Първият ден на новото правителство (хронология)

Бойко Борисов и Георги Близнашки при предаването на властта

© Велко Ангелов

Бойко Борисов и Георги Близнашки при предаването на власттаНародното събрание затвори днес изборния цикъл като одобри новото правителство. Депутатите утвърдиха структурата и състава на трудно сформирания втори кабинет, начело с Бойко Борисов. Министрите положиха клетва и поеха официално функциите си. 


"Дневник" проследи в реално време гласуването в Народното събрание, както и предаването на властта от служебния на редовния Министерски съвет. Вижте хронологията на събитията.
 


17.00ч. Първите заявки на новите министри
Приоритетите си членовете на правителството обявяват на церемониите по ведомствата си, където имат срещи с предшествениците си от служебния кабинет. Ето ги обобщени.


- Регионално развитие: Отблокиране на еврофинансирането и подготовка на пътищата за зимата са приоритетите за Лиляна Павлова.


- Социална политика: Ивайло Калфин обяви, че ще настоява за коледни добавки за пенсионерите и запазване на условията за пенсиониране през следващата година без промяна


- Земеделие: Актуализацията на бюджета и осигуряване на средства за животновъдите са приоритетите на Десислава Танева.


- Туризъм: Николина Ангелкова ще разчита на бизнеса и местните власти, за да реализира големия туристически потенциал на страната. 


- Енергетика: Ревизия в сектор "Енергетика" и спешни мерки за излизане от критичната ситуация в него, ще са първите задачи на Теменужка Симеонова.


- Икономика: Приоритет ще е развитието на малкия и средния бизнес, ще се опитаме да намалим административния натиск върху тях и да осигурим опит за достигане на международни пазари, каза Божидар Лукарски и обеща детайлна програма до месец.


- МВР: Без политизация на системата и бърза поправка на новия Закон за МВР, обеща Веселин Вучков.


- Здравеопазване: Петър Москов обяви като приоритет електронното здравеопазване и обеща до няколко месеца да има развитие по въвеждането му. Той заяви, че не планира увеличаване на осигурителните вноски, ще настоява за по-висок бюджет и има идеи за индивидуални оценки и подход към центровете за Спешна помощ в страната.


Фотогалерия: Новото правителство пое властта >


14.15ч. В изявление пред журналисти след като присъства на гласуването на правителството, президентът Росен Плевнелиев поздравява партиите за направените компромиси в името на съставянето на ново управление и Бойко Борисов за поетата отговорност да оглави Министерския съвет. 


13.50ч. Церемонията приключва. Борисов свиква министрите си преди всеки от тях да отиде до новото си ведомство за ритуалите по предаване на властта.


13.45ч. Дотук бяхме в различни партии, вече сме в екип и нека имаме и Божията помощ, заявява новият премиер Бойко Борисов и допълва, че ще върне на мястото й иконата на Иисус Христос, която била свалена по времето на Орешарски.


Както всеки път в публичните си изяви в последните дни, Борисов на няколко пъти подчертава, че ситуацията в страната е изключително тежка заради двете години, които изминаха откакто предишното му правителство подаде оставка и допълва, че няма повод да празнува, че отново е във властта. 


Завършва словото си с думите: "Единствено, което може да ме разколебае, ако стане проблем с етническата ни толерантност и тази омраза стигне до етническо напрежение. В това отношение ще съм абсолютен гарант".


Служебен и редовен кабинет

© Велко Ангелов

Служебен и редовен кабинет


13.40ч. В Министерския съвет започва церемонията по предаване на властта. 


Служебният премиер Георги Близнашки благодари на министрите си и отчита, че кабинетът му е изпълнил основната си задача - да организира честни и свободни избори.

"
Натрупаха се много проблеми, реформите са отдавна отлагани, но са неизбежни. Всички ние, които се докоснахме до всички тези проблеми, духом оставаме с вас. Можете да разчитате изцяло на нашата гражданска и политическа подкрепа", добави той


13.20 ч. Българският еврокомисар Кристалина Георгиева поздравява новото правителство в социалните мрежи

13.16ч. Радан Кънев от Реформаторите изпраща във "Фейсбук" обещания по-рано от трибуната музикален поздрав за кабинета . 


13.10ч. В кулоарите на парламента Делян Пеевски отказва да коментира обвиненията на здравния министър Петър Москов по-рано днес в залата с думите: "Видяхте ли блясъка в очите на Москов?"


13.02ч. Новите министри отиват заедно в кабинета на парламентарния шеф Цецка Цачева. Малко по-късно се очаква да започне официалната церемония по предаване на властта от служебния на редовния кабинет. 


13.00ч. Новите депутати, които влизат в парламента на мястото на министрите 


Нови 14 народни представители ще положат клетва на мястото на членове на новоизбрания Министерски съвет, показва проверка на "Дневник". Кои напускат и кои идват на тяхно място.


12.57ч. Цецка Цачева закрива пленарното заседание. От все още неизключените микрофони на трибуната се чува как Бойко Борисов отговаря на отправяните му поздравления с "Хич не е за честито".

Клетвата на кабинета "Борисов"

© Юлия Лазарова

Клетвата на кабинета "Борисов"


12.55ч. Министрите положиха клетва, с което 15-ото правителство на България след промените от 1989г. встъпи в длъжност. 


12.45ч. Със 136 гласа "за", 97 "против" и 1 въздържал се" Народното събрание избра вторият кабинет Борисов. Гласуването преминава изцяло според очакванията - против са БСП, ДПС, "Атака" и БДЦ, а Велизар Енчев от Патриотичния фронт се обявява за "въздържал се".


Списъкът на министрите.


Първият ден на новото правителство (хронология)

© Дневник


12.41ч. Йордан Цонев от ДПС иронично поздравява новото мнозинство с първата реформа на обявеното като реформаторско правителство - увеличаването на министерствата и администрацията.


12.40ч. Структурата на кабинета също е одобрена. Гласовете са 144 "за", 83 - "против" и 1 "въздържал се".


12.30ч. Бойко Борисов е избран за втори път за министър-председател.


За" гласуваха 149,  "против" - 85, а "въздържал се" нямаше. Депутатите от БДЦ подкрепиха кандидатурата, въпреки заявката да гласуват срещу кабинета. Срещу кандидатурата бяха БСП, ДПС, "Атака" и двама от Фронта - Велизар Енчев и Слави Бинев. 


Така Борисов става първият политик в най-новата история, който ще ръководи за втори път Министерски съвет.


12.25ч. Георги Кадиев иска думата, за да обясни защо няма да подкрепи кабинета. Започва с икономическата програма, която по думите му не заслужава уважение, тъй като предвижда неизпълними неща. Следват забележки персонално към кандидат-министри и политическите лидери: към Божидар Лукарски за експертизата му в икономиката и готовността да поеме ресора, към Николай Ненчев за невъзможността да прости на комунистите и събирането му с Бойко Борисов, към Валери Симеонов за критиките му към Борисов и Първанов преди половин година, към Ивайло Калфин за напускането на Европарламента със заявката да се бори с ГЕРБ.


Никой от споменатите не поиска думата, за да отговори.


11.55ч. Каракачанов срещу Сидеров: схватка с основно оръжие Доган


Водачите на "Атака" и на ВМРО - Волен Сидеров и Красимир Каракачанов, влизат в словесна схватка от парламентарната трибуна, в хода на която се обвиняват взаимно в лъжи и безпринципност.


Сидеров атакува лидера на ВМРО, че е помагал на Иван Костов като коалиционен партньор в кабинета на ОДС. 


Каракачанов отвръща с припомняне за тезите, които Сидеров е защитавал като главен редактор на партийния орган на СДС през 90-те години вестник "Демокрация", като акцентира на подкрепата за НАТО и САЩ и одобрението му към Ахмед Доган. 


Красимир Каракачанов

© Юлия Лазарова

Красимир Каракачанов


Сидеров крещи от депутатската си банка "Лъжец"  и успява да вземе думата, за да обясни, че преди години е вярвал, че американската политика може да помогне на България, но впоследствие е преразгледал позициите, защото видял, че това не е така. На свой ред той включва името на Ахмед Доган като обвинява Каракачанов, че се е прегърнал с Бойко Борисов - автор на репликата, че Доган е един от най-големите политици на България. 


Волен Сидеров

© Юлия Лазарова

Волен Сидеров


11.40ч. От името на "Атака" Волен Сидеров обявява, че ще гласува срещу кабинета, като повтаря основните си тези от последните дни: че правителството продължава колониализацията на България, че в него има поне двама служители на чужди правителства, че управляващите са съумели да съберат на едно място Народната партия "Свобода и достойнство" на Корман Исмаилов и Касим Дал с Патриотичния фронт на Валери Симеонов. 


Сидеров отрече обвиненията, че предишният кабинет се е крепял на "златния му пръст", като размаха от трибуната разпечатката от гласуването на кабинета "Орешарски", в която пише, че е бил против.


Както обичайно, когато стане дума за това, лидерът на "Атака" пропусна да спомене факта, че той осигури кворум на предишния парламент за приемане на правителството на БСП и ДПС. Именно събирането на кворум за откриването на заседанието беше решаващият момент, тъй като там бяха нужни 121 гласа. След това правителството мина с по-малко гласове и практически гласуването на Сидеров беше без значение.


11.21ч. От името на БДЦ Росен Петров заявява, че структурата на кабинета е добра, но групата няма да подкрепи кабинета, защото в него има хора, лишени от опит и експертност. Пожелава на Борисов успех.


11.15ч. Велизар Енчев от Патриотичния фронт потвърждава от трибуната решението си да гласува "против" кабинета, въпреки че парламентарната му група подкрепя новото управление. Той припомня управлението на предишния кабинет Борисов, като акцентира на протестите, полицейщината и монополите. Енчев, заедно с депутатите от "Атака" гласува "против" и при избора на Цецка Цачева за председател на парламента. 


Петър Москов от Реформаторите

© Юлия Лазарова

Петър Москов от Реформаторите


11.01ч. Плаващите мнозинства създават сенки, нали г-н Пеевски?


Зам.-председателят на ДСБ и кандидат за здравен министър Петър Москов иска думата за реплика.


"Разбирам, че проблемът не е в това какво е мнозинството, а че вие не сте в него нито формално, нито неформално. Смисълът на ясното мнозинство е да създаде прозрачност, защото плаващите мнозинства са мнозинства на сенките, а сенките раждат чудовище, нали, г-н Пеевски?", обръща се той към депутата, който седи на първия ред в залата.


"Да, ДПС е проклятие за България, защото държи един един етнос във феодално подчинение, за да може върхушката му да управлява", завършва речта си Петър Москов.


Първият ден на новото правителство (хронология)

© Юлия Лазарова


10.55ч. Местан в атака срещу останалите партии


Местан се хвърля в защита на партията си, обвинявайки остро останалите партии, че противно на европейските правила са обявили за своя цел "да изстържат" движението от политиката и предупреждавайки, че поставянето на разломи е опасно за етническия мир.


Първата атака е срещу Реформаторите с два риторични въпроса: "Как се чувствате в прегръдка с президента Георги Първанов, когото след 2005г. обвинявахте като архитект на Тройната коалиция?"  и "Двама от вицепремиерите бяха министри на Тройната коалиция с мандатоносител ДПС, защо сега са във вашия кабинет?". 


Следва БСП, на която Местан припомня, че се е проваляла при самостоятелно управление и е успявала в коалиция с ДПС. 


Десницата е атакувана за действията на кабинета "Костов" при опозицията на ДПС. Припомня репликата на бившия премиер и лидер на СДС  Иван Костов, че движението е проклятие за България.


Румен Христов от СДС и Поли Карастоянова от Патриотичния фронт

© Юлия Лазарова

Румен Христов от СДС и Поли Карастоянова от Патриотичния фронт


10. 45ч. ДПС: Имахте и други варианти за коалиция


В словото си от трибуната Лютви Местан яростно атакува включването на Патриотичния фронт в управлението и нарича правителството "продукт на грубото политическо съглашателство, което разрушава имиджа на България". Той не назовава нито веднъж по име коалицията на НФСБ и ВМРО, но многократно я определя като националпопулистка и ксенофобска формация.


"Днешният политически акт на парламента ще е първият след 25 години, който ще ревизира решението на България да се развива като европейска държава. За това ще се носи морална, политическа отговорност", заявява Местан и се обръща към президента: "Г-н президент, отговорността ще е не само на преките участници в тази коалиция, но и на техните покровители".


Никъде в Европа модерното дясно и ляво не се съюзяват с националпопулизма и екстремизма, казва Местан.


Многократно декларира, че проблемът на ДПС не е в това, че е извън властта. 


10.40ч. Заседанието е подновено. На трибуната е лидерът на ДПС Лютви Местан.


10.35ч. В интервю за Би Ти Ви в кулоарите на парламента служебният премиер Георги Близнашки заявява, че кабинетът му  си отива "с достойнство и чувство на изпълнен дълг" и посочи като основни постижения на министрите си успокояване на страстите, нормализиране на ситуацията и провеждането на нормални избори. 


В типичния си стил, говорейки за себе си в трето лице, Близнашки заяви, че се връща към академичната си кариера, защото студентите го чакат с нетърпение


10.30ч. Волен Сидеров излиза извън парламента и се присъединява към симпатизантите на "Атака", които протестират срещу кабинета. 


Телевизиите показват младежи, които твърдят, че са бити от полицаи. Бившият депутат от "Атака" Димитър Димитров, който е в центъра на една от агитките, обвинява Бойко Борисов в "полицейски репресии още преди да е дошъл на власт".


С мегафон Сидеров призова да няма сблъсъци, обяви протестът за мирен. "Хората са дошли да изразят мнението си срещу тази порочна четворна коалиция", каза той.


10.20ч. Цецка Цачева обявява почивка до 10.35ч.


10.18ч. Втори опит на Чуколов за прекъсне почивката. Заместникът на Сидеров заявява, че пред сградата пристигнал нов автобус с полицаи и имало пострадали в сблъсъци протестиращи и отново настоява парламентарният шеф на приеме представители на демонстрантите.


10.17ч. В градинката на Софийския университет и около сградата на парламента се увеличават привържениците на "Атака", пристигнали с автобуси от Белене, Ямбол, Твърдица, Ямбол и други части на България. Те протестират срещу новия кабинет.


10.10ч. Миков започва с реплика на изказванията, че основната цел на новите управляващите е била изваждането на БСП и ДПС от властта. Порочният кръг на "махане" и "слагане" от последните 25 години очевидно ще продължи, заявява той.


Лидерът на БСП се обръща директно към председателя на ДСБ Радан Кънев с язвителна бележка, че има по-дълга политическа кариера и помни и други случаи, когато БСП е била извън властта. Акцентира на думите на Кънев, че отсъствието на левицата и ДПС от властта гарантира евроатлантическата ориентация на България и риторично пита как се отнася това към "евроатлантическата бедност в страната". 


Основните тези в изявлението на Миков се отнасят до социалната политика - бедност, данъци, образование, социално уязвими групи. БСП ще продължи да подкрепя социалните мерки на правителството, казва Михаил Миков, и посочва сред тях: коледни добавки за пенсионерите, ръст на обезщетенията за отглеждане на дете, отделяне на средства за младите семейства, публична инвестиционна програма за регионите, защита на придобитите социални права.


10.09ч. Цецка Цачева отминава безмълвно искането на Чуколов и дава думата на лидера на БСП Михаил Миков.


Лидерът на БСП завършва изявлението си с декларацията, че БСП ще е конструктивна, автентична и ясна опозиция.


10.07ч. "Атака" се възползва от прякото предаване на заседанието по медиите и пробва да предизвика напрежение. 


Десислав Чуколов обявява от трибуната, че около Народното събрание има "стотици протестиращи хора срещу безпринципната коалиция тук". Обвинява Бойко Борисов, че е напуснал залата и е отишъл "да си пуши пурата и да си пие кафето". Настоява за почивка, в която председателят на парламента да приеме протестиращите пред парламента.


10.12ч. В Туитър бъдещият вицепремиер от ГЕРБ Томислав Дончев отговаря на Валери Симеонов:
 

10.05ч. В кулоарите на Народното събрание са двама от "Раннобудните студенти" - Ангел Златков и Ивайло Динев. Динев носи плакат: "Не ви ли е срам, гъмжило от престъпници". По думите на младежите нищо не се е променило през последната година.


10.00ч. От името на АБВ думата взима Борислав Борисов. В речта, която чете от трибуната изтъква заслугите на формацията си за съставянето на новото правителство и предупреждава, че нови избори биха имали катастрофален резултат.


Още в началото на словото му Бойко Борисов излиза от залата.


Зам.-председателят на групата на АБВ повтаря, че  формацията си запазва правото по въпросите, за които няма съгласие, да действа спрямо собствените си принципи. Основното несъгласие е по данъчното облагане - АБВ настоява за прогресивно облагане, докато ГЕРБ и Реформаторите държат на запазване на проския данък.


Валери Симеонов

© Юлия Лазарова

Валери Симеонов


9.50ч. Фронтът: Г-н Борисов, да намалите рязането на лентички


От трибуната съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов посочва като основен успех на формацията си при включването й в новото управление отстраняването на ДПС от власт. Думите му са посрещнати с дюдюкания от депутатите на Лютви Местан.


Симеонов изброява прокараните от партията му идеи в програмната декларация на правителството и моли министрите да положат усилия за смислен и отговорен труд в ресорите си, тъй като "ако този път мандатът с управлението на ГЕРБ се провали, трети път няма да има".


Обръща се към Борисов: "Да намалите демонстративното рязане на лентички, обикалянето на цялата страна за щяло и нещяло и изявите в телевизионните студия, защото работата е по-важна. Имате нашата подкрепа, но по-важно е да имате нашето доверие". На първия ред в пленарната зала Борисов отвръща с усмивка. 


Радан Кънев

© Юлия Лазарова

Радан Кънев


9.40ч. Реформаторите: Отсъствието на ДПС и БСП от властта не ни отдалечава от Европа


Днес пред нас е резултатът от компромиса, а зад гърба ни - тежестта на компромиса, заявява от трибуната съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев. Подчертава, че той лично ще наруши предизборна обещания - да не гласува за правителство на ГЕРБ. 


Сред важните проблеми, които ще бъдат решени с постигнатия компромис той посочва старта на реформата в съдебната система и затвърждаването на евроатлантическата линия във външната политика и отбраната. 


Това, че ДПС и БСП няма да участват в управлението, не отдалечава страната от Европа, казва Кънев. Изрично подчертава, че това важи и за българските турци, препращайки към изявленията на лидера на ДПС Лютви Местан, който неколкократно каза, че включването на националистически формации като Патриотичния фронт във властта ще отдалечи България от евроатлантическите ценности. 


Радан Кънев с бъдещия вицепремиер Румяна Бъчварова

© Юлия Лазарова

Радан Кънев с бъдещия вицепремиер Румяна Бъчварова


Лидерът на ДСБ подчертава, че новото управление няма да води политика на противопоставяне. 


Кънев акцентира в словото като приоритет прекъсването на икономическите, политически и медийни обвързаности в страната. Напомня също отнетия вчера лиценз на КТБ и предупреждава, че предстоят трудни решения и по този проблем.


Казвам го, защото вчера видях зачервени самодоволни лица между нас, казва Кънев.


Лидерът на ДСБ завършва словото си с благодарности към Бойко Борисов за преговорите по съставяне на кабинет и пожелание "Бог да бъде с нас". Обещава по-късно да отправи през социалната мрежа "Фейсбук" и музикален поздрав (продължение на течащия от няколко дни задочен диалог между представители на ГЕРБ и Реформаторите чрез музикални парчета в мрежата - бел. ред.) спесен на Стинг.


9.35ч. От името на ГЕРБ Цветан Цветанов напомня, че правителството трябва да вземе тежки решения и призовава за конструктивност от страна на опозицията. Изразява увереност, че новият кабинет на Борисов ще се справи в тежката за страната ситуация.


9.27ч. Започва дискусията по избора на Борисов за премиер, за структурата и за състава на кабинета. ГЕРБ има право на изказвания в рамките на 30 минути, левицата и ДПС - по 21 минути, Реформаторите и Патриотичния фронт - 17 минути, БДЦ - 16 минути, "Атака" и АБВ - по 15 минути и независимата Ана Баракова - 5 минути.


Залата отхвърли предложението на "Атака" по всяка от трите точки да има отделен дебат. Такова решение щеше да удължи три пъти времето за изказвания. Срещу идеята на "Атака" гласуваха ГЕРБ, Реформаторите, Патриотичния фронт, АБВ и част от БДЦ.


Бъдещите министри, които не са депутати, влизат в залата. Начело е Теменужка Петрова (енергетика), следвана от Владислав Горанов (финанси), Томислав Дончев (еврофондове) и Тодор Танев (образование)

© Юлия Лазарова

Бъдещите министри, които не са депутати, влизат в залата. Начело е Теменужка Петрова (енергетика), следвана от Владислав Горанов (финанси), Томислав Дончев (еврофондове) и Тодор Танев (образование)


9.21ч. Бъдещият премиер прочита пред депутатите предложенията си за структура на кабинета и имената на кандидатите за министри. Депутатите гласуват в залата да бъдат поканени министрите, които не са депутати.Бойко Борисов

© Юлия Лазарова

Бойко Борисов


9.12ч. Борисов: Поемаме своята отговорност, Бог да е с нас


България е изправена пред трудни обстоятелства: тежки икономически и социални проблеми, загуба на доверие от страна на основните партньори от ЕС. Съзнавайки тези трудности ГЕРБ, Реформаторският блок и нашите партньори от Патриотичния фронт и АБВ поемаме отговорността за проевропейско реформаторско правителство, заявява от трибуната Бойко Борисов. За пореден път напомня, че алтернативата на предлагания от него кабинет са поредни предсрочни избори, този път в средата на зимата.


Борисов произнася предварително написана реч. Чете бързо, без да прави уточнения или импровизации.


Борисов посочва като приоритет на кабинета да очертае пътя за развитие на страната за следващите 10 години и прочита записаните в програмната декларация на правителството намерения. 


В речта си Борисов изрично благодари на всички партии за преговорите за съставяне на кабинет и специално на тези, които "поеха отговорността за управлението в този тежък момент". 


Завършва речта си с думите: "Поемаме своята отговорност. Нека Бог да е с нас и да е за доброто на България". На финала се прекръства пред пленарната зала. 


9.09г. От името на ГЕРБ Цветан Цветанов представя биографична справка за Бойко Борисов. Изброява успехите му като охранител, главен секретар на МВР и бивш премиер, като акцентира на чуждестранните награди и отличия, с които е удостоен.


Дделян Пеевски

© Юлия Лазарова

Дделян Пеевски


9.01 Заседанието започва. В залата са се регистрирали 218 депутати. Присъстват служебният кабинет, президентът и представители на държавните институции.


Дневният ред включва избор на Бойко Борисов за премиер според президентския указ, одобряване на структурата и след това на състава на Министерския съвет. 


Пред Северния вход на парламента 20-ина привърженици на "Атака" протестират с лозунга: "Долу правителството на колониализма!". Депутатите от партията са в пленарната зала.


8.59ч. Помолих премиера да не ме включва в проектокабинета поради лични причини, декларира пред камерите Делян Добрев. Той отрича слуховете, че се е отказал да е в правителството заради номинацията на лидера на СДС Божидар Лукарски за министър на икономиката.  Допълва, че познава от поне 2 години новият министър Теменужка Петкова и я смята за добър специалист. 


Божидар Лукарски

© Юлия Лазарова

Божидар Лукарски


8.50ч. Лукарски: Гражданският съвет на Реформаторите не е гласувал срещу мен


Продължение на вчерашния скандал в Реформаторския блок, когато Гражданския съвет на формацията излезе с декларация срещу избора на лидера на СДС Божидар Лукарски за министър на икономиката. 


В кулоарите на парламента тази сутрин Лукарски отрича да е имало напрежение в групата заради влизането му в правителството. "Не е вярно това, че Гражданският съвет е приел декларация, с която настоява да не ставам министър на финансите. Никой не е подписвал такова нещо", заявява юристът и допълва, че членовете на Гражданският съвет разбрали за декларацията от пресата.


8.45ч. Владислав Горанов: Случайно бях с Пеевски


Номинираният за финансов министър Владислав Горанов влиза в парламента и бива заобиколен веднага от репортери с въпроси за контактите му с Делян Пеевски. Основна тема е снимката Горанов с Пеевски от 2010г., както и изявленията на бъдещия министър, който преди две години напусна парламента с обяснението, че там не може да печели нужните му средства за прехрана на семейството му. 


Горанов е видимо изнервен от въпросите и неколкократно повтаря, че е време темата за снимката да бъде приключена, защото е изяснил всичко около нея. "През 2010г се оказах случайно на едно и също място с Пеевски, вече съм го обяснявал", казва Горанов. Въпроса за напускането на Народното събрание и нужните му пари, отминава със забележката: "Моля ви, нека обсъждаме по-сериозни въпроси". 


След краткия разговор с журналистите Горанов успява да се добере до стаята на ГЕРБ. Преди да затвори вратата отговаря с "Не" на въпроса дали подкрепя законопроекта на Делян Пеевски и Йордан Цонев за КТБ. 

8.40ч. БСП приключва заседанието си, групата ще гласува "против", предава репортерът на "Дневник" Биляна Рилска. 


8.30ч. В парламента до този час:


Депутатите и бъдещите министри вече се събират в сградата на Народното събрание. 


Парламентарната група на БСП свика заседание, на което финално уточнява с какво изявление ще излезе в пленарната зала и как ще гласува по избора кабинета - "против" или "въздържал се". 


"Атака" свиква протест срещу кабинета пред парламента. Събитието е обявено във "Фейсбук" за 8.30 ч., но все още няма хора.


8.25ч. Делян Добрев, който до последно беше сочен като най-вероятен министър на енергетиката в новия кабинет, се отказал по свое желание - това обясни в интервю за "Нова телевизия" зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Вчера вместо името на Добрев (бивш енергиен министър в първия кабинет на Борисов) в списъка на кабинета беше посочена Теменужка Петкова.


8.18ч. Новите министри


Фотогалерия: Кои ще са министрите във втория кабинет на Бойко Борисов >


Ето и структурата и състава на новия кабинет "Борисов":


Министър-председател: Бойко Борисов (ГЕРБ)


Зам.- министър-председател по коалиционна и административна политика: Румяна Бъчварова (ГЕРБ)


Зам.- министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси: Меглена Кунева (Реформаторски блок)


Вицепремиер по еврофондовете и икономиката: Томислав Дончев (ГЕРБ)


Зам.- министър-председател по демографската и социалната политика: Ивайло Калфин (АБВ)


Министър на икономиката: Божидар Лукарски (Реформаторски блок)


Министър на енергетиката: Теменужка Петкова (ГЕРБ)


Министър на туризма: Николина Ангелкова (ГЕРБ)


Министър на финансите: Владислав Горанов (ГЕРБ)


Министър на  транспорта, информационните технологии и съобщенията: Ивайло Московски (ГЕРБ)


Министър на  земеделието: Десислава Танева (ГЕРБ)


Министър на регионалното развитие: Лиляна Павлова (ГЕРБ)


Министър на околната среда: Ивелина Василева (ГЕРБ)


Министър на здравеопазването: Петър Москов (Реформаторски блок)


Министър на образованието: Тодор Танев (Реформаторски блок)


Министър на вътрешните работи: Веселин Вучков (ГЕРБ)


Министър на външните работи: Даниел Митов (влиза от квотата Реформаторски блок)


Министър на правосъдието: Христо Иванов (влиза от квотата на Реформаторския блок)


Министър на отбраната: Николай Ненчев (Реформаторски блок)


Министър на културата: Вежди Рашидов (ГЕРБ)


Министър на спорта: Красен Кралев (ГЕРБ)


8.10ч. Гласуването: без интрига за избора


Заседанието на Народното събрание, което трябва да гласува кабинета, започва в 9.00ч.


Засега изглежда като че ли около избора няма интрига. Очаква се "за" да гласуват 138 депутати - всички 137 от ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ, както и отцепилата се от групата на "Български демократичен център" (БДЦ) Ана Баракова.


Срещу кабинета ще са: БСП и "Атака" (които вече заявиха, че остават в опозиция), ДПС (заради участието на Патриотичния фронт) и "Българският демократичен център" (защото са обидени, че не са поканени на разговори за новата власт).


Засега не е сигурно дали Слави Бинев и Велизар Енчев от Патриотичния фронт ще изпълнят заканата си да гласуват "против" Борисов. Показателно за стабилността на групата "Българският демократичен център" ще бъде дали някой от нейните депутати ще наруши решението да не се подкрепя кабинетът.


Лидерите на ГЕРБ и Реформаторския блок подписват коалиционно споразумение. Меглена Кунева, Бойко Борисов, Радан Кънев, Божидар Лукарски

© Юлия Лазарова

Лидерите на ГЕРБ и Реформаторския блок подписват коалиционно споразумение. Меглена Кунева, Бойко Борисов, Радан Кънев, Божидар Лукарски


8.00ч. Споразумението за съставяне на кабинет беше подписано вчера след мъчителни преговори, продължили месец след предсрочния парламентарен вот на 5 октомври. 


Стабилността на кабинета ще бъде осигурена по безпрецедентна в най-новата история на България формула: коалиционно споразумение между двете управляващи партии (ГЕРБ и Реформаторския блок) и подписани отделни партньорски споразумения на мандатоносителя ГЕРБ с коалицията Патриотичен фронт и с АБВ на президента Георги Първанов (2002 - 2012г), която обаче се ангажира и вицепремиер в кабинета. 


С полагането на клетвата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък ще стане първият политик след промените, който може да се похвали с втори мандат начело на правителство. Той ръководеше и първия кабинет на ГЕРБ от 27 юли 2009г. да 13 март 2013г.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (136)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kimche
  kimche
  Рейтинг: 458 Неутрално

  На добър час и умната!

  В България властва беззаконието!
 2. 2 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  Залагам големи надежди на новото правителство, защото е "шарена черга" и това ще изключи възможността Боко и която и да е друга партия да налага авторитарен стил на управление и вземане на решения. РБ, ПФ и АБВ са нови политически формации, които едва ли ще допуснат да се компрометират пред народа с един непълен или не дай Боже, провален мандат.
  Желая им успех!!!!

 3. 3 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  да пожелаем успех на новото правителство , много комунизъм има да се изрива ,за да стигнем на едно нормално европейско ниво ,дано се справят

 4. 4 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1086 Весело

  [quote#1:"kimche"]На добър час и умната![/quote]а не русата с големи "очи".

 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Пазарът е съвкупност от икономически отношения в сферата на размяната, посредством които се осъществява реализация на стоките. Тъй като ресурсите са ограничени, а потребностите - безгранични, пазарът винаги е оптималният начин за задоволяване на максимум потребности с ограничени ресурси. Никой нищо по-добро не е измислил. Който се опитва да клати този закон, който е природен закон, все едно бори гравитацията и електромагнетизма. Екстремните форми на антипазарно поведение се виждат в Куба, Венецуела, КНДР, а в България - по забатачените буксуващи държави като Франция на Оланд, Гърция на клановете Симитис/Папандреу, Испания първо на Гонзалес с 26% безработица, сега и на Запатеро със същата стойност.

  Разбира се, възможни са и "средни решения", т.нар. "етатизъм с човешко лице", където да я кретаме години наред с 3% бюджетен дефицит и 0,5% до 1% икономически растеж.

 6. 6 Профил на radan_lostov
  radan_lostov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  С БОГА НАПРЕД.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1086 Весело

  [quote#3:"tur671"]много комунизъм има да се изрива ,за да стигнем на едно нормално европейско ниво [/quote]Комунисти АБВ да изриват комунисти може да стане само ако ги сменят с други комунисти. Най-важното което трябва да направят е съдебна реформа!

 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Мисля, че Дневник и Икономедия нямат нужда от доълнителни стимули за следене на правителството и управлението - те и преди и сега ще бъдат някак лично ангажирани.

 9. 9 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Желая успех,защото той е в името на българския народ!

  Tony
 10. 10 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1086 Весело

  [quote#3:"tur671"]много комунизъм има да се изрива ,за да стигнем на едно нормално европейско ниво [/quote]Комунисти АБВ да изриват комунисти, може да стане само ако ги сменят с други комунисти.

  Най-важна е съдебната реформа!

 11. 11 Профил на fokusnik
  fokusnik
  Рейтинг: 8 Весело

  Не става въпрос за "избиране" а за "назначаване"!

 12. 12 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3801 Неутрално

  Социален, как си?
  "С полагането на клетвата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък ще стане първият политик след промените, който може да се похвали с втори мандат начело на правителство. Той ръководеше и първия кабинет на ГЕРБ от 27 юли 2009г. да 13 март 2013г."

  Да ти е сладко!

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#5] от "cinik":

  Освен добрите примери добавете и скандинавските държави, които със средно-високата си честност и добра съдебна система, също дават чудесен пример за един не безкрайно див пазар.

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#5] от "cinik":

  Освен добрите примери добавете и скандинавските държави, които със средно-високата си честност и добра съдебна система, също дават чудесен пример за един не безкрайно див пазар.

 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#5] от "cinik":

  Освен добрите примери добавете и скандинавските държави, които със средно-високата си честност и добра съдебна система, също дават чудесен пример за един не безкрайно див пазар.

 16. 16 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#3] от "tur671":
  абе Шаран!
  Комунизма и антикомунизма, са начини за отвличане на вниманието на хората от икономическите грабежи които се правят в момента. комунисти отдавна няма, и в русия и в БСП- управляващите са милионери с фирми и бизнес ,с къщи по известните европейски курорти. антикомунизма или русофилията- са въдици за най- простата и първична част от електората!

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 17. 17 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1070 Любопитно

  Ето ви правителството на Боце, Пеевски и Гоце
  БОСТАН с архар

 18. 18 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1070 Весело
 19. 19 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Надеждите на разни "антикомунисти", че Агент Гоце - архитекта на тройната ламя и Големия шлем ще се бори с комунизЪма са умилителни.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 20. 20 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#16:"Бай Иван"]антикомунизма или русофилията- са въдици за най- простата и първична част от електората![/quote]
  +++++++

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 21. 21 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Както и да изглежда правителството, има поне два здрави момента:
  1/ Всички знаят, че трябва /искат-не искат/ да направят някакво добро за народа и държавата, и има визия за такива стъпки;
  2/ Ще се държат един за друг, защото всички 4 групи са доволни, поне за момента.
  РБ може да направи някакви глупости, но преодолими.
  В други групи има резерв за гласове ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 22. 22 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Весело

  На активните борци за демокрация, до вчера олицетворяващи най - голямото зло с Тройната ламя, не им ли прави впечатление, че в подкрепяния от тях кабинет има двама министри от Ламята?

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 23. 23 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 580 Неутрално

  ГОЦЕ тази сутрин се похвали по БТВ че е договорили "да не се бърза с ранното пенсиониране на военни и полицаи"
  За това ли ги извикахте от АБВ?
  Отказ от реформи?

 24. 24 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Весело

  До коментар [#12] от "vesolr":
  Гледай Слънцето ти, да не влезе в историята като първия МП изгонен с камъни два пъти.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 25. 25 Профил на Чичкото
  Чичкото
  Рейтинг: 571 Гневно

  Хайде този цирк да се сформира и да вземе да заработи най-накрая.

  Не-храни-майковци.

  Когато един смешник забавлява народа, това е комедия. Когато същият този смешни води народа - трагедия.
 26. 26 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3801 Любопитно

  До коментар [#24] от "Cherrie-Буда и трите му глави (РБ/АБВ/ПФ) *ДПС":

  Скърцане на зъби ли чувам под тази кисела усмивка?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 27. 27 Профил на dragoman
  dragoman
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Да се чувстват предадени хората, които гласуваха за РБ, Лукарски ясно каза, че са воювали с дървени шпаги на изборите! Да се чувстват предени и хората на ВМРО и те са купени от Борисов за късче власт.

 28. 28 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Весело

  До коментар [#26] от "vesolr":
  Дам, забавен си.Предизвикваш усмивки.
  Борец срещу комунизма гласуващ за член на БКП - Буда.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 29. 29 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  До коментар [#24] от "Cherrie-Буда и трите му глави (РБ/АБВ/ПФ) *ДПС":

  [quote#24:"Cherrie-Буда и трите му глави (РБ/АБВ/ПФ) *ДПС"]Гледай Слънцето ти, да не влезе в историята като първия МП изгонен с камъни два пъти. [/quote]

  Като гледам, ти от рано сутрин бликаш от позитивизъм

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 30. 30 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  "Пред Северния вход на парламента 20-ина привърженици на "Атака" протестират с лозунга: "Долу правителството на колониализма!". "

  Хайде сега някой от 20-те да обясни какво точно значи колониализъм...

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 31. 31 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#29] от "nv":
  Цинизъм е.
  Сериозно обмислям дали да не поема към терминал Две.
  4главата ламя е триумф на ДС и комунистите.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 32. 32 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2097 Весело

  [quote#9:"Free person"]Желая успех,защото той е в името на българския народ! [/quote]

  ма моля ти се, това е по подразбиране

 33. 33 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3801 Весело

  До коментар [#28] от "Cherrie-Буда и трите му глави (РБ/АБВ/ПФ) *ДПС":

  Абе как всички анти-Бацета си кротувахте при Орешарски и гнойната, а сега сте един борци против комунизма и т.н.?
  Много се радвам когато Баце ви дразни.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 34. 34 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1086 Весело

  [quote#31:"Cherrie-Буда и трите му глави (РБ/АБВ/ПФ) *ДПС"]4главата ламя е триумф на ДС и комунистите.[/quote]Можете ли да кажете някое друго мнозинство от партии което според вас да не е "триумф на ДС и комунистите".

 35. 35 Профил на democracyforever
  democracyforever
  Рейтинг: 402 Весело

  Завършва речта си с думите: "Поемаме своята отговорност. Нека Бог да е с нас и да е за доброто на България". На финала се прекръства пред пленарната зала.

  доста нередно е това

 36. 36 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Дано да е за доброто на България !

 37. 37 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#35] от "democracyforever":

  Защо да е нередно. Безбожието и малоумието не са задължителни колкото и да ти се иска

 38. 38 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Весело

  До коментар [#33] от "vesolr":
  Гнойната има двама министри в кабинета на Буда.
  Архитекта на Гнойната е в коалиция с Буда.
  Коментар по въпроса?

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 39. 39 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 936 Весело

  [quote#0:"статията"]независимата Ана Баракова - 5 минути.[/quote]
  Е, това ако не е летящ старт! Най-умната и отличителна депутатка със специално време за демонстрация на способностите си!

 40. 40 Профил на democracyforever
  democracyforever
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#37] от "daam":

  аз не се кланям на еврейн летящ в космоса. бог бил..ауу голям праз. може ли някой бог да е българин също ? и защо само един?

 41. 41 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#9:"Free person"]Желая успех,защото той е в името на българския народ![/quote]

  "В името на българския народ" е най-популисткия лозунг с който политиците ни маскират извършването на престъпления именно над този народ. Скептична съм, че с новото правителство, пълно със стари муцуни, тая практика ще се прекрати.

 42. 42 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2019 Любопитно

  Мнозинството отхвърли предложение на Атака и ДПС за широки дебати по политиките - лоша поличба или липса на идея какво точно ще прави новото правителство, освен да се пулят тъпо ... ама евро ориентирани? Друго смислено до сега не чух.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 43. 43 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#40] от "democracyforever":

  Това за малоумието е много актуално в случая и добавям неграмотност. Ох, какво ниско ниво. Чак е забавно, макар че простотията би трябвало единствено да натъжава

 44. 44 Профил на frantotti
  frantotti
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Много силно изказване на Кънев, браво.

  Прави ли ви впечатление колко ярък контраст има между тона на сегашните изказвания в парламента и оня от преди година и половина – с размахването на пръсти и злорадство на Пеевски, Ментата и тн..?

 45. 45 Профил на revolt
  revolt
  Рейтинг: 454 Неутрално

  9.09г. От името на ГЕРБ Цветан Цветанов представя биографична справка за Бойко Борисов. Изброява успехите му като охранител, главен секретар на МВР и бивш премиер, като акцентира на чуждестранните награди и отличия, с които е удостоен. Днес г-н Борисов е призван да състави новото правителство на страната, завършва Цветанов и изразява увереност, че се поставя "новото начало на едно добро бъдеще за България".

  Уураааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа

 46. 46 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 346 Неутрално

  до вчера група хора, "хубави, умни и интелигентни /ХУИ/", реваха неистова за това как Атака предала избирателите си, осигурявайки кворум на предното НС. Понеже живота е интересно нещо, сега това се връща не 3рикратно, а 4ри. РБ нямаше да подкрепят правителство на чело с боко, АБВ подкрепят "ДЯСНО" правителство, пф подкрепя коалиция с рб, а герп... те редовно си сменят позицията по 3 пъти на ден, както им изнася. Последното беше, че ако нямат 121 депутата няма да управляват. Е видя се, че ВСИЧКИ лъжат избирателите си, някои дори вече почнаха да се извиняват. Интересно ми е къде са ХУИ сега?

 47. 47 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 346 Неутрално

  [quote#44:"frantotti"]Много силно изказване на Кънев, браво.[/quote]
  в което се извинява как предава избирателите си?!?

 48. 48 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 346 Неутрално

  С коя ли песен на Стинг ще поздрави радан доскорошния си "опонент" боко? Fields of gold?

  "You'll remember me when the west wind moves
  Upon the fields of barley
  You'll forget the sun in his jealous sky
  As we walk in fields of gold"

  последният стих е подходящ...

 49. 49 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2019 Весело

  До коментар [#36] от "daam": "Дано да е за доброто на България !"
  Прекалено оптимистично предположение ...
  В момента от АБВ ... търсят рабирателството, ама за сега са намерили само плитическата култура. Докато се лутали - загубили политическата си идентичност - виждали само нейното отражение

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 50. 50 Профил на @finallymartin on twitter
  @finallymartin on twitter
  Рейтинг: 402 Неутрално

  10.05ч. В кулоарите на Народното събрание са двама от "Раннобудните студенти" - Ангел Златков и Ивайло Динев. Динев носи плакат: "Не ви ли е срам, гъмжило от престъпници". По думите на младежите нищо не се е променило през последната година.

  Е, тия бате се ос*аха! Чакайте малко бе, още няма правителство, още не е гласувано, а искате някаква промяна. Каква промяна през последните години бе?

  Ее, яд ме е, че и аз бях вътре в шибания университет с тия хора...яд ме е, защото се превръщат и те в малоумници. А бяха млади умни хора, които обединиха българите. Размиха се нещата...

 51. 51 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 346 Неутрално

  [quote#50:"jesus"]Ее, яд ме е, че и аз бях вътре в шибания университет с тия хора...яд ме е, защото се превръщат и те в малоумници. А бяха млади умни хора, които обединиха българите.[/quote]
  oбединиха - дръжки, а ако си бил вътре с тях - срамота! Доволен ли си от постигнатото?

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  А пък пред парламента били хвърлили един бой на атакистите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3801 Весело

  До коментар [#38] от "Cherrie-Буда и трите му глави (РБ/АБВ/ПФ) *ДПС":

  Кои са тези 2ма?
  Подкрепата на архитекта е по-малкото зло от подкрепата на ДПС. По-добре с него, отколкото ново правителство "на Орешарски".
  Други въпроси?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 57. 57 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1070 Весело

  [quote#45:"revolt"]От името на ГЕРБ Цветан Цветанов представя биографична справка за Бойко Борисов. [/quote]

  Нещо за "Ало, Ваньо", Мишо Бирата, амфетамини и присвоявания на средства от инфраструктурни проекти и мнжгж др. споменал ли е?

 58. 58 Профил на revolt
  revolt
  Рейтинг: 454 Неутрално

  България е като Дисниленд. Смях, смях, смях

 59. 59 Профил на democracyforever
  democracyforever
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#43] от "daam":

  злобен човек сте.

  вярвайте си на глупостите
  християните само омраза сеят

  техния бог е прав само той винаги
  тоя като еотлетял в космоса да си гледа израел, обаче в изреал този бог не е много популярен уважаеми грамотен

 60. 60 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#55] от "jesus":

  кви 20000 сте изкарали ? делюзията заедно с политическата шизофрения ли върви? Нали не ми отговаряше, пак си противоречиш. Едно от най-корумприаните правителства падна от действия нямащи нищо общо с бутафорията наречена "окупирай СУ". За сметка на това сегашното правителство се оказва вече по-добро, нали ? Почнаха от днес да се извиняват на избирателите си... Защо? Какъв фронт сте държали? Криехте се като мишки. Никой не си беше позволявал да се излага толкова колкото вие тогава. Ти студент ли си? Щото от написаното от теб не става ясно. Да се изнасям? И защо бих го направил? Когато дойде време АЗ да се изнеса, ти отдавна ще си се махнал. И това е поради обикновения факт, че за разлика от теб съм се реализирал и нямам нужда да ми плащат да окупирам, разбра ли ме псевдо "студентче"! Отивай на църква да палиш свещи за правителството, че ако и то бъде изгонено и ти си последователен би следвало да се накажеш при това сериозно.

  п.с. явно нивото ми не е толкова ниско щом ми отговаряш вече 2ри път.

 61. 61 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 537 Неутрално

  [quote#54:"comandante vs либертарианци и корпокративисти"]А пък пред парламента били хвърлили един бой на атакистите! [/quote]

  Тея когато и да ги набиеш все е късно.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 62. 62 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Весело

  [quote#56:"vesolr"]Подкрепата на архитекта е по-малкото зло от подкрепата на ДПС.[/quote]
  Сериозно, и с какви очи сега ще врещиш срещу комунизма, Беля и Патока, след като се цунка с Гоце?
  пп.ДПС са срещу строителството на Беляне, за разлика от любимия ти Гоце.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 63. 63 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#62:"Cherrie-Буда и трите му глави (РБ/АБВ/ПФ) *ДПС"]Беля[/quote]
  *Беляне

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Местан плаче, аз не
  Волен си прави дивотиите, за което ние и особено на не гласувалите сме виновни.

 66. 66 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  "Миков започва с реплика на изказванията, че основната цел на новите управляващите е била изваждането на БСП и ДПС от властта."

  Точно това е целта! Точно тези две партии са най-вредни за България.
  Само дето червените сами се извадиха от властта с активната подкрепа на ДПС.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 67. 67 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Аре в човката, Местан ага!

 68. 68 Профил на feldmarschall
  feldmarschall
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Защо Владо Зидаря не врещеше така срещу Атака, когато ги подкрепяха цяла година ? И кого нарича антиевропейски след като именно Атака е против ЕС и най-антиевропейска, но той дума не обелва за тях ? То бива бива политическо лицемерие и мазност, но тоя нещастник минава всякакви граници...

 69. 69 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1481 Весело

  "10.05ч. В кулоарите на Народното събрание са двама от "Раннобудните студенти" - Ангел Златков и Ивайло Динев. Динев носи плакат: "Не ви ли е срам, гъмжило от престъпници"

  Ийй..
  Ранобудните са станалЕ?
  Мисля, малко късничко е станало това. И формулата, протестната де, вече е ползвана. Сидеров ни я връчи много отдавна, като нарече "гъмжилото" стадо грухтящи прасета. После седна на копанята и не иска да мърда от там.
  Абе, мноо министър, мноо нещо... И мноо коалиционна култура. Личи си присъствието на Гоце у отговорната работа.
  Ае, да са ни честити сите, па напролет ще му мислим.

  Ecrasez l’infâme
 70. 70 Профил на koshev
  koshev
  Рейтинг: 248 Весело

  Хахаха.
  Господин Местан, или имате къса памет или смятате, че ние имаме такава. Нима забравихте вече за Златният /златен за вас и БСЦ, среден за избирателите/ пръст на една политическа сила, която в много по-голяма степен се вписва в понятията за националпопулизъм и екстремизъм? Да ви припомня ли кой говореше за европед..асти и използваше други подбони определения? Май ще се наложи, че може вярно да сте с къса памет. Това беше Атака господин Местан. Да, Атака която ви подпираше и относно която получихте амнезия. Иначе сега се биете в гърдите колко сте по- по- най- евроориентирани. Мисля, че за това има дума - двуличие /може да се ползва и лицемерие/.

 71. 71 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Успех на новото правителство!
  Работете за България!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 72. 72 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Браво, Велизар Енчев!

  Просто нямам думи!

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 73. 73 Профил на alffastar
  alffastar
  Рейтинг: 462 Неутрално
 74. 74 Профил на mrmanson
  mrmanson
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Голямо БРАВО на Петър Москов!!!

 75. 75 Профил на newbiee
  newbiee
  Рейтинг: 233 Неутрално

  МОСКОВ, МОСКОВ! ТРЕПАНАЦИЯ НА ЧУДОВИЩЕТО!

 76. 76 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 852 Неутрално

  И след Енчев: гробна тишина.

  Тъжната истина за Бойко Борисов. По добре да замълчим.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 77. 77 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#70] от "koshev":

  хахах
  и понеже златният пръст беше абсурден, сега имаме златна РЪКА, даже две...
  абсурдна логика!

 78. 78 Профил на frantotti
  frantotti
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Не гласувах за РБ, но след днешните изказвания на Кънев и Москов - ако не си променят отношението и позицията и следват принципното си поведение - на следващи избори гласът ми отива за тия хора.

 79. 79 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 927 Любопитно

  Росен Петров пиян ли беше, друсан ли, или и двете?

 80. 80 Профил на koshev
  koshev
  Рейтинг: 248 Весело

  Или сте били на страната на Пръста или сте изпандали в кома перди 2 години и сте се събудили едва наскоро. Нямам друго обяснение за този коментар.

 81. 81 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Москов - велик.
  Браво.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83 Профил на todorus
  todorus
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Надявам се новото правителство да работи повече за интересите на България и по-малко за собствените си.

 84. 84 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Ще успея да си го напиша,колкото и да ме триете!

 85. 85 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Да!
  За стотен път пиша,че е неморално свален премиер да се кандидатира отново.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Успех желая и не слушайте какво говорят от БСП и ДПС.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 88. 88 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3801 Неутрално

  До коментар [#85] от "dedo pepo":

  Пиши, на кого му дреме?

  Важното е друго - ДПС и БСП са аут.

  "Да, ДПС е проклятие за България, защото държи един един етнос във феодално подчинение, за да може върхушката му да управлява", завършва речта си Петър Москов.
  +++

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 346 Неутрално

  [quote#88:"vesolr"]Важното е друго - ДПС и БСП са аут. [/quote]
  доста ограничени виждания ако само това те вълнува

 91. 91 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Завършва речта си с думите: "Поемаме своята отговорност. Нека Бог да е с нас и да е за доброто на България". На финала се прекръства пред пленарната зала.

  Религиозен?

  Хитрец?

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на daario
  daario
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Не мога да повярвам, че сам се изненадах като се съгласих с повечето неща, които Каракачанов говори в момента...

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на revolt
  revolt
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Само Волен и Каракачанов казват смислени неща.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1070 Любопитно

  Е? Не били заедно, а? Бойко Борисов и Делян Пеевски едновременно напуснаха парламентарната зала по времето на изказването на Велизар Енчев, който припомни всички зулуми на правителството на ГЕРБ и категорично заяви, че Бойко Борисов във всяка нормална държава би трябвало да бъде разследван!

 100. 100 Профил на revolt
  revolt
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Тая зала е пълна с празни погледи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK