, отиди за рибогъби

 74. 74 Профил на b
  b
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#13] от "adze":
  Лахана (Свинепас)

 75. 75 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#73:"сидер"]Аз съм мюсюлманин и съм против глупостите на ДПС! ,,

  Ми тогава не гласувай за ДПС, отиди за рибогъби [/quote]

  още си мислиш, че в БГ гласуването означава нещо? Мюсулманина е много по-умен от теб!!!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 76. 76 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#69] от "Ritter 1":

  Моето уважение за искреността ! Отново ДС ( агент Павел , агент Сава и др. подобни ) пробват да ни насъскат едни срещу други, за да извлекат файда за продажните си планове и уйдурми . Силно се надявам и даже вярвам, че идва ново , незарибено и независимо поколение , което ще се опъне на мераците на "наши" и "ваши" мерзавци да ни скарат за свои интереси . ДПС няма реална функция в днешна България и затова рови и търси под вола теле . Измекяри бол у нас .

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 77. 77 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#5] от "dimko":
  Така е !
  Те пак се вгледаха в пъпа си. И заповтаряха мантрата - етнически мир, ние го крепим!
  Абе политически мекерета от ДПС, на изхвъгача сте,
  !!!

 78. 78 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1155 Гневно

  До коментар [#77] от "Да бе да":

  Бих казал без коментар и аз, ноо...
  ДПС като етническа партия трябва да се забрани със закон.
  Във всички западни медии ДПС се обяснява като турска етническа партия.
  Писна ми от толерантност, писна ми от религии, писна ми от бивши номенклатурчици да решават и управляват съдбата на държавата....
  Ченгета, ДС-кадри, симеонови възпитаници и чалгаджии...айде баста...

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 79. 79 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  [quote#8:"proza"]Позанавам такива, които в чужбина се представят с българските си имена, защото иначе чужденците ги гледат накриво. [/quote]
  Това е истина, и аз познавам такива още от 90-те години, когато трябваше да пътуват на работа в Германия и имаха проблеми на сръбската граница заради имената си. Познавам китайци и не само, които си сменят първото име, за да може лесно да се произнася в страната, в която са се преселили, а и да имат повече шанс за интервю когато изпратят СиВи. Интереса клати феса. А и ДПС с тези мурафети вече мязат на изтъркана плоча, няма да хване дикиш, анадънму?

 80. 80 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1661 Весело

  ДПС отново най-подготвени. Съвсем естествено е това, което искат. Проблемът е кой ще им откаже. А останалите малоумници уж бяха обещали още първия ден да се занимават с БНБ. Пак забравиха.

 81. 81 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1661 Весело

  До коментар [#8] от "proza":

  А аз пък познавам поне двама чисти българи, които на времето останаха в Канада защото се представиха за цигани и като етнос без собствена държава получиха статут лесно. В този смисъл е все едно кой каква легенда има. Важното е тя да е добра и усвоена до детайли.

 82. 82 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#2] от "Daniboy":

  За джамията не знам, ама Парламента...

 83. 83 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Имената са последната грижа за ДПС и за народа! Малко, или много, всеки от тези хора е известен с едно име и не го е грижа, къде фигурира второ. Има далеч по-тежки и належащи проблеми за решаване!

  goblenka
 84. 84 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#2:"Daniboy"]Пеевски влезе в джамия според Корана трябва да я съборят[/quote]
  Първо трябва да го скопят

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 85. 85 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#63:"rosiraycheva50._"]Интересно ,каква е сега целта на занятието. [/quote]
  Непрекъснат натиск- искаме вакъфските имоти, даже и това, което не е наше, искаме заличаване на имената, искаме, искаме...Оня е бесен, нема кинти извън властта

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 86. 86 Профил на vojvoda
  vojvoda
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Много е важно, да се приключи с тази тема да се приключи и обяви за противозаконна и застрашаваща националната сигурност. В България е имало много периоди на преименуване, още като се започне от Балканската война и се стигне до 1989г.
  При тези исторически истини, нека да се приключи с тази тема на базата на закон за националната сигурност или да се разнищи темата и архивите (останали и съхранени) до край и да се изнесе информация от Освобождението на България до 1989г и да се види кой как се е казвали кой как иска да се казва, защото ще се види как на например на г-н Иван Иванов дядо му или прадядо му се е казвал Хасан или по друг начин. Трябва да се знае истината до край и да се разбере всичко, само да не останат много видни българи с корени с мюсюлманско потекло от преди Балканската бойна или при друго събитие свързано с имената.
  По- важно е какво правиш за родината си, а не как се казваш това трябва да се оцени, а не да се казваш Петър и да служиш на Хасан или Игор или Джеймс и т.н.

 87. 87 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Агента пак си плюнчи брадата с провокации.

 88. 88 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Какъв е този толуп та ще внася законопроекти по теми за които хабер си няма ???? Първо тук е България, който е роден тук е българин, а не незнам какъв си , независимо каква религия изповядва !! Тук трябва да важат българските правила и закони ! Второ, редно е държавата да приеме единен именник за всички лични и бащини имена които да важат за всички ! А фамилията да определя кой от какъв етнос е ! Такова слагачество като нашето никъде няма ! В Босна имената на тамошните "турци"(мюсюлмани) завършват на "ИЧ", в бившите съветски републики(Азербейджан, Казахстан, Тюркменистан, Узбекистан) имената им завършват на "ОВ" и "ЕВ" ! Само при нас нама никакъв ред и логика !!! Сега всеки е свободен, като иска турско име, преселва се в Турция и там да си кръщава децата както си иска, а не тука да си правим доброволно турски вилаети !!! Такава слободия като нашата няма никъде !!!

 89. 89 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Видяхме този неуспял кандидат за шеф на ДАНС, как щеше да защитава българските интереси , след като си е дал дебелия гъз под наем на ДПС !!!! Та и за спасител на КТБ още малко ще се изкара !!! Да излезело всичко на светло !!! Абе ако има нещо мътно, то е точно неговото бързо издигане в ранг "бързо успял млад бизнаесмен, политик, юрист, законотворец и радетел за националната сигурност" подобно на ментора си от Сарая !!!

 90. 90 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  На ДПС да им припомним зам. министъра:
  Петър Юриев Чаушев = Феим Юсеинов Чаушев.

  И кой ще изтрият, като на първото му име са му регистрирани фирмите.
  Тая партия трябва да бъде заличена...

 91. 91 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Дори и да можеш да си смениш името,след необходимата процедура,трябва ли това да става масово по настояване на ДПС?!
  Някои не са си върнали имената и не желаят.

 92. 92 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3444 Неутрално

  "ДПС иска наложените български имена на мюсюлманите да бъдат заличени от всички регистри"

  и за ЧИЙ е това упражнение? от любов към спорта?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 93. 93 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3444 Неутрално

  [quote#90:"Хи-хи"]Тая партия трябва да бъде заличена.[/quote]
  абе, всичките.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 94. 94 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3444 Неутрално

  [quote#2:"Daniboy"]Вярно ли е, че ако Пеевски влезе в джамия според Корана трябва да я съборят? [/quote]да бях арменец, да ти кажа какво мисли по въпроса радио Ереван...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 95. 95 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3444 Неутрално

  [quote#24:"сидер"]в Корана е писано ,,лъжи неверника ако е по силен от теб за да го победиш,, [/quote]
  това коя сура и кой стих е, за да има тежест твърдението ти?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 96. 96 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3444 Неутрално

  [quote#13:"adze"]като с какво ще го именуват[/quote]за стрел-ба! огън!
  после кво да му именуваш... пиши го "мачка еледел" на унгарски - и това е.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 97. 97 Профил на ko_ma_gleash_sa
  ko_ma_gleash_sa
  Рейтинг: 225 Весело

  Ако нещо в закона е написано с правописна грешка, това прави ли го незаконен закон?
  "абсолютно недопустимо и засягащо съвестта и чувствата на гражданите да се изисква от тях да съобщават в писменна... форма"

 98. 98 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  За да могат престъпленията извършени с български имена да изчезнат.

 99. 99 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#73] от "сидер":

  Никога не съм го правил!
  Ако половин България не я мързеше да гласува на избори, едва ли ДПС щяха да имат такива проценти!

 100. 100 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#99:"Ritter 1"]Ако половин България не я мързеше да гласува на избори, едва ли ДПС щяха да имат такива проценти![/quote]

  ТОЧНО ! Сега, за кой ли път ще духаме пак всички заедно супата / чорбата на ДПС, именно заради мързела на половин България.

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK