Съюзът на съдиите в България с нов председател

Борислав Белазелков

© Дневник

Борислав БелазелковБорислав Белазелков, съдия от Върховния касационен съд, е новият председател на Съюза на съдиите в България (ССБ) Той бе избран на общото събрание на организацията, което се проведе през уикенда в Пловдив, на което досегашният председател Таня Маринова, съдия от Софийския районен съд, бе освободена по нейна молба и заявени лични и семейни причини. Маринова остава член на управителния съвет на ССБ.


Освободен от УС е и заместник-министърът на правосъдието Петко Петков, той е подал молбата за освобождаване веднага след като заел поста заради несъвместимост, но едва сега било гласувано, тъй  като само общо събрание може да освобождава членовете на УС.


Според устава на ССБ управителният съвет се избира от общото събрание на всеки три години, а УС излъчва  измежду своите членове председател. Мандатът на сегашния УС изтича догодина, което означава, че Белазелков ще бъде председател за една година, обясни говорителят на съюза Нели Куцкова.
Борислав Белазелков е с над 30-годишен съдийски стаж по граждански дела и поне от 15 години е съдия във върховната съдебна инстанция. Участвал е в работни групи за изготвяне на редица законопроекти, сред тях новия Гражданско-процесуален кодекс, известен като експерт и канен в правната парламентарна комисия.


Както всяка промяна в ръководството, така и всяко публично действие на ССБ будят обществено внимание, тъй като съдийският съюз, освен че е най-масовата съсловна организация, е и най-активната в опитите да помръдне съдебната система към обществено доверие чрез промяна на нейното управление и чрез събуждане на активността на редовите съдии чрез техните общи събрания.


Борислав Белазелков: Независимост на съда и висок професионализъм - основни цели на съдебната реформа


Най-важната цел на Съюза на съдиите е да отстоява независимостта на съда, заяви пред БНР новият председател. 
"Сега целта придоби по-широка известност заради актуализацията на съдебната реформа, но за никого не е тайна, че основните идеи, които се възприеха при тази актуализация, всъщност произхождат от Съюза на съдиите и те не се предлагат за пръв път сега, предлагани са и на предходното, и на по-предходното правителство. Така коментира ролята на ССБ по "Хоризонт" новоизбраният председател Белослав Белазелков.
Втората задача на съюза е да се поддържа високата професионална квалификация на съда, защото неговият авторитет ще бъде висок, ако той се основава действително, на висока професионална квалификация, на разбирането и на добросъвестността на съдиите при упражняване на техните функции.


Предложенията, гласувани от Съюза на съдиите, се основават на утвърдени международни стандарти, коментира той.  Изоставането на България спрямо Румъния в правосъдната реформа, отчетено от мониторинговия доклад на ЕК, се дължи на нецеленасоченото усилие у нас, на работата на парче и на честата смяна на посоката на реформата.

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 458 Неутрално

  господи ! Балазелков ! помилуй !

 2. 2 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  Този ли беше мафиота, свястната май беше жена?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 3. 3 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 458 Неутрално

  той е много любим на настоящия сайт и на капитал , защото им пуска подбрана информация с която ловко ги манипулира, но те са журналисти и вземат всичко за чиста монета.

 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  аби хубава му е физиономията и биографията ,ама ме безпокои това ,че има 30 години стаж ,тоест е станал съдия преди 10.11.1989 ,тоест назначавали са го за съдия тогава ,когато ги проверяваха за вярност на червената партия и с подписа на член на ЦК на БКП ,та затова нещо работата не ми вдъхва никак доверие ,че предполагам и на западняците също .

 5. 5 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Нов председател ще е нужен, едва когато стартират истинските реформи по разграждане на системата, лишила българина от справедливост.

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  Дано да не се промени курса към реформи на ССБ

 7. 7 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  За да се работи без напрежение и с настроение в ССБ,ще ги избират не по манталитет, а по име.

 8. 8 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  Дневник и Капитал, моля, проверете за последните 10 години колко пари е получил и декларирал официално господина. Това е чавекът, който е в основата на всякакви проекти / платени/ за промени в законите касаещи процесуалното правоприлагане. Той беше и в основата на " затварянето" на гражданска колегия на Върховен Касационен Съд за обжалване. В момента действа субективна преценка за подустимост до обжалвания и направо има недопустимост. Процента на допуснатите обжалвания е сигурно около 10%. Разбира се където има субестивна преценка има и корупция. Въпреки огромното намаление на разгледани дела, ВКС- Гр.К. си остана в огромен и пълен състав и получават огромни заплати за писане на откази за обжалване. междувременно , ако искате да видите господина и по- лесно да го сторите в някой полет или музей в Западна Европа. Това е положението. Съдебна олигархия, периодично преписване на законодателство от западни държави, материално обогатяване и някоя и друга бързо издигаща се " мека китка".

 9. 9 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Боби Белазелков си беше купил хубав апартамент, като източник на парите посочи дарение от сестра му, което може и така да е...

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  " да се поддържа високата професионална квалификация на съда, защото неговият авторитет ще бъде висок, ако той се основава действително, на висока професионална квалификация, на разбирането и на добросъвестността на съдиите при упражняване на техните функции."

  Според мен освен професионализма, нещо неотменимо, по важно е все пак е не поддаване на всякакви влияния, каквите не липсват - подкупи, заплахи и/или шуро-баджо влияния.
  А за да стане това, трябва въхушката, висшите магистрати, които са си с малки изключения от старите комунистически стълбове на системата.
  Така че тези промени, съчетани с професионализма, могат да оправят системата.

 11. 11 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#9] от "shinjuku":

  да да чудесно дарение от сестра му - дошло точно навреме , в кооперация където май имаше дела срещу продавача, които той решаваше във вкс.

  нали така колеги ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK