Образователното министерство порица директорката на ІV помощно училище

Румяна Коларова - служебен министър на образованието

© Юлия Лазарова

Румяна Коларова - служебен министър на образованиетоДисциплинарно наказание "предупреждение за уволнение" наложи Министерството на образованието на директорката на столичното ІV Помощно училище Венета Бочева Ал-Шериф след проверки в учебното заведение, съобщи ведомството. Наказанието е заради нарушения в административно-управленската дейност на директорката, а поводът за проверките беше сигналът на родителите на 13-годишната Ана-Мария Симеонова, че детето може би е било насилено и последвалата поредица от разкрития за нарушения в училището


Решението за дисциплинарното наказание е било взето от комисия в МОН и наложено със заповед на служебния министър Румяна Коларова. "Комисията е разгледала дадените от директора писмени обяснения по констатираните нарушения, а също така се е запознала и с писмо, подписано от бивши преподаватели от училището, според които то е обект на целенасочени нападки и натиск от външни фактори.", пише пресцентърът на просветното ведомство. 


В съобщението не се уточнява какви са конкретните провинения на директорката Венета Ал-Шериф, а единствено, че са "констатирани пропуски и неизпълнение на възложената работа, неизпълнение на законните нареждания на работодателя, неизпълнение на други трудови задължения, предвидени в закони и други нормативни актове".
Решението за наказание вече е връчено от Регионалната образователна инспекция на директорката, която има право да го обжалва по съдебен път в двумесечен срок. 


"Директорката на 4-то Помощно училище в София признава част от нарушенията, констатирани по случая с Ана-Мария. Едно от най-сериозните е това, че децата са оставяни под надзора на непедагогически персонал", каза служебният министър на образованието Румяна Коларова тази сутрин по Би Ти Ви. "Трябва някои неща да се изяснят, има разминаване на доклада и обясненията, дадени от директорката. Като министър аз имам отговорността да взема решение какво ще бъде наказанието", заяви Коларова, преди от МОН да оповестят официалното решение.


Служебният образователен министър добави, че заради този случай са направени проверки и в останалите училища за работа с деца със специализирани образователни потребности – общо 48 в страната. По думите й проблемите в образователната система са фундаментални, и те няма как да се решат преди да се приеме Закон за училищното образование и образователните стратегии, а временните решения, свързани с конкретни случаи, правят всички зависими.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  На това наказание му викат-Да не е без хич.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  Наказание от вида "Намръщване пред строя".

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на gast
  gast
  Рейтинг: 481 Неутрално

  символично издърпване на ушите, без последствия, до следващия път.

 4. 4 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Каквото образованието такова и министерството.Затова и никъде по света не ни ги признават.Може ли един директор да не си изпълнява задълженията и най безочливо да заявява че едва ли ще напусне и министерството да си затваря очите.Има само два варианта или има много силно лоби в министерството за да бълва тези глупости или си е платила на който трябва за да не я закачат и да се подиграват с децата и техните родители всякаш такива неща са редовни за такъв вид училища и на никой не му прави впечетление че директора на учебно заведение не е искала да се занимава с проблема като е казала че родителите лъжат а не вижда стреса в детето-тогава за какво е назначена и помилвана за да се пенсионира като незаслужаваща държавна служителка на отговорна длъжност без да я заслужава.Но май трябва и да се направи основно почистване и на министерството в което също сигурно има голям дрой търтей за които мястото им не е там а на полето с мотиката.

 5. 5 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Ай сиктир бе ?

  Ами дай тогава да о..ме вкупом депутатите па да ни порицаят пред строя.

  Във всяка нормална държава щеше да има яко разследване и при пропуски в работата на дЕректора щяха да Фъчат глави, а на някои други и още нещо.

  Аман и от държавата.

 6. 6 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Наказанието е слабо.По случая доста се шумя в пресата и реакциите на обществото бяха отрицателни.Би следвало да бъде съпроводено с понижение в длъжност.

 7. 7 Профил на inca
  inca
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много лесно се лепят етикети отстрани. Всеки отсъжда без да има някаква представа дали е такава ситуацията.

 8. 8 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Голямо изсилване.
  Нищо не сте разбрали от случилото се.
  Трябва да градите школски колективи,а не да ги разбивате.

 9. 9 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#6] от "xalikarans":

  Чакай малко. И по случая със студентката дето и бъркали 'нам къде много се шумя ама работата отива към това, че същата "жертва" може да отнесе обвинение в набеждаване и да бъде съдена. Обществените нагласи не означават неспазване на правилата и наказание едно към гьотере. Не трябва да се гледа само реакцията на обществото - не е веднъж и дваж случаите то да бъде подведено и манипулирано - дали умишлено, дали случайно. Хвърлени във въздуха думи са опасни.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 10. 10 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3784 Неутрално

  Като е разбрала за имитацията на наказание спряма нея, навярно директорката на ІV-то пом. училище е оздравяла окончателно.
  Очаквах оставка от за. министърката, според която Ана-Мария имала склонност "да се разголва". Чиновническото бездушие е отчайващо! Какви специалисти, какви педагози, какви жени и майки, какви 5 лева...

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3510 Весело

  Ау-у-у-у!
  Ами сега!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#4] от "ahorra":
  "никой не му прави впечетление че директора на учебно заведение не е искала да се занимава с проблема като е казала че родителите лъжат а не вижда стреса в детето..."
  Точно така е, един ръководител не може да проявява безхаберие и още по-малко да обвинява в лъжа оплакалия се. Нормалната професионална (не говоря за човешка) реакция е да се опиташ да успокоиш хората и да обещаеш, че всичко ще се разследва до дъно, за да се изясни ситуацията. Тази директорка не е компетентна за поста си дори и само по тази причина.

 13. 13 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Какво страшно наказание, гжа Ал Шериф кадър на ДПС ли е та е недосегаема

 14. 14 Профил на aglikka
  aglikka
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Както се вижда целта е била да се отстрани директорката на училището, а в последствие - закриване на всички помощни училища и на учебните програми за деца със СОП. Сега, скъпи родители, ще видите какво значи държавна "грижа" и липса на възможност за децата със затруднения. Е сега вече ще ни излезе през носа общественото "възмущение"! Ще видите като влезе новият закон за народната просвета как децата със СОП окончателно ще бъдат натикани в девета глуха, а тези с тежки увреждания ще си стоят вкъщи, защото вече са неудобни за образователната система, която се интересува само от резултатите на обикновените деца. Нима читателите на Дневник са толкова наивни и не виждат партийната линия на това семейство? Нима не виждате как и директора на Ресурсен център София се бори на всяка цена за политиюеска кариера и отстраняване на противници като Ал-Шериф? В такива заплетенеи игри много малко неща остават открити за обществото...

  А и никой не се замисля как може да е насилено дете в подобно състояние от сам човек, при това напълно непознат, а след това на преглед при лекар трябва да го държат 6 (!!!!!) души (в присъствие на родителите, лекарят му - познаваго добре, психоложката му - също я познава добре), за да бъде упоено само чрез обдишване, дори не инжекция. Нима смятате, че никой в училището нямаше да знае при условие на такава бурна реакция и писъци от страна на детето? При това посред бял ден, сутринта? Най-малкото щеше досега да се появи анонимен сигнал, потвърждаващ случая! Или поне някой от родителите, вземащи децата си по обед, щяха да забележат съмнително поведение на персонала и да поискат думата! Но какво ли разбирам аз...

  Добре е да се знае, че сега е ужасно трудно на децата със СОП в масовите училища заради липсата на адекватни учебни програми за тях. При това става дума за леки увреждания. Тежките се учат в помощните училища на специална олекотена програма. благодарение на този скалъпен скандал сега вече няма да има нито олекотена програма, нито помощни училища. Добре дояло "светло бъдеще". И после защо българите емигрирали в гнилата Западн Европа, където грижата за различните е най-важна...

 15. 15 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#14] от "aglikka":
  А какво й е коствало на директорката да реагира дипломатично, да предотврати скандала и като един добър ръководител на училището да не позволи да се стига до крайности? Нали затова тя заема отговорен пост? И работи с деца със СОП. Значи би трябвало да подозира, че конфликтни ситуации с, да речем, "истерични" родители, могат да настъпят с по-голяма честота от нормалното. Защо няма отработе протокол как се постъпва в такива случаи, за да се разреши проблема максимално ефикасно. Скандалът може да е бил скалъпен, но не е бил неизбежен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK