Министерство на правосъдието: Проблемът за сградата на съда е решен без лев от държавния бюджет

Петко Петков, заместник-министър на пправосъдието

© Юлия Лазарова

Петко Петков, заместник-министър на пправосъдиетоПо повод публикация в сайтове, че министърът на правосъдието Христо Иванов "подарил 600 хил. лв. държавни пари на архитект", МП излезе със съобщение, с което опровергава твърденията /съобщението на МП публикуваме отделно/.


Не 600, а 80 хиляди, и не от бюджета, а от авторското възнаграждение за реконструкцията на "военното НДК"


В подробен отговор до медиите на заместник-министъра на правосъдието Петко Петков, който се грижи за сградния фонд, се разбира, че, за да се излезе от задънената улица, в което се е озовало планираното преместване на Районния съд и прокуратура в новата сграда /известна като "военното НДК"/, е предложил в докладната, която министър Христо Иванов е подписал, да започне разговор с архитекта за извънсъдебно споразумение и заплащане на обезщетение заради неизправност на МП по Закона за авторското право. Но не е предложил (и съответно министърът не е подписал) "да се изплатят 600 хил. лв."
В последвалите разговори за сключване на споразумението сумата е намалена до 80 хил. лв. , които няма да бъдат платени от бюджета, а от авторското възнаграждение на изпълнителя на новия проект.


В медийните публикации, конкретно в сайта "Гласове", където е единственият подписан материал по темата, се твърди, че са неоснователни претенциите по Закона за авторското право на архитекта, който е проектирал сградата на военното НДК, която през 2012 г. преминава в МП за нуждите на Районния съд и прокуратура и се нуждае от реконструкция. Но въпреки това министърът резолирал докладната на заместник-министър Петко Петков, с която според публикацията се предлага да се заплати на архитекта сумата от 600 хил. лв. Публикацията, макар че отрича като неоснователни авторските претенции при реконструирането на сградата, едновременно с това обвинява министъра и заместника му, че не са изчакали решението на съда по делото, заведено от архитекта срещу МП, а "са го изпреварили с удобно за ищеца извънсъдебно споразумение".


Публикациите обвиняват министъра и заместника му също за това, че са наели адвокатска кантора за решаване на казуса, а не са се доверили на своите собствени - на министерството - правни експерти.


От всички въпроси "защо" публикацията извежда отговор: "Защото става дума за обикновена корупция. При това на кокошкарско ниво, защото сумата е обидна дори за нивото на заместника на Иванов."


Въпросът с привеждането на сградата на т. нар. военно НДК във вид подходящ за нуждите на съда и прокуратурата


стои висящ втора година заради отказа на Министерство на инвестиционното проектиране да разреши реконструкцията


преди да е решен въпросът с авторските права на архитекта, който е проектирал сградата.


В този смисъл намереното решение от екипа на служебния министър Христо Иванов се възприема от съдии и прокурори за пръв пробив в задънената улица - много години съдии и прокурори продължават да работят по трима в стая в сегашната сграда на Софийския районен съд.


Впечатлява лавинообразно увеличаващия се брой публикации насочени срещу министъра на правосъдието Христо Иванов, без да е търсена информация от МП по темите, засягащи него и екипа му. Само за едно денонощие например - от сряда сутринта до четвъртък сутрин - в сайта ПИК публикациите са четири.


Публикуваме пълния текст на Министерството на правосъдието.


-------------------------------------------------------


Пресцентърът на Министерството на правосъдието публикува отговор на зам.-министър Петко Петков, в чийто ресор е разрешаването на казуса със сградния проблем на Софийски районен съд и Софийската районна прокуратура:


Запознат съм с медийните публикаци, придружени с факсимиле от изготвена от мен докладна записка до министър Иванов, касаещи неправомерното разходване на сумата от 600 000 лева от държавния бюджет за извънсъдебно споразумение и съм категоричен, че тези публикации са фактологически недостоверни, защото съдържат неверени твърдения и манипулативни внушения.


Нещо повече – Министерството има шанс да придобие авторските права върху архитектурния проект на Военното НДК в пълен обем и завинаги, а водените срещу него дела за сумата от 1 200 000 лева да бъдат прекратени, без това да коства нито лев на бюджета. Категорично не мога да се съглася, че това е основание да се злепоставя Министерството на правосъдието и да се правят опити да бъдат компрометирани усилията ни с министър Иванов да решим сградния проблем на Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура.


Сградният проблем на Софийския районен съд съществува от години. Понастоящем в съда работят близо 140 съдии, около 600 съдебни служители и около 150 прокурори, които се помещават на площ между 7000 и 8000 кв. м., при необходими около 18 000 кв. м. Поради липсата на сгради публична държавна собственост с необходимата площ преди 3 години се наложи да бъде взето трудното решение наказателното и 2-те гражданските отделения на съда да бъдат разделени, като гражданските – да бъдат преместени в бившата сграда на ГУСВ на булевард "Цар Борис III", а наказателното отделение и Софийската районна прокуратура – в сградата на Националния армейски комплекс се на булевард "Скобелев".


Предисторията на проблемите с втората сграда, т. нар. Военно НДК, започва от 2004 г., когато Министерство на отбраната е сключило с "Мактер Консулт" ЕООД договор, съгласно който дружеството ще проектира сградата на Националния армейски комплекс (т. нар. Военно НДК) за нуждите на отбраната, но запазва авторските права върху архитектурния и проект. Правата, съгласно Закона за авторското право и сродните му права, възникват отделно от самата сграда и не е задължително собственикът й да е собственик и на тези права.


През 2012 г. сградата е прехвърлена на Министерство на правосъдието, което е имало два законосъобразни варианта за действие – да възложи на "Мактер Консулт" ЕООД, представлявано от управителя – арх. Марин Бакалов, да изготви проекта за реконструкция или да откупи от него авторските му права и да го възложи на друг архитект по свое усмотрение. Ведомството не е избрало нито един от тези варианти, поради което се явява неизправна страна. То е обявило обществена поръчка за проектирането и реконструкцията на сградата за нуждите на Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура и ги е възложило на Консорциум "РСРП – София" без да уреди предварително отношенията си с арх. Бакалов. Поради това проектът е изготвен, но не е реализиран, тъй като не е издадено разрешение за строеж.


В Министерството на правосъдието в последните две години са изготвяни няколко правни становища с противоречиви изводи. Същевременно са депозирани и становища от Министерството на културата, Камарата на архитектите в България и Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти, според които авторските права на "Мактер Консулт" са били нарушени. По тази причина Министерството на инвестиционното проектиране е отказало да одобри инвестиционния проект. Именно тези еднозначни становища на всички компетентни институции, наложиха да бъде потърсена външна юридическа кантора, която е специализирана само и единствено в областта на авторското право, за да изготви компетентно правно становище за юридическия спор с "Мактер Консулт", за това кому принадлежат авторските права и за обсъждане на различните варианти на развитие на съдебните дела срещу министерството.


Изводите, които направихме във връзка с резултатите от становището и хронологията на събитията, бяха, че нарушението, което е допуснато в министерството преди 2 години има два негативни аспекта:


Първият от тях е, че с оглед мотивите на отказа за издаване на разрешение за строеж от страна на Министерството на инвестиционното проектиране, независимо че неуредените авторски права не би следвало да го обусловят, сградата на наказателното отделение на Софийски районен съд не може да бъде реконструирана, докато министерството не уреди спора си с арх. Бакалов.


Вторият е, че е изключително лош сигнал, когато държавни институции, още повече Министерството на правосъдието, нарушават закона. Законът трябва да се спазва такъв, какъвто е. Недопустимо е държавните институции да изискват от гражданите поведение, съобразено със законовите изисквания, а сами да ги погазват.


С изготвената от мен докладна записка аз предлагам на министър Иванов да ме упълномощи да проведа преговори с носителя на авторските права – "Мактер Консулт" ЕООД, представлявано от арх. Бакалов, за да установим при какви условия той би отстъпил на Министерството правата си и прекратил водените от него срещу Министерството и избрания изпълнител дела. Коментираната резолюция на министъра не представлява нареждане за плащане на каквато и да била сума, а единствено ми дава разрешение да проведа тези преговори. Към момента арх. Бакалов, в качеството си на управител на носителя на авторските права, е завел срещу министерството и избрания изпълнител за проектиране и реконструкция на сградата три дела за общо 1 800 000 лева., две трети от която сума – претенции срещу Министерството.


Разговор с архитекта беше проведен и резултатите от него бяха изключително окуражаващи. Г-н Бакалов прояви разбиране, че неуредените ни спорове са пречка пред реализирането на проекта и че докато той не ни прехвърли правата си, Софийският районен съд и прокуратура ще продължат да функционират при опасни и мизерни условия, а проектираната от него сграда ще стои неизползваема. Поради това стигнахме до принципната договорка той да прехвърли правата си на Министерството на правосъдието в пълен обем и завинаги, както и да се откаже от водените от него дела срещу сумата от 80 000 лева. При това искам да подчертая, че тази сума, с оглед постигната с новия изпълнител договорка, няма да бъде за сметка на държавния бюджет, а ще бъде изплатена от дължимите му пари по проекта.

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Дачков се докара до там, че всеки една публикация в неговия портал, трябва да се чете , не с едно наум, а сдве наум.
  Сериозната разследваща журналистика да не се бърка с жълтини , ала Албена Вулева и Слави Трифонов...
  Ама , така е , мангизите какво ли не правят от човека....

 2. 2 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Оооо Праспрес тепърва ще има да се вихри. Предстои да разберем колко деца са изяли министъра и заместниците му, кои мафиотски клана ръководят от Окинава до Хавай, през Кейп таун, какви милиарди са спечелили считано от Априлското въстание 1876 и други подобни, придружени с пикантерия от рода на напикаване в детската ясла и минаване през зелените площи на градинките.

  "Я з москалями не балакаю!"
 3. 3 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 399 Неутрално

  А така нареченото Военно НДК е оставено да се руши, за да може пак да се лапне някоя поръчка за ремонт. Хубаво трошим пари.

 4. 4 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Браво на министър Иванов!! Продължавайте в същия дух, господин министър!!!

  ПИГ нюз да квичи срещу теб е положителен знак и добра реклама за всеки нормален човек

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 5. 5 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Даже най-неграмотния, ако прочете, ще разбере ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Парада на такива сайтове и не само сайтове, а и "сериозни" аналитични вестници на другарите Тошев, Блъсков и Ко не дремат, парите са взети и изпити и...сега трябва да се заработват, така че може да очакваме съответните атаки.
  Ако към тях добавим труда на 'безплатните и принципни" опоненти на ГЕРБ и специално на Борисов от кохортата на не лошо владеещи перото хора като Т.Филипов, Русева, Дайнов, Владимирова и техните подгласници, ще има какво да се чете.
  но все си мисля, че за хората, които предпочитат по-малкото пред по-голямото зло, има известна надежда, поне малко да се излезем от епицентъра на руските интереси на Балканите и отношенията с ЕС да станат една идея по-приемливи.
  другото няма как, трябва сами да си го правим, а не да чакаме някой да ни "оправи".

 7. 7 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1036 Весело

  "Впечатлява лавинообразно увеличаващия се брой публикации насочени срещу министъра на правосъдието Христо Иванов, без да е търсена информация от МП по темите, засягащи него и екипа му. Само за едно денонощие например - от сряда сутринта до четвъртък сутрин - в сайта ПИК публикациите са четири."
  Значи,случихме на министър.Умните и разсъдливите не четат свин-сайт-прес,а четящите ги нищо не вдеват от реформи и правосъдие.Тях ги кефи злобната клюка,но не трябва да ни пука.Ще е опасно ако почнат с хвалби.

 8. 8 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Дано се разреши най-накрая въпросът с тази сграда, че ми е като трън в очите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK