Асоциацията на европейските журналисти: Институции легитимират псевдожурналистиката

РЕП ВЕСТНИЦИ

© Цветелина Николаева

РЕП ВЕСТНИЦИ"Бихме искали да попитаме публичните личности, заявили подкрепата си за ПИК, одобрявате ли и поощрявате ли начина, по който агенцията отрази трагедията на самозапалилата се жена пред президентството в понеделник. Харесаха ли ви снимките, които ПИК публикува като илюстрация към крайно манипулативния си текст по случая? Смятате ли, че това е поведението, към което трябва да се придържат отговорните медии? Както вече стана ясно, Сотир Цацаров и Цецка Цачева не са били единствените представили на високи постове на държавни институции и политически партии, уважили рождения ден на ПИК."


Това е част от декларацията на Асоциацията на европейските журналисти, подкрепена от организацията Мрежа за свободно слово и фондация "Медийна демокрация" разпространена днес до медиите. Повод е изявената подкрепа от политици и магистрати за жълтия сайт ПИК, за която стана ясно от публикация по повод рождения ден на медията. ПИК е създаден от бившия съиздател на вестник "Уикенд" Недялко Недялков.


Със снимки в статията - "Елитът на крака при ПИК. Бойко: Имате доверието на читателите! Цацаров: Популярността ви расте! Цецка: Да сте все така №1! Местан: Задавате дневния ред!" беше показано, че празникът на сайта е бил уважен от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, кандидата за регионален министър Лиляна Павлова. Медията е получила и поздравителен адрес от главния прокурор Сотир Цацаров, който пише, че е убеден в "професионализма на медията", както и отделно от заместника му Борислав Сарафов. На събитието е бил и председателят на Върховния административен съд Георги Колев.
"С недоумение научихме, че председателят на Народното събрание е присъствала лично, а главният прокурор е изпратил поздравителен адрес по повод рождения ден на агенцията. Държим да отбележим, че това е медия, която не е подписала Етичния кодекс на българските медии и не само не спазва, но и редовно грубо нарушава записаните там стандарти. В писмото си до ПИК главният прокурор Сотир Цацаров подчертава "професионализма" на работещите в агенцията. Позволяваме си да му припомним, че само преди няколко месеца въпросната медия публикува снимка на напълно невинен човек, набеждавайки го за извършител на жестоко убийство.


Изключително притеснително е, ако главният прокурор на една държава и председателят на парламента споделят подобни стандарти за професионализъм",


пише в позицията си АЕЖ. Според тях  "високата оценка за медии, нарушаващи журналистическата етика, отново поставят под въпрос морала в управлението на страната".


От организацията отбелязват, че нито Цачева, Цацаров, както и по-голямата част от присъствалите на коктейла в х-л "Шератон" "необяснимо пренебрегнаха празника по повод 40 години от основаването на Факултета по журналистика и масови комуникации към Софийския университет "Климент Охридски".


"Асоциацията на европейските журналисти - България, Мрежа за свободно слово и фондация "Медийна демокрация" призовават както българските политици, така и представителите на институциите в страната да заявят ясно позициите си към медии, които не спазват елементарни етични правила. Нещо повече - явните демонстрации на подкрепа и близки отношения между политици и медии, на които често ставаме свидетели у нас, са недопустими за едно демократично общество и компрометират ролята на журналистиката като "куче-пазач" и коректив на властта", завършват позицията си от АЕЖ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK