Германските активисти се оттеглят от българо-турската граница (допълнена)

архивна снимка

© Велко Ангелов, Капитал

архивна снимкаИзбори 2022

Германските активисти, дошли у нас за арт пърформънс, с който да почетат загиналите по време на Студената война източногерманци, които са опитали да избягат на Запад през българо-турската граница, се оттеглят. Те не успяха да стигнат до телената мрежа, изградена това лято като мярка срещу бежанците, след като граничните полицаи не им позволиха.


Малко по-рано се стигна до напрежение, когато те се опитаха да преминат през полицейския кордон.


В крайна сметка без сериозни сблъсъци те се оттеглят и се отправят към автобусите си в село Голям Дервент. Преди това те поискаха да застанат с вдигнати ръце с инструменти за рязане до полицаите. Инструментите те носеха, за да прережат символично мрежата на българо-турската граница.
Малко след 14 часа на около 300 м преди новата телена ограда на българско-турската граница възникна напрежение между гранична полиция и германски активисти, които искат да достигнат мястото.


Преди това активистите  стигнаха до място, заградено с полицейска лента, където шефът на главна дирекция "Гранична полиция" преговаря с тях около половин час и беше категоричен, че не може да ги допусне да видят оградата заради провеждаща се операция там. Такъв аргумент МВР е изтъкнало и в официален отговор до активистите, пратен по-рано тази седмица. В отговора обаче пише, че гранична полиция ще асистира на германските активисти в граничната зона.


Те бяха много настоятелни и искаха да видят оградата с мотива, че това е границата на ЕС, че те са пътували 50 ч., за да я видят.


От полицията им повтаряха, че не може да бъде издадено това разрешение. В района има две камионетки на полицията, полицаи с кучета и конвой от хора с щитове и каски, които са застанали зад полицейската лента, вързана между няколко дървета.


В момента германците се опитаха да преминат полицейската лента с вдигнато високо лице и като символ на тяхната мирна акция те оставиха инструментите за рязане, които носеха, и така се опитаха да пробият полицейския конвой. Те пеят: "Кажете го високо, бежанците са добре дошли тук."


Полицията ги избутва, на няколко пъти германците повториха, че няма да проявят агресия и са с мирни намерения. Те уточниха неколкократно, че искат да видят оградата и че няма дори да я доближават. Полицията обаче започна да изтласква активистите, които се опитват да преминат в забранената им зона.


На мястото има и линейка.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK