"Алфа Рисърч": Спомените за социализма избледняват, доминира носталгично-идеализираният му образ

Петолъчката от бившия Партиен дом преди да бъде възстановена и сложена в музея на социалистическото изкуство

© Красимир Юскеселиев

Петолъчката от бившия Партиен дом преди да бъде възстановена и сложена в музея на социалистическото изкуствоДвадесет и пет години след началото на демократичните промени в България колективната памет за социалистическа България постепенно избледнява и познанията изчезват. В същото време започва да доминира носталгично-идеализираният образ на комунизма, а представите за периода 1944-1989 особено на младото поколение са битовизирани, защото идват основно от разкази от семейството и приятели. 


94% от най-младото поколение (16 - 30 години) заявяват, че не знаят почти нищо за онзи период, 92% не могат да назоват границите на комунистическия блок. Една трета не знаят, че преходът започва през 1989 г., а 40% не могат да посочат


дали краят на комунизма е белязан от рухването на берлинската, московската, софийската или китайската стена.
Това показва ново национално представително проучване на "Алфа Рисърч", което беше представено днес. То е посветено на годишнината от началото на демократичните процеси и е част от инициативата "25 години свободна България". Изследването е проведено сред 1200 български граждани над 16-годишна възраст. 


Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" каза при представянето, че това не е фанфарно и празнично изследване по повод годишнината. Тя отбеляза, че в него има диаметрално противоположни интерпретации на българите, както и че трябва да се има предвид, че за тези 25 години историята е била пренаписвана няколко пъти. 


В края на 2014 г.


обществото е силно поляризирано в отношението си към социализма


а спомените за събитията от 1989 г., рухването на Берлинската стена, делата на световните и комунистическите лидери са заменени от битовизми. Една част от анкетираните (предимно представителите на най-възрастното поколение) посочват най-често "работата за всички", "безплатното здравеопазване" и "доброто образование" като отчетливи характеристики на социализма. Други ясни спомени, макар и за по-малко от хората, обаче са и "забраната да се пътува в чужбина", "задължителните манифестации", "дефицитът на стоки", "силовата поддръжка на режима" и "привилегиите на членовете на БКП".


Цялостната оценка за периода е също силно поляризирана. В единия полюс на хората с леви убеждения се вижда носталгията по "спокойствието" и "сигурността" на периода, а в десния прочит - социализмът е бил епоха на "ограничения", "безправие", "липса на свобода", "диктатура" и "цензура" или на


"Не-свобода" 


както обобщават анализаторите. 


Друга част от изследването сравнява нагласите в началото на прехода с оценката за него 25 години по-късно. Оказва се, че крушението на много от надеждите за промените "пренаписва" и оценката за социализма. Две години след падането на комунизма, докато е все още жива паметта за живота в този период, 76% от анкетираните от НЦИОМ (цитирани бяха данни от март 1991 г.) пълнолетни граждани дават отрицателна оценка на Тодор Живков, докато днес е налице рязко преобръщане с 55% позитивни оценки за комунистическия лидер.


На повече от половината анкетирани сред младите хора - името на Тодор Живков не говори нищо. Техните познания за епохата на комунизма се опират преди всичко на личните впечатления и разговори - за 55%. Незначителен е делът на тези, които знаят за този период от книга (10%), филм, публицистично предаване (16%), училище или университет (10%).


Според анализаторите на проучването неосведомеността е резултат от липсата на дебат в медиите и публичното пространство, както и абдикацията на културните и образователните институции от темите за този период. Така постепенно


социализмът е забравян, а неуспехите на прехода го митологизират и идеологизират.


Забравят се и ключовите фигури на онова време. Повече от две трети от 16-30-годишните не знаят коя е Маргарет Тачър, 73% не знаят кой е Роналд Рейгън, 89% - Хелмут Кол, 76% - Михаил Горбачов.


"Алфа Рисърч": Спомените за социализма избледняват, доминира носталгично-идеализираният му образ

© Дневник


На въпроса  "Накъде след 1989-та?" са очертани пет кръга на представите за свободна и просперираща България – отваряне на границите и свободно пътуване (30%), повишаване на доходите и благосъстоянието (27%), развитие на пазарна икономика и нови възможности за работа (20%), повече човешки права и свободи (19%), връщане на частната собственост (18%), избор на управляващи чрез свободни избори (15%).


И въпреки че, обективно погледнато, повечето от тези очаквания са факт, субективните усещания са, че очакваното и реалното се покриват само в три направления с присъединяването към ЕС, свободата на пътуване и връщането на частната собственост, отбелязват анализаторите. Едва 2% смятат, че са се сбъднали очакванията за върховенство на закона, 5% - за изграждането на демократични институции, 10% - за избор на управляващи чрез действително свободни и демократични избори.  


В отношението към последните 25 години за разлика от това към периода 1944-1989 г. няма полюси. Хората са единни в отрицателната си оценка - 50% от населението над 16 години намира


развитието на България за неуспешно


срещу 10% позитивни мнения. Същевременно оценките в личен план са доста по-слабо песимистични – едва 29% смятат, че са загубили по време на прехода, което според анализаторите е показател, че "колкото по-конкретен и обозрим е обсегът на оценката, толкова по-умерени и нюансирани са мненията, а обобщенията на високо ниво са свързани с далеч по-силни присъди за провал на българския преход".


Това разминаване -


висока лична оценка срещу ниска обществена


- очертава корените на усещането за провал според социолозите. Спечелилите и загубилите от прехода според мнозинството са "политици – обикновени хора", а фундаменталният проблем на прехода е провалът на върховенството на закона, неефективни и корумпирани институции, осигуряващи и покровителстващи злоупотребата с власт. Тази опозиция не е икономическа, а политическа – усещането е за формирането на "класа на летящите в бързата лента", за които правила и закони не важат  и "класа на пешеходците" и убеденост, че  тези две класи не могат да се срещат помежду си, казват в анализа на данните "Алфа рисърч".


"С други думи, за неуспеха на прехода хората не обвиняват конкретен политик или правителство, лява или дясна политика, а зле функциониращата държавност,  която се е усъвършенствала в изсмукването на ресурси от общността вместо в механизмите, гарантиращи спазването на законността, професионализма и почтеността."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (248)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1427 Весело

  Избледняват?
  Ето в малко мат'риал да си ги припомните: http://www.socbg.com

  Апокалипсисът апокалиптичен
 2. 2 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Нищо, може да ни ги опреснят. ......в Евразия!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Нормално е спомените да избледняват, а някои поради младостта си да нямат никакви спомени. Именно за това трябва да се изучава в училище и да се даде еднозначна оценка на тоталитарния период, за да не могат камуняките да промиват мозъците на младите какъв райски живот е било по Тошово време...

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Младите естествено, че почти нищо не знаят за социализма. А по-старите добре знаем кое и как беше.
  България е страната на чудесата)). До преди 25 години най-големите заплати бяха около 600 лв., ама някои пестяха от закуските. И вижте какво си направиха - вижте им дворците във Варна, а другите нека продължават да подскачат и да викат "Кой не скача е червен":

  http://www.youtube.com/watch?v=dZ3SwajnsGE#t=80

  Бай ви ТодАр Живков ако можеше да ги види това щеше да каже - Тоя година дворци, а догодина цели градове ! Защо да не си построят град ?

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  За носталгиците лагера "Беляне" и смърта на Мишо Сладура !

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 7. 7 Профил на Скандинавец
  Скандинавец
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Спомените за социализма избледнявали.
  Овцете не се отличават с дълга памет.

 8. 8 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#5] от "granichari":

  не си построят град ?

  Прочитане на целия коментар » Оценка
  -1 +1
  granichari
  Рейтинг: 75
  Неутрално
  5
  12:35
  09 ное, 2014
  Отговор
  Хората си искат социализма. Има ли изненадани?

  Да .Аз.
  Тодор Живков каза че е недоностче.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 9. 9 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Ако претендира за сериозност, Дневник трябва да разграничи социализма от комунизма и тоталитаризма.

  В САЩ и Франция например управляват социалисти.

  Носталгията на хората не е по комунизма, а по социалните политики, които липсват в тая ултра-либерална анархия българска.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 10. 10 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Тъжно! Колкото по-незнаещи сме като народ, толкова по-лесно може да бъдем манипулирани

 11. 11 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 907 Весело

  Изминаха 25 години от прехода в пустинята.
  Остават само 15, дорде изчезнат робските спомени...

 12. 12 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  [quote#9:"Dorian Gray"]
  Носталгията на хората[/quote]
  ... е по младостта им.

 13. 13 Профил на putlernopassaran
  putlernopassaran
  Рейтинг: 574 Неутрално

  никой не трябва да се учудва от това ново фиаско на образованието - според Световната банка ученето в средно училище в България не е гаранция дори за функционална грамотност - а по история има и специални усилия тези хора да не знаят нищо за комунизма или да знаят само митове за него - това са поръчителите на учебниците по история! Промиването на мозъци е съвсем забележимо и заради факта, че само в България от бившите соцстрани няма специален курс за престъпленията на комунизма, нямаме дори музей или институт за националната памет по този въпрос!

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Любопитно

  "Двадесет и пет години след началото на демократичните промени в България, колективната памет за социалистическа България постепенно избледнява и познанията изчезват."

  Съжалявам много,не съм от хората с промит мозък,с по-опростенчески и по-посредствен мозък! След като знам нещо то не може да избледнее и да се загуби.Което е било- било е и точка! А вечните платени историци и "изследователи",даже зомбатори,които са вездесъщи и вечно на поста за парчето хляб..те винаги ще пишуват и лустросват,фризират,но даже и ампутират от истината и фактите! Вместо да изпишат вежди те изваждат очи,даже мозъци!Виж,ако става дума за дементирали мозъци,да,нормално е,друго няма как да бъде...Но като гледам "развитието" на родината,явно те и тяхното "мислене" все още натежават като воденичен камък....родината се дави и до днес!

 16. 16 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  "Алфа Рисърч": Спомените за социализма избледняват, доминира носталгично-идеализираният му образ
  =====================

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН

  Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г.  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Чл. 1. (1) Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.
  (2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа.


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Чл. 2. (1) Ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за:
  1. целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация;
  2. съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи;
  3. безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения "Народен съд";
  4. моралния и икономическия упадък на държавата;
  5. установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха;
  6. погазването и отмяната на традиционни принципи на правото на собственост;
  7. рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи;
  8. провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението;
  9. злоупотребата с възпитанието, образованието, науката и културата за политически и идеологически цели, включително мотивиране и оправдаване на изброените по-горе действия;
  10. безогледното унищожаване на природата.
  (2) Комунистическият режим е отговорен за това, че:
  1. отнемаше на гражданите всяка възможност за свободна изява на политическата воля, като ги принуждаваше да крият своята преценка за положението в страната и ги принуждаваше да изразяват публично съгласие за факти и обстоятелства с пълното съзнание за тяхната невярност и дори това, че те представляват престъпления; това то постигаше чрез преследване и заплахи от преследване към отделната личност, нейното семейство и близки;
  2. системно нарушаваше основните човешки права, като потискаше и цели групи от населението, обособени по политически, социален, религиозен или етнически признак, въпреки че Народна република България още през 1970 г. се присъедини към международни актове по правата на човека;
  3. нарушаваше основните принципи на демократичната и правова държава, международните договори и действащите закони, като с това поставяше интересите на комунистическата партия и нейните представители над закона;
  4. при преследванията срещу гражданите използваше всички възможности на властта, като:
  а) екзекуции, нечовешки затворнически режим, лагери за принудителен труд, мъчения, подлагане на жестоки насилия;
  б) освидетелстване или настаняване в психиатрични заведения, като средство за политически репресии;
  в) лишаване от право на собственост;
  г) възпрепятстване и забрана за получаване на образование и упражняване на професия;
  д) възпрепятстване на свободното движение във и извън страната;
  е) лишаване от гражданство;
  5. безнаказано се извършваха престъпления и се предоставяха незаконни предимства на лица, които вземаха участие в престъпления и преследвания на други лица;
  6. подчиняваше интересите на страната на чужда държава до степен на обезличаване на националното достойнство и практическа загуба на държавен суверенитет.


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Чл. 3. (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. за престъпен.
  (2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Чл. 4. Всички действия на лица, които през посочения период са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит.
  -------------------------
  Законът е приет от ХХХVIII Народно събрание на 26 април 2000 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

  http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2134920192

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 17. 17 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Весело

  Ще чакам образите от капитализма да избледнеят. Що ли си мисля, че носталгия няма да има

  мурзилка
 18. 18 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#5:"granichari"]Хората си искат социализма. [/quote]
  не, не го искаме

  zenrus.ru
 19. 19 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#10:"daam"]Тъжно! Колкото по-незнаещи сме като народ, толкова по-лесно може да бъдем манипулирани
  [/quote]
  по-лесно и вечно т.е. манипулирани ...до гроб!

 20. 20 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Отворете си старите албуми и вижте каква разруха беше факаният социализъм!!!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 21. 21 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 701 Любопитно

  Е, то учениците днес масово смятат че Симеон Велики е царо от Испания... Нищо лично за комунизма и демокрацията, но вече ги стигнахме американците по тъпота.. Там например две трети мислят че България е някъде между Таджикистан и Белеарските острови..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 22. 22 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 409 Любопитно

  [quote#17:"marshalov"]Ще чакам образите от капитализма да избледнеят. [/quote]
  Кога пък след 44-та година е имало в България капитализъм?
  След 89-та година в България се настани пост-комунистическия мафиотски олигархизъм по руски образец.

  zenrus.ru
 23. 23 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Продължаваме:

  Комунизъм и социализъм са различни неща.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 24. 24 Профил на lele266
  lele266
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Добре, че е Путлер и руската пропаганда за да можем да видим какво време на лъжи е било ...

 25. 25 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#17:"marshalov"]Ще чакам образите от капитализма да избледнеят.[/quote]
  Няма избледняване....преди годинка 1470 евро мин.заплата в Холандия,след 6 месеца-1480,а след още 6м.т.е. днес,след година- 1490 евро....приблизително казано,не съм цепил центовете...
  А за родината- това е капиталистически комунизъм или комунистически капитализъм...нещо като дървено желязо.....а то си е даже чамова ламарина,де....

 26. 26 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#23:"Dorian Gray"]Комунизъм и социализъм са различни неща. [/quote]

  така,така...както и Фидел Кастро и ..Ленин примерно.

 27. 27 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#20] от "Георги":

  Факан?

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 28. 28 Профил на putlernopassaran
  putlernopassaran
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Вижте какви филми гледат учениците в Латвия в часовете за престъпленията на комунизма и след това се запитайте кога подобен филм ще дойде и в българското училище?!

  https://www.youtube.com/watch?v=GQoe-3Va2oU&feature=youtu.be

 29. 29 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Ужас!
  "40% не могат да посочат, дали краят на комунизма е белязан от рухването на Берлинската, Московската, Софийската или Китайската стена..."
  И каква памет и какво съзнание ще имат и какви решения ще взимат тези 40%?

 30. 30 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#20] от "Георги":

  Вярно, виж колко грозни антени има натурени по целия покрив!

  http://www.socbg.com/2014/10/5-1976.html

  Апокалипсисът апокалиптичен
 31. 31 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Сега пак ни управляват комунистите,но по-лошите и всичко им е по-лошо.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Възторгът на Соросоидите е непонярен за неща строени през 40-те г. на Соца :

  Жп Линии и съпътствуваща инфрструктура
  Училища ,музеи и публична ,общинска инфраструктура
  Болници,Читалища ,булеварди,улици градини.....

  Демократите днес нямат пари дет се вика оградите да им боядисате
  Как да не избледняват

 34. 34 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Не е толкоз важна колективната памет(тотално манипулиращо понятие!!),важното е висшия роден разум ББ какво мисли по въпроса! Тамо е 100% одобрението,знаем....ама така е при висшите неща всичко е на 100%,няма обратна газ!

 35. 35 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2786 Весело

  Все още има съществен процент 80+, но след като преминат в отвъдното и спомените и бленуванията по соца ще изчезнат с тях.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 36. 36 Профил на putlernopassaran
  putlernopassaran
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#24] от "lele266":


  До коментар [#26] от "triton123":

  Още през 1849 г . в Нов рейнски вестник Маркс пише статия, че изостаналите социално народи като сърби, бретонци, баски и още няколко трябва да бъдат унищожени, защото били с две нива по-ниско развитие и затова щели да забавят световния работнически бунт срещу капиталистите! Гьобелс през 1924 г. поставя Ленин след Хитлер и казва, че националсоциалистите трябва да се научат от съветитете как се взема власт. Всичко това е прекрасно документирано във https://www.youtube.com/watch?v=GQoe-3Va2oU&feature=youtu.be

 37. 37 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 701 Любопитно

  До коментар [#29] от "Лео":

  "94% от най-младото поколение (16-30г.) споделят, че не знаят почти нищо за този период. 40% от тях не могат да посочат, дали краят на комунизма е белязан от рухването на Берлинската, Московската, Софийската или Китайската стена… 92% не познават нито в реален, нито в метафоричен смисъл границите на комунистическия блок."
  ...Ето това ни е "демократичното" ново поколение.. Не си знае историята на държавата ни от преди 30-на години... Каква памет, какво съзнание, какви решения, какви пет лева за някакъв нормален избор очакваш от тях??

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 38. 38 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Проблемът на липсата на обективна оценка на социализма и носталгично - идеализирания му образ прави възможно връщането му.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 39. 39 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Весело

  Като стана дума за носталгични образи... И аз изпитвам носталгия по робовладелското, че и по феодалното общества, когато такива като "каскетите" и останалите интелектуални безпризорници си седяха по местата...

  С години чакаха, за да получат скапан автомобил, дето вече бяха платили... а днес - изтъкнати носталгици!

  Свобода за Надежда Савченко!
 40. 40 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#6] от "deepblue":

  Даже и името му не знаеш! Сашо Сладура. Много жестока смърт!

 41. 41 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Весело

  [quote#33:"seola"]Възторгът на Соросоидите е непонярен за неща строени през 40-те г. на Соца :
  Жп Линии и съпътствуваща инфрструктура
  Училища ,музеи и публична ,общинска инфраструктура
  Болници,Читалища ,булеварди,улици градини..... [/quote]

  я па този! че Капа(капитализма) западен не е строил такива чудесии,тъй ли?? Само дето техните са налице и бутат гордо напред,а СОЦ-нашите изпофалираха и се разпаднаха!
  Ако нямаше занимавка за народа,да се набута да се гърбути..нали тоя СОЦ нямаше да издеани и 2 -3 годинки,г-н другарю?! Я вижте пък египетските пирамиди какви строежи са,що нямате такива по време на СОЦа,на едни препаски древни ли ще се давате?!Пък нямали те и ГенСЕк на ЦК на БКП(какво упущение!)?!

 42. 42 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#18] от "S.P.Q.R.":

  То си е казано:
  [quote#8:"deepblue"]Хората си искат социализма[/quote]

  За платените ботове, нищо не е писал колегата!

  До коментар [#22] от "S.P.Q.R.":

  А де, това го кажи на ЕС, които кой знае как приеха комунистическа РБ, за страна членка. Явно в ЕС са идиоти, а не ти?!


  мурзилка
 43. 43 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#38:"Lady Zeppelin (в есенно почистване)"]

  Проблемът на липсата на обективна оценка на социализма и носталгично - идеализирания му образ прави възможно връщането му. [/quote]

  нищо подобно,сега ТЕ са в "нови",удобни одежди,какъв ти СОЦ туканка?!

 44. 44 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 895 Весело

  Времето на бай тоша може да се дефинира с едно изречение:
  Работи за да ядеш и кради за да имаш...
  Когато обяснявам на младите това и им казвам че сега максимата е:
  Работи, за да имаш,
  често получавам отговор:
  Да де, ама откъде сега да краднем...
  Или както Радой казваше:

  До кога във Родината бащина
  ще се шири тази простащина?
  Докогато за тия и ония,
  тя е бащиния...

 45. 45 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Явно глупостта е повсеместна, а неосведомеността сред младите страшна...

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 46. 46 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  "94% от най-младото поколение (16-30 г.) заявяват, че не знаят почти нищо за онзи период, 92% не могат да назоват границите на комунистическия блок. Една трета не знаят, че преходът започва през 1989 г..."

  сега става ви ли ясно защо сме обречени постоянно да повтаряме грешки от миналото си?!?

  и не просто нямаме умения да се учим от грешките на другите... ние не се учим дори от собствените си грешки.

  РЕФОРМИ !
 47. 47 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1427 Любопитно

  Как живяхме преди 10 ноември 1989 г.

  http://www.socbg.com/2013/11/10-1989-ii.html

  Апокалипсисът апокалиптичен
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 49. 49 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 416 Неутрално

  [quote#9:"Dorian Gray"]Носталгията на хората не е по комунизма, а по социалните политики, които липсват в тая ултра-либерална анархия българска.[/quote]

  Те бяха заложени в отменената конституция от 1971.

 50. 50 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  човек има естествена склонност да забравя лошото и да помни доброто. За 25 години е нормално злото да е позабравено. А ако някой оценява комунизма положително, то това е всъщност отрицателна оценка за положението му днес, а не положителна за тогава. Но тежкото положение на много хора днес е директна последица от комунизма и комунистите, които само за последните 25 години ограбиха и оглозгаха България 4 пъти. А сега по някакъв адски извратен начин опитват да трупат актив от кошмарното поради по-скорошните им престъпления положение на много хора, насаждайки напълно измислена идеализирана картина на миналото.

 51. 51 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Любопитно

  До коментар [#48] от "triton123":

  Май че помнят с какво са се друсали. Твоите деца на този свят ли са, или на планета LSD?

  мурзилка
 52. 52 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Ако един 16-годишен не знае какво е комунизъм, това е напълно нормално.

  Ако един 30-годишен не знае какво е комунизъм, това вече е тревожно.

  Точно по този въпрос не може да обобщаваш в една група 16 и 30 годишни. Все пак 16-годишните са ученици, а 30-годишните са... министри, както виждаме.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 53. 53 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Най-странният ми спомен от комунизма беше, че източните бойни изкуства бяха забранени за простосмъртните, за да не набият комунистите. Само минцифайките имаха право да ги упражняват. Хаха!

 54. 54 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Едва ли са толкова ..
  Но тук опираме ПАК до лустрацията ...
  Хиляди даскалки НЕ бяха сменени - над 30 % от тях бяха жени на военни /статистика /..Те и до ден днешен , старите , лъжат и развращават децата ни !!
  След това следват "преподавателите ' във Висшите учебни заведения - червена номеклатура - почти !! И те не бяха пипнати - като в Съдебната система , например ..
  По този начин, лъжите за социализЪма - продължават..Правят опит и младото поколение да мамят, лъжат , разколебават...
  Те, които обраха държавата няколко пъти- честните комунисти - и които преди бяха номеклатурата на БКП ...
  Но, няма да им мине номера ...
  ИСКАМЕ УЧЕБНИК - за гимназиите- за уродливия тоталитаризъм - а не само епизодично - в някакво училище - да се провеждат часове- лекции = по темата !!!
  Нямаме нужда от НОВИ роби или крепостни, руски слуги - в НОВА БЪлгария !!!

  BIG AL
 55. 55 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 816 Неутрално

  като ви кажат, че сте бедни. винаги се сещайте за комунизма и за руското робство.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 56. 56 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Червената мафия отдавна се стреми - с един куршум - два заека : От една страна ОБРАХА държавата и хората няколко пъти , а от друга- крещят - ЕТО това е капитализма ...!!???
  Като пропускат, че такива като ТЯХ- мафията червена , отдавна щеше да е в пандиза- ако бяхме нормална държава !!!
  Не живеем добре , както други страни , защото БКП-ДС- КГБ- решиха да НЕ живеете добре, и да искате да станете ПАК - крепостни !!!

  BIG AL
 57. 57 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 987 Неутрално

  комунизма съсипа и изроди българската нация и управляващия елит

 58. 58 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Тъй е, да-аам. Спомените за 90-те избледняват, избледня-я-яват и сега ни поднасят носталгично идеализирания им образ.

 59. 59 Профил на yessir
  yessir
  Рейтинг: 237 Неутрално

  По-малките не знаят нищо, а това което знаят е от пропагандата, с която са заливани постоянно от медиите, финансирани от американски фондации. Но фактите никой не може да ги скрие и подмени. Ще минат поне 50 години докато се изравним със стандарта на живот от социализма. Казва ви го човек, който не е комунист и социалист, просто такава е обективната истина.

 60. 60 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  До коментар [#59] от "yessir":

  Обективни глупости.

 61. 61 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Разстроено

  До коментар [#6] от "deepblue":

  Бае, сега само за един месец има повече самоубили се хора, поради щастието че живеят в капитализъм, отколкото убити за цяла година през социализма. А, освен да кажеш, че те са били свободни да направят този избор...

  мурзилка
 62. 62 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#41:"triton123"]Капа(капитализма) западен не е строил такива чудесии,тъй ли[/quote]

  Виж сега, няма какво да сравняваме Капитализъм в Англия или Германия да речем с социализъм в България.
  Сравняваме социализъм в България с капитализъм в България.
  И с всяка изминала година се вижда кое е било по-добре.
  Спускането на България по нанадолнището продължава, има време всички да загреете кое е било по-добре.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 63. 63 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4595 Любопитно

  СВОБОДА vs ссср

  ДЕМОКРАЦИЯ vs фашизъм

  ЦИВИЛИЗАЦИЯ vs тоталитаризъм


  Зависи кой кого избира да пита...

  Кого пита "Алфа Рисърч"?

  "Алфа Атака" на Сидеров, Шаренкова, Жириновски, Живкоff, Станишеф, Параванов... Кремъл, Кривец и "Крымнаш"?

  Ултра нацита. Фашисти??
  Ултра анти. Ленинисти?!?

  Долу алчно ви лице.

  КАЙ СЕ И ВЗЕМИ В РЪЦЕ!!!

  пп
  параванов... параванци... ненаситни готованци.
  справка ivo.bg

  "Алфа Рисърч": Спомените за социализма избледняват, доминира носталгично-идеализираният му образ

 64. 64 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Преди 25 години повечето хора подкрепяха промените, защото вярваха, че тоталитарните порядки ще останат в историята, а на тяхно място ще се възцари свобода - на движението, на предприемачеството, на словото. Вярваха, че от държавни предприятията ще станат частни и това ще доведе до просперитет, защото знайно е колко лош стопанин е държавата. Равен старт за всички, помните ли? Вместо това се възцари обаче един псевдодемократичен олигархичен модел, който задушава развитието ни във всяко отношение. Затова е нормално сега обезверените хора да си спомнят с умиление за времената, когато не можеше да говориш каквото си искаш и не можеше ей така да се вдигнеш и да отидеш дори до Румъния, какво остава за Гърция или друга страна зад завесата, но затова пък имаше сигурна работа и доходи, които спокойно да покриват ежедневните ти нужди.
  Хората не си искат социализма, искат справедливост и възможност за всеки, или, ако настоявате на социализма, то такъв, какъвто е той в Северна Европа.

 65. 65 Профил на Трол с лопата
  Трол с лопата
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Ми няма как да е другояче, след като от освобождението насам въртим мандатна диктатура - баш диктатурата ша са възприема като успешна. Кланови войни кой да е шогун или кой е съвет на икономите да управлява - такива ми ти работи. Сме на мисловното ниво на Япония в последната им битка за шогунат. Споко - и на тях им е трябвало сто години да се успокоят и после още двеста докат им узреят чиповете за демокрация. Барем ние показваме позитивни промени.

  въх
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3339 Весело

  До коментар [#21] от "ostin22":


  [quote#21:"ostin22"]Там например две трети мислят че България е някъде между Таджикистан и Белеарските острови..[/quote]То си е така.Май даже някъде точно по средата между тях...

 68. 68 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3002 Неутрално

  [quote#50:"Ментор"] За 25 години е нормално злото да е позабравено. [/quote]
  Така е, но не е нормално част от младите гора в България да смятат,че преди 25 години е паднала китайската стена. Това говори за тотално умствено затъмнение, деградацаия на образованието в училище и възпитанието в къщи. И като цяло подриване основите на нацията ни, защото днешните млади хора са огледало на бъдещето на нацията.

  Пазете се от доносника vesolr
 69. 69 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  До коментар [#37] от "ostin22":


  [quote#37:"ostin22"]Ето това ни е "демократичното" ново поколение.. Не си знае историята на държавата ни от преди 30-на години... Каква памет, какво съзнание, какви решения, какви пет лева за някакъв нормален избор очакваш от тях??[/quote]Те какво са виновни,че техните родители не си свършиха работата и не ги възпитаха и научиха както трябва?!Н децата са виновни,а родителите!Ама родителите са бивши роби и не са свикнали да носят отговорност и дори собствените си грешки във възпитанието на децата си прехвърлят на държавата...

 70. 70 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#61:"marshalov"]Бае, сега само за един месец има повече самоубили се хора, поради щастието че живеят в капитализъм, отколкото убити за цяла година през социализма.[/quote]

  Пълни глупости.

 71. 71 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  ах как ми липсва да слушам речите на бай тошо малоумника и да е кланям на мумията на мустакатия сатрап и нарко дилър, опашките за тоалетна хартия и дамски превръзки, псевдо икономиката с псевдо заводи на съветски субсидии

  veni vidi fugi
 72. 72 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 701 Весело

  До коментар [#69] от "yanne":

  ..че то в днешно време за родителите е останало само да се надяват, че синчето няма да прекали с тревата, а щерката поне веднъж ще се върне без покупка от мола.. И всичко това между фейсбука и вампирските сериали... Ти пък възпитание от родителите очакваш..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 73. 73 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Весело

  [quote#21:"ostin22"]Нищо лично за комунизма и демокрацията, но вече ги стигнахме американците по тъпота.. Там например две трети мислят че България е някъде между Таджикистан и Белеарските острови..
  [/quote]
  Ако имаш предвид Балеарските острови, не е лошо и ти да мислиш така.

 74. 74 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 416 Неутрално

  [quote#71:"zabejko"]ах как ми липсва да слушам речите на бай тошо малоумника[/quote]

  Ах, на фона на речите на днешните управници и на мен започва да ми липсва.

 75. 75 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  До коментар [#72] от "ostin22":


  [quote#72:"ostin22"].че то в днешно време за родителите е останало само да се надяват, че синчето няма да прекали с тревата, а щерката поне веднъж ще се върне без покупка от мола.[/quote]С такива родители,защо се чудим,че децата са такива?!Скоро по медиите обикаляха един татко и една щерка на 20 години,дето послъгваще,че полицайка я обарвала.Таткото преди 10-15 години крадвал църковни имоти,ходел с пистолет в себе си и със скъпа кола-днес щерка му се движи с наркомани и крадци и става за резил пред цяла държава.Каквито са родители-такива са и децата.Не бива да по-възрастните поколения да обвиняват тези след тях,защото всъщност в тях те виждат своя провал..

 76. 76 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Весело

  Ако питаме хората - сега, днес ще споделят, че и казармата (задължителната) много им е харесвала.

  Свобода за Надежда Савченко!
 77. 77 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#73] от "usero":

  Въпрос на "проно/у/нсиейшън"..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Бедността унищожава всичко.

 80. 80 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  До коментар [#79] от "demos":


  [quote#79:"demos"]Бедността унищожава всичко. [/quote]Не е до това.Преди това,че и преди 9-ти септември са били и още по-бедни,ама не са били мизерници.Духовната беднота е по-лоша..

 81. 81 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 701 Любопитно

  До коментар [#75] от "yanne":

  Е, тук се сблъскваме с теорията, че моето гардже е винаги по-по от другите... Поколението е пре*бано и по простата причина, че всичките ни комуно или демократо периоди си бяха просто дай аз да лапам, за другите "ме не друса".. Та какво да кажеш на децата, че е хубавото и на какво да ги възпитаваш..като сам знаеш, че ще ги излъжеш... Дали са екс мутри, милиционери, хора с червени куфарчета, демократи приватизатори за жълти стотинки и комисионна, съмнително етнически "пълководци", патриоти без покритие, царе с горско лоби..хаха..да не продължавам..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 82. 82 Профил на paladin
  paladin
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Нормално, след 25 години мизерия, хората започнаха да разбират, че "демокрацията" не се яде.

 83. 83 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Весело

  [quote#9:"Dorian Gray"]Ако претендира за сериозност, Дневник трябва да разграничи социализма от комунизма и тоталитаризма.
  В САЩ и Франция например управляват социалисти.
  Носталгията на хората не е по комунизма, а по социалните политики, които липсват в тая ултра-либерална анархия българска. [/quote]
  Развеселихте ме и вие.Значи туй-онуй по ония държави било социалисти като нашенските,ама....в капиталистически държави с частна собственост,а нашите бяха какви и ...в какви държави?
  Мда,социални политики,помпани животворно и опрели се-от една страна,на непрекъснатия обир от и над комунистическия наличен роб(грижовно пазен с Калашника да не избяга!),а от друга- на заемите,на кредитите откъм "гнилите" империалистически-капиталистически банки!!! И накрая дойде логичния гръмовен край на тоя ФАЛШИВ,ИЗКУСТВЕНО ПОМПАН,но КЪРВАВ гнилоч!

 84. 84 Профил на putlernopassaran
  putlernopassaran
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Сега вече е време внукът-изнасилвач на Тато да изреве : Искам си държавата обратно!

 85. 85 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 753 Весело

  Баща ми казваше, че най му е харесвало да чака десет години да си купи Лада а накрая за да не си изгуби вноската си взел чисто нов Москвич.

 86. 86 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#82:"paladin"]Нормално, след 25 години мизерия, хората започнаха да разбират, че "демокрацията" не се яде. [/quote]

  вярно,а комунизмът се глозгаше....ама май той нас оглозга,викам?!

 87. 87 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Както се пееше в песента: 70 години стигат! Времето е наше!

 88. 88 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6013 Неутрално

  Аз съм от времето на соца и въобще не ми липсва, сегашните млади живеят по добре и не им се налага да слушат тайно западна музика и ред още забрани.

 89. 89 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  Захари Стоянов има един малко известен пътепис"Тамръшката република и Ахмеда ага"много любопитно четиво което препоръчвам на всички.
  Винаги съм смятал че по нещо си приличаме с руснаците и това е мазохизма и уважението което изпитваме към всички ония които са ни мачкали и подтискали.Не е случайно това което става в България,и това че БКП спечели първите свободни избори.Последвалите опити да докажем че изборите са фалшифицирани са жалък опит за реабилитация на националното самочуствие!

  klimentm
 90. 90 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  До коментар [#89] от "klimentm":
  Хайде стига и ти си преписвал от уважавания журналист Иво Инджев?
  Може просто да кажеш през соца имахме малко права а да се оплакваш беше забранено !
  По време на демократурата нямаш никакви права но поне можеш да се оплакваш свободно !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 91. 91 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Така е! Щото ченгеджийската медийна среда полага огромни грижи за това! Крайно време е да има закон, който да забрани медиите, финансирани, по какъвто и да е начин, от чужбина!!

 92. 92 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Двадесет и пет години след началото на демократичните промени в България колективната памет за социалистическа България постепенно избледнява и познанията изчезват. В същото време започва да доминира носталгично-идеализираният образ на комунизма"
  Аз нямам никаква носталгия за комунизма и си спомням времето все още много добре. Един турчин, при който работих няколко часа, хвалеше комунизма, имало много полицаи, контролират паспортите, понеже било обедна почивка, да няма избягали от работата. Тях, турците, ги кефи една полицейска държава., мен обаче не, предпочитам минимална поява на ченгетатата, колкото да пазят общественият ред.
  Семейството ми беше бедно при комунизма, тепърва с капитализма забогатяхме, затова и сега баща ми е на максимална пенсия, над 800 лв./месец, не знам колко е точно, повече отколкото някои с работа изкарват.
  Комунизма ни изравни като жизнен стандарт: 99% бедни спрямо тогавашните норми за беден според западногерманският стандарт и 1% богати. Спрямо П. Кубавински, който ходеше на лов за лъвове в Кения на държавни разноски, ние с работата и плащаните данъци му плащахме сафарите на негов кеф.

  Капитализма също не е меда от кацата, но може да се печели добре. Затова трябва държавата да се включи.

  Es muß Geld fließen!
 93. 93 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#83] от "triton123":

  Ей, започнах с претенции за сериозност.

  Социализъм е имало преди комунизма, и ще го има и занапред.

  Ти продължаваш да говориш за комунизъм и партизани.

  Коментираш като профан.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 94. 94 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  До коментар [#90] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  Каквото и да кажа все ще бъде малко и непълно.Да харесваш ТЖ си е чиста проба мазохизъм!

  klimentm
 95. 95 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "....доминира носталгично-идеализираният му /на социализма/ образ..."

  И това след 25 години "демокрация". Или точно заради нея. И след милиарди долари за масирано и непрестанно промиване на мозъците. Хайде сега всички НПО-та, разните там фондацийки, институти и тем подобни алъш-вериши - повръщайте ги тия $, за нищо не ставате!

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  40% не могат да посочат дали краят на комунизма е белязан от рухването на берлинската, московската, софийската или китайската стена.

  До тук с интелигентността на българина.

 98. 98 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 638 Гневно

  "а представите за периода 1944-1989 особено на младото поколение са битовизирани, защото идват основно от разкази от семейството и приятели. "

  Защото са повечето комунистическа челяд и като такава, черпят информация от стадото, не от собствени и безпристрастни разсъждения.
  Типично.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 99. 99 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Повече от две трети от 16-30-годишните не знаят коя е Маргарет Тачър, 73% не знаят кой е Роналд Рейгън, 89% - Хелмут Кол, 76% - Михаил Горбачов....92% не могат да назоват границите на комунистическия блок. Една трета не знаят, че преходът започва през 1989 г., а 40% не могат да посочат дали краят на комунизма е белязан от рухването на берлинската, московската, софийската или китайската стена."

  Жив да бе Тодор Колев, да види, че най-после сме ги стигнали хамериканците - по необразованост и тъпотия...

 100. 100 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  "Две години след падането на комунизма, докато е все още жива паметта за живота в този период, 76% от анкетираните от НЦИОМ (цитирани бяха данни от март 1991 г.) пълнолетни граждани дават отрицателна оценка на Тодор Живков, докато днес е налице рязко преобръщане с 55% позитивни оценки за комунистическия лидер."

  Ъъъъ..
  МислА, интерпретацията на данните е леко сбъркана. Две години след ноемврийския преврат още не се беха появили и проявили в пълна светлина наследниците му, облечени във всякакви цветове.
  Бе това е присъда и оценка на политическите ни "лидери" и "лидерчета" си мисля.
  Баце и Гоце най-добре ги разбират тези неща. И двамата му се поклониха на паметника у Правец, съвместно и почтително...
  Ето, днес управляват заедно.
  С повечето от останалите от прехода.
  Патриоти, реформатори, остатъци от кралската партия, Пеевски и пак така, на обратно...
  А честито, а ония - правешкият, наднича от пъкъла нахилен.

  Ecrasez l’infâme
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK