Близнашки отговори уклончиво за работата на ДАНС по казуса "КТБ"

Георги Близнашки

© Анелия Николова

Георги БлизнашкиСлужебният премиер Георги Близнашки отговори уклончиво на въпрос на депутата от Реформаторския блок Атанас Атанасов за това дали Държавната агенция "Национална сигурност" е информирала своевременно за казуса "КТБ". 


ДАНС, както и редица институции, е следила развитието на събитията в банката, но не са предприети конкретни действия, когато е трябвало, отговори служебният премиер. В същото време посочи, че с встъпването си в длъжност е препоръчал на агенцията "да се въздържат от неуместни действия, така че управителният съвет на БНБ да си свърши работата".


"Използването на този инструментариум е изключително деликатна работа, не мога да споделя подробности  от техните заключения, но съм получавал своевременно информация", каза Близнашки. "Няма да скрия, че в своята дейност като служебен премиер съм бил изключително предпазлив към случаите, когато е трябвало да използвам подобна информация и ми се напомняше не случайно, че функциите ни са ограничени и във времеви, и във властови порядък," завърши отговора си той.  


Атанас Атанасов съобщи, че по негови данни на оперативно ниво е постъпвала информация за КТБ, но тя е била задържана, за да не се предприемат действия и точно това е очаквал да чуе от премиера. "Досега трябваше да има оставки от тези, които са си затваряли очите", каза депутатът от Реформаторския блок.  


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Този човек е истинска катастрофа, колкото по-бързо го разкарат толкова по-добре, Райков беше 1000 пъти по-добра алтернатива!

 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  Чакайте де, не че защитавам Близнашки, но ДАНС не е ли на пряко подчинение на НС, все пак? Щом там се избира шефът й??

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Значи ДАНС не са свършили никаква работа, то не че сме очаквали нещо друго де.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 301 Неутрално

  ДАНС и работа - хахахаха!
  Единственото свършено в тази агенция е благодарение на ГДБОП, ДАНС осигуряваше топли местенца с големи заплати до едно време. Не че сега местенцата са изстинали, но поне им озаптиха свръхвисоките заплати - единстевеният плюс е, че по цял ден лежиш и имитираш дейност.
  Не е важна свършената дейност, а отчетената, както казваше един бивш танцьор.

 5. 5 Профил на itt123
  itt123
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Резонен въпрос е откъде един редови адвокат, па макар и член на РБ, има оперативна информация, която постъпва в ДАНС. А още по-смущаващото в поведението му , че използва нерегламентираните си контакти с къртици за да се цани за шеф на ДАНС. Боклук!

 6. 6 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Високата оценка на ръководители на държавни институции и политици за медии, нарушаващи журналистическата етика, стана повод за остра декларация на журналистическата гилдия, която отново постави въпроса за морала в българската политика , пише Мediapool.
  В нея представители от Асоциацията на Европейските журналисти - България (АЕЖ), Мрежа за свободно слово и фондация "Медийна демокрация" изразяват възмущението си от заявената подкрепа от страна на широк кръг от политици и висши държавни служители на рождения ден на агенция "Пик" – медия, добила популярност със “скандални” и “екслузивни” информации.
  "С недоумение научихме, че председателят на Народното събрание е присъствала лично, а главният прокурор е изпратил поздравителен адрес по повод рождения ден на агенцията. Държим да отбележим, че това е медия, която не е подписала Етичния кодекс на българските медии и не само не спазва, но и редовно грубо нарушава записаните там стандарти", се казва в позицията.
  В нея журналистите атакуват главния прокурор Сотир Цацаров, който подчертава в поздравителния си адрес към медията "професионализма" на работещите в агенцията, очевидно забравил, че "само преди няколко месеца въпросната агенция публикува снимка на напълно невинен човек, набеждавайки го за извършител на жестоко убийство".
  "Изключително притеснително е, ако главният прокурор на една държава и председателят на парламента споделят подобни стандарти за професионализъм", заключва декларацията.
  "Бихме искали да попитаме публичните личности, заявили подкрепата си за "Пик" , одобрявате ли и поощрявате ли начина, по който агенцията отрази трагедията на самозапалилата се жена пред президентството в понеделник. Харесаха ли ви снимките, които "Пик" публикува като илюстрация към крайно манипулативния си текст по случая? Смятате ли, че това е поведението, към което трябва да се придържат отговорните медии?".
  От публикация във въпросната агенция става ясно, че на отбелязването на 2-годишнината от създаването на медията, собственост на Недялко Недялков, издавал в миналото таблоидите "Уикенд" и "България Днес", са присъствали шефът на СДВР Младен Маринов, както и заместникът му Христо Терзийски. На партито са се отчели и редица депутати, сред които Делян Пеевски от ДПС, Лиляна Павлова (ГЕРБ), Кирил Добрев и Жельо Бойчев (БСП), Волен Сидеров и Десислав Чуколов ("Атака", евродепутатът Николай Бареков, журналистите Иван Гарелов, Велислава Дърева, Илияна Беновска и Светла Петрова, бившият шеф на НДК Христо Друмев и други.
  Главният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Борислав Сарафов, както и председателят на Върховния административен съд пък бяха изпратили поздравителни адреси.
  "Асоциацията на европейските журналисти – България, Мрежа за свободно слово и фондация "Медийна демокрация" призовават както българските политици, така и представителите на институциите в страната да заявят ясно позициите си към медии, които не спазват елементарни етични правила. Нещо повече – явните демонстрации на подкрепа и близки отношения между политици и медии, на които често ставаме свидетели у нас, са недопустими за едно демократично общество и компрометират ролята на журналистиката като "куче-пазач" и коректив на властта", завършва общата декларация.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 7. 7 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  "ДАНС, както и редица институции, е следила развитието на събитията в банката, но не са предприети конкретни действия, когато е трябвало"

  Е какво му е уклончивото питам аз? Ами че то е казано право в очите. Следващата дума е на прокурора да заведе дело поне за неизпълнение на служебните задължения и да проведе допълнитрелни разследвания за вложен УМИСЪЛ. Какъв по-директен отговор да даде Близнашки? Той да не е прокурор.

  Обаче ние имаме главен прокурор който дава финансови съвети и кражба за милиарди нарича "присвоявания".

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 8. 8 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  За всичко отговаря уклончиво.

 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4309 Весело

  Че нали влязоха в Карлуково, какво повече!

  klimentm
 10. 10 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 932 Весело

  [quote#5:"itt123"]А още по-смущаващото в поведението му , че използва нерегламентираните си контакти с къртици за да се цани за шеф на ДАНС. Боклук! [/quote]
  Може и да е боклук, а може и да не е такъв. Май само когато той беше шеф на разузнаването са задържали един български офицер, шпионирал за СССР, ОПС, Русия Значи наистина е боклук този Атанасов, нъл' тъй?!?

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 11. 11 Профил на itt123
  itt123
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Вие вероятно също имате достъп до ‘чувствителна’ инфомация. А какво ще кажете за крупната поръчка по отстраняване на лица като Майкъл Чорни и Денис Ершов срещу заплащане, поради непосредствената ‘заплаха за националната сигурност’?

 12. 12 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 726 Неутрално

  ДАНС, както и редица институции, е следила развитието на събитията....
  ---
  следили са колкото да са сигурни, че за кражбата няма да се разбере прекалено рано.
  Каквито и отчайващи некадърници да са в ДАНС, финансово разузнаване, КФН и БНБ (а те очевидно са), все пак грабеж в такива колосални размери е пълен абсурд да остане незабелязан. Всичките изброени по-горе са активни съучастници в най-голямата кражба след 96-97-ма. когато комунистите ограбиха почти всички банки. И първата работа на новото правителство трябва да е да подмени всички ръководители в тях - но и две нива надолу.

 13. 13 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 932 Любопитно

  До коментар [#11] от "itt123":

  Кое му е "чувствителното" за ЕДИНСТВЕНИЯТ задържан руски шпионин по времето на Атанасов? 'Га че ли не е имало и други де

  Ако Чорни и Ершов са били отстранени (прогонени, не ликвидирани физически) неправомерно, имали са възможност да обжалват това след като Атанасов е напуснал службите. Направиха ли го, или не? Има ли някакви факти че са били отстранени срещу заплащане?

  П.С. За Ершов не знам, ама Майкъл Чорни е едно "ангелче' херувимче"...мамата си джаса И по нашенско се беше забъркал в каши, ама все още е извън пандиза (с поотрязани крилца де)

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  Проблема е,че новото правителство още не е дошло,а протестите вече се организират.

 15. 15 Профил на marto76
  marto76
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Работа на ДАНС беше да не допусне преминаването на българската граница от лицето Цветан Василев! След като това явно не се случи, то сега е работа на Прокуратурата да го върне обратно в България и да го изправи пред съда за да отговаря за източването на КТБ!

 16. 16 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  Нали е на твое подчинение ДАНС, бе госин премиерино.
  Ако ти не знаеш, кой да знае.
  Това ведомство май наистина заслужава "Кой" да и е началник...

 17. 17 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 477 Неутрално

  самото данс незнам, но знам един бивш не-шеф на ДАНС (е вярно веше не-шеф само за няколко часа), който усилено работи по случая КТБ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK