Москов: Медицината трябва да се върне в болниците за сметка на търговията

Петър Москов

© Георги Кожухаров

Петър МосковЯсна електронна система в здравеопазването. За това обеща, че ще се бори новият министър на здравеопазването Петър Москов в интервю за "Нова телевизия". 


До края на 2015 година ще има електронна здравна карта, електронна рецепта, електронно здравно досие. При отиването си при специалист всеки ще държи в ръцете си своето право на специалист, обеща Москов.


"Медицината ще трябва постепенно, но убедително да се върне в болниците, за сметка на търговията. Здравеопазването не е търговия. Медицината е високо специализирано занимание, което се нуждае от високо заплащане", подчерта той. Москов обясни, че макар и да е запознат с искането на лекарите за увеличаване на здравната вноска, към момента това не е приоритет на министерството. Здравният министър декларира още и че ще работи за повишаване на заплатите в сферата на здравеопазването. трудовото възнаграждение на медицинските кадри.


Москов каза, че реформата в здравеопазването може да се случи само при ясна парламентарна подкрепа. Той обяви още, че вече е направил своето предложение за екипа, с който иска да работи, но все още няма да го обяви. Здравният министър обяви, че от януари всички решения, заедно с мотивите и процедурите, през които са преминали до приемането им, ще бъдат публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването, като това ще даде възможност на хората да задават въпроси и да участват активно в правенето на политика в здравеопазването. Москов обясни, че ще бъде въведена и комисия за текущ контрол на изразходването на бюджетни средства. "Още по времето на мандата ми като общински съветник в София бяхме направили такава комисия, предвиждаме да я направим и в парламента. Ще разчитаме на правилата и на публичността. Трябва ми месец, но обещавам, че от януари ще качим в интернет всяко едно решение. Това е начинът да излезем от сенките", допълни Москов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK