Драмата на Слави и Добромира, която повдигна много въпроси

<strong>Източник:</strong> <a href="https://www.facebook.com/pages/ПОМОЩ-ЗА-СЛАВИ/720259648041582" target="_blank">"Помощ за Слави" във "Фейсбук"</a>

Източник: "Помощ за Слави" във "Фейсбук"Историята на 9-годишния Слави и майка му Добромира, кампанията за набиране на средства за детето и призивът към новите депутати да дарят първите си заплати за каузата, повдигнаха едновременно много въпроси, на които "Дневник" потърси отговори. 


Човешка драма


При раждането Слави е оставен за дълго без кислород, което причинило сериозни щети на мозъка му. Диагностициран е с детска церебрална парализа, също и с епилепсия, и лекарите му дават прогноза, че ще живее само няколко месеца. Въпреки това, благодарение на майка си и на подкрепата от нейните родители, детето опровергава мрачните прогнози вече девета година.
"Животът му постоянно е под риск", разказва  майката на Слави Добромира Полименова и уточнява, че момчето й се налага да влиза в болницата изключително често и за дълги периоди, борейки се за живота си заради увредения си организъм. "Ако не беше екипът на Второ детско отделение в Бургаската окръжна болница, Слави вече нямаше да го има", казва Добромира и изпраща благодарността си.      


Всъщност жената е благодарна на много хора. Казва, че се справя с грижите единствено заради помощта от добри и съпричастни хора, често пъти - непознати. Убедена е, че българите са добри хора, но смята, че държавата трябва да поеме повече отговорност за тези деца и техните родители. 


Както в огромна част от случаите, след раждането на детето с увреждане, бащата напуснал, но останали близките на жената, които го гледат, когато се налага, за да може Добромира да работи и да издържа семейството. "А грижите за такова дете са 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, няма почивка", споделя тя. Сега обаче заради влошаващото се състояние на основната отмяна - бабата на Слави - Полименова признава, че се чувства, сякаш е поставена пред избора чие здраве да спаси - на майка си или на сина си.  


Болестта под лупа 


Няма много варианти да се помогне на Слави. По принцип при децата с церебрална парализа с по-ниска степен на увреждане, са нарушени например опорно-двигателните функции, което може да се повлияе благоприятно от рехабилитация или операция. Стига да са контактни, децата с това състояние могат да постигнат голям напредък.


При 9-годишното момче от Бургас обаче увреждането е 100% - частите в мозъка, които правят възможно комуникирането и движението, са разрушени. С други думи при него няма как да проработи рехабилитацията, докато не се възстанови някак мозъчната дейност, обяснява Добромира Полименова. По думите й, единственото решение за възстановяване на мозъчните клетки в момента в съвременната медицина е трансплантацията на собствени стволови клетки на местата на увредената мозъчна тъкан.


Най-евтиното и най-близко място, където това се прави, е Онкологичният център "Н. Блохин" към Руската академия на медицинските науки в Москва. Лечението ще струва около 105 хил. евро, без това да включва разходите по пътуване и престой в столицата на Русия, които трябва да са на всеки 2-3 месеца в продължение на 3 години. Резултатите от лечението ще се появят много бавно, но Добромира има надежда, че все пак то ще е ефективно, защото е чувала за случаи на деца, които след това са станали комуникативни. Едно дори е проходило. Има надежда и че благодарение на дарителската кампания, стартирала през октомври, ще се съберат поне част от необходимите средства. 


Фондът за лечение на деца помага, но не на всички


На въпроса защо не се е обърнала към Фонда за лечение на деца в чужбина, тонът на Добромира охладнява и заявява: "Защото в условията за кандидатстване за финансиране на лечение изрично е посочено, че Фондът не финансира трансплантация на стволови клетки в такива случаи. В регистъра на Фонда ясно ще видите, че всички такива случаи са отхвърляни с този аргумент".


На настояването дали не е опитала все пак да говори, да попита за възможен компромис, жената отвръща: "Достатъчно интелигентна съм, за да прочета условията и да видя, че тези молби се отхвърлят. Аз не искам и не разчитам на държавата да ми оправи проблема. Не го приемам лично, но по този начин една голяма група деца са изключени от възможността да кандидатстват и да се подложат на лечение, което има ефект - Фондът влиза в ролята на бог, който решава кое дете ще живее и кое не." Допълва че все пак обмисля да потърси помощта му поне за необходимата рехабилитация, ако лечението в Русия е успешно. 


От Фонда за лечение на деца потвърдиха за "Дневник", че ако документите на Слави бяха попаднали при тях, случаят щеше да бъде отхвърлен. "Съгласно изразените становища от водещи експерти, лечението чрез стволови клетки при деца с детска церебрална парализа е клинически недоказан, експериментален метод на лечение и съгласно чл. 4 от Правилника за дейността и организация на работа на Център "Фонд за лечение на деца", Фондът не може да подпомогне такова лечение", поясниха от там. 


От началото на годината Фондът е подпомогнал около 100 деца с детска церебрална парализа. "Във Фонда кандидатстват много деца с различни форми на детска церебрална парализа (ДЦП). Според нашите експерти възможностите за излекуване са ограничени както в България, така и в чужбина. Децата с ДЦП, които кандидатстват в ЦФЛД, най-често биват подпомагани за оперативно и ортотично лечение, като резултатите водят до подобряване и облекчаване на състоянието на децата", обясниха от институцията в отговора си.  


Кампанията "Откажете се от незаслужената си заплата, депутати"


Междувременно Бетина Терзиева, която призова депутатите в 43-ото Народно събрание да се откажат от първата си заплата и с парите да подкрепят лечението на 9-годишния Слави, обяви във "Фейсбук" страницата си, че вече 50 депутати са потвърдили съпричастността си. Към първите двама народни представители от БСП и един от ГЕРБ, на втория ден в подкрепа на каузата се е обявила и цялата група на Патриотичния фронт, които ще дарят заплатите си за лечението на детето. А на третия ден същото са заявили и депутатите от Реформаторския блок. 


Призивът продължава да набира поулярност в социалната мрежа, като вече е подкрепен от над 11 хиляди души, а петицията е подписана от малко над 4500 души. 

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 908 Неутрално

  ДА! Депутатските заплати в този случай биха отишли по предназначение. 50 от 140 няма и половината, но дано на повечето им прещракат закостенелите алчни мозъци. Мисля си даже, че крадливата пасмина на ДПС трябва да даде 10 пъти по 105 хиляди евро, предвид кражбата на века, която сътвориха...
  Друг е въпросът защо въобще трябва да се стига до такива кампании и къде отиват милионите, които държавната хазна събира от здравни осигуровки.... И кога тази порочна система ще претърпи промяна в полза на болните?

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4916 Неутрално

  Мисля си, че депутатите биха могли да се лишат от една заплата, това са хора които само джобните са им почти толкова, и няма да усетят липси.Колкото до здравната каса и там потъват парите ни без да знаем къде и как.

 4. 4 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  А защо детето е било оставено толкова дълго без кислород? Случайност ли е, лекарска грешка ли е, липса на апаратура в родилното отделение, където е раждала майката?
  [quote#2:"Мастър Йода"]При социализма нямаше такива извращения. [/quote]
  Глупости. Била съм на две години, когато съм се натровила с хапчета за сърце (как се случва е дълга история) и в "Пирогов" са казали на родителите ми, че най-вероятно няма да оцелея или ако оцелея, ще съм с тежки увреждания за цял живот. Родата, както си му е било рода по време на "хуманния строй," се хвърлила да търси връзки и намерила такива. На следващия ден казали на родителите ми "За вашето дете се обади професор еди-кой-си. Предписали сме му най-модерното лечение и няма да има никакви увреждания." Т.е., лечение на световно ниво е имало - да. Но изобщо не е било достатъчно "просто да отидеш в болницата." Грях ви на душата - ако имате такава - че изкривявате истината за извращението "комунизъм."

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  ОТ статията излиза, Че приЧината е лекарска грешка. Тогава държавата трябва да плати без допълнителни обсъждания...А това за заплатите на депутатите - обезателно, особено за тези, които имат в миналото и други мандати...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3387 Неутрално

  [quote#2:"Мастър Йода"]Наложеше ли му се на човек, просто отиваше в болницата. [/quote]

  А кой плащаше на доктора? Дед Мароз?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  [quote#3:"peni_nikol.53."]Колкото до здравната каса и там потъват парите ни без да знаем къде и как.[/quote]
  Това е проблемът. Нека да дадат за детето, но погледнато дългосрочно, това е лесно измъкване за тях. Ще дадат по една заплата, но няма да поемат ангажимент за здравна реформа, която да гарантира, че случаите като това дете, ще са минимални.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 10. 10 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  [quote#7:"Мастър Йода"]Е, значи проблемът ти е бил решен. При социализма! Както и казвам.[/quote]
  Моят да. Но децата, за които е нямало кой да се обади, са били оставени на произвола на съдбата. Не си човек.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на hypercube
  hypercube
  Рейтинг: 497 Неутрално

  С риск всички да се нахвърлят срещу мен - не виждам смисъл 105х. евро държавни пари да се изхабят за спорно и експериментално лечение на безнадежден случай. Много по-добре е да се даде шанс на други деца, където тези пари биха помогнали за подобряване на състоянието и качеството на живот. Подкрепям решението на експертите от фонда - все пак ресурса им е ограничен, а нуждаещите са много.

  Не питайте какво страната ви може да направи за вас, попитайте какво вие можете да направите за нея! Дж.Кенеди
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3387 Неутрално

  [quote#10:"7777"]Но децата, за които е нямало кой да се обади, са били оставени на произвола на съдбата. [/quote]

  Наскоро след падането на Берлинската стена британски телевизионен екип направи покъртителен филм за децата в румънските домове са сираци от времето на Чаушеску - отглеждани като животни в ясла, по 30 броя в неотоплявани помещения, хранени с помия, абсолютно лишени от каквато и да било топлота и човешко отношение - едно обречено поколение на бъдещи аутсайдери, проститутки и рецидивисти.

  Тогава се обадиха български лекари, че у нас било същото и поискаха от екипа на ВВС да направи подобен флм и за нашите домове.

  И такива като Мастър Йода се разврещяха, че това били клевети на империализма по отношение на най-справедливия строй.

  ПФУ!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Важно е да се помогне на Слави и Добромира!Особено след като държавата е абдикирала от тази си отговорност.Нека и депутатите да дарят заплатите си за тази кауза и покажат хуманност!А след това да направят така,че здравето на хората да не зависи само от самите тях.

  Tony
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Лечението със стволови клетки на увреждания на централната нервна система не само е с недоказан положителен ефект, а с доказан отрицателен!
  В България имаше текива центрове, но пради множеството смъртни случаи ги закриха.
  Моя лична приятелка почина, макар че аз и мои близки също лекари, загубихме часове и часове наред да я разубеждаваме.
  Лошото е че такива отчаяни родители се хващат за сламка и всички шарлатани ги лъжат както си искат.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Няма драма, но това е друг въпрос.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29 Профил на Riker
  Riker
  Рейтинг: 484 Разстроено

  До коментар [#1] от "Orchid":

  Е при управляващите - ГЕРБ, БСП, ДПС. Реформаторите все още не са били във властта и затова не са усвоявали и те.

 30. 30 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  До коментар [#4] от "7777":

  Много точно. Поздравления.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Йода, като беше толкова добре при социализЪма, защо свърши?
  Да не би защото нямаше кой да плаща за здравеопазването на "световно ниво"?
  А моя принос към съмненията за "световното ниво" е протезирането. Но като се ззамисля, сигурно и тогава е можело да получиш добре проеза, ако си достатъчно активен. Например активен борец срещу фашизма и капитализма. Добра протеза от гнилия капитализъм, де.
  Йода, боклук си. Имай поне срам. Това е относно получаването на лечение, ако си достатъчно активен. Или казано по терминологията от онова време - ако имаш връзки.

 33. 33 Профил на hypercube
  hypercube
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#24:"rapidfire"]Лечението със стволови клетки на увреждания на централната нервна система не само е с недоказан положителен ефект, а с доказан отрицателен! [/quote]

  До коментар [#24] от "rapidfire":

  Обясни го на родителите дето мислят че като изчетат 4-5 форума и проведат няколко кореспонденции с псевдомедицински шмекери и се обявяват за половин доктори - започват да обясняват и разясняват медицински казуси, занимават медии дигат мащабни даритески кампании.
  А някои хора ще се подведат и ще отделят от залъка си за да помогнат ....

  Не питайте какво страната ви може да направи за вас, попитайте какво вие можете да направите за нея! Дж.Кенеди
 34. 34 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Да не дава Бог на някого да се слу^ва подобно нещо!
  С риск да събера много отрицателни коментари, мисля си, това са страшно много пари. Ако този случай е така безнадежден, а детето никога няма да стане напълно нормално, защо тези пари не се вложат в други болнични случаи, където наистина болният има шанс да оздравее и да води нормален живот.
  Освен това депутатите ще си измият съвестта с този "жест" и ще забравят. Нуждаещите се от лечение хора са хиляди. Трябва някой да подтикне новия парламент да направи здравна реформа. Май хората забравиха, че и линейки нямаме, а много от тези, които имаме, са стари и потрошени. Нека да се откажат и от новите си коли, защото това в нашата държава е ненормална история.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Трансплантацията на стволови клетки не може да възстанови мозъчни клетки и мозъчна дейност. Може да даде подобрение и възстановяване на гръбначния мозък, обаче при травматични увреди на гръбначния стълб. Всичко друго е спекулативно и експериментално с нисък успех. Имам такова пациентче, което 3 пъти водиха в Русия за трансплантация на стволови клетки абсолютно без никакъв успех. Само загубиха време и пари за рехабилитация на опорнодвигателния апарат, единственото което може да се прави. За съжаление рашките дават лъжливи надежди на родителите и източват хиляди левове от отчаяни родители включително български за 'лечение' в Русия. Естествено когато няма какво повече да се влоши може да опиташ всичко, но излъганите надежди носят още по-големи разочарования, а парите не отишли там където наистина може да се помогне са два пъти загубени –веднъж при това дете и втори път при друго с шансове, но без събрани средства.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 40. 40 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#30] от "Deaddark":

  Преди 89-та с връзки, след 89-та с пари. Нулева промяна в южняшкия ни манталитет, който е традиционно несъвместим с алтруизма и социалното мислене.

  По темата: случаят вероятно е почти безнадежден, но се касае за 100 бона от едната страна и живота на това човече от другата. Вярно, че сме бедни, но хайде да не ставаме и мизерници.

  https://goo.gl/8NG90J
 41. 41 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 815 Неутрално

  [quote#39:"Dr_Doolittle"]Трансплантацията на стволови клетки не може да възстанови мозъчни клетки и мозъчна дейност[/quote]

  Докторе, материята не е ли прекалено нова, за да изказвате толкова категорично мнение?

  https://goo.gl/8NG90J
 42. 42 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  "едно обречено поколение на бъдещи аутсайдери, проститутки и рецидивисти."
  И това са късметлиите, другите просто отиват в друг дом за умствено изостанали. И то не защото са се родили такива, а поради ненормалната среда, в която са били отглеждани.

 43. 43 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#33] от "hypercube":

  Абе лошото е не че някой ще даде пари, в крайна сметка това възпитава чувството за съпричастност методично унищожавано по комунистическо, а че ще решат проблемите на това нещастно детенце веднъж и завинаги.
  Иначе всеки ден ми се налага да обяснявам подобни неща, след което съм жестокият и безсърдечен доктор, който казва истината в очите.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 44. 44 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#41] от "Valeria":

  "Докторе, материята не е ли прекалено нова, за да изказвате толкова категорично мнение? "

  Миличка, изобщо не е нова.
  Поне от десет- петнадесет години е. В това време в България успяха да заработят и да бъдат закрити със скнадал поради висока смъртност няколко клиники по трансплантация на стволови клетки, в това число и руски.

  Това че ТИ не знаеш достатъчно по материята, не значи, че НИЕ не знаем. Някои от нас, както виждаш даже могат да си служат с компютър и поназнайват чужди езици.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 45. 45 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#44] от "rapidfire":

  "Нова" в този контекст:

  "Today, researchers are using several different types of stem cells to study brain injury in animals and to explore the possibilities for developing new treatments. In some of these studies, researchers do appear to have been able to reduce damage to the brain and the animals have shown some improvements in their symptoms. However, these effects in animals are not yet fully understood, and what happens in animals in the laboratory is never an exact match for what will happen in human patients. Much more work is needed and it will be many years until such research can be applied to treating cerebral palsy." (от май 2014-та)

  От доста време забелязвам, че гилдията ВИ реагира с неприязън на факта, че и НИЕ вече можем да си служим с компютър и поназнайваме чужди езици. И сравняваме. Не във ваша полза.

  https://goo.gl/8NG90J
 46. 46 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#44] от "rapidfire":

  ПП. Патронизиращото "миличка" е емблематично за цялостното ви отношение към пациентите. Не звучи добре.

  https://goo.gl/8NG90J
 47. 47 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 585 Неутрално

  [quote#6:"qvb21311044"]ОТ статията излиза, Че приЧината е лекарска грешка. Тогава държавата трябва да плати без допълнителни обсъждания...[/quote]
  Моля? Трябва да плати ВИНОВНИЯ лекар! А ако лекарят е направил всичко и все пак се е случило - тогава виновен няма, медицината ни не може да прави чак такива чудеса.  До коментар [#39] от "Dr_Doolittle":
  И аз имам познат с травма на Т4-Т5. Направил две трансплантации на стволови клетки и имало подобрение в движението на пръстите. Но на третата се получило сериозно влошаване и се оказал по-зле от преди да започне терапията!

  Според мен не можем с лека ръка да отхвърлим становището на лекарите от Фонда за лечение на деца в чужбина. И изобщо не мисля, че на тях им е леко д аоткажат на някой. Но когато толкова много деца чакат, се налага да спасиш тези, за които има шанс ... Казвам го като някой, който вкъщи има човек с мозъчно увреждане по рождение.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 49. 49 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#46] от "Valeria":

  Напротив.
  Повечето ми пациенти доста се радват на това и на "слънчице"

  Но ако предпочиташ отношение тип:

  "Ама, ..... заспала"... е аз поне ще имам проблем.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 50. 50 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "However, these effects in animals ARE NOT YET FULLY UNDERSTOOD, and what happens in animals in the laboratory is never an exact match for what will happen in human patients."
  И ти искаш да прилагаме урбулешката нещо недобре изучено върху хора просто заради идеята?
  Е нялкои колеги го правиха. Заради парите.
  In HUMANS, засега тЕзи техники не са доказали успех.
  Не знам за гилдият НИ, но понеже МОЯ приятелка почина вследствие на такава терапия, пък и не само тя, може би подхождам лично.
  за гилдията МИ и за МЕН лично е характермо да проверявам по десет пъти ново лечение, аз ключително и върху себе си, преди да го препоръчам на пациент.
  АЗ няма да се подложа на присаждане на стволови клетки, при никакви обстоятелства.
  А ти?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 51. 51 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  [quote#11:"Мастър Йода"]За всеки имаше път при социализма.[/quote]

  Абсолютно. Само дето за намазаните другари и свинеподобните им семейства пътят беше нагоре и ясен.
  За останалите много често пътят беше до централните гробища.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 52. 52 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 915 Весело

  До коментар [#10] от "7777":

  Прав си. Не е човек, а чугунен комунист!

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 53. 53 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  До коментар [#25] от "Мастър Йода":

  Мастъре, това, което си описал е точно източна история. Да прочетем няколко мантри, малко фън шуи, малко това онова и Ки да потече както трябва. Да не говорим за манталитета на този с параклиса, който си е още по-източен...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 54. 54 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#2:"Мастър Йода"]И качеството на лечение беше сравнимо със световното.[/quote]
  Егаси измислицата!!!
  Въобще не е емоционален изблик, а среща челно с тогавашната медицина!

 55. 55 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Весело

  П.С.
  Проблмът НИ не е че четете, проблемът ВИ, е че не разбирате прочетеното.
  "Чело коте книжки" - както казва един мой колега.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 56. 56 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Извинявайте за циничния въпрос, но с какво това дете, Бог да се смили над него, заслужава депутатските заплати, а останалите хиляди други деца изпаднали в крайна нужда - не

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 57. 57 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1361 Весело

  До коментар [#56] от "Stavrogin":

  Всеки заслужава депутатските заплати освен депутатите

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 58. 58 Профил на mitko558
  mitko558
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#1:"Orchid"]Друг е въпросът защо въобще трябва да се стига до такива кампании и къде отиват милионите, които държавната хазна събира от здравни осигуровки.[/quote]

  Парите за здраве са крайно недостатъчни за модерна медицина и модерни лекарства. Бюджетът на Здравната каса изглежда внушителен, но ако го разделиш на 7 милиона българи ще видиш, че парите, които се полагат на всеки един са недостатъчни за истинска модерна медицина и скъпи лекарства.

 59. 59 Профил на n_alex76
  n_alex76
  Рейтинг: 225 Разстроено

  Като майка на дете с аутизъм също съм на мнение, че стволовите клетки не могат да подобрят функционирането на мозъка.
  Обществото трябва да помисли каква ще е съдбата на тези хора след смъртта на родителите си, защото не могат да се пазят от коли, да пазаруват и плащат разходите си за ток и вода...
  Има много неповдигнати въпроси и отговор от рода "Няма пари!" не решава проблемите на тези хора и техните семейства.

 60. 60 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Истинската дилема е - Трябвало ли да се поддържа живота на индивиди с силно увреден мозък? Това наистина ли е правилната постъпка?

  If you are going through hell... Keep going!
 61. 61 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Аз лично съм против заглеждането в депутатските заплати. Проблемът не е в тяхната заслуженост или големина. Това измества сериозно истинските проблеми. А те са за реформи в здравната система, които десетилетия вече са спъвани от не повече от 100-200 човека, свързани с милионен бизнес в сектора и всеки опит на министъра за реформа е компрометиран от тях, като министъра бива охулен и омерзен и в крайна сметка нищо не се случва.

  malart.blog.bg
 62. 62 Профил на f1.
  f1.
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз да попитам тези, които смятат за ненужно да се помага на болно дете, какво биха направили ако тяхното дете се инвалидизира, или техен съпруг, родител, брат или сестра. Дали ще го убият директно със собствените си ръце, за да не се харчат ненужно пари, които могат да помогнат на друг в по-добро състояние? Нека всеки от вас се постави на мястото на тази майка и сам да си отгвори на въпроса. Нна чужд гръб и 100 тояги са малко. И още нещо ... тази майка не търси помощ от държавата, защото такава помощ не се дава. Тя търси помощ от хора с добри сърца. А за държавните пари темата е дълга и широка. Пари винаги е имало. Въпросът е за какво и на кого се дават. Едва ли някой се съмнява, че се крадат милиарди, а в същото време болните и стари хора са оставени да измират като мухи.

 63. 63 Профил на f1.
  f1.
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А за депутатските заплати ... става въпрос само за първите заплати, които депутатите РЕАЛНО НЕ СА ИЗРАБОТИЛИ. Тези заплати са за времето от избора им за народни представители до първото заседание на новото Народно събрание. Освен това Бетина предложи на депутатите да дарят тези си заплати за каквато благотворителна цел желаят и много от тях именно така постъпиха. Дариха заплатите си за хората в наводнените райони, за детска площадка и т.н С две думи ... никой от нас няма да получи пари, ако не е ходил на работа, но за депутатите това не важи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK