Фондът за научни изследвания отново изостава с конкурса за новите проекти

Архив, 2013 г.: Учени протестираха срещу непрозрачността, с която се печелят конкурсите във ФНИ. В последствие имаше разследвания, скандали и уволнения от ръководството на Фонда.

© Юлия Лазарова

Архив, 2013 г.: Учени протестираха срещу непрозрачността, с която се печелят конкурсите във ФНИ. В последствие имаше разследвания, скандали и уволнения от ръководството на Фонда.След като веднъж бяха изместени крайните срокове за новата конкурсна сесия на Фонда за научни изследвания тази година, финалната фаза се отлага отново. Вместо до 30 октомври, когато трябваше вече да са ясни новите проекти и да са подписани договорите, работата на временните експертни комисии за оценка на кандидатите се удължава до 17 ноември, става ясно от съобщение на ФНИ. Първата официална дата за финала беше 30 септември. 


От фонда обясняват забавянето с "причини свързани предимно с оценките от чуждестранни оценители". Комисиите са получили и обработили над 1400 експертни карти, но се чакат хартиените рецензии на още около 150 проекта, а "липсата дори само на една от тях не позволява приемане на окончателното класиране", поясняват от там. 


Според информация, цитирана от в. "Сега", за участие в конкурса са кандидатсвали 763 проектни предложения, а допуснатите за оценяване са 729. Бюджетът за тази година е 11.5 млн. лв., като за всеки проект се предвижда финансиране между 60 и 300 хиляди лева. 


От 1 януари 2015 г. се очаква да влезе в сила нов правилник на ФНИ, който да опита да внесе повече прозрачност в работата на фонда за наука. Въвеждат се и нови изисквания към членовете на изпълнителния съвет - 10 от 11-те членове трябва да бъдат хабилитирани лица, които са били ръководители на успешно приключени научни проекти, също и на успешно защитили докторанти. Освен това не трябва да са навършили пенсионна възраст (65 г. за доценти и 68 г. за професори). Единадесетият ще е представител на Министерството на образованието и науката. По-строги изисквания се въвеждат и за управителят.  

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Логично, където се отпускат някакви пари, борбата е голяма, всеки дърпа към себе си. Това трябва да се управлява от някакъв обществен съвет, с голяма прозрачност/публичност.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 434 Неутрално
 3. 3 Профил на мАГариан
  мАГариан
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Изборът на ново правителство ще ускори и рецензирането на подходящите проекти. Шефа на Фонда е стар партизанин, радикал-тарикат, и нема да изпусне лесно сапунчето! Освен това вече им се разминаха две тежки разминавания по двустранните конкурси и сега ще се пробват на нова височина.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK