Софийската градска прокуратура проверява изчезването на тефтерчетата на Златанов

Едно от заседанията по делото срещу Филип Златанов, бивш председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

© Анелия Николова

Едно от заседанията по делото срещу Филип Златанов, бивш председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.Софийска градска прокуратура ще проверява изчезването на тефтерчетата на бившия председател на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, съобщиха от държавното обвинение.


В. "Труд" съобщи вчера че миналата сряда документите са изчезнали от автомобила на вещото лице, което е трябвало да им направи експертиза за следващото съдебно заседание по процеса срещу Златанов на втора инстанция.


Заедно с тефтерчето, в което се смята, че с инициали са посочени хора от властта и дава доказателства за десетки манипулирани преписки по сигнали за конфликт на интереси, са откраднати и други документи по делото.

Повторната експертиза на записите беше назначена, защото предишната беше направена на копираните страници, а не на оригиналните. На първа инстанция Филип Златанов беше осъден на 3.5 години затвор. За 20 ноември беше насрочено новото заседание по случая на Софийския апелативен съд.
"Това, което аз знам, че кражбата е станала в четвъртък и то не е описано изобщо по никакъв начин, че става въпрос за това тефтерче. Обърнете се към прокуратурата да ви отговорят защо това веществено доказателство се намира в колата на вещото лице. Престанете да търсите МВР по този казус.


За да го откраднат това тефтерче, не МВР е разрешило то да се намира в чантата във въпросния експерт.


МВР разбра снощи, че става въпрос за кражба на тези тефтерчета. Кой трябва да уведоми за изчезването на вещественото доказателство? Кой е разрешил това веществено доказателство да се намира в колата? служебният вътрешен министър Йордан Бакалов пред "Дарик".


По-късно от Софийска градска прокуратура съобщиха, че градският прокурор на София Христо Динев разпореди незабавна проверка за изчезването на документите.


"Тефтерите, които са доказателства по делото срещу Златанов, са били предоставени на вещото лице Стефан Бенчев за графическа експертиза с постановление на следовател от 30.09.2014 г. На 29.10.2014 г. следовател е изискал обратно бележниците от Бенчев във връзка със заседанието по делото на Софийски апелативен съд. На 05 ноември 2014 г. Стефан Бенчев подава сигнал в 06 РУП - СДВР, като уведомява органите на реда, че от автомобила му са изчезнали документи и лични вещи. Между документите са били и двата тефтера. Материалите по преписката са докладвани на Софийска районна прокуратура (СРП) на 11.11.2014 г., доколкото са налице данни за престъпление, което е от нейна компетентност. С постановление на СРП от същия ден е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за извършено престъпление "кражба", съобщиха от прокуратурата.     
 


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK