Някои особености на достъпа на Пеевски до секретна информация

Делян Пеевски

© Велко Ангелов, Капитал

Делян ПеевскиКогато през 2013 година хиляди хора излязоха на улицата да протестират срещу назначаването на депутатът от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС един важен детайл остана встрани от общественото недоволство – начинът, по който кандидатът се е сдобил с разрешение за достъп до класифицирана информация, каквото законът изисква, пише "Капитал".


Съмненията, че проверката е била формална, се засилиха и след като стана ясно, че тя е продължила шест дни (от които два почивни), при положение че законът предвижда двумесечен срок за това, отбелязва изданието. От ДАНС тогава обясниха в кратко съобщение, че "проучването е съобразено със закона", прокуратурата отказа да се занимава с темата.


Държавното обвинение не предприе и абсолютни никакви действия и когато през февруари беше сезирана от активистите от "Протестна мрежа", в чийто сигнал срещу Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков беше засегнат въпросът със съмненията около даването на допуск на сина на Ирена Кръстева.
Това бездействие е мотивирало активистите да подадат преди няколко седмици нов сигнал – този път до служебното правителство. Вицепремиерът Христо Иванов разпореди проверка до председателя на ДАНС Владимир Писанчев, чиито обяснения потвърждават не само съмненията, че процедурата е извършена повърхностно, но и че е била проведена в нарушение на закона.


Проучването на Пеевски е започнало на 4 юни по искане на премиера Пламен Орешарски, който е разпоредил това да стане "спешно", става ясно от отговора на Владимир Писанчев. Тук е първият ясен знак, че процедурата е била проведена от ДАНС в нарушение на закона, отбелязва "Капитал". Още през юни 2013 г. от Софийския районен съд съобщиха, че са издали свидетелство за съдимост на депутата от ДПС на 5 юни, т.е. ден след началото на проверката. Според Закона за защита на класифицираната информация и правилника по прилагането му процедурата по проучване може да започне едва когато са представени задължителни документи (медицинско, бележки от следствието и прокуратурата, за липса на водени наказателни производства), сред които е именно и свидетелството за съдимост.


По думите на Владимир Писанчев проверката е била съобразена със закона и че Пеевски ползва автомобили и охрана от НСО през проучвания период. Последното твърдение се разминава с думите на бившия вицепремиер Цветлин Йовчев от януари, че Пеевски е бил "окачествен като лице, срещу което има заплаха и му е предложена охрана от службата", но той е отказал и е наел частна фирма, т.е. или Писанчев, или близкият до него Цветлин Йовчев лъже, подчертава изданието.


От писмото на председателя на ДАНС до вицепремиера Христо Иванов става ясно още, че през 2006 г., когато Пеевски е назначен за зам.-министър на държавната политика за бедствията и авариите, му е бил издаден допуск до ниво "Строго секретено", както и разрешения NATO Secret и EU Secret.


Разрешенията са били отнети, след като Пеевски напуска правителството след корупционния скандал около Булгартабак, но след като се връща на поста си, той получава отново допуск до същите нива на защита. Разрешението е прекратено в края на мандата на кабинета "Станишев". Лекотата, с която депутатът от ДПС е преминал процедурата за проучване преди осем години, също хвърля сянка на съмнение. Към онзи момент Пеевски беше обект на проверка от страна на прокуратурата, която макар и завършила с отказ за образуване на досъдебно производство, остави сериозни съмнения за корупционни практики.


Владимир Писанчев не отговаря на повдигнатите от "Протестна мрежа" въпроси за публично известни факти около Делян Пеевски, които би следвало да усложнят проверката му за надеждност. Такова например са очевидното разминаване между стандарт на живот и официални доходи, информацията за множество имоти, които той ползва и които не са на негово име, атентат срещу него през 2009 г., публикациите за образувани разработки срещу депутата, данните за упражняван от него контрол над търговски дружества, които изпълняват обществени поръчки за милиони, и т.н.


На тези въпроси председателят на ДАНС обяснява единствено, че "процедурите по проучване за надеждност в ДАНС са конкретни и насочени към установяване на надеждността на лицето от гледна точка на сигурността и опазване на тайната и не включват преценка относно "нравствени и професионални качества".


Вицепремиерът Христо Иванов е изпрати цялата преписка по случая до парламента, който по закон осъществява контрол над работата на агенцията. "В хода на работата по делото за проучване агенцията се е придържала към минималните изисквания на закона и не е изследвала друга информация, налична в общественото пространство, освен тази в съответните информационни фондове, посочени в нормативната база. Възприетият от ДАНС подход в конкретния случай повдига въпроса за формално провеждане на обследването. Това може да се дължи както на недостатъци на законодателната уредба, така и на слабости в практиката по прилагането", пише вицепремиерът от служебното правителство до парламентарния председател Цецка Цачева.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK