Германски активисти идват да отбележат у нас паметта на загиналите германци по време на Студената война

Според националисти активистите искат да прережат изградената неотдавна телена ограда на границата с Турция, която има за цел да пречи на навлизането на бежанци у нас.

© Велко Ангелов, Капитал

Според националисти активистите искат да прережат изградената неотдавна телена ограда на границата с Турция, която има за цел да пречи на навлизането на бежанци у нас.Избори 2022

Германски активисти пътуват към България, за да проведат възпоменателна церемония по повод 25 години от падането на Берлинската стена и в памет на загиналите източногерманци, опитали се да избягат през България и Турция на Запад.


Те пристигат с два автобуса като се очаква да преминат българо-сръбската граница по-къно следобед. Различни националистически групи обявиха, че активистите пристигат в България, за да срежат телената ограда по българо-турската граница, построена преди около година като мярка срещу навлизането на чужденци, търсещи закрила.


"Дневник" научи, че активистите са поискали разрешение от МВР да проведат тази церемония на границата с Турция в близост до новата ограда като са приложили и писмо от майка на загинал германец на мястото, която пътува с тях. От вътрешното министерство са отказали.
"Аако някой има намерение да разрушава държавно препятстващо съоръжение по границата ни с Турция, това няма да се случи", обяви по-рано пред журналисти вътрешният министър Веселин Вучков.


"Всеки европейски гражданин има правото свободно да се движи на територията на България, която е европейска държава и няма да направи изключение за никого. Ако някой има намерение да разрушава това препятстващо съоръжение на българо-турската граница, включително да доближи до една специална зона за сигурност, това няма да се случи. Мога да го гарантирам. България не е разграден двор", заключи министърът.


Той допълни, че не са изпратени служители на МВР на границата заради този сигнал.


"Вчера получихме информация по професионален път най-вече, както и от специални писма от български евродепутат, а също и от политически сили. Няма нужда да ескалираме напрежение в обществото. Няма да допуснем разрушаване на държавно съоръжение. Това е и престъпление по Наказателни кодекс. Нека не предричаме нещата – вярвам, че ръководството ще се справи", заяви министърът на МВР.  По време на Студената война на българо-турската граница са загинали стотина граждани на Източна Германия, които са опитвали да избягат на Запад през Турция.


Дори в момента могат да се видят останки от стария кльон, който е отбелязвал граничната зона. Повечето хора, които са се опитвали да избягат от там, са мислели, че това е границата и преминавайки го вече са в Турция, но това е било капан и те са се намирали в гранична зона, където са били задържани.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK