Шаламанов посочи "Ислямска държава" и Русия като рискове за сигурността

Велизар Шаламанов, министър на отбраната

© Велко Ангелов, Капитал

Велизар Шаламанов, министър на отбранатаПоведението на Русия в последните месеци и дейността на "Ислямска държава" са сред сериозните рискове пред националната сигурност на България. Това стана ясно от изказване на министъра на отбраната в служебния кабинет Велизар Шаламанов по време на дискусия за рисковете и стратегическите избори пред страната. 


"Заплахата от "Ислямска държава" не произтича от участието или неучастието на български граждани, а от това, което се извършва в Сирия и Ирак", подчерта Шаламанов, цитиран от агенция "Фокус". 


Той не отговори дали и кога ще бъде свикан Съветът по сигурността при Министерския съвет заради съобщенията за българско участие на страната на джихадисти от терористичната организация. Уточни, че е докладвал всяка информация по въпроса "по съответния ред". По-рано днес премиерът Георги Близнашки заяви, че към момента не е получавал от службите за сигурност данни за българи джихадисти.
Велизар Шаламанов отчете и политиката на Русия в региона. "Аз мисля, че има сериозна промяна – анексирането на Крим, поддръжката на сепаратистите са неща, които създават сериозен риск в близост до България", посочи той.


Според военния министър е необходимо изготвянето на цялостна програма за превъоръжаване и модернизация на армията, тъй като повече от 25 години такава не е имало.


"Очакваше се да има такава програма след реформата, която приключи 2004 г. За съжаление това не се случи. Похарчиха се два милиарда, без да бъде съществено подобрена бойната ефективност на армията", обясни той.


По думите му най-важният стратегически избор е как да започне процесът по превъоръжаването и как да бъдат осигурени средствата за него. Шаламанов обаче подчерта, че към момента то не може да се случи от само себе си и ще е необходимо вземането на държавен заем.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK