Германци символично ще разрушат оградата на българо-турската граница

Германци символично ще разрушат оградата на българо-турската граница

© Велко Ангелов, КапиталГерманските активисти, за които беше съобщено в събота, че пристигат на възпоменателна церемония у нас, се намират в Ямбол. Оттам те ще се насочат към българо-турската граница, за да "съборят оградата", наричана от МВР възпрепятстващо съоръжение.


Хората са у нас, за да проведат възпоменателна церемония по повод 25 години от падането на Берлинската стена и в памет на загиналите източногерманци, опитали се да избягат през България и Турция на Запад.


"Това ще бъде изцяло символична акция, защото тази стена не трябва да бъде там. Тя спира хората, които търсят закрила, от това да я получат", заяви един от организаторите на акцията.
По думите му оградата (изградена през лятото, за да предпазва българската граница от навлизането на бежанци - бел. ред.) е била построена заради 11 хиляди души, които са незначителна бройка за Германия и страната е готова да ги приеме.


В района на Ямбол засега няма проблеми с представители на националисти, които се обявиха против акцията още вчера.


Двата автобуса, които прекосиха българо-сръбската граница късно снощи, са били ескортирани от полицейски автомобили, като и в момента пред хотела, където са настанени чужденците, има полиция.


"България доказа, че е свободна държава. Нямахме никакви проблеми с полицията. Чувстваме се добре посрещнати и благодарни, че сме тук. Най-важното е, че в България има свобода на изкуството, както се разбра и от думите на вътрешния министър, който заяви, че ще бъдем оставени да изпълним своята акция, ако не нарушаваме закона", заяви още представител на организаторите, който се нарече Филип.


След сигнал на представители на националистическите партии вчера МВР изпрати униформени, които да придружават автобусите, а вътрешният министър Веселин Вучков заяви, е "ако някой има намерение да разрушава държавно препятстващо съоръжение по границата ни с Турция, това няма да се случи".


Дори в момента могат да се видят останки от стария кльон, който е отбелязвал граничната зона. Повечето хора, които са се опитвали да избягат оттам, са мислели, че това е границата, и преминавайки го, вече са в Турция, но това е било капан и те са се намирали в гранична зона, където са били задържани.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK