Урок за тайните фалити на комунизма

Христо Христов пред гимназистите от Русе

© desebg.com

Христо Христов пред гимназистите от РусеЗащо и по какъв начин режимът на БКП е фалирал три пъти България в периода 1960-1987 г. научиха дванадесетокласници от Математическата гимназия "Баба Тонка" в Русе по време на открит урок, изнесен пред тях от разследващия журналист и основател на desebg.com Христо Христов в началото на октомври. Беседата е част от поредицата открити уроци в страната в рамките на инициативата "25 години свободна България" под егидата на президента Росен Плевнелиев. Христо Христов е член на Инициативния комитет. В открития урок участваха помощник директорът Мариана Севева и д-р Магдалена Желязкова, ръководител на клуб "Дебати" в гимназията.


"Избрах да ви говоря за икономиката по времето на комунизма, тъй като за нея са отделени съвсем оскъдни факти в учебниците по история и има изключително ограничен кръг от източници. В същото време вие постоянно чувате отнякъде, че при социализма се е живяло по-добре и една от причините за тази носталгия по комунистическото минало е фактът, че обществото не е знаело реалната цена, която плаща", обясни журналистът, подкрепил изложението си с видеоматериали и архиви документи.


Той провокира учениците с въпроса има ли смисъл да се говори и да се познава миналото, особено когато то се отнася за един тоталитарен режим? "Миналото трябва да се познава, за да не се повтаря", отговориха дванадесетокласниците. По думите на Христов знанието и информацията за това минало за младите хора е важно и за да не позволяват да бъдат манипулирани.
Христов им разказа, че след 1947 г., когато БКП се е разправила в политическата опозиция в България, комунистическата партия е взела решение страната да се развива по съветски образец, като е извършена национализация и насилствено отнемане на земята. Частната собственост е ликвидирана напълно, а частната инициатива е отнета, като партията-държава е обещала на хората, че ще изгради едно справедливо общество, в което благата ще се разпределят по равно.


След малко повече от четири десетилетия този огромен социално-икономически експеримент се сгромолясва и в основата на краха е икономическата несъстоятелност на строя.


През 1956 г. начело на комунистическата партия е утвърден непопулярният дотогава дори сред партийните среди Тодор Живков, който решава, че един от начините бързо да се хареса на обществото, е да подобри неговото жизнено равнище.


Журналистът посочи, че в резултат на погрешни икономически решения за развитието на селското стопанство и бързо изхарчени кредити от СССР политиката, възприета от Живков, се проваля.


Това довежда до невъзможност страната да изплаща предоставените от Съветския съюз валутни кредити, който тогава е основен кредитор на България. Съветският ръководител Никита Хрушчов отказва да разсрочи дълговете и Живков се принуждава да продаде на съветската страна изнесения уж на съхранение в Държавната банка в Москва български златен резерв в размер на 24 тона. Нито един цент от продаденото от Москва на международните борси българско злато не се връща в България, тъй като с получените милиони са погасени дълговете на комунистическото управление.


"Продажбата на златния резерв на СССР Живков извършва в пълна тайна не само от обществото, но и от партийното ръководство", посочи Христов.


Той добави, че тогава Живков е разбрал, че не е в състояние на управлява страната без постоянна съветска подкрепа, което го е мотивирало на два пъти – през 1963 г. и 1973 г. - да предлага България да стане 16-та съветска република.

Последната страница от изложение на председателя на БНБ Васил Коларов от октомври 1987 г. до Тодор Живков, в което той открито му заявява, че плащанията по външния дълг надхвърлят 100 процента от валутните приходи на страната, изпаднала за трети път във фалит

© desebg.com

Последната страница от изложение на председателя на БНБ Васил Коларов от октомври 1987 г. до Тодор Живков, в което той открито му заявява, че плащанията по външния дълг надхвърлят 100 процента от валутните приходи на страната, изпаднала за трети път във фалит


Разследващият журналист разказа и за другите два фалита по времето на управлението на БКП. През 1977 г., когато в резултат на хвърлянето на огромни средства за развитието на тежкото машиностроене и покачването на международни цени на петрола НРБ отново изпада в дългова криза с над 6 млрд. долара задължения, включително и към западни банки. Положението е спасено благодарение на благосклонното отношение на тогавашния съветски ръководител Леонид Брежнев, който отпуска финансова помощ на Живковото управление, но същевременно го предупреждава, че финансовите дългове рано или късно се превръщат в политически проблем.


Третият фалит става факт през 1987 г., когато председателят на БНБ Васил Коларов докладва лично на Живков, че обслужването на задлъжнялостта на НРБ към западните банки надхвърля 100 процента от общите валутни приходи на страната.


"През всичките години на управление обаче Живков изгражда една кула на илюзиите, че обществото се развива и върви напред, а това не се оказва вярно, тъй като тогавашното управление е представяло статистика (стъкмистика), която се е основавала на неверни данни и е целяла да се крие истината от хората", каза още Христо Христов.


През 1987 г. Живков не се решава да разруши "кулата на илюзии" на социализма и продължава да трупа нови дългове, които през 1989 г. вече са – външен дълг над 11 млрд. долара и 26 млрд. лева вътрешен дълг, включващ общата задлъжнялост на селското стопанство, електрониката и военнопромишления комплекс.


Той обясни, че всички тези факти е научил от архивите и подчерта огромното значение на отварянето на архивите на БКП, на комунистическите тоталитарни служби и проучването на съдебните архиви, свързани с разследванията на престъпленията на комунистическия режим.


Учениците казаха, че не са знаели, че по времето на комунистическия режим страната три пъти е изпадала в неплатежоспособност и че, когато той е рухнал през 1989 г. е завеждал такива големи дългове.


"От всички източноевропейски страни от бившия Източен блок комунистическият режим в България е завещал най-лошия икономически старт по пътя към демократични промени", добави Христо Христов.


Той посочи, че до фактите за трите фалита на управление то БКП е достигнал, след като е проучил най-обемното разследване в историята на българската прокуратура, а именно дело №4 от 1990 г., разследвало причините за икономическата катастрофа на комунизма.


"В тези над 1300 тома се съдържа истината за стопанската история на България в периода от средата на 50-те години до края на 80-те години на ХХ век, когато Живков сам признава, че социализмът е едно недоносче", заключи изследователят.


Той отбеляза, че в онези изследвания на историци и особено на бивши служители на Държавна сигурност, където трите фалита са удобно "пропуснати", младите хора няма да намерят отговор на един основен въпрос, който защитниците на комунизма никога не дават: Защо след като уж толкова добре се е управлявала и развивала страната под ръководството на БКП това не е продължило и след 1989 г.?


"Причината се крие в това, за което говорихме този час с вас: несъстоятелността на икономическо развитие по съветския модел и командно-планова икономика, довели до краха на цялата комунистическа система", заключи Христо Христов. Той пожела на младите хора да бъдат добре информирани и да не се оставят да бъдат заблуждавани и им подари своето документално изследване "Тайните фалити на комунизма".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (309)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 814 Разстроено

  Е, то почти както и сега...
  'Пременил се Илия - пак в тия'

 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Средношколците да не знаят, това както и да е - малки са, не са живели тогава, учебниците постни, родителите мълчаливи. Но какво да кажем за армията дърти чугуни, на които никакви четива, лекции и статистики не помагат. На този тип индивиди в главите може да се набие нещо само със сърп и чук, макар да изпадаме в противоречие с хуманните принципи. Поколението на комунистическата плесен все още активно трови обществената тъкан. От библейското 40-годишно бродене в пустинята на нас ни останаха само 15 години. Дано, дано.

 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1228 Гневно

  Тагаришчи, четете ли: ....Живков се принуждава да продаде на съветската страна изнесения уж на съхранение в Държавната банка в Москва български златен резерв в размер на 24 тона. Нито един цент от продаденото от Москва на международните борси българско злато не се връща в България, тъй като с получените милиони са погасени дълговете на комунистическото управление

 4. 4 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1228 Гневно

  Живков е разбрал, че не е в състояние на управлява страната без постоянна съветска подкрепа, което го е мотивирало на два пъти – през 1963 г. и 1973 г. - да предлага България да стане 16-та съветска република.

 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1228 Гневно

  Живков е разбрал, че не е в състояние на управлява страната без постоянна съветска подкрепа, което го е мотивирало на два пъти – през 1963 г. и 1973 г. - да предлага България да стане 16-та съветска република.

 6. 6 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  ......Живков е разбрал, че не е в състояние на управлява страната без постоянна съветска подкрепа, което го е мотивирало на два пъти – през 1963 г. и 1973 г. - да предлага България да стане 16-та съветска република.....

 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1228 Гневно

  През 1977 г., когато в резултат на хвърлянето на огромни средства за развитието на тежкото машиностроене и покачването на международни цени на петрола НРБ отново изпада в дългова криза с над 6 млрд. долара задължения, включително и към западни банки.

 8. 8 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1228 Гневно

  През 1977 г., когато в резултат на хвърлянето на огромни средства за развитието на тежкото машиностроене и покачването на международни цени на петрола НРБ отново изпада в дългова криза с над 6 млрд. долара задължения, включително и към западни банки.

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  Навсякъде, където комунисти са на власт, държавата фалира, населението обеднява, икономиката се срива, настъпва недоимък на стоки от първа необходимост, черни валутни курсове, черен пазар, бартерна търговия (бензин срещу захар срещу дамски чорапи срещу дамски превръзки), спирания на тока, банкови фалити, ограбване на пенсионни фондове и т.н., и т.н.

  Така беше в България при Луканов и Жан Виденов, така е в Куба и Венецуела, така ще е в русия през задаващата се зима.

  Няма нито едно изключение, което да опровергае правилото.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Това четиво за ония, дето постоянно повтарят мантрата за трите Българии построени от бае ви Тошо.

  chavo64
 11. 11 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1288 Любопитно

  То за всички е ясно, че комунистическа България е била в постоянен фалит.
  Какво може да се очаква, когато страната е управлявана от овчари и нискочели каскети.
  Но тук продължават да ни убеждават как България е била световна икономическа сила...
  Има един колега, Дарк стар, дето сравнява Българи от тогава с Япония и Германия...смех.

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 12. 12 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Доста елементарно. С такива приказки няма да можеш да кажеш истината за онова време на ученици. Нещата не стоят толкова просто. Нека авторът си отговори защо има толкова много хора, които с носталгия си спомнят за онова време ? Криво ляво работниците ходят на работа, играят карти през работно време, ама в края на месеца идва заплатата. Безработица няма. Идва лято и с картата за море работникът води цялото си домочадие там. Спокоен, сив и сигурен живот. Дори да си най-големият некадърник и мързеливец пак имаш приличен жизнен стандарт.
  А сега ? Бачка работникът по 10 часа, а чорбаджията му плаща за 8 ч. Непрекъснато го ругае за какво ли не. Заплатата закъснява с месеци. Ама смее ли да гъкне работникът ? А се е обадил, а сега го изритали на улицата. Вече почивната станция я няма, защото след приватизацията на предприятието, частникът я е продал. Ами работниците получават ли двойни надници когато работят по време на празници, както беше по онова време ? Имал работникът възможност да избира къде да работи - нали можел да отиде на Терминал 2 ?! И ? Какво от това ? Изборът е голям - да се берат портокали в Гърция, да се бере грозде в Испания, да се подсушават немските бабки и т.н. Страшен избор)).
  Христов - нещата не стоят така простоватичко както си ги представил. И с тази елементарна пропаганда може само да предизвикаш смях сред учениците. Трябва да им се казва цялата истина за онова време. Стига пещерен антикомунизъм. В 21 век сме.

 13. 13 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 669 Неутрално

  За мен един от най-големите провали на режима 1944-1989 е унищожаването на българското село. Впоследствията от това са необратими. Няколко развиващи се района в страната, главно около големите градове. Останалото: пустош.

 14. 14 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Много наивно наистина, едва ли ще впечатли учениците....
  По времето на Тато се построиха три Българии, които сегашните реформатори не могат дае да боядисат....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 15. 15 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 383 Неутрално

  [quote#11:"Кирето"]Какво може да се очаква, когато страната е управлявана от овчари и нискочели каскети. [/quote]

  ...пожарникари ...

 16. 16 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Може да се каже, че какъвто ни е "социализма", такава ни е и "демокрацията".

 17. 17 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  ,,Урок за тайните фалити на комунизма,,
  ...........................................................................................
  През 1956 г. начело на комунистическата партия е утвърден непопулярният дотогава дори сред партийните среди Тодор Живков, който решава, че един от начините бързо да се хареса на обществото, е да подобри неговото жизнено равнище.
  .....................................................................................................
  и Живков се принуждава да продаде на съветската страна изнесения уж на съхранение в Държавната банка в Москва български златен резерв в размер на 24 тона
  ...............................................................................................

  Ха, ми то си беше публична тайна тогава. След построяването на АТЗ Стара загора 1965 година вече беше публична тайна продажбата на златото ни

 18. 18 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 383 Неутрално

  За златния резерв разбрах (къде документите за това не разбрах, ама айде). Ся кажете за златодобива днес.

 19. 19 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 948 Неутрално


  Алекс Алексиев: Победата на Републиканците е тревожна новина за Путин

  http://meto76.blog.bg/politika/2014/11/07/aleks-aleksiev-pobedata-na-republikancite-e-trevojna-novina-.1311495

 20. 20 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1288 Весело

  До коментар [#12] от "andru":

  От всичко, което си написал разбрах, че си силно "ЗА" да не се работи, да блъскаш карти цял ден и накрая да ти плащат...
  И дори да си некадърен и мързелив, пак да получаваш, колкото колегата ти, дето си бачка както трябва...
  Типично мислене на носталгик по соца - малко работа и държавата да ти плаща...
  Но това вече го няма, както сам казваш - вече сме 21 век...
  Е, сега ми стана малко по-ясно защо пропадна социализЪма....
  Избора за тези, дето са некадърни и мързеливи са точно такива, каквито са ги написал - портокали, грозде и подмокрени немски бабки...
  За останалите има къде, къде по-добри алтернативи не само в Европа, а и у нас, но това ти няма как да го знаеш, съдейки по написаното от теб

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Има смисъл да се преподават подобни уроци. Преди дни научихме, че вече има учебник, издаден в други бивши соцстрани и според мен такъв учебник, предмет и неговото изучаване, по-точно запознаването на младите с тези факти и породилите ги причини е необходимо.
  Знаем и чуваме от разни хора израза "хубаво си беше" и това е нормално. Но предвид, че младите хора родени и отрасли в тази среда все пак трябва от някъде да научат какво реално се е случвало, за да не се предават заблудите по-дълго от колкото е логично да се очаква.

 22. 22 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  До коментар [#12] от "andru":
  "Дори да си най-големият некадърник и мързеливец пак имаш приличен жизнен стандарт. "

  Това е верният отговор. Ето защо най-големите некадърници и мързеливци са комунисти.

  подпис
 23. 23 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#20:"Кирето"]да блъскаш карти цял ден и накрая да ти плащат... [/quote]

  Разбира се е ца предпочитане пред това да работиш по 12 часа и да не ти плащат.

 24. 24 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#9] от "Norman Granz":


  [quote#9:"Norman Granz"]Няма нито едно изключение, което да опровергае правилото.[/quote]

  Няма и да има. Основите, върху които стъпва плановата икономика са противоестествени, против природата на самия човек и естествените човешки взаимоотношения. Поради което загиват. Или плановата икономика, или държавите тръгнали по този път.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 25. 25 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1228 Весело

  [quote#14:"boby1945"]По времето на Тато се построиха три Българии, които сегашните реформатори не могат дае да боядисат.... [/quote]

  [quote#2:"Lemmy"]какво да кажем за армията дърти чугуни, на които никакви четива, лекции и статистики не помагат. На този тип индивиди в главите може да се набие нещо само със сърп и чук, макар да изпадаме в противоречие с хуманните принципи. Поколението на комунистическата плесен все още активно трови обществената тъкан.[/quote]

 26. 26 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  [quote#22:"Иван К"]най-големите некадърници и мързеливци са комунисти[/quote]

  Това го казваше и дядо ми, навремето....

 27. 27 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Изучаването на история е чиста загуба на време. Източниците са толкова манипулирани, че истината за това което се е случило е по -скоро в сферата на абстрактното.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Too much цензура Баце.
 28. 28 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 859 Весело

  До коментар [#14] от "boby1945":
  [quote#14:"boby1945"]Много наивно наистина, едва ли ще впечатли учениците....
  По времето на Тато се построиха три Българии, които сегашните реформатори не могат дае да боядисат.... [/quote]

  По-интересно е защо защо един темперован червен чугун като теб и двукратния нов-стар министър-председател мислят по един и същи начин?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 29. 29 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Айде стига е бозал 25 години юнакът на демоклацията.
  Покажете ни къде я промишлеността, която развихте, къде е зеленчуко- и плодопроизводството, животновъдството, къде са българите в електроразпределението, къде ви пътищата, къде ви армията, къде е банковата стабилност ...?
  Като толкоз рипате за злато, къде ви на вас златото от 25 години добив?

 30. 30 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  [quote#16:"Цензуриран по комсомолски."]какъвто ни е "социализма", такава ни е и "демокрацията".[/quote]

  Защото главно хора от едни и същи семейства правят и двете системи....

 31. 31 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  [quote#18:"happysmile"]Ся кажете за златодобива днес.[/quote]

  До коментар [#18] от "happysmile":

  Бялата Златка е компетентна по темата - питай нея.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 32. 32 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 383 Неутрално

  [quote#24:"simval"] Основите, върху които стъпва плановата икономика са противоестествени ... [/quote]

  Икономиката на ЕС на свободна и честна пазарна икономика ли мяза?

 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  [quote#12:"andru"]Дори да си най-големият некадърник и мързеливец пак имаш приличен жизнен стандарт.[/quote]

  Именно!

  Защото способните и трудолюбивите те носят на гърба си.

  Е, свърши тая. Сега или се научаваш да вършиш нещо полезно, или ровиш в контейнера.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  анализа дори и точен , би бил далеч по завършен с реалната стойност на приватизацията ( грабежа) . дори и като скраб

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 35. 35 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#14] от "boby1945":

  [quote#14:"boby1945"]По времето на Тато се построиха три Българии, които сегашните реформатори не могат дае да боядисат....[/quote]

  Бобченце, злобата и омразата и след тях цинизма пак ли сграбчиха остатъка от душицата ти, та се изпусна отново с поредния безсмислен лозунг.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 36. 36 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#20] от "Кирето":

  За разлика от теб съм живял по онова време. Само казвам, че за работническата класа (или наречи я както искаш) по ония години беше по-лесно отколкото сега. Иначе е ясно, че тази система не можеше да е вечна, просто защото е ирационална.
  Но виж какво прави Христо - тръгнал пред ученици да говори за фалит на държавата преди десетилетия ?! И това толкова ли е интересно за тях ??? Вместо това Христов трябваше да им говори за живота по онова време - за всичко, което го имаше тогава. Да им говори за страха, за Комсомола, доносниците, които бях сред нас, но и за тия, неща които съм писал, защото и това го имаше по онова време. Просто трябваше да им говори какво беше като битово-социални отношения по ония години. Това ще впечатли учениците.

 37. 37 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#12] от "andru":

  Пещерен антикомунизъм? Цитираш онази овца Мая Манолова? Антикомунизма е антикомунизъм... и го има от сравнително скоро. Капитализма като строй е по-стар от комунизма все пак... така, че не може да има пещерен комунизъм, при условие че това е една млада фалирала още при съсдаването си иделогия...

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 38. 38 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  [quote#29:"happysmile"]къде я промишлеността, която развихте, къде е зеленчуко- и плодопроизводството, животновъдството, къде са българите в електроразпределението, къде ви пътищата, къде ви армията, къде е банковата стабилност ...?
  Като толкоз рипате за злато, къде ви на вас златото от 25 години добив? [/quote]

  В Северна Корея също има промишленост, колхозно земеделие, животновъдство, милионна армия.....само че ядат трева!?

 39. 39 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  [quote#14:"boby1945"]По времето на Тато се построиха три Българии, които сегашните реформатори не могат дае да боядисат....[/quote]

  По времето на Тато България фалира ТРИ ПЪТИ.

  Това построяване на ТРИ БЪЛГАРИИ ли е на комунистически език?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 40. 40 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Една страна с активи за стотици милиарди (земя, гори, море, полезни изкопаеми и т.н.) не може да фалира току-така.
  Не и когато всичко това принадлежи на държавата, а не частни компании.
  Така че нека оставим митологията настрана.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 41. 41 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1802 Любопитно

  [quote#10:"chavo64"]Това четиво за ония, дето постоянно повтарят мантрата за трите Българии построени от бае ви Тошо.[/quote]
  [quote#14:"boby1945"]По времето на Тато се построиха три Българии, които сегашните реформатори не могат дае да боядисат....[/quote]

  До коментар [#14] от "boby1945":

  Боби, боби .... пак са изложи.
  А и други хора освен теб са живели по времето на баце ти Тошо и знаят, че не са построени три Българии, а са откраднати четири и повече. Нали?
  Ти участва ли?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 42. 42 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#19] от "Само Левски":

  Тоя пенсионер да си гледа американската пенсийка и да млъкне, защото отдавна е станал смешен. На евроизборите ЦИК го отряза като кандидат, защото този не знаеше закона. Пък и взе участие на изборите на 5 октомври ? Какъв му е процента ?

 43. 43 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  [quote#36:"andru"]по ония години беше по-лесно отколкото сега[/quote]

  Така беше. Но по лесно, не значи по хубаво! Държавата вървеше много встрани от естествения път на развитие. Затова и модела се сгромоляса, поради противоестественоста си, както си писал.....

 44. 44 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 534 Неутрално

  В страната не се отпускат помощи за социално слаби и безработни-оформи се нова наука по "1984" на Джорж Оруел-"Репресивно-дефанзивна психиатрия" или това е да се поставят диагнози "за бедност",като параноидална шизофрения,вместо да се отпускат помощи от държавата ,която издържа около 2 милиона цигани с многодетни семейства. БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 45. 45 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 648 Любопитно

  Фалита на държавите от източния блок където е и България, е благодарение стратегията на КПСС и Сталин да се съсипват и крадат "братските" и приятелски държави. Също така еса откраднати и златния резерв на Испания 250 тона, на Чили 170 тона и т.н.
  "Да точно Пиночет ни трябва, и го доказа в Чили. Започна от крадливите комунистически отрепки подпомагани от СССР.
  И знаеш ли как напълниха гащите и върнаха откраднатото.
  По данни на разузнаването арестува всички за които има сведения ,че са забогатели без да са подали декларации за облагане на доходите. Има няма 20 000 човека.
  Затгваря Червените чуми в един стадион и започва да ги качва на един хеликоптер по 10 човека. Вдига го на 20 метра над центъра на игрището и им подава декларации с които да посочат номерата на банковите сметки в които са откраднатите от държавата пари . Първият се инатил и го бутнали от хеликоптера без парашут. След него от хеликоптера започнали да падат червени лайна и всички до един подписали декларациите в полза на държавата."

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 46. 46 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#37] от "andthensome":


  Социализмът и капитализмът са двете форми на слугинажа. При социализма работниците слугуват на държава - Партия или обратното (приеми го както искаш), а при капитализма на чорбаджията. Само една малка част от обществото си живее живота и при двете. При соца това е червената номеклатура, а при другата система са баровците, на които другите им слугуват. Останалото са празни приказки.
  Впрочем капитализъм има в много държави, ама по-висок жизнен стандарт имат в Англия, Испания и др. Защо ли ? Защо навсякъде където има капитализъм това не е така ? Една от причините, че Англия, Испания и др. подобни в продължения на дълго време са ограбвали други народи. А ние пет века не сме имали държава.

 47. 47 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1228 Весело

  [quote#14:"boby1945"]По времето на Тато се построиха три Българии[/quote]

  Тато претендираше, че е построил две Българии, ти си писал три!?.....Но както и да е. Построеното се затри. Това което ни отличава от цивилизования свят са панелните гета, затворените, изтърбушени от циганора соц.предприятия и текезета, лошите пътища и много лошо направените плочни настилки....

 48. 48 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#39] от "Norman Granz":


  [quote#39:"Norman Granz"]Това построяване на ТРИ БЪЛГАРИИ ли е на комунистически език?[/quote]

  Да, точно това е. "Новоговорът". Свободата е робство, войната е мир, невежеството е сила.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 49. 49 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  [quote#14:"boby1945"]По времето на Тато се построиха три Българии... [/quote]

  Две от тях, във вид на съоръжения и инфраструктура за добив на чугун, както и производство на всякакви фабрично блокирали железарии, заминаха за вторични суровини. Струваха има, няма десетина милиарда на ония долари, ама както и да е. Третата обаче, панелки, ТЕЦ-ове за отопление на студени бърлоги и тесни пътища, още се държи.

 50. 50 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  [quote#46:"andru"] При социализма работниците слугуват на държава - Партия или обратното (приеми го както искаш), а при капитализма на чорбаджията[/quote]

  Разликата е, че при социализма няма никакъв шанс да бъдеш чорбаджия, при капитализма имаш......Но се иска много труд, знания, безсънни нощи....

 51. 51 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Аз също настоявам на децата да се преподават такива уроци.Мисля че два пъти по-полезни ще бъдат уроците за характера на перманентната криза,в която се намираме.Мисля че тя е от правен характер.Тя е криза на правото.Давам си сметка че цялото президентско войнство ще застане на пътя на тази инициатива,защото истината по този въпрос пряко ги засяга.

 52. 52 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До коментар [#20] от "Кирето":
  [quote#20:"Кирето"]От всичко, което си написал разбрах, че си силно "ЗА" да не се работи, да блъскаш карти цял ден и накрая да ти плащат.............. [/quote]

  Така ли беше с баща ти ?Блъскаше по цел ден карти и после му плащаха ?
  Оставете тия тъпотии , че всеки през соца е лежал и никой не е работил.Верно е ,че тогава имаше всевъзможни търтеи навсякъде и във всичко , но /специално в промишлеността / имаше хора /повечето/ които работеха професионално , качествено и си изкарваха парите заслужено.В заводите се бачкаше яко , а това ,че управлението на средно и високо ниво е било свързано с некомпетентност , кражби и глупост не може да се вменява като обща вина и на работниците.
  Как мислиш ,че с блъскане на карти може да се произведат 70000 електрокари и мотокари годишно ?
  Не отричайте труда на бащите и дядовците си !

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 53. 53 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#46] от "andru":


  [quote#46:"andru"]Социализмът и капитализмът са двете форми на слугинажа. При социализма работниците слугуват на държава - Партия или обратното (приеми го както искаш), а при капитализма на чорбаджията.[/quote]

  Изразил си един от сериозните проблеми в мисленето на немалко хора.
  Когато възприемаш твоята работа като слугинаж вместо като обслужване, няма значение къде живееш. Животът ти винаги ще бъде мизерен, защото носиш мизерията в душата си.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 54. 54 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  браво на журналиста - истински будител!

  какво да кажа за форумните платени чугуни (социален, стенли, боби, иванофф ...) - срам ме е от вас!

 55. 55 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  [quote#47:"dobrich"]Построеното се затри. [/quote]

  А, да ме прощаваш, това стана след комунизма, т.е. по време на демонокрацията. И изтърбушването от цинганора и другите работи.
  И за това ли е виновен комунизма?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 56. 56 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#54] от "хм":


  [quote#54:"хм"]какво да кажа за форумните платени чугуни (социален, стенли, боби, иванофф ...) - срам ме е от вас! [/quote]

  Да те е срам е безсмислено. Срам ли те е, че има на тоя свят хлебарки, например?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 57. 57 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  [quote#14:"boby1945"]По времето на Тато се построиха три Българии,[/quote]
  Интересно, ако и Западна Германия след войната беше съветска окупацинна зона и беше дошъл един Тато да ги управлява вместо Аденауер, през 1989 щеше да е три пъти по-богата и то без плана Маршал и нямаше да се налага да налива в Източна Германия суми, които даже не мога да произнеса, за последно помня, че бяха стигнали 1000 (хиляда!) милиарда марки, за да я извади от пропастта, която, впрочем на нас ни се виждаше рай.
  Бих завършила с "О, свещена простота!", но случаят Ви е друг.
  Настроение презрително.

 58. 58 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1228 Весело

  [quote#55:"Bulgarische Motoren Werke"], да ме прощаваш, това стана след комунизма, т.е. по време на демонокрацията[/quote]

  Сега трябва ли да ти припомням, че най богатата на ресурси държава в света СССР се саморазпадна, че СИВ и Варшавския пакт се саморазпуснаха, че поради това бяха прекратени всички договори....Непоправими сте, тагаришчи!?..........

 59. 59 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Страхотна инициатива,но както споменаха по-горе трябва по-подробно и с много факти да се изучава в училище. Да не забравяме,че освен икономически несъстоятелен,комунизмът бе и политически абсурден. България бе превърната в гигантски лагер и затвор за инакомислещите....

 60. 60 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Христов е този , който най-задълбочено ,най-безпристрастно и най-качествено проучил и публикувал тайните на БКП и нейната некадърност да управлява.
  Всичко написано от него се базира на документи намерени в архивите и в него няма грам художествена измислица.
  Качествено написани книги!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 61. 61 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#53] от "simval":

  ОК. Не било слугинаж, а обслужване. Бачкаторите в Мерседец и др. обслужват, а не слугуват на собствениците. Дали подскачат от радост, че обслужват, а не слугуват ?

 62. 62 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Добра информация и добре поднесена. Точно така беше и затова сме на тоя хал. 50г. копие на СССР. През соца имах приятели от морето от Полша и Чехия, които се занимаваха с частен бизнез-сервизи за коли, бензиностанция и земеделие. Бай Тошо затова раздаде в средата на 70-те по половин декар на гражданите, да се бъзикат събота и неделя и да не мислят за глупости. Но ефектът не беше както в другите соцдържави.

 63. 63 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#61] от "andru":

  Недей писа глупости, бе човек.

 64. 64 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  До коментар [#58] от "dobrich":

  Не се саморазпадна, а го саморазпаднаха.
  Коментара ми беше насочен конкретно към изброените от теб неща (#47). Да видим какво имаме:
  1. Панелните гета. Тогава лошо, а сега в пъти по-лошо. Защото сегашните закърпени "на парче" панелки наистина създават усещането за гето!
  2. Изтърбушени от циганора соц.предприятия и текезета. Абсолютно вярно! И това е заслуга на демонокрацията. Голямата грешка на социализма е, че навремето не ги натири от България, а се опита да ги очовечи, което явно не сработи.
  3. Лошите пътища и много лошо направените плочни настилки.... Иронията е, че в болшинството от случите (особено важи за селата) асфалта е "комунистически". А сега асфалтирай да видим как ще стане тая работа. Хексагонните плочки също са соц. производство и не са подменяни 30 години.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 65. 65 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Интересно защо не им обяснят защо и при така наречената демокрация, продължават да фалира държавата?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 66. 66 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 383 Неутрално

  [quote#33:"Norman Granz"]Е, свърши тая. Сега или се научаваш да вършиш нещо полезно, или ровиш в контейнера.[/quote]

  Грешите, Гранц. Може нищо полезно да не умееш да вършиш и доходите ти да са по-високи от тези на добрия работещ в България специалист. Даже е почти задължително.

 67. 67 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  До коментар [#59] от "thepirineagle":

  Виж тука сте прави. Една от грешките на комунизма беше, че не пусна искащите да го напуснат. Даваш им еднопосочен билет и да заминават. Подчертавам, еднопосочен.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 68. 68 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1615 Любопитно

  До всички където си искат златото с копие до главният златоискател Волен.
  Тва нашето злато си е седело у земьтъ и сите златоискатели са знаели че е там.
  Даже баш къде е са знаели що ли са го не взеле тогива?
  Те русите като са ни го взеле халал да им е ние че изкопаме ново знаеме дек е?
  Обаче не сме изкопали нищо защото не можем и преди не сме могли и сега не можем.
  То не е така както го разправят петолъчките според тях.
  Иван и Драган мирно си копат златото обаче иде некакъв страшен Дъдли пръдли и вика бегай мани се и почва той да копа златото.
  Оказва се че Дъдли пръдли не е кой да е а един от лидерите в златодобива.
  И той има нещо дето нйе даже и при развитият соц. сме немали.
  И му викат на таз уйовина ТЕХНОЛОГИЯ.
  Затуй като Волен изгони Дъдли он че бега ама и злато нема да видиме.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 69. 69 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  [quote#12:"andru"] Нещата не стоят толкова просто. Нека авторът си отговори защо има толкова много хора, които с носталгия си спомнят за онова време ? Криво ляво работниците ходят на работа, играят карти през работно време, ама в края на месеца идва заплатата.[/quote]

  Ами напъни се да прочетеш целия текст поне, там е отговорът.
  Цялата лекция е посветена единствено и само на същия този отговор. Прекрасно е било за такива като теб наистина, единствените няколко дребни недостатъка са били три фалита, две предложения за отказване от суверенитета на държавата и сегашното положение на страната като продукт от подобно наследство и политическите и агентурни недоразумения, които е отгледало.

 70. 70 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#12:"andru"]Дори да си най-големият некадърник и мързеливец пак имаш приличен жизнен стандарт. [/quote]

  Ей това ви е болката на вас....

  The best way to predict the future is to invent it.
 71. 71 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Обичам Христо Христов и всичко,което той пише,казва и прави от десетилетия.Един млад човек с будна и безкомпромисна съвест.Тази дисекция на комунизма,разследването му за Георги Марков и десетки други.Продължавай все така,Христо и не се страхувай!

  Tony
 72. 72 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 669 Неутрално

  [quote#62:"man_un"]През соца имах приятели от морето от Полша и Чехия, които се занимаваха с частен бизнез-сервизи за коли, бензиностанция и земеделие.[/quote]

  Преди седмица стана въпрос с тъста ми. В средата на 70-те си купува Варшава (за по-младите, полска лека кола). След около година я удря. В сервиз не може да влезе, тъй като местата са заети за 2-3 месеца. И сега идва интересното. Намира тенекеджия (от друг град), който в събота и неделя, на една поляна в гората, далеч от хорски очи изчуква и поправя Варшавата. Пълно безумие, но такива бяха времената.

 73. 73 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#23:"Цензуриран по комсомолски."]Разбира се е ца предпочитане пред това да работиш по 12 часа и да не ти плащат.[/quote]

  Кутев ви прееба, а?

  The best way to predict the future is to invent it.
 74. 74 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  [quote#53:"simval"]Когато възприемаш твоята работа като слугинаж вместо като обслужване, няма значение къде живееш. Животът ти винаги ще бъде мизерен, защото носиш мизерията в душата си. [/quote]

  ++++++++++

  Страхотен коментар!

  По определението на другаря царедворец (за него само "негово величество" и бае Тодар са направили нещо за България) аз съм слуга, защото продавам труда си.

  Обстоятелството, че за един ден работа клиентите ми плащат толкова пари, колкото един дребен държавен чиновник (който не е слуга! ) получава за цял месец, не променя статуса ми в неговите очи.

  В моите очи, обаче, аз съм професионалист на свободна практика, който няма началници, а само клиенти, т.е. има пълната свобода да решава за кого да работи, какви цени да иска за труда си и да отказва поръчки, които му се струват неизгодни, или клиенти, които не са му симпатични.

  През 21 век такива като мен ще стават все повече, докато "свободните" да цакат карти и пушат цигари в работно време ще са на дъното на социалната стълбица и едва ще свързват двата края.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 75. 75 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#67:"Bulgarische Motoren Werke"]Една от грешките на комунизма беше, че не пусна искащите да го напуснат. Даваш им еднопосочен билет и да заминават. Подчертавам, еднопосочен[/quote]

  Е кой щеше да остане? Само най-големите чугуни. И щяхте да се издерете кой да бачка, защото всички сте търтеи.

  The best way to predict the future is to invent it.
 76. 76 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#55:"Bulgarische Motoren Werke"]А, да ме прощаваш, това стана след комунизма, т.е. по време на демонокрацията. И изтърбушването от цинганора и другите работи.
  И за това ли е виновен комунизма?[/quote]

  Разбира се. Кои станаха "бизнесмени" в началото на прехода?

  The best way to predict the future is to invent it.
 77. 77 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Липсва ми бибианчо, който под подобни статии обикновено цитира мъдро онази помия в youtube "Последният лов" и цъка с език как Горбачов попречил на бай Тодар да ни превърне във вискотехнологична комунистическа Япония на Балканите.

 78. 78 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  [quote#75:"Росфалитнадзор"]И щяхте да се издерете кой да бачка, защото всички сте търтеи.[/quote]

  Щяха да подивеят от глад и да се избиват помежду си като ИДИЛ сега.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 79. 79 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 383 Неутрално

  [quote#38:"dobrich"]В Северна Корея също има промишленост, колхозно земеделие, животновъдство, милионна армия.....само че ядат трева[/quote]

  Верно, картофите, доматите, ябълките, чесънът, сухото мляко в мокрото, "месата" и пр. в нашите магазини не са от Северна Корея, а от Полша, Австрия, Франция, Германия, Турция, Китай и така до края на света. Та мой и да си прав, щом половината география ни снабдява с храни, а Северна Корея - не, явно много са закъсали.

 80. 80 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#40:"Bulgarische Motoren Werke"]Една страна с активи за стотици милиарди (земя, гори, море, полезни изкопаеми и т.н.) не може да фалира току-така. [/quote]

  Тия активи ядат ли се? През 80-те бях ученик, но добре си спомням тоталния дефицит на масло, олио и други основни хранителни продукти.

  The best way to predict the future is to invent it.
 81. 81 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  [quote#64:"Bulgarische Motoren Werke"]Не се саморазпадна, а го саморазпаднаха - Че как така бе?! Уж най прогресивния строй, в най голямата и най мощна държава в света, която не си знае природните ресурси, пък някой взел......та я разпаднал!?

  1. "Панелните гета" - Нямаше да ги имаме, ако не бяхте взели земята на хората. И ако не бяхте решили да създавате големи цоциалистически градов, нискокачествени, неефективни, работещи на загуба промишлени предприятия.
  2. "Изтърбушени от циганора соц.предприятия и текезета" - В 1989 г. ние бяхме фалирала държава. В 1991 г. СССР, Варшавския пакт и СИВ прекратиха съществуване и с това се прекратиха и договорите ни за износ и внос.
  3. "Лошите пътища и много лошо направените плочни настилки" - През миналите 6 месеца посетих доста европейски държави.С ръка на сърцето и болка пиша, че у нас е най зле в това отношение. Включително и в сравнение с други бивши соц страни. В сициалианския град Катания 80% от сградите са черни, вероятно от вулкана Етна, има много бедни хора и фалирали изтърбушени предприятия, почти като у нас. Но видях перфектни пътища и тротоари, площади. Всички настлани с .....плочи. Често се дивим на строителството преди хилядолетия, как е оцеляло до днес, на майсторството на тогавашните строители и проектанти. Соц. периода няма никога да влезе в тази графа....[/quote]

 82. 82 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  [quote#79:"happysmile"]щом половината география ни снабдява с храни, а Северна Корея - не, явно много са закъсали. [/quote]

  Явно ти си жестоко закъсал, след като Северна Корея ти се струва привлекателна алтернатива на сегашната ти мизерия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 83. 83 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#79:"happysmile"] Та мой и да си прав, щом половината география ни снабдява с храни[/quote]

  Комуне, България е нетен износител на храна. За 2013 износът ни е за над 5 милиарда лева, а вносът - за 3.6 милиарда. Не само се изхранваме, ами и други храним. Което не може да се каже за матушката ви.

  The best way to predict the future is to invent it.
 84. 84 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 383 Неутрално

  [quote#50:"dobrich"]Но се иска много труд, знания, безсънни нощи....[/quote]

  Бедният Пеевски много се блъска и почти не спи. За Доган да не говорим.

 85. 85 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#14] от "boby1945":

  Боби, и всяко от последните правителства е можело да построи три българии - просто за целта ще има и още 3 фалита, че и повече... Колкото за златният резерв доколкото знам той не е пипан дори и по време на войните, които България е водила (балканска, междусъюзническа, ПСВ, ВСВ и т.н.) Комунистите на чело с простака Живков само за няколко години успяват да съсипят държавата и да продадат целият резерв на господарите си в Северна Азия.

 86. 86 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  До коментар [#75] от "Росфалитнадзор":

  Щяха да останат ПОНЕ 85% от населението, ми се струва. На другите, прав им път.
  Бизнесмени станаха перестройчиците и някои, които повярваха в обещанията за светлото капиталистическо бъдеще, което се оказа малко като оня виц със светлината в тунела.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 87. 87 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 383 Весело

  [quote#83:"Росфалитнадзор"] Не само се изхранваме, ами и други храним. [/quote]

  Тогава това, което виждаме в магазините, е "малката правда".
  Комуне си ти.

 88. 88 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  [quote#40:"Bulgarische Motoren Werke"]Една страна с активи за стотици милиарди (земя, гори, море, полезни изкопаеми и т.н.) не може да фалира току-така.
  Не и когато всичко това принадлежи на държавата, а не частни компании. [/quote]

  И все пак се е случило три пъти.
  Изводът е е**ти държавата и държавниците дето са били.

 89. 89 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 383 Неутрално

  [quote#82:"Norman Granz"]Явно ти си жестоко закъсал, след като Северна Корея ти се струва привлекателна алтернатива на сегашната ти мизерия.[/quote]

  Не бе, чудя се защо само от там и от Смолян (и прочие български предели) не се намират картофи в магазините.

 90. 90 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#87:"happysmile"]Тогава това, което виждаме в магазините[/quote]

  Не знам във вашия хоремаг какво има.

  The best way to predict the future is to invent it.
 91. 91 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  До коментар [#80] от "Росфалитнадзор":

  А режима на тока не си ли спомняш?
  Е, нали това беше "перестройката", ти как искаш да има стоки.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 92. 92 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#12] от "andru":

  говориш само лъжи. всяко лято и/или всяка зима ходеха на море само директорите, зам. директорите, партийните секретари и шепа доносници (вкл. ЗКПЧ-тата).

  храната беше оскъдна, скъпа и с изключение на няколко продукта, с доста съмнително качество (имам наблюдение за средата и края на 80-те).

  дрехите и обувките бяха оскъдни, с калпави кройки, еднотипни и с грозен дизайн и като цяло със средно качество.

  огромна част от останалата продукция също беше със средно и ниско качество. самият факт, че в соц. икономиката се наблягаше на производство с ниско и средно качество, трябва да ти говори за тотално пропадане.

  не може една икономика да се крепи върху производство и маркетинг на ниските цени и ниското качество. богатство се трупа с печалби, а не със загуби. соц. икономиката в България постоянно генерираще загуби.

  затова фалира няколо пъти междинно и накрая се сгромоляса.

  РЕФОРМИ !
 93. 93 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#89:"happysmile"]Не бе, чудя се защо само от там и от Смолян (и прочие български предели) не се намират картофи в магазините. [/quote]

  Защото трябва технология и спазване на стандарти. Това не може да бъде постигнато от "бизнесмена" с два пръста чело, чиято кариера е стартирала като шофьор на председателя на Смолянския партиен дом.

  The best way to predict the future is to invent it.
 94. 94 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  До коментар [#88] от "oos19355380":

  Дати?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 95. 95 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#94] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Абе има ли един чугун, който да е прочел текста, който коментира?

 96. 96 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1536 Разстроено

  Това са ОТКРОВЕНИ ЛЪЖИ......!!!!....Имахме ИНДУСТРИЯ , РАЗВИТО СЕЛСКО СТОПАНСТВО и ТУРИЗЪМ....Всичко се разруши и сега сме един разграден ДВОР и всеки се справя поединично ......Имахме безплатно ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ и ОБРАЗОВАНИЕ и сравнително ПРИЛИЧЕН СТАНДАРТ......Не случайно хората масово гледат с НОСТАЛГИЯ КЪМ МИНАЛОТО.....Не казвам ,че при КАПИТАЛИЗМА НЯМА ПЛЮСОВЕ , но при нас ВСИЧКО Е ИЗВРАТЕНО поради ред причини , които не МИ СЕ КОМЕНТИРАТ.....Можеха доста по интилигентно и ЕЛЕГАНТНО да се отиграят нещата тука ,но балгодарение на КРАДЛИВИ И АЛЧНИ ЮНАЦИ развитието ни е в ГРЕШНА ПОСОКА......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 97. 97 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  До коментар [#95] от "oos19355380":

  Май няма.
  Добре де, имали са малко затруднения с плащанията, кой ги няма? Питай сега хората с ипотеките нямат ли понякога гафове с плащанията.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 98. 98 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#68] от "dedoliben":Дедо Либене , я не се излагай ! Златото на Челопеч се експлоатираше още от 60-те години . Вадеше се също на Говежда , (сега не ), проучваше се на Свищи плаз , Злата, Маджарово ,Асарел , Елаците . Тия , дето сега го вадят нищо ново не са намерили. Те са ЛЕШОЯДИ !

 99. 99 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#96:"kesh"]Имахме ИНДУСТРИЯ , РАЗВИТО СЕЛСКО СТОПАНСТВО и ТУРИЗЪМ[/quote]

  Това е пълна лъжа.

  The best way to predict the future is to invent it.
 100. 100 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#97:"Bulgarische Motoren Werke"]Добре де, имали са малко затруднения с плащанията, кой ги няма?[/quote]

  Защо все комунистите имате бе?

  The best way to predict the future is to invent it.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK