След днешните преговори: между "подводната скала" ДПС и пропуснатите възможности на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев. Снимката е архивна.

© Надежда Чипева, Капитал

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев. Снимката е архивна.В разговорите за съставяне на правителство, продължили и днес, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че като единствен вариант вижда създаването на коалиционен кабинет с участието на Реформаторския блок. След двучасова среща с всички парламентарни партии без "Атака" Борисов посочи, че ще разчита на коалиционно споразумение и програма, която да бъде одобрена и от другите формации. Реформаторите обаче настояха на стабилно мнозинство и кабинет и с участието на Патриотичния фронт.


Пред "Дневник" социолози коментираха развоя на преговорите и възможните ходове на Борисов за съставяне на кабинет.


Първан Симеонов, "Галъп": Борисов е на кантар, не изключва нови избори
Не бих тълкувал поведението на Реформаторите днес като недвусмислен отказ, а по-скоро като допълнителна гаранция за стабилност, шантаж или просто продължаване на преговорния процес такъв, какъвто го познаваме досега. Има три вероятни обяснения за днешния ход на Реформаторите.


Първо, това може би е действително желание за обезпечаване на по-голяма стабилност. Т.е. колкото повече политически фигури са вградени в това правителство, толкова по-споделена ще е отговорността и толкова по-трудно ще е да променят те позициите си в определен момент. Затова Борисов до онзи ден предлагаше същото по отношение на Патриотичния фронт. Вчера даде малко назад и каза "Да, това е предпочитанието ми, но не е задължително условие". Още повече, че Патриотичният фронт казва "Ние можем да участваме, но с експерти, но с политически фигури" (Фронтът е формация, която не звучи особено гъвкаво и това е част от търсения стил. Валери Симеонов дори реагира леко троснато на изказване на Борисов в последните дни, на което пък сега Реформаторите стъпват и казват "Има охладняване на отношенията там").


Втората логика е Реформаторите да са изплашени от формулировката "плаващи мнозинства". Тя наистина е плашеща – под това "плаващо" тяло има една постоянна и доста стабилна подводна скала и тя се нарича ДПС. Може да се окаже, че плавайки от подкрепа на подкрепа, правителството в един момент може да разчита единствено на сигурната подкрепа на ДПС. Логично тук ГЕРБ трябва да направи час по-скоро уточнение как точно ще действа в такава ситуация.


Третият вариант е Реформаторите да продължават, виждайки, че Борисов няма накъде да отиде и трябва да състави правителство, да го шантажират, за да вдигнат цената си. Това е тактика, прилагана от началото на преговорите - в началото от блока поставяха условия, после се отказаха от тях. След това Борисов поставяше условия на Фронта – и се отдръпна от тях.


Строго погледнато, Борисов може да отиде на избори. Но след тези избори пак ще управлява и пак няма да е в завидна ситуация. Най-вероятно пак ще има най-много гласове и пак няма да са достатъчно за пълно мнозинство.


Той не изключва спешни избори, мисли за тях. Защото на едни избори част от по-малките формации могат да изпаднат, Реформаторите могат да имат по-нисък резултат, евентуално при ГЕРБ може да има прилив от техни избиратели, което, между другото, е сметка без кръчмар. Но отговорността отново ще е на Борисовите плещи. А ние се намираме в ситуация, в която никой не иска да се подпише под властта. Дори самият Борисов, пред когото стои и въпросът дали правителство, съставено толкова трудно, няма да е фактор на по-голяма нестабилност от нови избори.


Все още смятам, че има вероятност да се състави правителство. Ако сутринта преди откриването на парламента шансовете бяха 40% за правителство срещу 60% за нови избори, след него те станаха 50/50.


Така че от една страна е вероятно Борисов да се съгласи на варианта с три партии, но топката стои в полето на Патриотичния фронт. Фронтът трябва да даде по-ясна гаранция, че наистина участва в управлението.


От друга страна, не изключвам и лидерът на ГЕРБ да прекрати преговорите и да се насочи към нови избори. Защото три неща в преговорите са безспорни – първо, играе се по правилата на Борисов и всички се равняват по него. Второ, той държи всички врати отворени, доколкото е възможно. Включително вариантът "избори" - той не лъже, когато казва, че не се плаши от нов вот. Трето, той излиза добрият герой – изглежда консенсусният, този, който се жертва в наше име, играе почти митологична сцена, което умее прекрасно.


Така че по тези три причини, дори утре да има нови избори, той ще излезе в позитивна роля. А всички, които са се отъркали о него, пазарили са се, правили са компромиси, казали са, че нещо е трик, после са казали, че не е, че не го искат, после – че го искат и т.н., ще загубят от това. Борисов най-вероятно осъзнава това и знае, че ако изиграе етюд от типа "направих всичко, което можах, отиваме на избори", правилно си дава сметката, че много хора ще го разберат. Според мен Борисов в момента е на кантар дали да се откаже, или да продължава да се мъчи.


Кольо Колев, "Медиана": Зад ходовете на и на ГЕРБ, и на Реформаторите стои ДПС


Зад днешните ходове на Борисов и Реформаторите се крие едно и също – ДПС.


Лидерът на ГЕРБ правилно преценява, че макар и с малцинство, правителството ще може да разчита на ДПС. Движението наистина поставя условието "управление без Патриотичния фронт", но е по-голямата от двете формации и Борисов решава да играе тази игра.


Това не допада на Реформаторите, които ясно си дават сметка за какво става дума в случая. Но не съм сигурен доколко те ще успеят да удържат тази позиция  за по-дълго време. Напълно е възможно те да се съгласят на предложението на Борисов.


Все пак Реформаторският блок не е много единно тяло. Всички виждаме, че там има разногласие точно по въпросите на властта. От една страна е позицията на Меглена Кунева, от друга страна – нежеланието да се участва с ГЕРБ в управлението. Напълно е възможно да се стигне и до някаква форма на компромис.


Възможно е и Борисов да хвърли кърпата – или да откаже да състави правителство, или друг да бъде премиер вместо него. И двата варианта не са изключени.


Лидерът на ГЕРБ най-вероятно ще усили натиска в имиджов план. Той ще каже "Аз съм конструктивен, диалогичен, с всички говорих, но те искат да хвърлят страната в хаос".


Борисов няма да пробва самостоятелно правителство на ГЕРБ. Това ще бъде самоубийствен ход – директно да се поднесеш в лапите на ДПС. Но, разбира се, ако човек иска да се самоубие, може да направи и това.


Антоний Гълъбов, "Прозрачност без граници": ГЕРБ вероятно ще тръгне към самостоятелно управление


Правителство ще има. Това е напълно сигурно, защото е ясно изразен страхът на всички политически формации от нови избори. За съжаление това не е силен мотив за изграждане на ясно програмно управление.


Решението от самото начало беше програмно правителство с мандата на ГЕРБ, подкрепяно от всички политически формации в Народното събрание. За съжаление обаче ГЕРБ настояваше на коалиционно правителство – кабинет, изграден между партии, а не около дневен ред.


Разликата е в това, че правителство, изградено около дневен ред, би могло да разчита на съставно мнозинство практически по всички основни теми, чието решаване предстои през следващите месеци. Обратно – коалиционен кабинет предполага голям брой политически субекти да калкулират собствените си загуби и възможности и да сключат споразумение, което в най-добрия случай би могло да доведе до спиране на пропадането, но не и до растеж.


Пред коалиционното правителство основният проблем е, че ГЕРБ настоява то да изпълнява неговата програма. Ако имаше готовност коалиционното управление и споразумение да означава и изработване на нова управленска програма, най-вероятно коалиционните трудности биха могли да бъдат преодолени. Засега това изглежда малко вероятно.


Продължавам да твърдя, че правителство ще има, най-вероятно доминирано от ГЕРБ. Стоят отворени всички опции, включително и за правителство на малцинството. Защото е ясно, че всички политически партии в парламента, дори "Атака", не са заинтересувани от нови предсрочни избори. И ще подкрепят създаването на кабинет, който да поеме отговорност за управлението на страната.


Тази  възможност дори беше предложена от ДПС. Но не само те биха подкрепили такова правителство на малцинството, тъй като строго погледнато до края на годината мнозинство от над 121 народни представители би могло да има по три теми – актуализацията на бюджета, решението за КТБ и приемането на бюджета за следващата година.


А ГЕРБ се насочи директно към правителството, подценявайки очевидния факт в представителната демокрация, че съгласието се изработва в парламента.


ГЕРБ вероятно рано или късно ще се насочи към формат самостоятелно управление, тъй като това ми се струва единственият възможен вариант при толкова фрагментирано представителство.


Понякога ми е трудно да разбера всички щения на Реформаторския блок. Не трябва да пропускаме и това, че ГЕРБ няма коалиционен опит, а сега трябва да постига съгласие с две коалиции, формирани много скоро и в неясно състояние. Ако при блока става дума за 5 или 7 формации, при Фронта те са 14 или 15. Така че ГЕРБ е изправен пред много сериозно предизвикателство.


На мястото на ГЕРБ бих заложил на професионално водене на преговори и посредничество, а не само на преговори, водени директно от името на партията. Има нужда от изработване на по-гъвкав формат на водене на разговорите и той може би ще даде по-конкретни резултати. От самото начало трябваше да започнат с това, което направиха днес – обща среща, след това на втората фаза трябваше да започнат с двустранни разговори, и то само с онези, с които вече са постигнали съгласие по някои идеи. И тогава можеха постепенно да управляват преговорния процес и да постигнат по-стабилен резултат.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 627 Весело

  Били решили, че преговорите за съставяне на правителство ще продъжат под мотото "Управлява ми се, та две не видим".

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  От друга страна, не изключвам и лидерът на ГЕРБ да прекрати преговорите и да се насочи към нови избори. Защото три неща в преговорите са безспорни – първо, играе се по правилата на Борисов и всички се равняват по него. Второ, той държи всички врати отворени, доколкото е възможно. Включително вариантът "избори" - той не лъже, когато казва, че не се плаши от нов вот. Трето, той излиза добрият герой – изглежда консенсусният, този, който се жертва в наше име, играе почти митологична сцена, което умее прекрасно.

  Няма шики-мики.
 3. 3 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6748 Неутрално

  Просто да се пазят от подводната скала ДПС, че много кораби потънаха от нея.

 4. 4 Профил на тупая_обезьяна Горд представител на човешката раса
  тупая_обезьяна Горд представител на човешката раса
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Значи Герб и Дпс ще.......
  позната комбинация

  СЛУЖУ СОВЕТСКОМУ СОЮЗУ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЗА РОДИНУ, ВПЕРЕД !!!
 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3018 Весело

  Еми Баце Боце трябва да влиза в ролята на оня древен герой и да прекара "кораба" м/у Сцила и Харибда !

  Та след време да се учи за новата Одисея наречена "Борисиада" !!!

 6. 6 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  Баце се опитва да направи РБ=Параван Бостан

 7. 7 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 2191 Любопитно

  [quote#0:"Първан Симеонов"]Строго погледнато, Борисов може да отиде на избори. Но след тези избори[/quote]

  116-->97-->84-->?

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 8. 8 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Понякога ми е трудно да разбера всички щения на Реформаторския блок. Не трябва да пропускаме и това, че ГЕРБ няма коалиционен опит, а сега трябва да постига съгласие с две коалиции, формирани много скоро и в неясно състояние.

  Няма шики-мики.
 9. 9 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#7] от "Farewell BG!":

  116-->97-->84-->?

  110

  Няма шики-мики.
 10. 10 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1143 Весело

  До коментар [#3] от "peni_nikol.53.":

  Нещо като "Бермудски триъгълник"?

 11. 11 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Трябва непременно да се състави правителство, което, ако не работи директно за задкулисието, чийто основен координатор е д-р Доган,поне да не го закача, докато задкулисието измисли друга формула. Такива са радините вълнения. Другите задкулисия на този етап нямат шанс.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 12. 12 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 2191 Весело

  До коментар [#9] от "Костозомби заразено с костококи":

  Не, бе, направо 142! Отма! От раз!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8024 Неутрално

  Няма смисъл да се водят преговори,които по този начин водени,не водят до нищо.Разговорите не са,за да бъдат убедени всички,да изпълнят програмата на ГЕРБ,а всички да отстъпят крачка/не повече/назад,за да се постигне някакво доближаване в позициите.Всичко е в детайлите.

 14. 14 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1060 Весело

  До коментар [#12] от "Farewell BG!":

  Може.. от твоята уста в Неговите уши

  Няма шики-мики.
 15. 15 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Я направо нови избори и тоя отворко дето се въздържа да бега да полива теменужките

 16. 16 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1689 Весело

  Костеливият орех са Пф.
  Искат правителство с ясна програма. Обаче, депесарите са твърдо против и предлагат в замяна подкрепа без да влизат в правителството. Целта е да си запазят обръчите...

 17. 17 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Нови избори. Единственият вариант при тази абсолютно патова ситуация.

  Доброто е заразно
 18. 18 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  [quote#0:"Антоний Гълъбов"]ГЕРБ вероятно ще тръгне към самостоятелно управление[/quote]

  Това ви го пиша от 2 седмици, а сега го потвърждава и г-н Гълъбов!
  Баце ще управлява! Сам!! Има широка парламентарна подкрепа от ДПС и ББЦ, която е уговорил още преди изборите!
  Цялата дандания с преговорите е единствено с цел Баце да разбие парламентарната група на РБ, защото много вряскат и ще пречат на съвместното съжителство между ГЕРБ, ДПС и ББЦ.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#16] от "palav_nik":

  Аз се опитах да прочета програмата на ПФ. Представлява нещо смесено между ББЦ и Атака, с елементи на здрав разум. Никаква програма няма да подкрепят те. Ще подпишат нещо и после ще се изсулят по опинци. Вервай ми.

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#18] от "Farewell BG!":

  Баце ти ще управлява. Сам. Обаче не сега.

  Доброто е заразно
 21. 21 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  [quote#17:"dogwoman"]Нови избори. [/quote]
  Нови избори до дупка за сметка на държавната субсидия на всички, които се кумят и пречат да се състави правителство! Да им свършат парите и после да знаят какво трябва да се прави в парламента и защо им плащаме харчлъка!

  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
 22. 22 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  До коментар [#15] от "shileto":


  [quote#15:"shileto"]Я направо нови избори и тоя отворко дето се въздържа да бега да полива теменужките [/quote]
  Внимавай какво си пожелаваш! Да не влезе и Татяна Дончева тогава...

 23. 23 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#21] от "Πάντα ῥεῖ":

  Правили сме всякакви резили в българската история. Избори до дупка - не сме. Време е да опитаме. Дето се вика - времето е наше. Очевидно нищо друго не е.

  Доброто е заразно
 24. 24 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#22] от "СЪВЕТНИК на свободна практика":

  Няма да стане. Нито пък Атака ще влезе. Нито ББЦ. АБВ - зависи колко ще открадне от БСП. Мисля аз.

  Доброто е заразно
 25. 25 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1689 Весело

  [quote#19:"dogwoman"]Аз се опитах да прочета програмата на ПФ. [/quote]
  Симеонов не е казал, че иска да се изпълни програмата на ПФ. То ще бъде и нахално. Просто обясни, че трите парламентарни групи трябва да обсъдят и приемат обща програма за управление. След това да бъдат назначени министрите. Но Боцко това не го устройва, защото до обяд се сърди на себе си, след обяд на целия свят...

 26. 26 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 442 Неутрално

  БОСТАН

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 27. 27 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  “Може да се окаже, че плавайки от подкрепа на подкрепа, правителството в един момент може да разчита единствено на сигурната подкрепа на ДПС.”


  Каква стана тя?! От помпозни декларации, че няма да приставаме на ДПС, до стойка партер пред Лютви с превръзка на очите! Боцко да попита Станишев, колко е сигурна тази подкрепа, защото с ДПС под ръка, няма как да устиска до следващите евроизбори... Пък и там си е рисково, къде в кръг, къде в квадрат - гаранция Франция!

  I Want To Believe
 28. 28 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  По-добре е да се ходи на избори. Няколко чудновати искания на ПФ подсказват че наистина ще са непредсказуеми и много нестабилни поради това че Атака оцеляха. Рано или късно ПФ ще започнат предизборно надприказване с Атака и ще бъдат много слаба брънка в тройна формация. В края на краищата никой не иска редовна армия, военно обучение в училище и всекидневни часове по физическо с военна презумпция. Референдум против присъединяването на Турция също не е най-читавият начин да се държат съседите извън ЕС. В някои отношения ДПС са много по-предсказуеми от ПФ и сигурно това е бил скритият замисъл на Борисов.

  Реформаторите пропускат сериозен шанс да се сближат с ГЕРБ и да бъдат извършени някакви що годе по-радикални реформи, а също така пропускат и възможността да държат ГЕРБ на растояние от БСП. След изборите напролет изобщо няма да се говори за коалиция ГЕРБ + РБ. БСП ще са понабрали сила защото хората ще са забравили Орешарски и освен това ще са уж минали през политическото чистилище на опозиция така че ще бъде просто наложително да се състави правителство ГЕРБ + БСП. Тогава много повече ще се говори за социална държава, национално помирение и т.н., което няма да е добре за десните политики. Разбира се ДСБ комфортно ще са се настанили в дясното с цената на продължаващ разпад и кърпежи на държавата докато реформите отново ще са забуксували поради партийните интереси и егоизъм.

  Това ли искат реформаторите? Тоталният провал на прехода добра цена ли ще е за отслабването на ГЕРБ и за политическото кукуване на ДСБ?

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 29. 29 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#25] от "palav_nik":

  Остави "Боцко". Аз ти казвам, че на ПФ може да се вярва, както викат на ингилиски, as far as you can kick them. Докъдето ти стига периметърът на шута, демек.

  Доброто е заразно
 30. 30 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  До коментар [#20] от "dogwoman":

  Сам! Еднолично!! Сега!!!
  Министър председател - генерал-лейтенант инженер доктор Бойко Методиев Борисов!
  С любезното съдействие и моралната и материална подкрепа на г-н Ахмед Демир Доган!!

  П.С. Залагам бутилка уиски!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 31. 31 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 605 Неутрално

  При едни зимни избори Атака ще има рекорден резултат в условията на студ и високи сметки. ГЕРБ не повече от 75 депутати.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 32. 32 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  До коментар [#24] от "dogwoman":

  То и за тези избори някои разбирачки предвиждаха, че ще влязат само 4 партии. Леко не познаха.
  Аз лично се притеснявам само от едно. Представете си какво ще стане, ако се обединят ПФ, ББЦ и Атака. Националистическият, гарниран с популизъм проект не е за подценяване.

 33. 33 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3572 Весело

  [quote#32:"СЪВЕТНИК на свободна практика"]Представете си какво ще стане, ако се обединят ПФ, ББЦ и Атака. [/quote]
  ПрЪво требе да застрелят Рьом.
  А още по-прЪво - да се разбЕрат кой е по-по-най-Рьом

 34. 34 Профил на Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Хубаво, партиите не щяли нови избори януари. Скалъпват някакво правителство и то с гръм и трясък пада , закото тая шведска тройка ГЕРБ РБ ПФ, ако се вземат, ще разкъса правителството на парчета. И тогава пак избори, през май например.
  Всичко друго освен нови избори през януари е опит на стерилна мома да зачене

 35. 35 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#7:"Farewell BG!"]116-->97-->84-->? [/quote]

  Ако ще играем тази игра, да пробваме със следните години:

  1997 > 2001 > 2005

  какво мислиш по въпроса?

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 36. 36 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  [quote#25:"palav_nik"]Но Боцко това не го устройва, защото до обяд се сърди на себе си, след обяд на целия свят...[/quote]
  Боце не е проблема а Симеонов ... той е от тези за които казват, че приличат на себе си. Подпис под споразумение, за да няма мърдане.
  Очаквам скоро изяви от парламентарната трибуна и на Валентин Касабов - очаквайте неочакваното ))
  "Паралакса" депутат - Господи къде наистина живеем!

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 37. 37 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#28] от "emil":

  Бъркаш при нови избори все повече националистически вот ще има за ПФ,Атака и други новопоявили се от този тип партий.Погледни само извън границата ни ,какво се задава от юг .Българина може да е всякъв ,но усеща заплахата на радикалния ислям от Турция ,ИДИЛ и ДПС проводника си тук .Все още има някакво време за създаване на стабилен кабинет от ГЕРБ,РБ,ПФ .Разбира се изключвам ограждането на циганските гета с ограда ,връщане на казармата и т.. глупости .Съгласен съм обаче за разполагането на ракети в Южната част от страната ни ,ограда по границата с Турция .

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 38. 38 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 560 Весело

  [quote#34:"Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака"]Всичко друго освен нови избори през януари е опит на стерилна мома да зачене[/quote]

  Я глей ти Дева Мария...

  Иначе съм съгласен с теб...от това НС не може да има стабилно и работещо правителство способно да изпълни поне на 50% заявеното от Реформаторите...Също е друг въпроса, "Реформаторите колко "силно" го желаят? Също, бих се съгласил и с тезата, че избори тази зима не е подходящо да има, защото ще се увеличи националистичния и популистки вот, визирайки ПФ и АТАКА.

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 39. 39 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Най- мъдрото решение при тази ситуация ми се вижда връщане към идеята за програмно правителство, без да се влиза в коалиции.
  Самостоятелно управление (на малцинството) на ГЕРБ е обречено.
  Нови избори няма да доведат до много по- различен резултат.

 40. 40 Профил на solipsist
  solipsist
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Зад красивите лозунги на ПФ просто нема нищо. Те не искат да участват във властта защото немат кадри. Немат и програма, само голи лозунги. Не са готови да управляват, както и повечето малки партии.

  "Евала, на това му се викат демократични ценности!" След 5 мин-> Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни...
 41. 41 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Кучето е заровено в казуса КТБ и БНБ!
  Никой не иска горещ картоф в устата си!

  Tony
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  Още от самото начало беше ясно, че най-реализуемият вариант е правителство на малцинството на ГЕРБ, с ясно начертана програма и предварително уговрена подкрепа на отделни партии по съответни части от програмата. Този вариант може да заработи най-лесно,защото ДПС заяви безусловна подкрепана за управлението на ГЕРБ, без да участва във властта. Аз мисля,че с точност до реформа в съдебната система ДПС ще спази обещанието си. Това е и големият скрит коз на ББ, който той обаче не бърза да извади, за да даде възможност на другите партии да натрупат негативи с шикалкавенето си. И , както правилно е преценил, най-яко захапаха тази въдица изгладнелите от РБ- веднага тръгнаха да извиват китки и да чупят пръсти. Мисля,че скоро ще получат равносметката за това, засега трупат "дивиденти".
  ПС. Между другото, ДС заяви,че ще подкрепи ГЕРБ,ако ПФ не участват в управлението. Сега,мъчейки се да вкарат ПФ в схемата, РБ искат да лишат ГЕРБ от тази подкрепа.Елементарно и прозрачно...

 44. 44 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  До коментар [#37] от "diablo3":

  България няма как да бъде управлявана с радикален национализъм и призиви "България над всичко". Аз лично не бих искал на улицата някой да ми го крещи в лицето. Вече го чухме и от народното събрание. По природа българинът не е националист и фанатик, но вече чувствам как за да бъдат овладяни Волен и състезаващият се с него ПФ в следващия парламент ще има принудителна коалиция ГЕРБ + БСП, защото половинчатост и примиренчество сигурно е за предпочитане пред крещене в лицето и плюнчене един срещу друг. Няма как "България над всичко" да е по-важно от това как живеят и как се препитават хората. Без осигурен и смислен живот това си остава кух лозунг който дава шанс на по-силните и по-масовите, а не на по-умните.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 45. 45 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 345 Неутрално

  [quote#43:"Дон Кихот"]Между другото, ДС заяви,че ще подкрепи ГЕРБ[/quote]


  Тъй, тъй, грешката е вярна :Д. Те не само ги подкрепят ами са си част от от тях хаха

 46. 46 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Бойко няма топки да вземе решение!
  Участието на ПФ в правителството е гаранция, че ДПС са в немилост, а това не е изгодно за ГЕРБ.
  Бойко и Доган са в договорка и ПФ е проблем, ББ няма смелост!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 47. 47 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2920 Весело

  Към мой пост #43

  Извинявам се, трябваше да бъде ДПС, а не ДС. Всъщност, подсъзнатлно съм написал това, което мисля...

 48. 48 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 960 Весело

  [quote#32:"СЪВЕТНИК на свободна практика"]ПФ, ББЦ и Атака. Националистическият, гарниран с популизъм проект не е за подценяване.[/quote] Е те това няма как да стане. ББЦ не е националистическа партия, нито вече популистка. И тя не знае каква е. А Атака и ПФ по-скоро биха се изклали из кулоарите. За народа загуба велика!

  Доброто е заразно
 49. 49 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 960 Неутрално

  [quote#46:"gotze"]Бойко няма топки да вземе решение! [/quote] В случая става дума за това като ползваме топките, какво ще правим с детето. Ако ме разбираш.

  Доброто е заразно
 50. 50 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 960 Весело  [quote#30:"Farewell BG!"]Сам! Еднолично!! Сега!!! [/quote] Въх! Не се докарвай до истерия, моля ти се.

  Доброто е заразно
 51. 51 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#2] от "Костозомби заразено с костококи":
  [quote#2:"Костозомби заразено с костококи"]От друга страна, не изключвам и лидерът на ГЕРБ да прекрати преговорите и да се насочи към нови избори.[/quote]
  При нови избори Боце я вкара 50 депутатина,я не!

 52. 52 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#5] от "SS":
  [quote#5:"SS"]Еми Баце Боце трябва да влиза в ролята на оня древен герой и да прекара "кораба" м/у Сцила и Харибда !

  Та след време да се учи за новата Одисея наречена "Борисиада" !!! [/quote]
  Боцко е в "Цунг-цванг"!Какъвто и ход да избере,все ще е грешен!
  Така може да изпадне и в "цайтнот",да му изтече времето!

  А в това време корабът на ГЕРБ се люшка между евроатлантическите и ориенталско-атлантическите вълни!

  Оня Козли като Октопод обвива с пипалата си кораба на ГЕРБ и плаши с нарушаване на етническия мир!
  Нема лево,нема десно-центристки кабинет!
  Козли иска навсякъде да участва:
  "И аз съм българче,обичам Ваш,те планини зелени!

  А отстрани чудовищата Сцила и Харибда (АТАКА и ПФ) пеят зловещи песни:
  "Даваш ли даваш Асане,Айшето-Ася да стане?!!!

 53. 53 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#7] от "Farewell BG!":

  117-97-84-?

  "Я з москалями не балакаю!"
 54. 54 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Значи избори до дупка, докато Г"Е"РБ не получи пълно парламентарно мнозинство при 30% български избиратели (, както и на европейските избори)

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 55. 55 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#8] от "Костозомби заразено с костококи":
  [quote#8:"Костозомби заразено с костококи"].....ГЕРБ няма коалиционен опит, а сега трябва да постига съгласие с две коалиции,.....[/quote]
  Направо я пиши само една коалицията-
  тази на РБ !
  Другата коалиция-на"колегите" от ПФ,
  я пиши "бегАла"!
  Боцко се опитва да лавира между ПФ и ДПС
  А истината е една:
  Ако ПФ подкрепи ГЕРБ-против ще са ДПС
  ако ДПС подкрепи ГЕРБ-против ще са ПФ
  Ако Боцко предпочете ДПС-
  против ще са ПФ и нашата АТАКА,
  което като цяло е повече от ДПС

 56. 56 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#44] от "emil":

  пак бъркаш по природа българина е националист

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 57. 57 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#17] от "dogwoman":
  [quote#17:"dogwoman"]Нови избори. Единственият вариант при тази абсолютно патова ситуация. [/quote]
  Нямам нищо против!Голям гот е! Цялото ни семейство сме членове да различни изборни комисии в различни пловдивски села!
  Плащат ни по 55 лв на човек,
  а също така и по още 20 лв на човек,
  защото придружаваме изборните протоколи до Пловдив-
  до ресторант "Стадиона"!
  Цялото ни време минава в пиене на кафе и безалкохолно,закуска,обед,вечеря и много,много лаф-моабет и слушане на музика!
  ----------
  РР /Председателките на комисии-
  повечето млади и надарени пловдивски каки и лелки-герберки
  настървено и с фанатичен сектантски блясък в очите-цял ден пишат,бришат,броят,снимат,преписват,
  обясняват и накрая дори нямат сила да се усмихнат,че любимата им партия,отново е"победила"!

 58. 58 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 960 Неутрално

  [quote#56:"diablo3"]пак бъркаш по природа българина е националист[/quote] Грешка. По природа българинът е тарикат и антисистемен тип. Кусурлия, синджирлия. Толкоз.

  Доброто е заразно
 59. 59 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Не знам дали го разбирате, но в България вече има нещо ново, за пръв път след 1989 г. на политическата сцена се появява една нормална сравнително умерена националистическа формация (такава каквато трябваше да е тогава СДС) ръководена не от маргинали а от успели хора имащи бизнес и авторитет. Досега кукловодите на регулирания преход към комунистическия капитализъм бяха безкомпромисни само към две форми на политическо представителство - автентична социалдемокрация и автентичен национализъм.На всички партии които заемаха тези ниши бяха назначавани водачи с явни психични проблеми за да си стоят в санитарния минимум.Сега вече е друго,на другите избори ми се струва че ПФ рязко ще покачи процентите си.

 60. 60 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  До коментар [#56] от "diablo3":

  [quote#56:"diablo3"]пак бъркаш по природа българина е националист [/quote]

  Не ни надценявай. По природа българинът е барабар Петко с мъжете и дето има гювеч там и я.

  Преди освобождението си предаваме четниците докато се спасяват в планините, а през априлското въстание въстава един от 6 района и то само защото Бенковски дълго не е бил в България. След освобождението обаче канторите са заляти от кандидати за поборници.

  Преди 9-ти цялото население посреща немците, а на 9-ти пак цялото население посреща и руснаците. На 9-ти комунистическата партия наброява 10 хиляди, а до края на следващата година е вече 400 хиляди. И това при 4.5 милиона население. Сигурно толкова бяха и мераклиите за АБПФК, за партизани, ятаци, а който не можа се биеше в гърдите "безпартийни" комунисти.

  След кратко ослушване след 10-ти ноември изведнъж на тумби станахме антикомунисти и репресирани от режима. Да ама държавата бедна.

  Сега пък сме "България над всичко" и пей сърце. То и народът който остана се измени. Огледай се наоколо, виж репортажите от селата и мургавите лица на сънародниците ни. Какъв национализъм с тая демография, какви 5 лева? Скоро София ще е като Претория в ЮАР.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 61. 61 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Трябва да се изолира ДПС при всички случаи

 62. 62 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 621 Неутрално

  лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви

  Давността ???
  Пак ще обяви .

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 63. 63 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#60] от "emil":

  спокойно имаме писменост и култура и България никога няма да изчезне . Световното колело винаги се върти и днес може някъде да е добро място за живеене , но утре може и да не е

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 64. 64 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  До коментар [#63] от "diablo3":

  Дано си прав. Римляните са имали не само писменост и култура, но са имали още силна армия и държавност и пак са изчезнали.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 65. 65 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3529 Неутрално

  Не е проблем, че Боко не може да състави правителство. Може веднага. Но няма да може да управлява. Нито ресурс има, нито акъл. Но и нови избори за него не са изход. Само малоумен би обвинил за това която и да е друга партия. А нови избори биха предизвикали не само нежелание, но и открито негодувание. Не дай боже през това време да спре и газа. А зимата ще е мразовита и страховита.

 66. 66 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  И така, според предложената ни статия, която си струва внимателно да се анализира, в надлъгванията, които още продължават, ≪…. Борисов може да отиде на избори. Но след тези избори пак ще управлява и пак няма да е в завидна ситуация. Най-вероятно пак ще има най-много гласове и пак няма да са достатъчно за пълно мнозинство≫. Защото ≪…. отговорността отново ще е на Борисовите плещи. А ние се намираме в ситуация, в която никой не иска да се подпише под властта≫. Което изобщо не е вярно.

  Защото за създадената ситуация, невъзможността да се състави нормално правителство, вината е колкото на Бойко Борисов, колкото на ГЕРБ, толкова и на другите парламентарни партии и на техните лидери. Основното, което се искаше специално от него, той го предложи: Предложи да създаде правителство, което да управлява държавата. Като дори предложи три възможни варианта. И поиска съдействието на другите партии и лидери, защото без тяхното сътрудничество създаването на стабилно работещо правителство при сегашната ситуация е невъзможно.

  Всички други партии обаче са съгласни той да състави правителство, но без тяхна помощ. Никой, освен РБ, и то с уговорки, не иска да влезе в коалиция и да предостави министри, защото тогава ще трябва да поеме отговорност за работата на това правителство, пропорционална на участието си в него. И само ББ е съгласен да се подпише под властта. А те не искат да носят отговорност. Искат само ГЕРБ да я поеме. И в същото време искат да се изпълняват техните предизборни обещания (това иска дори БСП, която изобщо не се е опитала да ги изпълни при доскорошното си управление и сега иска ГЕРБ да ѝ ги изпълни). А те ще подкрепят правителството само тогава, когато то изпълнява техните предизборни програми. Което, ако се реализира, означава ГЕРБ и ББ да станат слуги не на двама, а на седем господари, всеки от които дава такива нареждания, които противоречат на нарежданията на другите. Което е сигурна рецепта за две неща: Първо, че правителството няма да може изобщо да работи, да не говорим за ефективно провеждане на радикални реформи. И второ, че цялата отговорност за това ще се стовари върху ГЕРБ и ББ. А всички негативи от подобно управление ще се понесат от народа.

  За ББ ситуацията наистина външно прилича на историята с Буридановото магаре на Смилов. Но там едно магаре ще умре от глад, защото не може да направи избор между две напълно еднакви по същество алтернативи. При ГЕРБ и ББ нещата са принципно различни. Те трябва да направят избор между две принципно различни политики: Между политическото самоубийство, от което държавата и народът нищо няма да спечелят, но могат много да загубят (печелят само другите политически партии), и рационалното политическо решение, налагано от реалната ситуация.

  Обвиняват народа, че гласувал по този начин. Но народът не е виновен. Той е длъжен да гласува информирано по съвест. И не е негова вината, че не притежава цялата истина за политическата ситуация у нас, за да гласува разумно и информирано. И че всичките ни партии са така манипулативни, корумпирани и компрадирани. Пък и да сте чували някога в цялата история на САЩ там да е имало правителствена или парламентарна криза? Не сте, нали? Защото при нейната управленческа система те няма как да се появят.

 67. 67 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Пропуснати възможности? Та те не гледат на тях като на възможности! Как да не ги пропуснат!

  goblenka
 68. 68 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 512 Весело

  На т.н. победител или водещ от изборите му предстои тепърва не само да състави някак си някакво правителство, но и по важното да си изкара мандата.

  Щом още от началото заговориха за избори догодина, картинката със съгласието става ясна. Идва зимата и идват протестите, КТБ, профсъюзи и всички нереформирани структури.

  Партиите, които се водят "лидерски" не са много добре в партнирането с други. Примери колкото искаме ДСБ, Атака и същия ГЕРБ. Всичките им партнирания се стопиха с първата криза.

  Така че партьорствата на лидерите са препъни камък за самите лидери, даже Ахмед Доган го хвана настинката на лидерите и се принуди да се покрие от лидерството.

 69. 69 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#68] от "2leva":

  Че е трудно да се състави кабинет - факт! Че никоя от по-малките партии, с които би могло да се направи коалиция, не е в състояние да погледне над тясно партийните си интереси - факт. Питам се: защо, аджеба, най-потърпевшите от това, гражданите, гледат на усилията на ГЕРБ, като на сеир. Сякаш, не ги засяга. Люпят семки и коментират, все едно са на мач.

  goblenka
 70. 70 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3529 Неутрално

  [quote#69:"goblenka"] Питам се: защо, аджеба, най-потърпевшите от това, гражданите, гледат на усилията на ГЕРБ, като на сеир.[/quote]
  Какви усилия? Те да не раждат? Ако искат да правят правителство, кой им пречи? Не виждаш ли, че ги е страх?

 71. 71 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#64] от "emil":

  Не са имали обаче национална идея.

  Това е, което оцелява. Погледни изкуствените държави напоследък, а всъщност и винаги - разбиват се и изчезват.

  Единствено кръвта споява.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 72. 72 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#69:"goblenka"]гражданите, гледат на усилията на ГЕРБ, като на сеир. [/quote]
  Баце "топка" топката. Повече от ясно е. Комунетата си го връщат заради събитията около кабинета Орешарски. Обзалагам се на каквото кажеш, че Бойко Методиев Борисов никога, ама при никакви обстоятелства няма да бъде повече премиер. Властта ще се търкала по улицата и никой няма да я поиска, освен Болен. Затова - нови избори и то веднага.

 73. 73 Профил на bladeroko
  bladeroko
  Рейтинг: 442 Неутрално

  РБ ходят по ръба...ако провалят съставянето на правителство, просто не ги виждам в следващия парламент

 74. 74 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2103 Любопитно

  До коментар [#69] от "goblenka": "Че никоя от по-малките партии, с които би могло да се направи коалиция, не е в състояние да погледне над тясно партийните си интереси - факт."
  Хайде да ги прегледаме:
  АВВ = перфектни ... въпреки различията стават
  Атака = недиалогични, непреодолими различия
  ББЦ = недиалогични, имат личен разнобой
  ПФ = искат , ама са неприемливи за ЕС (и ДПС)
  РБ = добър вариант, имат вътрешен разнобой
  ДПС = перфектния партньор, ама не искат
  БСП = перфектен партньор, неприемливи за РБ и с тяхно участие правителството няма да е "дясно"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 75. 75 Профил на emi1ian
  emi1ian
  Рейтинг: 388 Весело

  Всички ги било страх от избори... Да, след като са се намърдали в Парламента, шансовете на нови избори да не се вмъкнат са петдесет на петдесет. Примери от миналото колкото искаш.

  Нови избори са неизбежни. Ако не сега, най-късно пролет или лято.
  ГЕРБ нямат стабилни партьори за съставяне на правителство.
  РБ и ПФ са буквално сглобки.

  БСП са се оа*ли така, че не смеят да мръднат. И така мирише от тях, та се не трае.
  Атака е собственост и под-командата на Кремъл и Доган Холдинг.
  ББЦ е собственост на Доган Холдинг.
  А ДПС е организация която трябва да бъде ликвидирана защото вече заплашва суверенитета и сигурноста на България.

  Много избори и трудни години идват.

 76. 76 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#70] от "judjuk":

  По-лошо е от раждане. Не става дума за страх. Елементарно е. Малцинството е заложник на мнозинството. Няма смисъл от такова правителство. Това, че на теб ти се иска да гледаш ка се гърчи ГЕРБ и ББ, че на мнозина им се гледа сеир, не значи, че това трябва да стане!

  goblenka
 77. 77 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3529 Неутрално

  [quote#75:"emi1ian"]РБ и ПФ са буквално сглобки. [/quote]
  Не са! Напротив, сериозна алтернатива на Боко. Веднъж излезли на светло, те ще прогресират. За сметка на Боко, разбира се.

 78. 78 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#75] от "emi1ian":

  Няма нищо стабилно, освен проблемите! Да си играем на избори означава, да си трупаме още проблеми! Как не го разбирате! Всички тия орли, раци, щуки и други тваари, трябва да проумеят, че имат една и съща задача! Да минимизират проблемите!

  goblenka
 79. 79 Профил на emi1ian
  emi1ian
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#77] от "judjuk":

  [quote#77:"judjuk"]Веднъж излезли на светло, те ще прогресират.[/quote]

  Сега на тъмно ли са че не могат да съберат повече от 5%, а са 101 партии?
  Много би ми се искало да не е така, но РБ и ПФ се оказаха абсолютен фарс.
  В РБ всяка партийка излиза с различно становище по два пъти на ден.
  В ПФ само като видиш че там е "воеводата" Каракачанов и Атакиста Слави Бинев, може да ги приключиш.

 80. 80 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#74] от "dark'star":

  Аз не слагам такова име! Дясно! Не ме интересува кой е приемлив и кой не е за ЕС. Трябва ни "Правителство на спасението"! Трябва ни Парламент на единните, общи усилия! От изброените, единствено "АТАКА" не е приемлива за никъде, защото открито постаавят интересите на Русия над БГ интересите. ДПС си е идеална за опозиция. Още повече, че намат съществени разногласия по програмата.

  goblenka
 81. 81 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#72] от "Сиянието на Мрака":

  Моментът не е поддходящ за басове! Не е време и за реваншизъм! Тази тактика на саботиране съставяне на кабинет не е печеливша!

  goblenka
 82. 82 Профил на emi1ian
  emi1ian
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#78] от "goblenka":

  [quote#78:"goblenka"]Да си играем на избори означава, да си трупаме още проблеми! Как не го разбирате![/quote]

  Аз го разбирам, но това трябва да го адресирате към други. Тези които гласуваха за обещания като един милион работни места, всеки ученик с таблет, минимална пенсия 1000лв, минимална заплата 100 000лв. и подобни... тези наши сънародници вкараха в Парламента Гочоолу, Дочоолу, Данко Хаирсъзина и Ганьо Балкански.. с целия им антураж.

 83. 83 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3529 Неутрално

  [quote#79:"emi1ian"]Много би ми се искало да не е така, но РБ и ПФ се оказаха абсолютен фарс. [/quote]
  Разбирам, че не ги харесваш и това е твое мнение и право. Но те сега започват и вървят напред. А техните привърженици са хора, убедени, за разлика от Боковите, които са сбирщина. Аз пък им пожелавам успех!

 84. 84 Профил на emi1ian
  emi1ian
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#83] от "judjuk":

  [quote#83:"judjuk"]Разбирам, че не ги харесваш и това е твое мнение и право.[/quote]

  Смея да твърдя че не е така. На РБ бях доскоро дори симпатизант, хранех надежди и за ПФ, но уви... всичко вече е в миналото.
  Колкото до "Боковата сбирщина", ако не ме лъже паметта, социологическите извадки от изборите казват друго - това са българи в най-активна възраст23-45 годишни, над 80% с висше или друго образование... и са 1.2 милиона на последните избори.
  Предлагам независимо от пристрастрията си да не даваме такива квалификации за съгражданите си. Въпреки че ви разбирам, и аз изпитвам смесени чувства за гласувалите за Юруш и BG WC... примерно.

 85. 85 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#81:"goblenka"]Тази тактика на саботиране съставяне на кабинет не е печеливша![/quote]
  Не, не става въпрос за саботиране. Аз виждам, че всички тези артистични упражнения са предварително планувани. Ще видиш как Баце ше се отметне, даже и да се появи шанс някакъв за съставяне на кабинет. На този човек му нямам никакво, ама съвсем никакво доверие, защото познавам психологията на подобен род личности, които са бабаити, когато трябва да се похарчат някакви пари и да бие тъпана и реже лентички, а когато хазната е празна, се крият като страхливи мишки. Помниш ли как не влизаше в парламента с месеци и се тупаше в гърдите, че квотумът бил задължение на другите? Сякаш Той е извънземен. Подобни селски тарикати ги срещам под път и над път. Ето го и сега - сякаш други трябва да му свършат работата по намиране на съгласие за съставяне на кабинет. Ами вземи се в ръце, сложи картите на масата, прецени си възможностите и отстоявай позицията си. Хората ще те раберат. Какво се лута ту наляво, ту надясно и не може да вземе решение? И как да му имаш доверие, след като по пет мъни си мени мнението на ден? Затова казвам - ИЗБОРИ! да не губим време с комунета, гангстери и разни псевдонационалисти.

 86. 86 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#85] от "Сиянието на Мрака":

  Пепел ти на езика! Това наистина е най-лошия възможен сценарии! За държавата!

  goblenka
 87. 87 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#82] от "emi1ian":

  Не съм имала в предвид само и единственно теб! Дори, не теб! Моите постве са принципни и често ги закачам към пост, имащ отношение. Та, прав си. Трябва доста адресати да напиша и ще са малко!

  goblenka
 88. 88 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#44:"emil"]Няма как "България над всичко" да е по-важно от това как живеят и как се препитават хората. Без осигурен и смислен живот това си остава кух лозунг[/quote]
  +++++
  Наистина мерилото е как живеят хората. Ако живеят добре, много по- трудно биха проработили крайности на тема народност, вероизповедание, цвят на кожата и пр.. М/у другото, но не на последно място, ако хората живеят по- добре, ще има и положителен приръст на населението, както и съставът ще се промени.

 89. 89 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#79:"emi1ian"]Сега на тъмно ли са че не могат да съберат повече от 5%, а са 101 партии?
  Много би ми се искало да не е така, но РБ и ПФ се оказаха абсолютен фарс.
  В РБ всяка партийка излиза с различно становище по два пъти на ден. [/quote]
  Незнам дали трябва да се зачеркват съвсем РБ (ПФ не са ми опция). Те имат все още шанс и тепърва трябва да се доказват. Може би сега им е единствения шанс, ще видим. Вярно е, че са крехки като формация, но има м/у тях умни хора и може след време да искристализира нещо по- силно. Склонна съм да им дам още време, да ги видим как работят в НС, например, то ще си покаже.
  За мен лично беше облекчение, че на тези избори имаше РБ, защото няма как да гласувам за ГЕРБ (понеже вече показаха какво могат и то не ми хареса), а Бареков, Атака и вс. останали не ги броя. Беше явно нарушено равновесието в парламента.

 90. 90 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3529 Неутрално

  [quote#84:"emi1ian"]Колкото до "Боковата сбирщина", ако не ме лъже паметта, социологическите извадки от изборите казват друго - това са българи в най-активна възраст23-45 годишни, над 80% с висше или друго образование... и са 1.2 милиона на последните избори. [/quote]
  Като на боксов мач е. Хора в цетуща възраст и прекрасно здраве неистово подкрепят своя фаворит до края на шоуто. Не ми говори за политически мотиви.

 91. 91 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3529 Неутрално

  [quote#76:"goblenka"]. Това, че на теб ти се иска да гледаш ка се гърчи ГЕРБ и ББ, че на мнозина им се гледа сеир, не значи, че това трябва да стане![/quote]
  Не искам да се гърчи, искам да изчезне. Да изчезне пъдаря, както изчезна царя. Да ходят някъде да си правят компания. Искам стойностни политически структури и стойностни политици. Излишно е да ме убеждаваш в качествата на Боко.

 92. 92 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#91] от "judjuk":

  Не искам да убеждавам никого в ничии качества. Истината е, че отгоре плува смо какардак и колкото пъти да гребнем, все такова ще извадим. За това, налага се този какардак да ни извади от калта.

  goblenka
 93. 93 Профил на detted
  detted
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Дневник,

  Казах ви го същото още преди 1 седмица. Тук не визирам участниците във форума, моля ви не се обиждайте лично. Който разбрал, разбрал.

  Мисля че съм го казал много по-просто и синтезирано отколкото всичките експерти които сте изредили.

  Но ко да прайм, аз съм си едно просто момче, дето е завършило една обикновенна гимназия която се намира на ъгъла на "П. Евт." и "Рак.". Надявам се че все още съществува.

  Преглед на профил
  detted
  Рейтинг: 236 Неутрално

  129
  18:40
  22 окт, 2014  Сценарият, според мен е:

  1. ГЕРБ няма необходимост от ефективна коалиция.
  2. Те ще получат негласно мнозинство в НС от ДПС, и партии-джуджета като АБВ, Бареков. Това ще им стигне предостатъчно за мнозинство.
  3. Наистина, понякога, някои “парламентаристи” от горните партии (в т. 2) ще гласуват против или “въздържали се”.
  4. Тези липсващи гласове няма да нарушат крайния резултат от гласуването на каквото и да било. Това обаче ще даде кредит на тези “не-коалирани формации” , да казват “ето, вижте, нашите хора гласуват по съвест, няма настиск отгоре”.
  5. Формална коалиция с РБ ще се осъществи.
  6. Това ще послужи на ГЕРБ и всички останали които се борят за запазване на гнусното статукво в 2 аспекта: А) Ето, ние търсим диалог. В) При всеки неуспех РБ ще опере пешкира, защото ще им отпуснат някой и друг министерски пост.
  7. Накрая Костов ще бъде виновен за всичко.
  8. Министества, по традиция от 1878 г., после след 1945 на БЗНС когато става дума за реверанс към слаби коалиционни партньори се раздават така: я Здравеопазването, я Социалните Грижи, я Железниците независимо как в момента се наричат тези институции.
  9. Възможно е Кунева да получи Външно Мин. като премия, но това не е проблем, тя си е техен човек, едновременно и параван.
  10. Така нищо няма да се промени от времето когато НДСВ навремето спечели изоборите. ББ ще управлява еднолично, всички ще са доволни.

 94. 94 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#93] от "detted":

  Забравяш ена "малка" подробност - ще дойдат зимните сметки на тока. И тогава..Затуй треперят всички, народът няма да търпи повече некадърници, които го тормозят неуморно, както казват - за негово добро

 95. 95 Профил на detted
  detted
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#94:"Сиянието на Мрака"]абравяш ена "малка" подробност - ще дойдат зимните сметки на тока.[/quote]

  Аз съм тъпо копеле, моите сметки идват в Америка и си го плщам с не по-малко усилие от твоите. Недей се сърди,

  Това е положението

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK