Москов: Медицината трябва да се върне в болниците за сметка на търговията

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (172)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Не да се бори,направо да го направи.

 2. 2 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Имам вяра, че Москов е искрен, че ще направи опит да промени нещо в ''болното'' министерство. Дано намери там повече съмишленици!

 3. 3 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 426 Весело

  За тези думи лекарското (търговско) съсловие жив ще го изяде !

 4. 4 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 823 Неутрално

  "...Медицината трябва да се върне в болниците за сметка на търговията..."
  Му-ха-ха-а!

 5. 5 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 823 Неутрално

  В болниците трябва да се върне онова, с което медицината започва - "Хипократовата клетва".

 6. 6 Профил на Not Fun
  Not Fun
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Успех!

 7. 7 Профил на graham
  graham
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Интересно е как ще го постигне, след като ще се сблъска с огромна съпротива. И също така е интересно дали просто в един момент няма да се откаже или както му викат сега, да прави "компромиси".

 8. 8 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Да ликвидира тази ненужна администрация на здравната каса. Да стане отдел към НОИ и толкоз.

 9. 9 Профил на ТОТО
  ТОТО
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Като всяка дейност и медицината е вид търговия, но трябва да става по ясни правила.

 10. 10 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Много взеха да стават гръмките изказвания,нещо тип "Драго Стойнев-хляб или смърт"

 11. 11 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Време е за индивидуални партиди!!!
  Това само да направят, ще е с пъти повече от всички досегашни "управници"

 12. 12 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Весело

  Интересен избор за министър, той сега ще приспива здравната система ли?

 13. 13 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 688 Неутрално

  напълно подкрепям

  седеньето го зголемува задникот
 14. 14 Профил на nye
  nye
  Рейтинг: 426 Неутрално

  аз съм гласувал за Москов (с преференция). всичко хубаво с електронното управление, но(!) не разбирам как ще вдигне заплатите в здравеопазването ...? в момента под 2/3 от българите си плащат изобщо вноските, ако няма да ги вдига и ако няма да отваря лична партида (всеки плаща за себе си) откъде ще дойдат парите в системата??

  http://postclamores.blogspot.com
 15. 15 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Весело

  Със или без здравна електронна карта, лекарите предимно трябва да лекуват, иначе се губи смисъла. Много ми е интересно този анестезиолог как по-точно смята да им вмени това задължение и висок морал, какъвто масово липсва за сметка на кеш-търсенията

 16. 16 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 531 Любопитно

  "Медицината ще трябва постепенно, но убедително да се върне в болниците, за сметка на търговията. Здравеопазването не е търговия"

  Москов отлично знае, че говори глупости!

  freedom is another word for nothing else to lose
 17. 17 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#14] от "nye":

  Щенията на нашите лекари за модерна апаратура и високи заплати ми напомнят на поговорката:

  "Видяла жабата, че подковават коня и вдигнала и тя крак"

 18. 18 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Какво да каже човек,освен,че всичко това е много хубаво и чакаме да стане.Какво друго може да се каже когато едно правителство е в началото на своя път.

 19. 19 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ами премахни бюрократщината от ръцете на лекарите, защото те с това се занимават в момента, в 70% от времето.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 20. 20 Профил на nye
  nye
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#17] от "bette":
  "щенията" на лекарите са реални, ако системата работи нормално, което означава да не е солидарна. ако някому не му харесва индивидуалната партида винаги може да си направи една солидарна подсистема, в която се осигуряват той/тя и съседите му/ѝ, за да се увери, че няма как да работи ...

  http://postclamores.blogspot.com
 21. 21 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ако искаш нищо да не се случи, направи комисия...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 22. 22 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Весело

  И друг път не избирайте анестезиолози и патолози за Министри на здравоопазването, някак си двусмислено звучи, сигурно може да се сетите за още 1-2 специалности, които са някак неподходящи.

 23. 23 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Желая успех на д-р Стефан Москов.Той е подходящият човек в този момент да успее да започне необходимите реформи.Естествено това ще срещне жестока съпротива,а и правителството във финансово отношение е с ограничени възможности.

  Tony
 24. 24 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Успех, дано нещо се промени в батака наречен здравеопазване.

 25. 25 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 740 Неутрално

  -Петър Москов:""Медицината ще трябва постепенно, но убедително да се върне в болниците, за сметка на търговията. Здравеопазването не е търговия."
  -По-добре късно, отколкото никога.За да се решава един проблем, преди това той трябва да се създаде. Това направиха седесарите и ОДС през 1999 година, когато бяха на власт. Подкрепям това негово становище, закъсняло с 15 години, макар и направено от представител на същата политическа сила, която превърна болниците в търговски дружества. Същото становище, още през 1999 год. бе изказано в НС от депутата от БСП д-р Кънчо Марангозов. Ама тогава от ОДС- мнозинството не поискаха да го/ ги/ чуят БСП-арите:"Депутатът Кънчо Марангозов възрази, че здравните услуги не са дейност, извършвана от търговец, и на лечебните заведения като търговски дружества не се гарантира печалба. Мнозинството отхвърли предложението му здравните заведения да се контролират само от министерството на здравеопазването, органите му по места и от Българския лекарски съюз."
  https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=8&cad=rja&uact=8&ved=0CFkQFjAH&url=http%3A%2F%2Fnews.ibox.bg%2Fnews%2Fid_1278589715&ei=q2hgVKPbH87Zas63gfgO&usg=AFQjCNGfA3EJ581Lk3hdVMPvmdmktetdcw&bvm=bv.79189006,d.d2s

 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  Г-н Москов е запретнал ръкави да качи пианото на ръце до 5-тия етаж, само че отсега да го предупредя - сбъркал е буквата на входа. За това как някоя стока или услуга (в случая медицинската) не било търговия сме ги слушали последно в навечерието на Лукановата зима. Тогава Нора Ананиева и Александър Лилов обясняваха, как храната е твърде важно нещо, критична стока, без храна се оцелява само 1 месец, затова трябвало да има държавен ценоразпис и купонно разпределение. Единствената причина Москов да не пожъне същите успехи е тази, че след 2 месеца ще бъде деликатно помолен да си събере багажа.

  „Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
 27. 27 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Къде е мястото на частно практикуващия лекар, необвързан със здравно осигурителни каси и заробващи договори. Къде е свободната пазарна медицина, медицината на свободния избор? Вашата здравна система от времето на Семерджиев до ден днешен е система на извъникономическата принуда, на рекета , на извиването на ръце. Опитват се като да ни вкарат като най- долнопробни, безмозъчни говеда да ни натикат в обор, хиляди пъти по- лош от социализма. В цялата система на здравеопазването царят мафиотските принципи (БЯЛАТА МАФИЯ НЕ Е МИРАЖ, НАЛИ?!) на изнудване ("дарения", нерегламентирани плащания и шантаж) и то под закрилата на съответните закони. Хем осигурително, хем задължително! Агати тъпотията! Прибират ти задължително парите, нищо не ти гарантират, а после изнудване и рекет! Къде е ролята на държавата, която по конституция е длъжна да осигури безплатно здравеопазване на всеки един гражданин? На всички е ясно, че 60-80% от хората не могат да си правят сметката и бюджета от сутринта да вечерта, пък камо ли да мислят за осигуровки. Въпреки това те са наши сънародници и държавата е длъжна да им осигури безплатно здравеопазване, и не само на тях. Трябва да има малко на брой държавни болници, с много добро, на световно равнище, заплащане на лекарите и абсолютно безплатно на хората. Частното може да бъде кешово или осигурително.

 28. 28 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Сега няма здравеопазване. Има продажба на здравни услуги.
  :-(

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 29. 29 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  [quote#19:"intergalactic"]Ами премахни бюрократщината от ръцете на лекарите, защото те с това се занимават в момента, в 70% от времето. [/quote]

  Точно това се решава с търговия. Плащане в брой на всички по-дребни услуги и бюрокрацията ще се сведе до една касова бележка. Защото сега има дейности и има "безплатни" лекарства (форумецът Вячо е писал достатъчно по въпроса), където отчитането на услугата към касата струва 5 пъти повече от самата услуга.

  „Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
 30. 30 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Евала на Москов! Много качествен човек. Желая му успех в изриването на авгиевите обори в здравеопазването.

 31. 31 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Ще видим дали ще осигури европейско заплащане на лекарите при условие ,че нито искат да въвеждат доиплащане , нито повишаване на здравната вноска . Общо взето още един който ще прави реформи без финансиране. През изминалите години този упрекваше поне 4 министри назад ,че не са въвели личната електронна здравна карта. Като имате предвид колко трудно и с какви опашки милиционерите едвам преиздадоха личните карти които са една пластмаса, а е-ЛЗОК е с чип и на всички отгоре Тиквата едва ли ще осигури пари защото това не е асфалт и бързо оборотна пропагандна стока нали разбирате ,че това няма да се случи и следващите поне 5 години. Освен това тези другари въвеждайки електронната ЛЗОК губят един коз в пропагандата с рефрена -'краде се ,много се краде' .С тази карта няма да могат да използват манипулацията и да отбиват номера с неадекватното финансиране на сектора. Да не говорим за липсата на остойностен лекарски труд, за единствената държавна пирамида НЗОК, за бюрократичния хаос с продължаващи 'учетни книжни форми' от 1952 година и за административния произвол върху работещите лекари с хартиени справки, отчети, месечни, годишни и ежедневни глупости. Тези не само нямат пари за реформа, но не желаят и да намерят пари за реформа , нито за задържане на лекарите в България Другарят Бойко просто сложи на амбразурата един ляв да не казвам какъв с претенции за дясна политика и съм сигурен ,че е доволен за това пушечно месо. Резултатите ще са плачевни , но пак казвам поне ще увехне митът ,че тука имало десни политици и десни политики. Защото тази заблуда е част от комунистическата мутация вече 25 години. Има само бетонизация на семашковизмът и комунистическата експлоатация на лекарите, както и ухажване на електората с безплатното и нискотарифно здравеопазване. Поне това ще е положително -маските ще паднат и ще блесне истината за продължаващ комунизъм с други средства лакиран като европейска демокрация. Не му завиждам обаче на Пешо -ще отнесе по гърбината боя за всичките дефекти,лъжи и неизвършени реформи на предишните здравни министри.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 32. 32 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  До коментар [#24] от "foxa5":

  Като представител на лекарското съсловие Москов е пристрастна страна. Много вероятно е човек отвътре на системата да се еманципира дотолкова, че да почне да я реформира в изгода на данъкоплатеца. Това важи впрочем и за всички други системи - милиционер никога няма да направи от милицията полиция, действащ генрал няма как да реформира местоработата си.

  „Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
 33. 33 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1336 Любопитно

  [quote#13:"Пипера е много лют"]напълно подкрепям[/quote]
  Какво подкрепяте? Тука няма нищо.

 34. 34 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  [quote#31:"Dr_Doolittle"]Другарят Бойко просто сложи на амбразурата един ляв да не казвам какъв с претенции за дясна политика и съм сигурен ,че е доволен за това пушечно месо. Резултатите ще са плачевни , но пак казвам поне ще увехне митът ,че тука имало десни политици и десни политики. Защото тази заблуда е част от комунистическата мутация вече 25 години. Има само бетонизация на семашковизмът и комунистическата експлоатация на лекарите, както и ухажване на електората с безплатното и нискотарифно здравеопазване. Поне това ще е положително -маските ще паднат и ще блесне истината за продължаващ комунизъм с други средства лакиран като европейска демокрация. Не му завиждам обаче на Пешо -ще отнесе по гърбината боя за всичките дефекти,лъжи и неизвършени реформи на предишните здравни министри.[/quote]

  100++++++++++++++++++++++++++++

  „Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
 35. 35 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Пожелавам му успех в налагането на промените.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 36. 36 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  #32 много МАЛКО вероятно е, исках да напиша, за това пристрастна страна да реформира статуквото

  „Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
 37. 37 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#27] от "bobhunter":

  Брей как си вързал 'на световно равнище, заплащане на лекарите и абсолютно безплатно на хората.'
  Ти ходил ли си скоро на профилактичен преглед или си просто комунист? Кога ще разберете ,че заплащането на някой не може да дойде от космоса и всеки който казва 'искам това безплатно' всъщност казва 'кой ще го плати вместо мен' .

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 38. 38 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Весело

  [quote#31:"Dr_Doolittle"]Ще видим дали ще осигури европейско заплащане на лекарите[/quote]
  Не може пациентите ти да са с балканско заплащане,а лекарите - с европейско,не мислиш ли

 39. 39 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#14] от "nye":

  Ами в "системата" се краде безобразно!

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 40. 40 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  Дефицитът на дамски превръзки изпратил Христо Стоичков в Испания. Този куриозен случай разказа в ефира на TV7 съветникът на Тодор Живков Костадин Чакъров.

  "Обажда ми се шефът на Федерацията Андон Трайков, че Добри Джуров не пуска Стоичков в Испания. А опцията е да замине в рамките на един месец и да платят на българската държава 4 млн. долара. Отидох и казах на Живков, но на него не му се занимаваше с Добри Джуров.

  Помислих, помислих и на другия ден пак влизам:

  - Абе, другарю Живков, 4 млн. долара ще пропуснем. Днес гледам сводката за стоковите пазари, знаете ли какъв голям дефицит има, няма дамски превръзки. Кое време сме, жените с парцали и вестници... Сега ако има свободни избори, ще ги загубим", припомни си Чакъров.

  При такъв сериозен дефицит Живков се съгласил, но с уговорката, че няма да се занимава с Добри Джуров.


  MOСКООООВ, ДАМСКИТЕ ПРЕВРЪЗКИ, НЕ СА ЛИ И ТЕ ХУМАНИТАРНА СТОКА, НЕПОДЛЕЖАЩА НА ТЪРГОВИЯ?????????????

  „Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
 41. 41 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#28] от "greenhrast":

  аз предлагам да възродим (ако въобще някога у нас е съществувала) специалността медицинска статистика,

  която да показва излекуваните и трайно излекуваните, а не просто закрепените, по лекар, болница или друга институция, без да пропускаме разбира се странично възникнали от лечението заболявания

  лошото е, че за пиандурски народ като нашия истината е относително понятие и дори ДАНС и "милицията" със записи, ако ще на видео да ги снимат не могат да помогнат на тази _нова_ специалност

  интересно ми е също колко и колко често лекарите се държат професионално с пациентите, а не:
  - нервничат
  - заяждат се
  - пъшкат изнурено
  - въртят очи
  - казват "чакай малко"
  - пият и ядат пред пациента, който ги чака
  за корупцията изобщо да не споменаваме

 42. 42 Профил на nye
  nye
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#37] от "Dr_Doolittle":
  държавата трябва да осигури достъп до здравеопазване, така е по конституция. проблемът е, че повечето българи не успяват да стоплят, че никъде не пише (а и не бива да пише), че то трябва да е безплатно ...

  http://postclamores.blogspot.com
 43. 43 Профил на krasi62
  krasi62
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#31] от "Dr_Doolittle":

  Така ли ви се иска, още четири години никаква реформа,никакви електронни системи ,за да продължите да крадете безогледно обществени средства. Напълно подкрепям заявените намерения на Петър Москов, нещо повече струва ми се при настойчиво управление всичко това може да се направи в срок до три месеца и от 1 април да имаме пълна електронизация на сектор здравеопазване. Направи го г-н Москов ,ако искаш да останеш в сърцата на хората !

 44. 44 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  В Швейцария тече интересна дискусия на тема "Конкуренция в здравеопазването".Естествено,съпроводена с с традиционните за тази страна допитвания/референдуми/.Там имат повече от 40 здравно-осигурителни компании.Левите анализатори твърдят,че за да запазят правото си да се конкурират,тези компании са учредили фонд,със средства от който фонд лобират и предрешават резултатите от референдумите.

 45. 45 Профил на nye
  nye
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#39] от "Краси":
  така е, не са проблем 2-та милиона пенсионери, 1 милион деца, 1/3 от работещите, които не плащат здравни + 1/2 от останалите осигуряващи се на минимална заплата ... това не е проблем. проблем е само, че се краде, иначе пари има? моля ви се, слезте на земята.

  http://postclamores.blogspot.com
 46. 46 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#25] от "Бенк-Бенк":

  Другарки и другари , независимо как ще наречете здравните заведения- болници, търговски дружества, свещоливници или манастири ще трябва да забравите безплатното здравеопазване от комунистически тип и ще трябва да го финансирате – с авансови здравни вноски , кеш ,чекове , кредитни и дебитни карти. Ноооо няма вече как да има безплатни неща, ако ще да си съдерете задниците. Лекарите няма и не може да са извън пазарните отношения каквото и да правите. Защото другия вариант е да осигурите и на тях целия спектър стоки и услуги също безплатно. Престанете с клишетата как докторът не бил търговец, а мислете как да си запазите лекарите докато това става все още с пари , защото след това и да имате пари процесът ще е необратим. За да не бъде лекарят също част от пазарната икономика, ще трябва вие да му осигурявате също безплатно стоките и услугите които предоставяте , ако въобще нещо произвеждате за това общество. Иначе не става. Аз лично нямам нищо напротив да отида я автомобилен автосалон, да си покажа стетоскопа , да си харесам автомобил и да ми го изкарат отвън казвайки' Аре пичове мерси аз не съм в търговията'. Същото в мола, супера, бензиностанцията, морето, туристическото бюро, водопроводчика,строителя и т.н. Харесва ли ви? А-ааа не ви харесва? Ами плащайте си квалифицирания труд както правят в цивилизования свят и не се опитвайте да избегнете заплащане на един честен труд със соцманипулации от типа 'Търговец ли е лекарят или не’...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 47. 47 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#45] от "nye":

  Вие да не би да сте от тези които крадат, че така настървено искате да има повече пари за крадене?
  Всеки има поне няколко познати, които са били писани, че са в болница.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 48. 48 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  "Медицината ще трябва постепенно, но убедително да се върне в болниците, за сметка на търговията."-
  В здравеопазването може да има пазар и трябва да има пазар.Това му е проблемът на здравеопазването.Десните го знаят,но те не са в парламента.Това не пречи на министър Москов да ги попита по какъв начин да се въведе пазар в здравеопазването.

 49. 49 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#43] от "krasi62":

  Напротив точно лекарите искат реформа , а 55% гледащи портрета на Тошо с влажни очи искат да си запазят здравеопазването без да плащат. Я ни кажи как според теб ще изглежда реформата да се посмеем. Реформа в здравеопазването означава парите за здраве да достигнат тези на средноевропейска държава поне като Чехия и Унгария, да не говорим за Германия и Австрия . Последната е с 39 милиарда в лева годишно за здравеопазване за 2009г , а България е с 3 милиарда лева годишно при близки параметри като площ и население. Та напиши си на огледалото това : България 3 милиарда лева : Австрия -39 милиарда лева и си го чети всяка сутрин докато се бръснеш. Ако не ти прави впечатление явно няма смисъл от дискусии. Да влезе Съдбата.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 50. 50 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Парите ще стигнат ,ако Москов закрие Правителствената и Военна болници/ армия няма,за какъв чеп е тази болница/ .В Чили например ако отидеш в частна болница касите дават около 60 % от стойността,другото се плаща от богатия пациент.В държавните болници касите заплащат 100%. Смятам че ако се възприеме този модел ,частните болници ще намалеят.Ако продължава така, ще бием света по брой на болници на глава на населенито

 51. 51 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  И аз му желая успех и се притеснявам, защото ресурсите на вносителите на лекарства и апаратура, ситуираните лобита в лекарските среди и безгръбначното така наречено ръководство на ЛС, което се държи както ни останалите безотговорни и сервилни профсъюзи и иска само и единствено повече пари и никога и дума не отваря за някаква вътрешна регулация и/или създаването на някакъв стандарт в лекарската дейност ще му създадат страхотни трудности и съпротива.

 52. 52 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1350 Любопитно

  До коментар [#32] от "cinik":

  Точно, и онзи дето направи от Естония "балтийски тигър" беше историк, а не политик. Като за начало, може да "препишат" японската практика (удачна при това), държавата да доплаща според внесеното от пациента. Плащаш 1 лв и държавата додава още 2 лв. Нито ще гониш някого за вноски, нито ще се санкционирате, нито ще се глобяваме, докторите ще получават реално заплащане... и ще е справедливо, защото всеки ще знае, че Пешо, Гошо, Али и Реджеб се лекуват защото са си платили техния лев на гишето на болницата, а не щото нещо далавера и източване на една държавна структура...
  Сигурен съм, че доста бързо ще се появят свестни болници със специалисти (защото ще получават реални суми), както и доста хора ще си плащат доброволно здравните вноски към държавата, ще има и реална полза от здраве-застраховането и здраве-фондовете... абе ще живнат нещата. Сега обаче се сещам, че едни кръгове ще изтърват доста печалба около източването на държавната каса, та надали някой политик ще приложи японския опит.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 53. 53 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Медицината трябва да се върне в болниците за сметка на търговията"
  Може Москов, даже и става.
  Само трябва да почнете от ЗЛЗ. Личният лекар престава да бъде ЕТ, лечебните заведения - търговски дружества, болниците - АД-та и лекарят ще спре да се гледа първо като търговец, а после кат овсичко останало. Сега по закон са търговци, работят в търговски дружества, а из територията се чудят, що се държат като месари от времето на соца...

  Ecrasez l’infâme
 54. 54 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  До коментар [#15] от "bette":

  Според мен, с електронните карти не се цели лекарите да се променят в посока повече морал, а просто да знаят, че поне лесните и глупави измами с разни неизвършени манипулации, завишен или измислен престой в болниците, издаването и от кои лекари на нереалния брой болнични листове, стават доста достъпни за бърз и статистически контрол и проследяване, нещо което няма как да не вдигне нивото на самоконтрол или простичко казано страх да не те хванат.

 55. 55 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  [quote#53:"Graf"]Само трябва да почнете от ЗЛЗ. Личният лекар престава да бъде ЕТ, лечебните заведения - търговски дружества, болниците - АД-та и лекарят ще спре да се гледа първо като търговец[/quote]

  ...и ще почне да му се гледа на това, на което ще се превърне - чиновник. Включително и със заплата по централно спусната щатна таблица.

  „Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
 56. 56 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Весело

  До коментар [#54] от "tsvetko_51":

  Ще започнат да плащат на пациенти,за да ги "лекуват"?

 57. 57 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#32] от "cinik":

  Прав си, ама просто се надявам, че нещо най-накрая ще се промени към по-добро.

 58. 58 Профил на rorich.jensen
  rorich.jensen
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това ако го беше казал Калфин - бива. Но от заместник-председателя на ДСБ се очакват малко по-различни тези. Като либерализация на пазара и ликвидиране на монопола на НЗОК, като приватизация на държавни и общински болници, като постепенно прехвърляне на бюджетната отговорност на държавата към частни застрахователни компании, с цел намаляне на разходите, повишаване на контрола, на качеството на услугата и на конкуренцията. Или бъркам, може би...

 59. 59 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1525 Любопитно

  До коментар [#41] от "bette":

  Аз пък предлагам да възродим специалноста "знахарство" от което да се издава диплом за "баячка". И да дадем избор на пациента - не иска да плаща за лекари - ок, тогава получава правото ПЛАТЕНО да ходи да му се бае.

 60. 60 Профил на rorich.jensen
  rorich.jensen
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Човекът иска да направи всички здражни работници в България държавни чиновници. Като в Гърция...

 61. 61 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#41] от "bette":

  По тази логика на ревматолозите ще бъдат платени 0(нула)лева за лечението на един влошаващ се лупус само защото еволюцията на заболяването е песимистична и реално по критериите на профаните 'няма резултат'. Много заболявания не могат да бъдат излекувани напълно, може да бъде забавена декомпенсацията и да се постигне някакво що годе приемливо стационирано състояние и да се задържи някакво относително добро качество на живот. С това приключват възможностите.
  Ако държиш обаче да се плаща само за напълно излекувани, утре когато развиеш хронично заболяване просто ще те подминат, защото няма да влизаш точно в твоите критерии за ‘излекуваните и трайно излекуваните’ и никой няма да се занимава с теб

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 62. 62 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Към Москов имам много критики като личност но все пак имаше смелостта да се заеме с едно изключително трудно министерства. За разлика от други които се измъкват по периферията, само за реформи говорят но никакви ги няма да ги осъществяват. Така че въпреки критиките ми му пожелавам успех, в полза ще е за всички ни. Дори и частичен да е пак ще е нещо.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 63. 63 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1525 Гневно

  До коментар [#58] от "rorich.jensen":

  Ето това и мен ме шокира в първата изява на Москов - той говори като искрен комунист - "ще изгоним търговците от храма". При положение че десните избиратели гласувахме точно за обратното !!!.

 64. 64 Профил на Zed
  Zed
  Рейтинг: 210 Неутрално

  "Медицината трябва да се върне в болниците за сметка на търговията" То хубаво, ама не ми стана ясно как ще го направи. Тия електронни ала-бали, са за да отчитат дейност и да нагушат някой с пари, системата няма да мръдне.
  "Здравеопазването не е търговия. ", казва уж дясно десният Москов. Като десен, трябва да предложи още повече комерсиализация и комодификация на здравеопазването, не по-малко. Говори глупости разбира се, в смисъл, не го мисли това. Десните да дишат спокойно, и най-вече лекарското съслови, никой няма да им пипа алъш-вериша.

 65. 65 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Любопитно

  До коментар [#54] от "tsvetko_51":

  аз мисля, че лекар изписал лечение, което го е нямало, само за да изкара пари от касата има вече подход към медицината, който е по-скоро свързан с краденето, и това с картата ще го спре само за малко, доколкото спирачката не е вътрешна а външна, а както знаем престъпниците лесно се научават да заобикалят външните пречки, когато имат вътрешна мотивация. единствена сериозна спирачка за такива практики и всякакви други невероятности е да се отнемат правата.

  понеже много често лекарите вкарват в техните си схеми и пациенти, и при това положение няма как "статистически да се проследи", освен ако полицията не се захване сериозно с **престъпленията в ЗС**, нещо което 1 път опитаха и се чуха страшни писъци

 66. 66 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#53] от "Graf":

  И като направим всички това какво очаквате да стане - лекарите понеже са полагали клетва да лекуват честно и без пари ?!?. Че те какво ще ядат - министрески заклинания може би ?.
  Всички на този свят е с пари а ценните неща като здравето са с най-много пари. И няма сила на този свят която да промени този ФАКТ - нито комунизъм, нито министър Москов, никой.

 67. 67 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 603 Неутрално

  "Медицината ще трябва постепенно, но убедително да се върне в болниците, за сметка на търговията. Здравеопазването не е търговия."

  Забележително изказване. Това ще е повече от реформа. Надявам се да е искрено намерение. Дано да намери достатъчно подкрепа. Дано успее да се пребори с търгашите в болниците и около тях.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 68. 68 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#53] от "Graf":

  Чудесно. Аз не искам да съм ЕТ и не искам да пипам мазни левчета докато държа стетоскопа си доколкото най-малко не е хигиенично. Лошото е, че нежеланието ми да пипам банкноти на работното си място, някои комунисти като теб го разбират и като готовност изобщо да не ми се плаща ....
  Това е патологичното при вас .

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 69. 69 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#38] от "xmm":

  Лекарите в момента бягат не толкова заради заплащането, а заради невъзможността да специализират и съответно да се реализират след това. Ако си добър специалист и искаш да работиш - ще изкарваш достатъчно пари. Примери за това има много.

 70. 70 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Да си тури ръката на сърцето и да каже честно дали не е и той част от тази търговия

 71. 71 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Чета коментиращи искат премахването на принципа на солидарността и преминаването към идивидуални партиди - мога да дам пример какво се случи с осигурени чрез индивидуални партиди в частни песнсионни фондове в Германия - вноските им бяха по-ниски и много хора преминаха към тях, но в един момент се оказа, че ако човек страда от сериозно заболяване като рак и тн. партидата му се изчерпва много бързо и фондовете просто спират да плащат за лечението.
  Солидарния принцип винаги излиза най-евтино за обществото като цяло - на тези които не вярват да помислят отново - всички застраховки са базирани на принципа на солидарността, МИСЛЕТЕ ХОРА!!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 72. 72 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Дано да успее!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 73. 73 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Няма начин една застахователна система да не е солидарна. Даже автозастраховките са солидарни. Всички трябва да плащат еднакво, а всеки да получава според това колко е болен. Нормалните хора предпочитат да не са болни.

 74. 74 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Ако са десни , нека въведат доплащане за да няма измами с хоспитализациите. Заплащането на хоспитализация по клинична пътека да е 50:50 - половината от бюджета на НЗОК и другата половина доплащане от пациента. Само вписано ЕГН-то не може да плаща в брой и да се води хоспитализирано, трябва физическо присъствие за да вземат другата половина от плащането. Същото с прегледите в извънболничната помощ. Много е просто решението ,ама комунягите искат хем безплатно ,хем да могат да си плямпат как се крадяло за да не отговарят на въпроса 'Защо няма адекватно финансиране'.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 75. 75 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Д-р Москов е радикалист , в добрия смисъл на думата ...Важно е да успее..Голям батак е и интересите са противоположни - лекари - пациенти ..
  Има известно самозабравяне на лекарите по отношение на заплащането ..България е бедна държава , все още и заплащането на запад - не може да бъде мярка ..
  Голямо самочувствие , надменност , липса на известна доза човешко отношение - идващо от 'специалноста им" , от професията им ..Нещата които е замислил - е добре да станат - по- бързо..Ще бъде и ефективно ...Не съм специалист в "занаята" им , но мисли че са добри идеи ...

  BIG AL
 76. 76 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 461 Гневно

  Костовистите са с по леви обеждения и от откровенните комунистите. Здравеопазването и културата са бизнес като всеки останал. Ей, матрела! Махнете представката "соц" от главите си, че и Румъния отлепи от нас. Има обективни закони като този за гравитацията, търсенето и предлагането и т.н. Всеки опит за игнорирането им води съответно до синини или фрактури, дефицити и спекула. Да ви напомня, че зъболечението в България отдавна е частно. Не ми излизайте с довода, че много хора с по две кутии цигари и/или литър алкохол на ден не могат да си го позволят. Въпрос на приоритети. Защо да е мой проблем, че цигани без осигуровки са се напили и са се клали и след лечението им не е останало нищо от моите вноски, та когато аз или член от моето семейство имаме нужа да получим качествена услуга то да е без да си плащаме отново?

 77. 77 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#55] от "cinik":

  [quote#55:"cinik"]...и ще почне да му се гледа на това, на което ще се превърне - чиновник.[/quote]

  Не.
  В някои по-умни страни са разбрали, че дейността не е необходимо да формира печалби и да храни една сюрия други чиновници, паразитиращи около нея.
  Там, при по-умните, лекарите не са търговци, а юридически лица с нестопанска цел, няма разпределение на печалба, няма пърхащо чиновничество около дейността, което да следи за целесъобразното и честно разходване на ресурса...
  А,дане забравя още нещо. Администриращите процеса на здравното осигуряване(застраховане) не лапат близо 10% от приходите на системата.

  Ecrasez l’infâme
 78. 78 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#74] от "Dr_Doolittle":

  Няма нужда от 50:50, в Япония доплащането е 10% и може да си го застраховаш във фонд и нямат проблем с фалшивите манипулации.

 79. 79 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  [quote#52:"gost22"]а "препишат" японската практика (удачна при това), държавата да доплаща според внесеното от пациента. Плащаш 1 лв и държавата додава още 2 лв. [/quote]

  По-добър е сингапурският вариант на микросметките. Примерно 1/3 от вноската се заделя за застраховка срещу тежките заболявания, другите 2/3 са пари в брой за разплащане на дребните услуги като прегледи и леки терапии. И огромна част от плащанията става с цъкане на картата, без никакви допълнителни усложнения като отчитане на направления и леглодни.

  „Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
 80. 80 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#77] от "Graf":

  И кои са тези по-умни държави - северна корея, куба и т.н. може би ?. Нявсякъде по белия и богат свят зрадвеопазването е бизнес и се управлява като такова.

 81. 81 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#68] от "Dr_Doolittle":
  [quote#68:"Dr_Doolittle"]Лошото е, че нежеланието ми да пипам банкноти на работното си място, някои комунисти като теб[/quote]

  Четох до тук и разбрах, че поредният месар с титла д-р се е заел да мисли...
  Па и да дава оценки с квалификации за околните.
  Ае моля...

  Ecrasez l’infâme
 82. 82 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 999 Неутрално

  След 25 години тъмна мъгла, в която олигархията избуя, сякаш отново избухна демокрацията!
  Имаме вяра във вас , ! Подкрепяме ви!

 83. 83 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#73] от "bawarec":

  Напротив, застраховането и солидарността са напълно различни неща. Като си плащаш гражданска или каско тя зависи от възрастта ти, от колата, от това колко акциденти си имал и т.н.

 84. 84 Профил на val
  val
  Рейтинг: 217 Неутрално

  В България много хора знат каво да се направи,но нямат интерес да го направят!
  А, иначе успех!

 85. 85 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#50] от "chuggun":

  Касата плащана фиксирани цени на услугите и на държавните и на частните болници. И на практика се получава точно това, което казваш - в частните услугата се таксува по-скъпо и съответно доплащаш, в държавната - не. Ама лесно се говори като си нямаш представа как работи системата. Не знам защо решаваш, че частните болници са проблем, като те всъщност са решението, поне отчасти на изтичането на пари по корупционни схеми. Най-прост пример - при ремонти и закупуване на техните в частната болница собственика няма полза да надува цените за доставка и изпълнение, защото парите идват от неговия джоб. За разлика от държавните, където разни директори имат полза да гепнат нещо за тях си от "държавните" пари. И вярвай ми - това важи за всяка една поръчка в държавните болници - като се започне от всякакви консумативи, лекарства, храна, почистване, пране, отопление и т.н. И затова държавните болници са затънали в дългове, а частните са на печалба. И понеже като ревнат на края на годината, че са затънали в дългове и държавата им ги покрие, системата се самовъзпроизвежда в същия уродлив вид. Да, така че съм съгласен в тези болници да се влезе и да се реже до кокал докато се изкоренят тези практики. За да може и малкото останали добри специалисти в тях да могат да получават нормално възнаграждение за труда си, да работят в нормални условия. Защото в момента, неврохирург в Пирогов, за 12-14 часова операция на гръбначен мозък, където всяко трепване на ръката оставя човека сакат, получава 95лв. Сами преценете дали е справедливо или не. И само за справката - не съм лекар.

 86. 86 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#79] от "cinik":

  Т.е 1/3 се плаща от частника(в случая здравна заздраховка),а оснаналото от личните сметки така ли ?-не можах много добре да разбера сингапрурския модел ?
  1)А какво мислиш за щвейцарския модел на здравеопазване-той удачен ли е за нас ?
  2)А системата 50 на 50(половината плаща държавата,а другата половина пациента(по скоро здравната застраховка)-не ли е най удачната и спира корупцията(щом плаща,здравните застрахователи ще гледат под лупа всеки разходи далаверите ще секнат) ?

 87. 87 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#66] от "m17":

  Като прочетох това:
  "Ето това и мен ме шокира в първата изява на Москов - той говори като искрен комунист - "ще изгоним търговците от храма"" и открих че поредният комсомолец се е претворил в пазарен талибан.
  Е, стана ми ясно, че поредният ограмотен из някой ПУЦ индивид е видял в Христос комунист и е решил, че новият му Господ - пазара ще му реши всички болежки...

  [quote#80:"m17"]И кои са тези по-умни държави - северна корея, куба и т.н. може би ?[/quote]

  Не са САЩ, които думкат 17% от БВП за здравеопазване, а са под 30 място в класацията за качествена и здрава старост.

  Ecrasez l’infâme
 88. 88 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Единственият,на когото разчитам.
  Дано успее.

 89. 89 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  До коментар [#56] от "xmm":

  Намират му челъма, за взаимноизгодни операции. Плащаш нещо и получаваш съответните болнични - той доволен, ти доволен, а касата плаче.
  Ами ТЕЛК и взрива на инвалидност сред нашето население - аз лично познавам такива инвалиди, че само може да им завидиш на здравето и визията, но върха беше, един млад инвалид, 100%сляп, заснет как си кара, забележете мерцедеса.
  Ами хората, на които измислено или наистина им монтират разни разширители във вени и артерии, та прибират от пациенти и каса маса пари, да не говорим за марката и качеството на стендовете които плащаш и които реално получаваш.
  Та има от какво да се икономиса, за да станат по-заплатени лекари и сестри и има и поле за дейност на ЛС, който би трябвало да иска сам да опазва членовете си от подобни безобразия, ама в тоя вид и с това ръководство не го виждам.

 90. 90 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  До коментар [#65] от "bette":

  Съгласен съм с вас, но границите на страха могат да бъдат различни. Ако цената е загуба на право да упражняваш професията си ( помните и сте чували, е подобни неща са ставали по света, за незаконни аборти например), няма да са много лекарите, които да си сложат главата в торбата.
  Престъпност и такива намерения ще има докато свят светува, въпроса е в количеството и мярката, които я правят поносима или не.

 91. 91 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  До коментар [#77] от "Graf":

  Графе, ние тези юридически лица, които "не формират печалба", ги гледаме всеки ден. БДЖ, Топлофикация София, ВМЗ Сопот, ТЕРЕМ...Имат общото свойство, че работниците често си чакат заплатите по 5-6 месеца.

  „Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
 92. 92 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 478 Весело

  До коментар [#83] от "m17":
  [quote#83:"m17"]Напротив, застраховането и солидарността са напълно различни неща. [/quote] - Г-не, Вие явно не разбирате смисъла на застраховката като финансов продукт и принципите на които е базирана, което е жалко, тъй като застраховането в България е с дълга история - от 1891 и наши математици/актюери имат сериозен принос за развитието на тази наука, ако имате интерес има достатъчно материали, но ето ви малко инфо от уики :
  insurance operates through pooling resources, the majority of insurance policies are provided for individual members of large classes, allowing insurers to benefit from the law of large numbers in which predicted losses are similar to the actual losses.

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 93. 93 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  До коментар [#86] от "kapitalcho":

  Представи си все едно автокаско с франшиз. Само че, вместо франшизът да е от джоба ти, той е от тази микросметка.

  „Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
 94. 94 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  До коментар [#46] от "Dr_Doolittle":

  Нищичко не си разбрал от изказването на Москов..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 95. 95 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Весело

  Хайде стига усукване,речи си кога и с колко вдигаш вноските.....
  А сладките медени ги знаем....

 96. 96 Профил на krasi62
  krasi62
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#49] от "Dr_Doolittle":

  Каква Германия ,Австрия и прочие държави те гонят с техните много милиардни бюджети ? Нещо да си чувал за БВП ,нещо да си наясно със солидарен осигурителен модел при който парите следват пациента ? Как ви се струва едни купища с пари които вие ,лекарите трябва да вземете ,без да сте обвързани с резултатите от дейността си ? И кой е казал ,че няма да има пазарни механизми, да ще има и всеки пациент ще може да избере своя специалист и това ще бъде документирано веднага със електронната му карта, при което да не би да си мислите ,че пациента ще отиде на сляпо при всеки който е с бяла престилка?
  Бъдете спокоен, ако сте добър специалист вие ще сте в по добра от сегашната позиция ,ако ли не то тогава търсете начин да се квалифицирате,нищо друго не мога да ви препоръчам.Запомнете го това.

 97. 97 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Никой не се хваща да измисли нещо, а чете томовете на др. Живков, известен повече като Тодор Велики.

  Това с електронната карта го имахме преди 60 години и се наричаше Здравен лист или нещо подобно. Само дето беше на хартия, че компютрите бяха кът.

  Следващата стъпка трябва да е ликвидацията на Здравната каса и връщането на държавното здравеопазване. Дано реформаторите са прочели и това в том шести от времето на Втория златен век.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 98. 98 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мърмор":
  Хипократовата клетва гласи, че лекарят няма да иска пари за лечение, само от майка си, баща си и учителя си.

 99. 99 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1336 Весело

  [quote#91:"cinik"]Графе, ние тези юридически лица, които "не формират печалба", ги гледаме всеки ден.[/quote]
  Общински аптеки Бургас формираха годишна печалба 1000 лв. малко преди точно Валери Симеонов в качеството си на председател на Общ. съвет Бургас да ги продаде.Скоро директорът им дойде да ме види.Не можах да го позная."Какво е това шкембе,бе,Христо?"-"Какво,директорско,нали 12 години бях директор на Общински аптеки.".

 100. 100 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  До коментар [#95] от "triton123":

  Ми казал си е. Не четеш...


  До коментар [#97] от "др. Иванов":

  Електронна карта на лист... Велико.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK