Граждани протестираха пред Народното събрание срещу наливането на пари в КТБ

Граждани протестираха пред Народното събрание срещу наливането на пари в КТБ

© Юлия ЛазароваНад 100  души се събраха пред Народното събрание тази вечер, за да покажат, че не желаят КТБ да бъде спасявана с публични средства.


Протестът беше организиран чрез фейсбук вчера след като бюджетната комисия одобри проекторешение, което допускаше оздравяването на закъсалата банка. Днес депутатите в продължение на над шест часа обсъждаха дали това да стане, но в крайна сметка се отказаха. 


"Няма да платим",  "Мафията вън", "Изолация на ДПС" бяха част от скандиранията на протестиращите, броят на които постепенно нарасна. Те препречиха движението на бул. "Цар Освободител" и първоначално малобройната група полицаи - десетина души, също се увеличи. Представителите на органите на реда застанаха в жива верига пред сградата на парламента, но до сблъсъци не се стигна. 
"Гражданският натиск трябва да продължи, Взетото днес решение не значи, че то е окончателно. Мнението на хората трябва да се вземе предвид", коментира пред "Дневни" професорът по право Нели Огнянова. 


Освен протестиращите срещу оздравяването на банката с обществени средства пред Народното събрание дойдоха и двайсетина души, които смятат, че фалитът на КТБ ще се отрази пагубно на държавата. Те донесоха плакати с надписи: "Искров, благодарим Ви, че фалирахте България" и "След фалита на КТБ казвам "Честито" на данъкоплатците. Досега беше държавен заем, сега вече ще ви бръкнат в джоба".


Представителите на двете гледни точки за съдбата на КТБ размениха мнения. Противниците на оздравяването попитаха: "Какъв е смисълът да се плащат кредитите на Пеевски и Василев?" Поддръжниците на запазването на КТБ отговориха, че има механизми да се оздрави банката, а фалитът ще удари по джоба хората, защото ще повлече цялата икономика надолу.  Изказаха и безпокойство, че много хора ще загубят работата си. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK