Новата стена на Европа

 Шествието на германските активисти към мястото, за което имаха разрешение25 години след падането на Берлинската стена, България отново е оградена. Близо до стария кльон, пазил държавата от лошия Запад и възпрепятстващ всеки, който иска да напусне рая на Източния блок, сега се издига ограда (30 километрова). Нейната цел също е да спира хора, повечето от които бягат от война.


Преди 25 години България е била само отправна точка по пътя към свободата, сега е цел, пристан, видение (от началото на годината над 30 хил. души са се опитали да влязат в България).


9 ноември 2014 г. Малко преди 13 ч. хората в Голям Дервент - в миналото последното село преди самата граница и точно до кльона, сега първият пристан за идващите от Турция бежанци, наизлизат от къщите си.
Някои от тях дори заговарят на немски на преминаващите по калните пътеки, наречени улици, посетители. Наоколо къщите са изоставени или разрушени. Щастлива е само Гина от местния магазин - направила оборот за цяла година.


100 души от Германия, пътували над 40 часа с автобуси, са тук, за да видят телената ограда, построена да спира засиления миграционен поток. Искат да направят арт пърформанс.


За тях оградата е новата стена на Европа. За българските гранични полицаи това е "възпрепятстващо съоръжение". Всеки път, когато имат възможност, натъртват това определение.


Активистите, на възраст между 20 и 30 години, бяха придружавани от 20 журналисти от Германия.


Акцията - да съборят символично новата стена,
да прережат този символ на несвободата


Информации за това у нас се появиха предварително основно в националистически сайтове и Фейсбук групи, заради което и автобусите бяха ескортирани от полиция. Никъде по пътя на германските активисти нямаше засечки с представители на такива организации. Тяхната контраакция остана само на медийно ниво.


Идеята за проявата се режда преди няколко месеца, организатор е Центърът за политическа красота в Берлин, в който участват артисти, политически активисти, правозащитници и журналисти. Посланието е: тази стена не трябва да е тук, защото спира свободното движение на хора, променя смисъла на ценностите на Европейския съюз и кара хора, търсещи убежище, да страдат.


"Имаше 300 души, които искаха да участват, главно от Германия. Трябваше да откажем на 200 от тях, за да може да дойдем 100 души. Ние бяхме добре посрещнати тук. България е свободна страна с приятни хора. Това е гаранция, че свободата на политическото изкуство е възможна, както се разбира от думите на вътрешния ви министър, който каза, че може да направим нашата акция, без да нарушаваме закона", заяви Филип Рух пред българските медии преди началото на акцията. Той е известен артист в Германия. Няколко дни преди да дойдат в България, отново в чест 25 години от падането на Стената от Центъра за политическа красота "открадват" възпоменателните кръстове с имената на загиналите на стената. Няколко дни по-късно те се появяват по границата на Испания.


От организацията изпращат писмо до МВР, в което молят за разрешение 100 души да проведат възпоменателна церемония за загиналите по време на студената война германци. Искането е за района на село Голям Дервент - то се намира на 3 километра от зоната, в която е построено "възпрепятстващото съоръжение". Отговорът на МВР е, че не могат да бъдат допуснати до оградата, защото там се провежда полицейска операция, но полицейските органи ще им асистират при провеждането на акцията в граничната зона.


На входа при стария кльон, или както полицията още го нарича - система за предупреждение, са се наредили служители на МВР. Самите те приличат на жива ограда. С равен тон обясняват, че активистите ще бъдат допуснати и ескортирани, но нямат да могат да видят съоръжението, заради провеждаща се операция и заради особения терен на местността. Молбите на активистите  - че искат само да видят оградата, че няма да я доближават, че акцията им ще остане изцяло мирна, остават без уважение.


Те са допуснати до място, от което започва 300-метровата зона по границата, в която за да има свободно движение, трябва да има специално разрешение. Районът е хълмист, на места се виждат стари ръждасяли лампи, а от време на време иззад храстите се появяват затичали се полицаи, които трябва да охраняват шествието.


Групата е предвождана от полицейски автомобил до място заградено с червена полицейска лента, вързана между две дървета. Зад нея наредени с оставени на земята щитове са служителите на Специализираните полицейски сили от София (дошли специално за случая), полицаи с кучета, както и две камионетки. При пристигането на групата от високоговорител прозвучава: "Achtung, achtung".


Изеднъж групата се озовава в нещо капан: хем са били допуснати до там, хем от съобщението на високоговорителя, толкова силен, сякаш разтреперва есенните листа, става ясно, че присъстващите са помолени да напуснат района, за който нямали надлежно разрешение.


Преговори на стената


МВР реши да изправи срещу групата самия директор на главната дирекция "Гранична полиция" Захарин Пенов. С него Филип Рух и Стефан Пецел (друг от организаторите) водиха близо двучасови преговори в опит да го убедят да бъдат допуснати само, за да видят оградата.


"Тази ограда е срам. Не се ли срамувате, че я има и че 25 години след падането на Берлинската стена има нова стена, която спира хората, които искат да са свободни", бяха част от въпросите, които двамата германци задаваха. Той беше лаконичен и почти на всеки въпрос успяваше да каже едно и също: на възпрепятстващото съоръжение се провежда операция. Пенов дори не отговори на въпроса: "Ако тръгна с вдигнати ръце, съвсем мирно и искам да мина през полицаите, ще ме ударите ли. Ще бъдат ли полицаите агресивни?"


"Препоръчвам ви да спазвате това, за което сте се договорили - че ще изпълнявате полицейските разпореждания", беше неговият съвет, отправен многократно.


Пенов не разреши на активистите дори да разрежат червено-бялата полицейска лента, защото на нея, пишело полиция. "Кажете го силно, кажете го ясно, бежанците са добре дошли тук" беше песента, която германците запяха и тръгнаха към полицейския кордон. За минути полицаи и активисти се бутаха. В крайна сметка активистите се разбраха с Пенов да застанат близо до лентата и да вдигнат ножиците си, за да бъдат снимани. Така няколко часа по-късно акцията приключи, германците бяха ескортирани до селото, където обещаха на шефа на дирекция "Гранична полиция" да се върнат следващата година.


Преди време Министерството на вътрешните работи обяви, че обмисля да продължи оградата по цялата граница с Турция - общо 131 км. Според изчисленията на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров това ще струва около 40 млн. лв., като сумата щяла да се изплати за година. От подобно съоръжение ще бъдат спестени  24 млн. лв., които се отделят за издръжка на командированите полицаи по границата.


9 ноември, 2014 г.. Бензиностанция на магистрала "Тракия". "Само да ви питам нещо неофициално: Защо избрахте точно България", пита Захарин Пенов, който се оказва на едно и също място с преговарящия германски екип: "Защото е най-нова и най-хубава. Но не се притеснявайте, следващата година ще отидем в Испания. Искате ли един от нашите инструменти като подарък?"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Я стига глупости..нямах нерви дори да прочета цялата статия. Тая хорда от близкия исток трябва да бъде СПРЯНА! Живея във Франция и виждам много ясно последствията от допускането на милиони културнонесъвместими с европейските ценности хора. Само от Франция има над 1000 бойци в ISIS, всеки един от тях е потенциално камикадзе.. На всички либерасти трябва да им е ясно, че Европа и исляма са две несъвместими понятия и или изповядващите тази религия ще се съобразяват с принципите на светската държава или ще трябва да бъдат изпратени там, откъдето са си дошли.
  Не стена, а 10 стени трябва да издигнем, за да спрем потока от тези хора. И никакви драми как бягали от войни няма да ме накарат да си променя мнението. Не намирам за нормално само от едното самочувствие да се застрашава живота на моя народ.

 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3166 Неутрално

  Всеки шваба да вземе под крилото си една сюрия и два коджака резняци (без значение афганци ли са или сирийци - само фейсбука му да показва народност тарамбука) и държавата с радост ще махне оградата !

  Да видим Германия колко ще издържи преди да се роди новия Хитлер !!!

 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  Ходят, гледат, екзотика направо! Но не предлагат решение. Добре е, че не рушат, защото не знаят как да построят поне малко по-справедлив свят.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2288 Весело

  Добре де ама никой не отиде на границата с Приднестровие , Модова или Беларус а си ги влече пътя от Босфора тези брадатковци за свободата ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Дневник, нещо не се сетихте да напишете че преди 2 седмици стана бой между сирийци и афганци в центъра за нелегални имигранти в Харманли, в резултат на което половината оборудване беше изпотропешено - що така?

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 6. 6 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 395 Неутрално

  СРАМ - полицията, вместо да нарежда, се ДОГОВАРЯ и МОЛИ група ЧУЖДЕНЦИ да спазват българските закони на територията на България?!

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 7. 7 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 450 Неутрално

  И какво се цели с тази статия ? Да се оплюе България. Дошъл някой от някъде си да руши граница и какво да правим ? Да го черпим с кафе ли ?
  Пък и от снимките се вижда какви са "германците". Нещо са мургавички.

 8. 8 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 395 Неутрално

  ЧУЖДЕНЦИТЕ съвсем се разпасаха напоследък. Жозефчо идва и нарежда коя партия да влезе в правителството, и коя не. Някой се Джефри ван Орден пък звъни на Боко и ходатайства за Барека. Немски хипита-радикали идват да режат защитно съоръжение, което е част от НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ. Абе, пич, къде ми е държавата?!

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 9. 9 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 506 Гневно

  Айде, апак се почнаха платените статии, хвалещите анархосите дето обикалят из Европа и рушат държавна собственост, размахвайки ножици и ножовки.
  Пак се започват призивите за пълнене на държавата ни с неканени и нежелани гости, които сме задължени да хрантутим докато българските деца и старци умират от глад.
  Пак се започнаха хоноруваните от Сорос сълзливи пасквили за това, колко сме зли и нетолерантни. По този въпрос, вземете да видите как се отнесоха в Гърция с въпросните платени анархоси дето искаха да им режат оградата.
  И на края ... драги соросоиди и ултра-либерали, защо триете сол на главата на българите, а не отидете да триете сол на французи и англичани за оградата против нелегалите край Кале или на американците за оградата по границата с Мексико? Май ви е по-лесно и по-радостно да ритате слабия и падналия, а?

  Също така... БЕЖАНЦИ У НАС НЯМА! ИМА НЕЛЕГАЛНИ ИМИГРАНТИ, тъй като няма държава, с която граничим, в която се води война!

  После... ГРАНИЦАТА Е ГРАНИЦА ЗА ДА Е ГРАНИЦА, като сте толкова оборотни, накарайте си нелегалите да минават ЛЕГАЛНО през ГКППтата - от там никой не е върнат до сега и на всеки му е предоставено убежище! Но неее, вие сте либерали и трябва да призовавате ДА СЕ НАРУШАВА ЗАКОНА.

  И за финал... Имам обосновано предположение, че тези, които искат събаряне на граничните заграждения, освен че искат да рушат скъпоструваща държавна собственост (което е престъпление) по този начин искат и да подпомогнат нелегалните трафиканти на дрога, оръжие, каналджиите, както и искат да не се спират ЗАРАЗЕНИТЕ С ШАП животни, които няколко години подред идват у нас, носят зарази и заради които животновъдството в югоизточна България бедства. Разбира се, призивите за разрушаване на границата означава и у нас да влезнат и мнооого джихадисти от ИДИЛ.

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 10. 10 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 466 Неутрално

  нима има война в Турция, че да бягат насам бежанци през горите, тези утрепки искали да си направят арт-пърформанс, демек да си правят кефа за което някои им е платил, изобщо не е трябвало да ги водят до там и да ги обслужват като ангажират толкова много полиция, защото и това са разходи на държавата които ние плащаме, заради стотина тъпанара, ами като толкова много ги искат, да направят на турската граница пункт, да си ги товарят на самолети и да си ги взимат по къщите в германията...

 11. 11 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#5:"Търпана"]

  Дневник, нещо не се сетихте да напишете че преди 2 седмици стана бой между сирийци и афганци в центъра за нелегални имигранти в Харманли[/quote]
  Дааа, а две седмици преди това, нелегалните имигранти се клаха с местните ромо-цигани, като даже пратиха един от ромите в болница с опасност за живота и десетки прободни рани. А докато се клаха, за малко да бастисат и шефана МВР Харманли.

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 12. 12 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Лесно е да правиш пърформанси и да искаш някоя друга държава да поеме разноските за бежанци и мигранти, а не твоята. Не напразно нашият народ е казал, че на чужд гръб и сто тояги са малко. Защо не зададат въпроса на своето правителство: "А вие колко бежанци и мигранти приютихте? Защо не приемете повече, а ги връщате в една от най-бедните страни на Европа, а после констатирате, че условията са мизерни?"

 13. 13 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 506 Неутрално

  А ето, какво се случи на тия с ножовките в Гърция:

  Германските (турски) рушители на гранични съоръжения удрят "на камък" в Гърция.

  Тежка се оказа съдбата на германско-турските неолиберални, зелени, леви, соросоидни индивиди, които искаха да рушат граници, скоро след като напуснаха пределите на България.
  Още с влизането им през българо-гръцката граница, всичките им ножици, ножовки, резачки и т.н. инструменти са били конфискувани, а те самите са били предупредени, че достъп до границата няма да им бъде предоставен, тъй като тя е военен обект.
  Още с първите си километри в Гърция, анархо-либералите са били посрещнати от живата верига на жителите на село Кавили Виса препречваща им пътя, а кметът на град Ризя е изпратил боклукджийски камиони за да направят барикада. Околийският управител на Ористиада пък категорично е забранил всякакъв вид тяхно шествие, мероприятие и т.н. проява.
  Полицията е предотвратила опита за саморазправа с проимигрантските либерали на хората от Кавили Виса. След като "туристите" са помолени да напуснат пределите на държавата и те са оказали да си тръгнат, жандармерията, заедно с 200 човека от спец. частите за борба с безредиците ги е ескортирала до границата с Македония.

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 14. 14 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Доживяхме значи и в Германия (западна), Франция и Англия да се завъдят комунисти...
  Това, да искаш арабите, барабар с чаветата за съседи, си е чиста проба "социалистически интернационализъм"...

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 685 Неутрално

  "съобщението на високоговорителя, толкова силен, сякаш разтреперва есенните листа"

  Толкова драматизъм, та чак думите не стигат Кой е силен?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 17. 17 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 450 Любопитно

  15 000 роми приеха исляма в Пазарджик. Вече не крадат, но децата им не искат да учат

  рез пролетта на 2005 г. млад мъж с брада излиза от сградата на окръжния съд в Пазарджик, придружен от свой приятел. Брадатият е мюсюлманският проповедник от циганския кв. “Изток” Ахмед Муса Ахмед. Той току-що е осъден на 3 г. условно заради проповядване и разпространение на радикален ислям.

  Близо 10 г. по-късно - през пролетта на 2014-а, същият мъж пак излиза от сградата на пазарджишкия съд. Този път е осъден на 1 г. ефективно пак за проповядване на радикален ислям. Мъжът е един от подсъдимите в нашумялото дело срещу имами. Пред съдебната зала обаче го чакат над 500 негови сподвижници с бради, които крещят “Аллах е велик”.

  Разликата е показателна и видима за всички жители на Пазарджик, които следят постепенната, но прогресивна ислямизация на ромското население в града. За кратки срокове то приема ислямската религия. Нещо повече - във всяка част на града вече могат да се видят мъже с дълги бради без мустаци и жени, плътно забулени с бурки.

  Това не може да се види в селищата, където от векове се изповядва мюсюлманската вяра. Съществува тезата, че на забулените и брадатите им се плаща от арабски фондации, за да приемат новата религия. Самите цигани категорично отричат и се обиждат на подобни твърдения.

  Тези крайности са благоприятна почва за провокации и създаване на напрежение.
  Неслучайно дори ромите, които не изповядват ислям в Пазарджик, наричат “талибани” своите събратя мюсюлмани. Покрай делото за проповядване на радикален ислям, продължило 1 г. и половина, лъсна и фактът, за който всички се досещаха, но не обръщаха внимание. А той е, че за по-малко от 10 г. почти половината от 30-хилядното ромско население в Пазарджик вече изповядва ислям.

  В това няма нищо лошо, ако не се вземат предвид сигналите, че в квартала не се проповядва традиционен ислям, а се налагат крайни радикални течения. Само преди седмица един клип, сниман през 2009 г. в двора на джамията “Абу Бекир” в ромския квартал, стана повод за скандал. Малко дете с дървен меч имитира рязане на главата на свой връстник.

  Всъщност децата репетират библейската притча за празника Курбан Байрам - идентична за християнството и исляма, в която Бог иска от Авраам/Ибрахим да жертва сина си, за да докаже вярата си. Въпреки това беше направен паралел, че в циганския квартал мюсюлманите възпитават децата си по примера на т.нар. “Ислямска държава” за обезглавяване на противниците.

  Паралелът, освен че беше неуместен, бе и опасен - възбуди духовете сред мюсюлманската общност в града и предизвика отзвук в страната. Това даде повод да се заговори отново какво се случва в джамията “Абу Бекир”, която определено е притегателен център за мюсюлманите от кв. “Изток”.

  Невероятно прозвуча и изявлението на главния мюфтия Мустафа Хаджи, че джамията е частна и Главното мюфтийство няма механизми за контрол върху нея. Проверка на “24 часа” установи, че това не е така. По време на делото срещу имамите от ръководството на мюсюлманското вероизповедание декларираха, че в “Абу Бекир” се проповядва традиционен ислям и джамията е контролирана и проверявана от мюфтийството.

  По документи обаче тя наистина е частна. Построена е върху парцел, собственост на местния жител Янко Мишев. Теренът му е продаден от община Пазарджик през 2001 г. с благословията на тогавашния кмет Иван Колчаков.

  През 2002 г. на Мишев е издадено и разрешение за строеж на молитвен дом. Според експерти обаче то е противозаконно - не може да се издава подобно разрешение на частно лице. Така или иначе това е сторено.

  През 2008 г. в община Пазарджик са подадени документи за регистрация на мюсюлманско настоятелство. Заявлението е от 23 април и е от районния мюфтия на Пловдив Осман Халми (тогава област Пазарджик се числи към пловдивското мюфтийство - б.а.). В документите е приложено и пълномощно на Халми, издадено му от главния мюфтия Мустафа Хаджи.

  В искането си Осман Халми заявява регистрирането на мюсюлманско настоятелство на ул. “Петко Д. Петков” в Пазарджик, където всъщност се намира джамията “Абу Бекир”, която към онзи момент вече е построена, но не е узаконена. За председател на настоятелството е избран Янко Мишев, собственик на джамията, а за секретар - Бранимир Змийчаров. Приложен е и учредителен протокол за настоятелството и имената на останалите членове.

  Така ръководството на джамията в лицето на настоятелството е под егидата на мюсюлманското вероизповедание у нас. Акт 16 на “Абу Бекир” е издаден през 20011 г. на името на Янко Мишев. Това става, след като от електроразпределителното дружество спират тока на молитвения дом заради липса на разрешителното за ползване и в квартала избухва недоволство сред мюсюлманите.

  Преди дни служители на ДАНС са изискали от община Пазарджик всички строителни книжа и разрешителни за изграждане и ползване на джамията “Абу Бекир”, научи “24 часа”. Това е станало, след като от окръжната прокуратура започват проверка на клипа, сниман в двора на джамията.

  “Мюфтийството в Пазарджик осъществява методическото ръководство и контрол над джамията “Абу Бекир”, заяви пред “24 часа” районният мюфтия Абдулах Салих, като опроверга шефа си Мустафа Хаджи. (Виж блица с него).

  В града истински духовен водач и лидер на ромите мюсюлмани е Ахмед Муса Ахмед. Той е завършил училището за имами в Сърница и по думите му има разрешение от Главното мюфтийство да проповядва на територията на цялата страна, без да е служител на вероизповеданието. Общественото внимание се насочи към него, след като станаха известни проповедите му и изявления по време на делото срещу имамите. В него той е единственият с ефективна присъда.

  Според свидетели Ахмед проповядвал да се режат главите на неверниците и че трябва да се създаде шериатска държава. Той категорично отрича това да е вярно. Съществуват обаче снимки, разпространени във фейсбук, където Ахмед Муса Ахмед се е снимал сред сподвижници - той е облечен в сива роба на имам, а другите - с фланелки със знака на “Ислямска държава”.

  Пред “24 часа” майката на Ахмед твърди, че снимките са от сватба, на която мъжете с бели фланелки са сервитьори и са ги облекли, за да се различават от останалите гости. Обяснява, че щампата на фланелките гласи “Аллах е един”.

  Жената и дъщерята на Ахмед ходят с бурки. Одеждите се продават единствено в неговия магазин в квартала. Дъщерята е напуснала училище, за да се посвети на изучаването на Корана вкъщи, признава Ахмед. Той се жалва, че в училищата не пускат забулени и забрадени деца да посещават занятията. А че примерът е заразителен, се вижда нерядко - дори малки деца ходят плътно забулени из ромските махали на Пазарджик.

  Учители от СОУ “Д. Гачев” в кв. “Изток” разказаха, че често техни ученици от ромски произход, изповядващи ислям, слушат в часовете със слушалки ислямски проповеди вместо преподаваното от тях. Даже отказвали да говорят на български - твърдели, че не разбират.

  Според общността в града друг обезпокоителен факт е, че изповядващите ислям роми се капсулират. Те отказват да общуват с друговерци. Изключително ревниво пазят какво се случва сред тях. Много често спират децата си от училище, защото не ги пускат забулени в класните стаи.

  През лятото на миналата година няколко източника съобщиха пред “24 часа”, че емисари на “Ал Кайда” са гостували на Ахмед Муса Ахмед, за да проверят възможностите за набиране на бойци, които да се сражават на страната на ислямистите в Сирия. Ахмед не отрече - каза, че при него пристигат всякакви гости и си отиват. Това обаче нищо не значело. От ДАНС нито потвърдиха, нито отрекоха за случилото се.

  Проверка тези дни потвърди, че дори децата в кв. “Изток” знаят какво е “Ислямска държава”. На въпрос: “Харесва ли ви това, което правят тези хора”, циганчетата се разбягват.

  “Откакто приехме исляма, станахме други хора. Момчетата не пият, не крадат, не се бият. В махалата спряха кражбите, убийствата, наркотиците. Няма сводници, които да правят момичетата проститутки. Какво лошо има, че се молим, че ходим с бради и забулени. Това го изисква религията ни”, обяснява разпалено Гинче Моллова.

  Това потвърждават и дългогодишни полицейски служители от участъка в кв. “Изток”. Много от криминално проявените в квартала са спрели с противозаконните си действия, след като са приели исляма.  Абдулах Салих, районен мюфтия на Пазарджик: И аз съм проповядвал в “Абу Бекир”, там има ръководство и контрол

  - Г-н Салих, кой осъществява контрола в джамията “Абу Бекир” в Пазарджик?

  - Контролът се осъществява от районното мюфтийство в Пазарджик. Имаме взаимодействие и пълно разбирателство с джамийското настоятелство и имам Иван Моллов. Аз лично съм проповядвал там. Имамът не е наш служител, защото от настоятелството заявиха, че те ще му плащат заплатата. Имат собствени приходи от кафене в джамията. Това обаче не значи, че няма контрол.

  - Главният мюфтия обаче твърди, че не е така, защото джамията е частна?

  - Нещо не сте разбрали. Джамията е построена върху частен имот, но тя е под наше ръководство.

  - Запознат ли сте със скандала около заснетия в двора на джамията клип?

  - Това е умишлен скандал. Децата репетират, за да изиграят на празника Курбан Байрам библейската притча за Ибрахим. Няма нищо общо с “Ислямска държава”. Някой иска умишлено да създаде напрежение и верска омраза, за да извлече дивиденти, по мое мнение политически. Този клип е от 2009 г. Защо го вадят сега? Времената са несигурни и веднага започва да се спекулира на верска и етническа основа.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 18. 18 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 506 Гневно

  [quote#17:"diablo3"]Ахмед Муса Ахмед[/quote]

  Да, този е звезда на БГ джихадизма. Интересен факт е, че той (автор на духовити фрази като "Прекланям се пред тези, които режат глави за вярата си" и "Гяурите трябва да бъдат убивани" е яростно защитаван от антибългарските подривни организации БХК и Гл. мюфтийство, които обявиха джихадизма му за "напълно нормален, мирен ислям", а присъдата му (която е втора или трета подред) за "нарушаване на религиозните права и чувства".

  п.п.
  Защо "правозащитниците" и либералите у нас насърчават джихадизма и се борят за влизането у нас на колячи като Салдахин Бин Аладин (уж от Сирия), който след като закла двама души се оказа Фудат Абдул Кадер (от Алжир)???

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 19. 19 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Да се пишат добовлци и да помагат за финансирането и поддръжката на бежанските лагери в страната. Може дори да съдействат за адаптацията на онези пришълци, които вече са получили статута на "бежанци" и пребивават на територията на България легално.

  Ама да маат гащи по юната граница и да "бутат" стената без да съдействат за разрешаване на беанския проблем - това е вече лицемерно. Защото могат да пеят колкото им глас дава "Кажете го силно, кажете го ясно, бежанците са добре дошли тук", но някак забравят, че това "тук" не е тяхната страна. Изчетох цялата стя и никъде не видях да искат дори част от бежанците в Германия.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 20. 20 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 758 Весело

  Предлагам следващата акция на арт-либералите да бъде срещу Шенгенското споразумение.

  Визовата система на Шенген спира доста повече хора да стигнат Германия, отколкото нашата бутафорна ограда.

 21. 21 Профил на Скандинавец
  Скандинавец
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Тази ограда е срам. Не се ли срамувате, че я има и че 25 години след падането на Берлинската стена има нова стена, която спира хората, които искат да са свободни"
  ....
  Тези, които искат да преминат оградата са си свободни. В Турция са получили убежище .... Ама искали да отидат в Германия или Швеция например. Еее това вече е икономическа миграция. Нокой не е длъжен да помага на такъв вид "бежанци".

 22. 22 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 962 Весело

  [quote#5:"Търпана"]

  Дневник, нещо не се сетихте да напишете че преди 2 седмици стана бой между сирийци и афганци в центъра за нелегални имигранти в Харманли, в резултат на което половината оборудване беше изпотропешено - що така? [/quote]
  Написаха, написаха

  Ама ТОВА си е новина също: В неделя в статия по темата имаше над 300 коментара

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 23. 23 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Със символизми стени не се събарят.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 24. 24 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Софиянец от Франция. Оригинално. Смело. Неочаквано.
  Ценни съвети отдалеч. Конгениално.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 25. 25 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 450 Любопитно
  Турските въоръжени сили са въвели промени в правилата за гимназиално образование, като са добавили член със заглавието "защита на учениците", пише в. "Хюриет". Съгласно новото правило се забранява излъчването на продукции като "Игра на тронове" с довода, че така се предпазват учениците от "сексуална експлоатация, порнография, ексхибиционизъм, оскръбление, тормоз и всяко негативно поведение". Четирима военни офицери са освободени от армията, тъй като позволили на учениците им да гледат "Игра на тронове" във военното училище в Истанбул през 2012 г. Новите регулации поставят основите за въвеждането за първи път на избираеми учебни предмети по ислям във военните училища. Новите часове ще се базират на "основно религиозно обучение, Корана и живота на пророк Мохамед"

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 26. 26 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Да са натоварили автобусите с бежанци и да са ги закарали в Германия.

 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4489 Любопитно

  [quote#7:"andru"]Пък и от снимките се вижда какви са "германците". Нещо са мургавички.[/quote]

  Въобще не бяха мургавички, точно напротив бяха си типични германци - светли с руса коса.

  П.П.
  С останалата част от коментара ти съм съгласен, не могат някакви германци да идват тук и да нареждат на нашето правителство и власти какво да прави.... това е нашата страна и ние трябва да решим ще има ли ограда или не.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на стига толкова
  стига толкова
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Център за политическа красота?! плитическо изкуство?! що за глупости?! тези се чудят каква простития да измислят само да се говори за тях по медиите...а пък и нашите умници от МВР ще им асистират при провеждането на акцията в граничната зона. Пълен абсурд!

  Ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранят
 29. 29 Профил на ymm36381299
  ymm36381299
  Рейтинг: 229 Неутрално

  С тази статия Дневник съвсем си свали маската и лъсна като анти-българска пропагандна медия.

 30. 30 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#13:"Amenhotep"]Още с влизането им през българо-гръцката граница, всичките им ножици, ножовки, резачки и т.н. инструменти са били конфискувани[/quote]

  В Гърция е забранено носенето на острие над 9 см. Това лято 3-ма българи от Гоце Делчев бяха санкционирани за джобно ножче.
  Относно тия...лавандули, ми да отидат на границата на Северна Корея с Южна. Нали са някаква комунистическа издънка. Баси кухарите. А и нашите им връзват?

 31. 31 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Истина е че Германия официално се е съгласила да приеме 10 хиляди сирийци бежанци (като цяло, не от България). Франция - 500бр, Испания 30, а 18 държави - НУЛА.
  В България, миналата година са влезли над 11 хиляди бежанци.
  За бежанците Гърция получи помощ от над 12 милиона евро, България е получила от някои ЕС държави, легла и одеяла.
  ЕС солидарност в действие. Загрижили са се за Украйна зелките в Брюксел. България винаги е била последна грижа.

 32. 32 Профил на solipsist
  solipsist
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Преди 25 години България е била само отправна точка по пътя към свободата, сега е цел, пристан, видение"

  Глупости. И сега е отправна точка. Никой не иска да живее в демократичния ви евроатлантически рай.

  "Евала, на това му се викат демократични ценности!" След 5 мин-> Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни...
 33. 33 Профил на hieros_logos
  hieros_logos
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Няма нормална държава в света, която да не пази собствените си граници. Ако няма граници какъв смисъла да има правила, които регулират отношенията ни на определена територия. Общественият договор включва съгласие определени правила и ценности да бъдат защитавани и санкционирани от държавата. Ако бъде разрешено да бъде нарушавани регламентациите, свързани с достъпа до територията, то какво пречи да се наруши всяка норма произтекла от обществения договор?

 34. 34 Профил на solipsist
  solipsist
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Аз се питам защо няма арестуван активист? Що за държава сме? Иди в Америка или Германия да биеш полицаи и да им късаш пагоните да видим какво ще стане? Срам, срам, срам!

  "Евала, на това му се викат демократични ценности!" След 5 мин-> Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни...
 35. 35 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Интересно ми е, ако тия анархоси бяха отишли в Израел да бутат оградите или да разглабят "железния купол", дали щяха да видят бял ден и дали рупори на интернационализма и либерализма като г-жа Филева щяха да пишат сълзливи статии за тях?

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 36. 36 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "..."Кажете го силно, кажете го ясно, бежанците са добре дошли тук" беше песента, която германците запяха..."

  Не драги германци, не можете да казвате кой е добре дошъл ТУК и кой не е (особено, след като вие самите не сте добре дошли).
  Идете си в Германия и ТАМ казвайте кой е добре дошъл и кой не е. (апропо, това е новина от днес - "...Германия има право да отказва социални помощи за граждани на ЕС, които са се преместили в страната, но не работят, реши Европейският съд..."

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 37. 37 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  "За тях оградата е новата стена на Европа."

  На южната ни граница Европа свършва. Няма стена ВЪВ Европа, а ПОКРАЙ Европа.
  Впрочем, гръцко-турската е изцяло с бодлива тел, защо не отидоха там?

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 38. 38 Профил на hieros_logos
  hieros_logos
  Рейтинг: 462 Неутрално

  И нещо специално към Дневник: за медия, която е по-скоро ориентирана към десния спектър на политическото мислене понякога искрено изненадвате с подобни статии. Винаги съм твърдял, че в България кашата относно това какво е ляво и какво дясно е голяма, но все пак следва да има известен ред поне при вас. Объркването на либерални възгледи от Европейски тип, които са по-скоро егалитарни и произтичащи от лявото, с либерални възгледи от англо-саксонски тип, основаващи се на индивидуалната свобода и право на избор, които вие правите не помагат особено.

 39. 39 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#37:"misho73"]Впрочем, гръцко-турската е изцяло с бодлива тел, защо не отидоха там? [/quote]

  Виж разказа за "приключенията" им в Гърция в коментар №13, колега.

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Горбачов
  Горбачов
  Рейтинг: 616 Неутрално

  А Гърция като вдига стена?

  Горбачов
 42. 42 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Любопитно

  А дойчовците, защо не запитат германското правителство: По каква причина одобряват кандидат-бежанците в родните им страни (Сирия, Ирак...) И чак тогава им разрешават да влязат в страната им и то в МИНИМАЛНИ КВОТИ!? След отговора, да заповядат да реват: "Кажете го силно, кажете го ясно, бежанците са добре дошли тук"....

 43. 43 Профил на murseiligno
  murseiligno
  Рейтинг: 13 Гневно

  Защо не отидоха да правят арт-глупостите си на оградата между Гърция и Турция???? А що се отнася до бежанците те са на турско-сирийската граница, а не на границите на две държави на съседния континент !!!!

 44. 44 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 557 Весело

  Още заглавието показваше, че ще ни се вменява вина.

  Обаче Лора, вземете си 10-20 бежанеца и си ги отгледайте собственоръчно щом така си падате по тях.

  Защо ни карате ние да ги гледаме, а вие да им се радвате ?

 45. 45 Профил на nyug
  nyug
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Безкултурен, първобитен и тесногръд е матряла. "Бежанците да мрат, а децата им да не бъдат допускани в училище", но иначе като е от другата страна на барикадата се пее друга песен - "защо се отнасят с мен като второкласен европеец?". Ами защото си! Защото си безчовечен ориенталски ксенофоб, хомофоб и сексист, който не е мръднал културно от 19ти век насам.

 46. 46 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 395 Гневно

  Поредната драматизирана статия от тази госпожица която ни насажда вина заради това, че искаме да живеем в правова държава а не в разграден двор.

  Вземете си една тумба и си ги гледайте. Иначе е лесно да се пишат статии от някое кафене или въобще от далече за това какво трябва да направим.

 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  По жалба на Германия,съдът в Люксембург е отсъдил против социалния туризъм.Не можеш да получаваш помощи в страна от ЕС,ако не си гражданин на тази държава и не работиш,не учиш езика,не си повишаваш квалификацията.а повечето пребиваващи в България африканци и араби са точно такива,при това не са от страни от ЕС и не са бежанци,а икономически емигранти.

 48. 48 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Статията я прочетох и не ме впечатли.
  Виж от коментарите бях изумен.
  Изумен да видя колеги с различно политическо мислене и нагласи, да защитават една теза, която и според мен е правилна.
  Това все пак ми вдъхва надежда, че когато се касае за нещо сериозно и отговорно, може да се разбираме и да се постига единомислие.
  Бъдете здрави всички, колеги!
  П.П. Не съм и мислил, че на comandante и Amenhotep ще дочакам да им "плясна" плюсче...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 49. 49 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 403 Гневно

  Това не са германци,а турски чукундури с германски паспорти.Нищо общо няма между берлинската стена която разделяше един народ на две, и тази защитна телена ограда която само кара арабите да повървят малко повече.

 50. 50 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  [quote#17:"diablo3"]15 000 роми приеха исляма в Пазарджик. Вече не крадат, но децата им не искат да учат
  [/quote]
  Разликата с православната църква, която не си мърда пръста да приобщи ромите, нито да се погрижи за други нуждещи се български граждани, се налага от самосебе си. След като и държавата, и православната църква са оствили ромите да се оправят сами, нищо чудно, че ислямът запълва създалия се вакуум. Всеки човек иска да се чувства значим по някакъв начин. На тези роми явно ислямът пръв им е предоставил тази възможност.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 51. 51 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  [quote#31:"dissident"]Загрижили са се за Украйна зелките в Брюксел. България винаги е била последна грижа.[/quote]
  Това е, защото българските зелки в Брюксел не отстояват интересите на България.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 52. 52 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2531 Любопитно

  [quote#44:"Цензуриран по идиотски."]Защо ни карате ние да ги гледаме, а вие да им се радвате ?[/quote]
  Че вие гледате ли бежанци? (Освен чрез данъците си, което прави и Лора Филева.)

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 53. 53 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2531 Весело

  [quote#46:"vigilo_confido"]Поредната драматизирана статия от тази госпожица която ни насажда вина заради това, че искаме да живеем в правова държава а не в разграден двор.
  [/quote]
  Ох, България била правова държава, а не разграден двор! Аха. И Пеевски не е олигарх, а културен човек, издигнал се благодарения на интелект и трудолюбие.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK