"Алфа Рисърч": Спомените за социализма избледняват, доминира носталгично-идеализираният му образ

Петолъчката от бившия Партиен дом преди да бъде възстановена и сложена в музея на социалистическото изкуство

© Красимир Юскеселиев

Петолъчката от бившия Партиен дом преди да бъде възстановена и сложена в музея на социалистическото изкуствоДвадесет и пет години след началото на демократичните промени в България колективната памет за социалистическа България постепенно избледнява и познанията изчезват. В същото време започва да доминира носталгично-идеализираният образ на комунизма, а представите за периода 1944-1989 особено на младото поколение са битовизирани, защото идват основно от разкази от семейството и приятели. 


94% от най-младото поколение (16 - 30 години) заявяват, че не знаят почти нищо за онзи период, 92% не могат да назоват границите на комунистическия блок. Една трета не знаят, че преходът започва през 1989 г., а 40% не могат да посочат


дали краят на комунизма е белязан от рухването на берлинската, московската, софийската или китайската стена.
Това показва ново национално представително проучване на "Алфа Рисърч", което беше представено днес. То е посветено на годишнината от началото на демократичните процеси и е част от инициативата "25 години свободна България". Изследването е проведено сред 1200 български граждани над 16-годишна възраст. 


Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" каза при представянето, че това не е фанфарно и празнично изследване по повод годишнината. Тя отбеляза, че в него има диаметрално противоположни интерпретации на българите, както и че трябва да се има предвид, че за тези 25 години историята е била пренаписвана няколко пъти. 


В края на 2014 г.


обществото е силно поляризирано в отношението си към социализма


а спомените за събитията от 1989 г., рухването на Берлинската стена, делата на световните и комунистическите лидери са заменени от битовизми. Една част от анкетираните (предимно представителите на най-възрастното поколение) посочват най-често "работата за всички", "безплатното здравеопазване" и "доброто образование" като отчетливи характеристики на социализма. Други ясни спомени, макар и за по-малко от хората, обаче са и "забраната да се пътува в чужбина", "задължителните манифестации", "дефицитът на стоки", "силовата поддръжка на режима" и "привилегиите на членовете на БКП".


Цялостната оценка за периода е също силно поляризирана. В единия полюс на хората с леви убеждения се вижда носталгията по "спокойствието" и "сигурността" на периода, а в десния прочит - социализмът е бил епоха на "ограничения", "безправие", "липса на свобода", "диктатура" и "цензура" или на


"Не-свобода" 


както обобщават анализаторите. 


Друга част от изследването сравнява нагласите в началото на прехода с оценката за него 25 години по-късно. Оказва се, че крушението на много от надеждите за промените "пренаписва" и оценката за социализма. Две години след падането на комунизма, докато е все още жива паметта за живота в този период, 76% от анкетираните от НЦИОМ (цитирани бяха данни от март 1991 г.) пълнолетни граждани дават отрицателна оценка на Тодор Живков, докато днес е налице рязко преобръщане с 55% позитивни оценки за комунистическия лидер.


На повече от половината анкетирани сред младите хора - името на Тодор Живков не говори нищо. Техните познания за епохата на комунизма се опират преди всичко на личните впечатления и разговори - за 55%. Незначителен е делът на тези, които знаят за този период от книга (10%), филм, публицистично предаване (16%), училище или университет (10%).


Според анализаторите на проучването неосведомеността е резултат от липсата на дебат в медиите и публичното пространство, както и абдикацията на културните и образователните институции от темите за този период. Така постепенно


социализмът е забравян, а неуспехите на прехода го митологизират и идеологизират.


Забравят се и ключовите фигури на онова време. Повече от две трети от 16-30-годишните не знаят коя е Маргарет Тачър, 73% не знаят кой е Роналд Рейгън, 89% - Хелмут Кол, 76% - Михаил Горбачов.


"Алфа Рисърч": Спомените за социализма избледняват, доминира носталгично-идеализираният му образ

© Дневник


На въпроса  "Накъде след 1989-та?" са очертани пет кръга на представите за свободна и просперираща България – отваряне на границите и свободно пътуване (30%), повишаване на доходите и благосъстоянието (27%), развитие на пазарна икономика и нови възможности за работа (20%), повече човешки права и свободи (19%), връщане на частната собственост (18%), избор на управляващи чрез свободни избори (15%).


И въпреки че, обективно погледнато, повечето от тези очаквания са факт, субективните усещания са, че очакваното и реалното се покриват само в три направления с присъединяването към ЕС, свободата на пътуване и връщането на частната собственост, отбелязват анализаторите. Едва 2% смятат, че са се сбъднали очакванията за върховенство на закона, 5% - за изграждането на демократични институции, 10% - за избор на управляващи чрез действително свободни и демократични избори.  


В отношението към последните 25 години за разлика от това към периода 1944-1989 г. няма полюси. Хората са единни в отрицателната си оценка - 50% от населението над 16 години намира


развитието на България за неуспешно


срещу 10% позитивни мнения. Същевременно оценките в личен план са доста по-слабо песимистични – едва 29% смятат, че са загубили по време на прехода, което според анализаторите е показател, че "колкото по-конкретен и обозрим е обсегът на оценката, толкова по-умерени и нюансирани са мненията, а обобщенията на високо ниво са свързани с далеч по-силни присъди за провал на българския преход".


Това разминаване -


висока лична оценка срещу ниска обществена


- очертава корените на усещането за провал според социолозите. Спечелилите и загубилите от прехода според мнозинството са "политици – обикновени хора", а фундаменталният проблем на прехода е провалът на върховенството на закона, неефективни и корумпирани институции, осигуряващи и покровителстващи злоупотребата с власт. Тази опозиция не е икономическа, а политическа – усещането е за формирането на "класа на летящите в бързата лента", за които правила и закони не важат  и "класа на пешеходците" и убеденост, че  тези две класи не могат да се срещат помежду си, казват в анализа на данните "Алфа рисърч".


"С други думи, за неуспеха на прехода хората не обвиняват конкретен политик или правителство, лява или дясна политика, а зле функциониращата държавност,  която се е усъвършенствала в изсмукването на ресурси от общността вместо в механизмите, гарантиращи спазването на законността, професионализма и почтеността."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK