Сакскобургготски в "Една необикновена съдба": Никога няма да напусна България

Симеон Сакскобургготски предстаи новата си книга "Симеон II Една необикновенна съдба"

© Анелия Николова

Симеон Сакскобургготски предстаи новата си книга "Симеон II Една необикновенна съдба"Премиерата на автобиографичната книга на бившия премиер Симеон Сакскобургготски във вторник вечерта се превърна в събитие. Клишето този път отразява напълно настроението и съпричастието на препълнената зала за изложби "Артхол" в Телефонната палата, където издателство "Сиела" представи книгата.


Царят говори последен, беше посрещнат с аплодисменти и изпратен с възгласи "Симеон" и ставане крака. Моята книга поднася и новина, каза Симеон Сакскобургготски, и новината е, че никога няма да напусна България. А на страница 14 в книгата е продължението: "... въпреки че продължавам да бъда превръщан в жертва на злонамерени мерзости".


Той разказа за колебанията си да поеме премиерския пост през 2001 г., като припомни заръката на майка си царица Йоана: "Никога политика, един цар не се занимава с политика".
"Аз станах премиер на Република България, но се постарах да остана ревноотдалечен и равноблизък до всички", каза бившият премиер, препращайки публиката към извода, че си е останал "царя, който стои  извън политиката".
Поради това, че съм затворен,  много пъти съм бил заобикалян от митове и идеи, които са ми приписвали. Постарах се да напиша не за лична  слава, напротив - правя го от първо лице за нашата история, за един период, който е бил заличаван или пренебрегван по различни причини, каза Симеон Сакскобургготски. Той уточни, че книгата няма претенции да представя разточителни спомени, а е по-скоро преглед на смисъла на един живот.


Симеон Сакскобургготски се спря и на актуалната политическа ситуация.


"Разтревожен съм от политическия момент"


"Загрижен съм, да не кажа разтревожен от тежестта и проблематичността на политическия момент. Преди време в Полша една думичка обедини поляците, думата беше "солидарност". И ние трябва да намерим обединителната дума, която да даде добрия стимул, но преди това трябва да загърбим  синдрома "Вуте", каза той.


За книгата говориха Станимир Илчев и акад. Георги Марков. Илчев открои  верността на царя към дълга и неговата сдържаност в оценките на факти и събития, кореспондираща изцяло с аристократичния принцип: "Never complain, never explain" ("Не се оплаквай, не се обяснявай").
Това е неподправената изповед на човека, който през целия си живот не просто следва историческите процеси, но и ги направлява според разбиранията си за чест, дълг и отговорност към българския народ, така акад. Марков. определи книгата. И обобщи, че най-открояващото се качество на автобиографията е силното чувство за историзъм на Симеон Сакскобургготски.


Дебелият том, разделен на 14 глави, е всъщност  разказ за една наистина необикновена съдба, отразена  от гледната точка на изумителен жизнен път. Книгата засяга непознати досега факти, които са останали встрани от общественото внимание.


На премиерата присъстваха председателят на БАН, вицепрезидентът Маргарита Попова, премиерът Георги Близнашки, бившият премиер Пламен Орешарски, бивши депутати от НДСВ и почти цялото правителство на Симеон Сакскобургготски, историци от СУ "Св. Климент Охридски", БАН и Агенция "Архиви", чуждестранни гости, разпознат беше посланикът на Малтийския орден в Италия Камило Дзукело.


В претъпканата зала някъде назад стоеше прав, блед и сериозен управителят на БНБ Иван Искров, който сдържано, но категорично отклони всички журналистически въпроси с уточнението, че присъства в лично качество.


Натрапваше се отсъствието на актуалните политически лица от всички цветове.


Царят помоли всички, които имат визитни картички, да ги поставят в закупените книги и да ги оставят на неговите секретари, които го придружаваха, той ще ги подпише и те ще си ги получат от неговата канцелария. А за онези, които нямат визитки, Симеон Сакскобургготски търпеливо раздаде  автографи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK