Някои особености на достъпа на Пеевски до секретна информация

Делян Пеевски

© Велко Ангелов, Капитал

Делян ПеевскиКогато през 2013 година хиляди хора излязоха на улицата да протестират срещу назначаването на депутатът от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС един важен детайл остана встрани от общественото недоволство – начинът, по който кандидатът се е сдобил с разрешение за достъп до класифицирана информация, каквото законът изисква, пише "Капитал".


Съмненията, че проверката е била формална, се засилиха и след като стана ясно, че тя е продължила шест дни (от които два почивни), при положение че законът предвижда двумесечен срок за това, отбелязва изданието. От ДАНС тогава обясниха в кратко съобщение, че "проучването е съобразено със закона", прокуратурата отказа да се занимава с темата.


Държавното обвинение не предприе и абсолютни никакви действия и когато през февруари беше сезирана от активистите от "Протестна мрежа", в чийто сигнал срещу Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков беше засегнат въпросът със съмненията около даването на допуск на сина на Ирена Кръстева.
Това бездействие е мотивирало активистите да подадат преди няколко седмици нов сигнал – този път до служебното правителство. Вицепремиерът Христо Иванов разпореди проверка до председателя на ДАНС Владимир Писанчев, чиито обяснения потвърждават не само съмненията, че процедурата е извършена повърхностно, но и че е била проведена в нарушение на закона.


Проучването на Пеевски е започнало на 4 юни по искане на премиера Пламен Орешарски, който е разпоредил това да стане "спешно", става ясно от отговора на Владимир Писанчев. Тук е първият ясен знак, че процедурата е била проведена от ДАНС в нарушение на закона, отбелязва "Капитал". Още през юни 2013 г. от Софийския районен съд съобщиха, че са издали свидетелство за съдимост на депутата от ДПС на 5 юни, т.е. ден след началото на проверката. Според Закона за защита на класифицираната информация и правилника по прилагането му процедурата по проучване може да започне едва когато са представени задължителни документи (медицинско, бележки от следствието и прокуратурата, за липса на водени наказателни производства), сред които е именно и свидетелството за съдимост.


По думите на Владимир Писанчев проверката е била съобразена със закона и че Пеевски ползва автомобили и охрана от НСО през проучвания период. Последното твърдение се разминава с думите на бившия вицепремиер Цветлин Йовчев от януари, че Пеевски е бил "окачествен като лице, срещу което има заплаха и му е предложена охрана от службата", но той е отказал и е наел частна фирма, т.е. или Писанчев, или близкият до него Цветлин Йовчев лъже, подчертава изданието.


От писмото на председателя на ДАНС до вицепремиера Христо Иванов става ясно още, че през 2006 г., когато Пеевски е назначен за зам.-министър на държавната политика за бедствията и авариите, му е бил издаден допуск до ниво "Строго секретено", както и разрешения NATO Secret и EU Secret.


Разрешенията са били отнети, след като Пеевски напуска правителството след корупционния скандал около Булгартабак, но след като се връща на поста си, той получава отново допуск до същите нива на защита. Разрешението е прекратено в края на мандата на кабинета "Станишев". Лекотата, с която депутатът от ДПС е преминал процедурата за проучване преди осем години, също хвърля сянка на съмнение. Към онзи момент Пеевски беше обект на проверка от страна на прокуратурата, която макар и завършила с отказ за образуване на досъдебно производство, остави сериозни съмнения за корупционни практики.


Владимир Писанчев не отговаря на повдигнатите от "Протестна мрежа" въпроси за публично известни факти около Делян Пеевски, които би следвало да усложнят проверката му за надеждност. Такова например са очевидното разминаване между стандарт на живот и официални доходи, информацията за множество имоти, които той ползва и които не са на негово име, атентат срещу него през 2009 г., публикациите за образувани разработки срещу депутата, данните за упражняван от него контрол над търговски дружества, които изпълняват обществени поръчки за милиони, и т.н.


На тези въпроси председателят на ДАНС обяснява единствено, че "процедурите по проучване за надеждност в ДАНС са конкретни и насочени към установяване на надеждността на лицето от гледна точка на сигурността и опазване на тайната и не включват преценка относно "нравствени и професионални качества".


Вицепремиерът Христо Иванов е изпрати цялата преписка по случая до парламента, който по закон осъществява контрол над работата на агенцията. "В хода на работата по делото за проучване агенцията се е придържала към минималните изисквания на закона и не е изследвала друга информация, налична в общественото пространство, освен тази в съответните информационни фондове, посочени в нормативната база. Възприетият от ДАНС подход в конкретния случай повдига въпроса за формално провеждане на обследването. Това може да се дължи както на недостатъци на законодателната уредба, така и на слабости в практиката по прилагането", пише вицепремиерът от служебното правителство до парламентарния председател Цецка Цачева.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално
 2. 3 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Реформите трябва да започнат от службите и да продължат със съдебната система. Просперираща икономика, образование, здравеопазване, пенсионна система са невъзможни в мафиотска държава.

 3. 4 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5564 Неутрално

  Как се е сдобил с разрешение за достъп до квалифицирана информация до ниво "строго секретно", това могат да кажат съответните служби. Но знам че с много много пари всичко се купува.

 4. 5 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  аре ве този нема ли кои да го обстреля и да спрат да ни правят на клоуни , заприли4ами , като историята за бин Ладен

 5. 6 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  е нема оправия нито в българия , нито в европа даже

 6. 7 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Без службите, съда и МВР, демек справедливост, нищо друго няма значение.

 7. 8 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Ако в БНБ четяха "Капитал", а в "ДАНС" проверяваха сигналите на "Протестна мрежа" - сега КТБ щеше да си работи, а Пеевски щеше да глади раирания костюм на Цв. Василев, и двамата на гости при бай Ставри......

 8. 9 Профил на descender
  descender
  Рейтинг: 221 Весело

  ДЗП.Коледа наближава!

  С краставиците се свързват всички основни телесни недъзи и въобще всички човешки нещастия.
 9. 10 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 640 Весело

  [quote#1:"rosiraycheva50._"]Чистка и в службите![/quote]
  Тя почна вече - другарят Миков нарита "дъбката"

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 10. 11 Профил на Чат Пат
  Чат Пат
  Рейтинг: 648 Неутрално

  На Пеевски допуск до КИ и на свиня бисер да дадеш...

 11. 12 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Разбира се Пеевски не е опасен колкото Деси от протеста,че да го мачка /анти/българската прокуратура,както мачкаше нея..
  %§*@/%§*!!!!

 12. 13 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Тоя Ицо изглежа,че има топки.Появи се май надеждица...

 13. 14 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 991 Неутрално

  До коментар [#8] от "Walter_White":
  +++++++++++++++++++++

 14. 15 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Нищо специално нема в проруските български специални служби.Това са само скандални служби...

 15. 16 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Ал Капоне го заключиха за укриване на данъци, след като години наред се чудиха как да го пипнат, въпреки световната му мафиотска "слава". Давам само жокер на министъра. Да го почват, да накарат най-сетне това нещо да си докаже приходите по охолното живуркане.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 16. 17 Профил на krastitel
  krastitel
  Рейтинг: 456 Весело
 17. 18 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 784 Неутрално

  "Дневник", а вярно ли е, че Пеевски си е заградил публична улица? Защото аз лично съм слушал от таксиметров шофъор как един от охранителите му е показвал "Макаров" когато му се е налагало да вземе клиент от околността...

 18. 19 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#8:"Walter_White"]Ако в БНБ четяха "Капитал", а в "ДАНС" проверяваха сигналите на "Протестна мрежа" - сега КТБ щеше да си работи, а Пеевски щеше да глади раирания костюм на Цв. Василев, и двамата на гости при бай Ставри...... [/quote]

  [quote#15:"aramissss"]Нищо специално нема в проруските български специални служби.Това са само скандални служби... [/quote]


  Топло, топло!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 19. 20 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Въпроса е делянчо колко време ще остане още в България.. Щото ми се чини , че или ще го погнат.. или от немай-къде ще си показва и той физиономията от някой хотел в Сърбия или Австрия ..

 20. 21 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#8:"Walter_White"]

  Ако в БНБ четяха "Капитал", а в "ДАНС" проверяваха сигналите на "Протестна мрежа" - сега КТБ щеше да си работи, а[/quote]

  Не си прав - въобще нямаше да се стигне до създаване на КТБ..

 21. 22 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3404 Весело

  ,,Някои особености на достъпа на Пеевски до секретна информация

  Бе то цялото момченце си е секретно, вие търсите под телето вол, как и по какъв начин си запазва достъпа до секретна инфо. Вижте баща му какъв е бил, майка му къде е работила и си правете изводите

 22. 23 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 907 Любопитно

  Въпросът е кой ще разследва КОЙ ???

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 23. 24 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Т.е. ДАНС трябва да се закрие!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 24. 25 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Започвам да мисля, че живея в някое произведение на Молиер. Някакъв невероятен фарс, в който злодеят го знаят всички, доказателствата за неговата вина са видими за всеки, самият човек е адски съмнителен, но всеки се прави на ударен, не чул, не видял, не разбрал, дори лук не подушил. Не знам още както трябва да стане, че да започне някакво съдебно производство срещу Пеевски. Може би Д(еб)елянчо трябва публично да застреля някого пред медиите в парламента, че да го пратят на топло? Ама и тогава не е сигурно, пред съда записите на медиите не важат.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 25. 26 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  До коментар [#24] от "grand funk railroad":
  'Т.е. ДАНС трябва да се закрие!'

  И създаване на нова аналогична служба, без ДС-ченгета вътре!

 26. 27 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Лустрация и минаване на полиграф на цялата с-ма на МВР, за лоялност към държавата и законите!

  Happy face says, adios !
 27. 28 Профил на damianrm1
  damianrm1
  Рейтинг: 221 Весело

  Ако аз бях на новия премиер-ВЕДНАГА щях да махна началниците на ДАНС,ГДБОБ, военно разузнаване и прочие служни отговарящи за нац. сигурност! Тъй де-от какво ни пазят-като "не виждат" как се унищожава нац. икономика-от това страни членовете на НАТО, които са ни съседи да ни превземата ли ?

 28. 29 Профил на Не ви вярвам !!!
  Не ви вярвам !!!
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Дали някой ще го в кара в затвора или отново ще го предложат за шеф на данс

 29. 30 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Защoто службите винаги са били слуги на властта.
  Затова и без тотална чистка нищо няма да се промени!

 30. 31 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#8] от "Walter_White":

  ха ха ха ,точно така ,въпреки ,че не е късно ,винаги се питам как ще реагират сега данъчните на проверката на имотите на ПЕевски ,които си писаха доколкото си спомням тази година печалби от 50 милиона ,та да си оправдаят имотите ,които обаче са техни от години ,от къде парите бе , другари и другарки ,ха да видим сега данъчни и прокуратури и съдебна система как ще докажа т,че ПЕевски не са престъпници и не са крили данъци досега ,щото данъците трябваше да са платени преди години ,а не сега ,когато са източили парите от КТБ ,щото не виждам какъв бизнес имат толкова ,че да изкарат примерно 50 милиона

 31. 32 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#28] от "damianrm1":

  а от наште служби има толкова файда ,колкото да назначиш лелите от местната детска градина да охраняват националната сигурност ,сигурен съм ,че ако раздадат на лелките по една бухалка и пищов ще се справятпо добре от всички милиционери дансаджи и тем подобни много в реда и законността и опазването на децата и хората от престъпността ,а и ако вземат да им дадат парите които харчат службите ,ще сме най добрите на земното кълбо

 32. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  [quote#25:"Lou"]Някакъв невероятен фарс, в който злодеят го знаят всички, доказателствата за неговата вина са видими за всеки, самият човек е адски съмнителен, но всеки се прави на ударен, не чул, не видял, не разбрал, дори лук не подушил.[/quote]
  Зад Пеевски стои Доган, а зад Доган? И той си има кукловод, и за да е недосегаем Доган, кукловодът му е много могъщ.

 33. 34 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 819 Любопитно

  1/2. Какво се оглЕдахте в успелия младеж? >
  1. Защо успелите младежи в РБ са само такива свинопрАси свързани със службите?
  2. Не разбраха ли ушатите 'бизнесмени', че ресурсите на вътрешния пазар са ограничени и схемите от кражби и фалити ще имат край в някой момент?

 34. 35 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Случая с даването на максимално висок достъп за работа със секретни документи, като за шеф на ДАНС е без съмнение резултат от грубо нарушение на действащите правила, извършено от редица служебни лица, с високо положение в йерархията.
  Та ако имаше някакво подобие на прокуратура, отдавна щяха да са подведени по съответните членове на НК, група от хора.
  помислете, за една проста декларация, която вие подписвате, отдолу стои лена и полагаемото наказание, ако съдържанието не отговаря на истината. А в този случай са нарушени групи от членове, които правят връзка с редица закони и подзаконови актове - имаме поредица от груби нарушения, при това съвършено предумишлено.

 35. 36 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  От майка-свинкя трябва да се почне още. Да се изясни как от проста коректорка стана медиен магнат.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 36. 37 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 900 Неутрално

  В такива служби като ДАНС ,лица с миловидната фамилия "Писанчев" е крайно време е да се смени със "Коткогонов","Лъвов", та дори и "Слонов" .

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 37. 38 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 630 Неутрално

  И да не забравяме кои бяха вносителите на спешния Закон за изменение на ДАНС - лично Станишев, Местан и Миков.
  И за какво беше изменен този Закон

  http://www.mediapool.bg/kakvo-tochno-shteshe-da-pravi-delyan-peevski-v-dans-news211505.html

  Най-малкото - незабавна корекция на Закона за ДАНС.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 38. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 40 Профил на today
  today
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Тия неща бяха ясни и на малките деца, в крайна сметка затова бяха и протестите. Големия проблем е дали ще има реформи в служби, с които да се премахне възможността за подобни практики, и дали виновните ще понесат отговорност. Някой ще разследва ли КОЙ точно е лъгал - Цветлин Йовчев или Писанчев?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 40. 41 Профил на o1e
  o1e
  Рейтинг: 434 Неутрално

  искане на премиера Пламен Орешарски, който е разпоредил това да стане "спешно" - от статията

  Много важен детайл - това разпореждане писмено ли е дадено???

 41. 42 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  До коментар [#26] от "volarok":

  Да.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 42. 43 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#6] от "dgidgo":е нема оправия нито в българия , нито в европа даже "

  -Ни в света,Космоса и в отвъдното даже...

 43. 44 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Едно име ми липсва в статията - на човека, който обича децата алтруисти.

  https://goo.gl/8NG90J
 44. 45 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 735 Неутрално

  По думите на Владимир Писанчев проверката е била съобразена със закона и че Пеевски ползва автомобили и охрана от НСО през проучвания период. Последното твърдение се разминава с думите на бившия вицепремиер Цветлин Йовчев от януари, че Пеевски е бил "окачествен като лице, срещу което има заплаха и му е предложена охрана от службата", но той е отказал и е наел частна фирма, т.е. или Писанчев, или близкият до него Цветлин Йовчев лъже

  И двамата лъжат но по различни поводи. А щом такива ,,професионалисти" са начело на нашите служби за сигурност нивото на секретни документи които могат да бъдат предоставени на българската страна от НАТО май е ограничено до разписанието на тоалетните чистачите в централата. Не се ли изкорени тази лъжлива паплач никога няма да се нормализира ситуацията в страната.

 45. 46 Профил на Ivan Stoyanoff
  Ivan Stoyanoff
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Пеевски е рекламното лице и гордостта на БСП и ДПС.

 46. 47 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  формалности, формалности, формалности
  процедури, процедури, процедури

  ясно е кой плува уверено в тия лабиринти

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 47. 48 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  След изборната нощ на вратата у ББ в Банкя се чука:
  - Кой е?
  - #Кой и майка му.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 48. 49 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1168 Любопитно

  [quote#48:"ПАВЛА - SorryLol"]- #Кой и майка му.[/quote]

  Майка му...***...на #Кой?

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 49. 50 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#49] от "kалибър":

  Делово предложение - на етноса да му се тръшне портата веднъж завинаги. В България - си българин. Кой, мой ... у канала.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 50. 51 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1168 Любопитно

  [quote#50:"ПАВЛА - SorryLol"] на етноса да му се тръшне портата веднъж завинаги[/quote]

  Тежките порти се задвижват от малки и нежни панти...

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 51. 52 Профил на Simeon Borissov
  Simeon Borissov
  Рейтинг: 433 Весело
 52. 53 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 923 Любопитно

  [quote#4:"peni_nikol.53."]Но знам че с много много пари всичко се купува.[/quote]
  А парите от къде са?
  На този въпрос прокуратура и ДАНС упорито отказват да отговарят и да разследват...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK