Над 36 000 семейства с първокласници ще получат еднократна помощ

Над 36 000 семейства с първокласници ще получат еднократна помощ

© Юлия Лазарова36 309 семейства ще получат еднократна целева помощ за деца, записани в първи клас за учебната 2014/2015 година, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане.


Еднократната помощ от 250 лева ще достигнат до общо 46 309 деца, уточняват от ведомството. За сравнение - за изминалата учебна година помощ бе отпусната за 48 820 първокласници. Експертите на агенцията са се произнесли с отказ по 472 молби, подадени до 30 септември тази година, когато приключи кампанията.


Право на еднократната целева помощ имат семействата, чиито деца са записани за пръв път в първи клас в държавно или общинско училище. За да бъдат одобрени кандидатите, е необходимо средномесечният доход на член от семейството за предходната година да е по-нисък или равен на 350 лева. Този критерий не важи в случаите, когато става дума за дете с трайни увреждания, с един жив родител или живеещо с приемни семейства или при роднини или близки.


От агенцията уточняват, че в момента се извършват проверки в училищата в страната за спазването на условията за получаване на помощта. Семейства, който са получили еднократна помощ за първокласници, но децата им не посещават училище, ще трябва да възстановят сумите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK