Главният прокурор несъгласен за международен одит на прокуратурата

Сотир Цацаров

© Анелия Николова

Сотир Цацаров.....
Главният прокурор Сотир Цацаров не е съгласен с предложението за международна експертиза на прокуратурата защото смята, че тази идея не кореспондира с препоръките в последните доклади на Европейската комисия.
Това става ясно от негово интервю за в. "Преса", в което Цацаров твърди, че през 2012 г. препоръката от ЕК е била за извършване на "независим функционален одит в сътрудничество с външни експерти". Такъв функционален анализ бил извършен и въз основа на него бил въведен План за действие с 29 мерки със срок за изпълнение 18 месеца. Мониторинговият доклад на ЕК от 2014 г. дал положителна оценка на функционалния одит -  продължава Цацаров,  и препоръчал Плана за действие на прокуратурата да се вгради в общия план за съдебна реформа.


С тези аргументи Сотир Цацаров възразява на идеята, включена в актуализираната стратегия на правосъдното министерство, да се извърши международна експертиза на прокуратурата.


Същевременно главният прокурор не отрича в интервюто, че има икономически и политически лостове, които правят магистратите, включително и прокурорите, зависими. Но не посочва дали и как тези пороци ще бъдат преодолени от Плана за действие с 18-месечния срок за изпълнение.
Идеята за междунарлодна експертиза на българската прокуратура се появи в актуализирания вариант на стратегията за съдебна реформа, която министърът на правосъдието Христо Иванов представи в средата на октомври и в момента се обсъжда от комисиите на Висшия съдебен съвет.


Още през септември обаче, докато все още се подготвяше актуализираният проект, три съсловни организации, сред които близката по традиция до главния прокурор Асоциация на прокурорите в България (АПБ) се обявиха против ключови предложения, като същевременно не се отзоваха на поканата на министъра да обсъдят ги обсъдят. Те възразиха и на разделянето на ВСС на съдийска и прокурорско-следователска колегия, с цел да се осигури независимост на съдии и прокурори в кадровата и санкционната дейност на съвета, както и кадровият орган да заседава на сесии, а не постоянно, за да не се откъсват матистратите от проблемите на професията си и да не гледат на ВСС като на безметежен пристан, увенчан при това със завидни заплати.


Във възраженията си АПБ посочи, че разделянето на съвета е първа стъпка към изваждане на прокуратурата от съдебната власт, а такава идея  в актуализираната стратегия няма и никога не е имало.


От интервюто на главния прокурор не става ясно дали той споделя страховете на съсловната организация и дали подкрепя или се противопоставя на идеята за разделяне на съвета, както и за другите важни предложения в актуализирания проект.


В интервюто главният прокурор потвърждава изразеното вече от него мнение, че причините за сегашното състояние на КТБ  са " безстопанственост и присвоявания, извършени пред благосклонния поглед на висши длъжностни лица, които е следвало да осъществяват банков надзор".


В подкрепа на тезата си г-н Цацаров се позовава на практика на същите "висши длъжностни лица" -
 именно от БНБ съобщиха, че одиторите са установили "дупката" от 4,2 млрд. лв.  в капитала на банката.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK