Президентът: Половинчатата истина е и най-голямата грешка на прехода

Президентът: Половинчатата истина е и най-голямата грешка на прехода

© Юлия ЛазароваПрезидентът Росен Плевнелиев откри в София международна конференция на тема "Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето". Форумът е част от кампанията "25 години свободна България". Публикуваме пълният текст на речта на държавния глава при откриването на форума.


Замислихме инициативата "25 години свободна България", за да проведем откровен разговор за комунизма и за прехода, за да стъпим на здравата основа на истината и фактите, върху която да градим нашето бъдеще. Обединихме се в името на обективния прочит на историята. Защото вярваме, че единствено говорейки открито за миналото, ще сме в състояние да погледнем напред, освободени от предразсъдъци, заблуди и манипулации. Според скорошно социологическо проучване, днес едва 6% от младите хора между 16 и 30 години знаят нещо за развитието на България в периода 1944-1989 г.


Нито една образователна или културна институция няма систематичен ангажимент да покаже функционирането и идеологията на комунизма. Медиите, училището, университетът, музеите са се отдръпнали от темата, оставяйки младото поколение да черпи познание за режима главно от тесния семеен кръг и спомените на по-възрастните, които с течение на годините биват преосмисляни, забравяни или променяни. Крайно време е да разкрием пред нашите деца фактите, такива каквито са и да направим своите изводи; крайно време е периодът на комунизма реално да влезе в учебниците по история.
Основната цел на тази инициатива е ясна – искаме да застанем на страната на истината - къде сме, откъде сме тръгнали, къде искаме да отидем. Да застанем на страната на истинските ценности, които карат всеки човек да бъде патриот и да обича родината си.


Разграничаването от антихуманния комунистически режим е от фундаментално значение
Амбицията на това събитие и съпровождащите го инициативи е - да се направи още една крачка към възстановяването на доверието в българското общество, което рядко е било толкова поляризирано, а политическият дебат толкова лишен от стратегическа перспектива и основа за национално съгласие. Разграничаването на демократичните ценности и принципи от реалностите на антихуманния комунистически режим е от фундаментално значение за България. Независимо дали гледаме към миналото или в бъдещето, къде стоим в политическия спектър и какъв е социалният ни статус.


Когато преди 25 години комунистическите режими в Централна и Източна Европа рухнаха един след друг, с тях се срина и изкуственото разделение в Европа между свободните и отворени общества, и несвободните и потиснати. Хората погледнаха с надежда и ентусиазъм към обединена Европа, от която те винаги са били част - както културно, така и исторически. Затова днес за нас българите е време за равносметка. Време е да се попитаме и да отговорим честно в какво сполучихме, но и какво се обърка през годините на преход от тоталитарен режим към плурализъм и демокрация.


И левите, и десните българи се чувстват разочаровани
Мнозина казват, че преходът е можел да бъде различен, че е можел да бъде по-добър. И без социология днес можем да кажем, че и левите, и десните българи се чувстват разочаровани. Къде сбъркахме тогава? Отговорът е, че за 25 години не казахме цялата истина за комунистическия режим, че за 25 години не успяхме да отворим докрай досиетата на Държавна сигурност, че за 25 години като общество не намерихме сили да затворим тази страница от нашето минало, осъждайки еднозначно и категорично престъпленията на тоталитарния режим. Не бива да търсим "ляв" или "десен" прочит на историята, а обединение около истината за миналото, чийто грешки да не повтаряме.


Давам си сметка, че 25 години са и малко и много време. През тези години се роди и израсна цяло едно поколение. Едно поколение, на което днес някои се опитват да внушават фалшива носталгия по миналото, като съзнателно и умело пропускат грозното и пошлото и го замитат под килима на забравата.


Половинчатата истина е и най-голямата грешка на българския преход. Полуотворени досиета, полуизказани истини, полуизвадени на показа факти за антихуманната същност на комунистическия режим.


За съжаление в планирането и осъществяването на българския преход основно участие имаха бившите висши представители на комунистическата партия и на тайните служби. Те дадоха всичко от себе си да бъдат изопачени фактите, изваждайки ги от техния контекст, да бъде заметена и забравена истината.


В годините на прехода хора, свързани с бившите структури на Държавна сигурност, заемаха висши държавни постове или бяха назначавани за политици, бизнесмени, олигарси, банкери, за български дипломатически представители в чужбина, подкопавайки доверието на демократичния свят. Раздаваха се постове и облаги на хора с фалшиви биографии и порочни зависимости. Забележете, че в само в първите три месеца от своето управление Кабинетът Орешарски сменя 90% от директорите в българското външно министерство, като всички нови назначения са на агенти на Държавна сигурност. Какво ни казва този факт? Само преди месеци в евроатлантическа България дипломати доносници и агенти на Държавна сигурност са назначавани повсеместно, вместо млади и интелигентни български дипломати. Защо се прави това?


Политолози, социолози - агенти на ДС, журналисти и издатели - агенти на ДС, ежедневно ни заливат от медиите, как нищо не се е променило, как преходът е провален, а най-лошото, което чуваме за Тодор Живков е, че е човек от народа.


Нито дума за националните предателства като харизването на България за 16-та република на Съветския съюз. Нито дума за ужасяващото национално предателство, извършено от комунистите по Македонския въпрос, директно по указание на Сталин, Тито и Георги Димитров. Нито дума за Народния съд, концентрационните лагери, за хилядите избити и прокудени.


Всички често сме чували, че за разлика от Унгарските събития през 1956-та или Пражката пролет от 1968-ма, България е била пасивен и най-верен сателит на Съветския съюз. Наистина, българската съпротива срещу комунистическия режим няма известността на полската "Солидарност". Митът за пасивността на българите продължава да се поддържа и днес, съвременни "авторитети" заявяват, че съпротива просто не е имало..


Забравихме ли горяните, организирани в над 160 чети – най-масовата съпротива срещу настъпването на комунизма по съветски модел в цяла Централна и Източна Европа? Или младите студенти в Софийския университет, хвърляли през 68-а листовки срещу съветската окупация на Чехословакия и прекарали остатъка от живота си по затворите?


Или Независимото дружество за правата на човека, което, след жестокостите на т.нар. "Възродителен процес", в духа на най-добрите европейски традиции се бореше за възстановяване на правата и достойнството на българските граждани, независимо от име, религия и етнос и за политически и религиозен плурализъм и толерантност. Или жените от Русенския комитет, които безстрашно застанаха с имената и подписите си зад мечтата за чиста природа и по-добро бъдеще за децата в България.


Когато бях избран за президент от българския народ, поех ангажимент да не допускам назначения на агенти на Държавна сигурност, като посланици и твърдо се придържам към това свое обещание.


Крайно време е да сложим Държавна сигурност в архива, в музея, там където й е мястото и да го направим по един достоен начин. Крайно време е да разкрием всички пазени тайни и да поставим комунизма в музея и учебниците по история.


Датата 10 ноември 1989 г. постави едновременно край и начало – край на "несвободата" и начало на "свободата". Тогава настъпи формалният свършек на един политически, икономически, социално и морално изчерпан режим. Един нечовешки по своята същност тоталитарен режим, които потъпкваше основни свободи. Тогава започна и преходът към изграждането на модерна европейска демокрация, основана на принципите на зачитането на човешките права, в който равенството пред закона и правовата държава са висша норма.


За кратко време след 10 ноември демокрацията в България беше формално институционализирана с приемането на нова конституция и поставяне началото на партиен и политически плурализъм. "Скъпи съотечественици, братя и сестри, ние сме дълбоко убедени, че пред България няма алтернатива освен демокрацията и всички ние, нейните синове и дъщери, ще вървим рамо до рамо докато излезем на нейния широк друм, който води към политическа стабилност, икономически напредък, социална справедливост и културен прогрес." Така звучеше обръщението към българския народ на СДС, прочетено на митинга на 10 декември 1989 г. на площад "Александър Невски".


Оттогава държавата направи много стъпки в посока изграждане институциите на демократичната държава. Вече е време тези институции да постигат резултати за гражданите и да работят с лице към гражданите, а не да бъдат фасада за обслужване на нечисти интереси. Реформите трябва да продължат, върховенството на закона е наистина върховна цел за обществото днес. Всички вярваме и следваме завета на Левски за чистата и свята република, това означава демокрация от европейски тип и върховенство на закона за всички българи.


Може да се направи още и за въвеждането на елементи на пряката демокрация, да адаптираме и подобряваме механизмите за представителност на гражданите във властта. В днешния високотехнологичен век е крайно време да въведем електронното правителство и електронно гласуване, като знак на уважение към нашите сънародници, които са свободни, мобилни, за да бъде чут гласът на всеки български гражданин, където и да е по света. Дължим го на всички наши сънародници, които опиянени от извоюваната свобода и мобилност, избраха да живеят другаде или на онези, които разочаровани от грешките "гласуваха с краката си" и напуснаха България. Демокрацията е колективно усилие, тя се отстоява всеки ден, с всяко едно действие.


Дори сега през 21 век има хора, които говорят, как през комунизма не е било чак толкова зле. Виждаме го и в социологическите изследвания. Защо да е зле, нали всички бяхме равни! Равни, но не свободни.


Мнозина удобно мълчат за десетките хиляди избити още през първите години на налагане на т.нар. "народна власт", за политическите затворници, за концентрационните лагери. Какво знаем за тях? Това, че наследниците на бившата комунистическа партия ги определиха за "грешка"! Представяте ли си какво безочие е това – да създадеш институции, в които с хората се отнасят по-зле и от животни, работейки при нечовешки условия, гладни, полуголи и подложени на безкрайни гаври и унижения, бе избит и прогонен целия елит на нацията.


Можем ли да наречем това "грешка"? Това ли е точната дума, обективната оценка? Днес всеки може да каже каквото мислите, да осъди политиците публично – от кмета до президента,. Днес всеки е свободен да има мнение, да го изразява, да го отстоява. Но в комунизма, дори за един виц е било възможно да се озовеш в лагер, а някой непознат доносник да реши съдбата ти с един донос. И това ли е "грешка"? Трябва ли да забравим за тези престъпления, трябва ли да слушаме тези фалшиви мантри - "Стига толкова. Тази тема се изчерпа. Вече няма смисъл, народът не се интересува от това." Не съм съгласен с този подход.


Не бива да забравяме престъпленията на комунизма, не защото очакваме мъст, не защото се надяваме 25 години някой да понесе отговорност, не – трябва да ги помним, за да ценим това което имаме сега и да го браним. Нарекохме инициативата 25 години свободна България именно по тази причина – да акцентираме на най-висшата ценност свободата. Разбира се, веднага се намериха критици, които да ни кажат – че ние не сме свободни, че преходът едва започва. Но това е част от същия зловещ план – да обезсмислим всичко положително, да осмеем истинските ценности, за да създадем едно нереално романтично усещане към най-зловещия период от нашата история.


Днес сме свободни да пътуваме, да учим, да работим по света. В близкото минало обаче висяхме по опашките за визи. А в комунистическо време имаше изходни визи. Това можете ли да си го представите? Държавата да ви диктува дали и кога, и къде да пътувате. Звучи нереално нали? Но е факт. А знаете ли какво се случваше на тези, които напускаха страната без да имат това разрешение – затворите бяха пълни с такива българи, които просто са искали да напуснат, но са ги хванали. Те бяха заклеймени като "бегълци", "невъзвръщенци" – осмивани публично, хвърляни в затворите, това звучи ли ви романтично! Да си осъден да живееш без да можеш да видиш и понякога и дори да чуеш майка си и баща си.


Да изоставиш всичко, защото това е единствения начин да си свободен. Трябва да ценим и отстояваме постигнатото – днес го приемаме за даденост, но хиляди платиха с живота си за правото да бъдем свободни. Това са уроците на историята, които трябва да ни накарат да бъдем много внимателни днес, когато мечтаем, за политика със силната ръка, който ще "ни оправи".


Няма да се уморя да повтарям, че богати и справедливи са тези държави, които имат силни институции и правила, а не месии и незаменими политици. В първите години на прехода икономическите реформи сякаш останаха на заден план докато не настъпи отрезвяващият ефект на кризата през 1997 г. Тогава България фалира, само 7 г. след предишния фалит обявен от правителството на Луканов в последните дни на комунистическия режим, с цел обявяване на несъстоятелност и окончателно замитане на икономическите следи на комунистическата върхушка. Една трета от финансовите институции бяха банкрутирали и хората бяха на улицата. Българският дълг възлизаше на 105% от БВП! Инфлацията достигна 3000 процента.


Време е да признаем, че България, вероятно заедно с държави като Сърбия, Украйна и Русия, извърши най-лошата приватизация в цяла Европа – непрозрачна и олигархична. Активи за близо 30 млрд. евро бяха продадени на безценица. В периода 1990 – 1996 г. българските фабрики и заводи бяха "подарени" на назначените от комунистическия елит за капиталисти, а във втората фаза на приватизацията след 1997 г. бяха извършени твърде много грешки.


Много малко стратегически инвеститори и твърде много случайни инвеститори придобиха българските предприятия. Останали без международни партньори и пазари, предприятията не бяха в състояние да работят ефективно. И все пак, в годините след фактическото извършване на основната част от процеса, т.е. след 1999 г., икономиката на България, основният дял от която е в частни ръце, започна да се развива позитивно и да расте.


Гражданското общество е истинският герой на прехода. В България то се роди и бързо зае своето подобаващо място на сцената. Сред най-ярките примери за това бяха протестите, започнали през лятото на 2013 г. и продължили повече от година. Турбулентните времена, през които премина държавата разкриха силата на гражданското общество в България и категоричната му привързаност към демократичните и европейските ценности.


С гордост трябва да отбележим, че за разлика от прехода в някои страните от нашия регион, в България той протече мирно и безкръвно. Един безспорен успех.


Така нареченият "Възродителен процес" и безпрецедентният акт на принуждаване на стотици хиляди наши сънародници с турско етническо самосъзнание и българи – мюсюлмани да напуснат страната в края на 80-те години на миналия век справедливо събуди упрека и възмущението на демократичния свят. Това жестоко погазване на основните човешки права и свободи от комунистическия режим ще остане един от най-черните мигове в българската история.


Нашата държава винаги е била на кръстопът между Изтока и Запада. На нейна територия се наслагват множество културни пластове, минават границите на много цивилизации, съжителстват религии. В своята вековна история България винаги е успявала да се възползва от това културно, етническо и религиозно многообразие и да го превърне в свое преимущество, изграждайки една дълбока традиция на толерантност и разбирателство. В днешно време тя има и своя европейски прочит в унисон с девиза на Обединена Европа – Единни в многообразието.


Падането на Берлинската стена се оказа най-яркият символ за краха на комунистическата доктрина, който вдъхнови милиони хора от бившите социалистически страни за едно ново начало. Това беше събитието, което отвори пътя към истинското единение на Европа. Към раждането на една обединена в своето многообразие Европа, която през годините се превърна в стожер на демократичните ценности и защитата на човешките права и свободи.


В годините след 10 ноември България пое по пътя на европейската и евроатлантическата интеграция. Този път не беше лесен и безпроблемен. Загубено бе ценно време, което забави процеса на реформи и се отрази върху цялостното развитие на страната. Едва след 1997 г. бе поет твърд курс на интеграция с Европа – мъдър акт на държавничество и изпълнен стратегически приоритет на страната. Днес, България е член на НАТО и ЕС. Нужни бяха много кураж и трудни решения. Нужна беше воля и държавническа отговорност, но моторът на европейската интеграция носи своята положителна промяна. И тя е валидна не само за България, а и за цяла Югоизточна Европа. От регион в миналото, асоцииран с нестабилност и етнически конфликти, балканските държави днес се утвърдиха като партньори, споделящи общи ценности и проекти за бъдещето.


Истината има силата да обединява, а не да разделя. Искрено се надявам, че с тази инициатива успяхме по достоен начин да отбележим 25-годишнината от началото на демократичните промени в България, но и да започнем един важен за обществото разговор. Радвам се, че извън 120-те събития в нашата кампания различни медии, неправителствени организации и академични кръгове излязоха със собствени инициативи на тази тема. Продължилите близо година и половина протести на българското гражданско общество бяха ярко доказателство за необратимостта на демократичните процеси в България; за това, че изборът на България през далечната 1989 г. е бил правилен и продължава да бъде подкрепян от българските граждани. Нито за миг обаче не трябва да възприемаме демокрацията за даденост. Тя е непрекъсната борба за свобода и ценности.


Големият въпрос днес е дали поколението, което събори Берлинската стена, 25 г. по-късно ще започне да изгражда нови стени: изток - запад, периферия - център, роми и емигранти. Големият проблем на Европа днес не са ромите и емигрантите, а тези които се страхуват от тях.


Комунистическият режим можеше да отнеме всичко на човека освен едно – свободата да избереш свой собствен път, да имаш позиция и да я отстояваш. Именно затова наименувахме инициативата "25 г. свободна България", за да акцентираме върху свободата като висша ценност. Позволете ми да цитирам талантливият български писател, дисидент и патриот Георги Марков, който се превърна в пример за тежкия избор между свободата и примирението в годините, когато тоталитарната държава бе смазала българските граждани и техните основни човешки права:


"Единственият критерий за свобода, който историята е утвърдила до ден-днешен, са правата (или свободите), на които се радва отделният обикновен човек. Свободните общества и свободните държави са свободни само дотолкова, доколкото са осигурили свободата за своите отделни обикновени граждани."


Вярвам в принципите на "свободното общество", където всеки е отговорен за своя живот. Вярвам, че трудолюбието, индивидуалните способности и личната инициатива са в основата на успеха, а не парите, социалното положение и връзките. Истински справедливото е това общество, в което всеки има възможност за развитие.


Днес в България израсна ново поколение на свободата. То няма критична памет за тоталитарния режим, но трябва да знае истината за него. Поколенията досега не влизаха в истински диалог, всяко отрицаваше предишното, спомнете си дебатите вкъщи. Млади срещу стари, БСП срещу СДС, леви срещу десни, комунисти срещу демократи.


Време е тези поколения на отрицанието да отстъпят място на младите. Младите българи са в състояние да застанат за позитивната позиция на истината и фактите за миналото. Те са свободни, те са убедени демократи и знаят как да подредят и да защитят своята свободна, европейска и демократична България.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на Деян
  Деян
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Аз харесвам Президента и неговите действия. Казва неща, които всеки български президент беше длъжен да казва

  Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away. -Antoine de Saint-Exupéry
 3. 3 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Правилно, де се ангажира и уЧилището. И нека има дискусия, инаЧе ще повтаряме класа и ще даваме място на недробожелателна пропаганда.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Весело

  До коментар [#2] от "Деян":

  Като става въпрос за приказки, и аз харесвам приказките на Росен!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  Вярно но ето до момента не знаем истината нито за КТБ нито за ЮП. Роската не може ли да огласи всичко туй ?!

  klimentm
 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Може ли да е "слободна България", както виждам лозУнг на сникмата, със затъваща икономика и вкопчили се здраво в нея паразитиращи олигарси, ВЕИ-та и всякакви ненужни проекти, които ще дозагробят икономиката, и ще я доведат до нов банкрут, като този от 90-та г. ?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Политолози, социолози - агенти на ДС, журналисти и издатели - агенти на ДС, ежедневно ни заливат от медиите, как нищо не се е променило
  ===================================
  Ами спрете ги г-н Плевнелиев, нали ги знете кои са? Ето днес след като се оказа че Георги Марков е жертва на "комунизма", дъщерята на АБПФК, членът на ЦК на БКП, висшия номенклатурчик - комунист др. Дико Фучеджиев, "писателя" Милена Фучеджиева открито каза в ефира на БНТ че и тя и баща и били жертва на "комунистите" и затова сега живеела в САЩ. Значи всички жертви а кои са тези тайнствени палачи "комунисти" така и не се разбира.

 9. 9 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Забележете, че в само в първите три месеца от своето управление Кабинетът Орешарски сменя 90% от директорите в българското външно министерство, като всички нови назначения са на агенти на Държавна сигурност.
  --------------------------------
  И така 25 години подред......
  Не съм много съгласен с Плевнелиев, че безкръвния преход е чак такова достойнство.
  По-скоро си мисля, че точно поради тази безкръвност все още сме в преход............

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3028 Весело

  Валчести и дрнчащи на кухо клишета.
  Изненада нЕма ...

  Сал едно липсва да ръсне ... Бойко, кажи си, те ще те разберат!
  Ама наш президентчо дори до бат' Пешо не го докарва.
  И не говоря само за физиччески ръст ...

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3028 Весело

  [quote#5:"Съсел и други натикаха държавните пари в КТБ!"]Като става въпрос за приказки, и аз харесвам приказките на Росен! [/quote]
  Ъхъм.
  И на мен ми помагат да заспя ...

 12. 12 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Весело

  Също така, много важно е да не се преувеличава и да не се говорят и пишат глупости.
  Сега всички се изкараха противници на комунизма. Дори и Плевнелиев се опитва да се впише в тази бройка.

 13. 13 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Какво нещо е,пусти преход - комсомолските кадри,чада на комунисти,и до ден днешен да четат речи и да раздават неуморно висш акъл и да сочат с ветропоказателя! Отвътре им иде,от банковите авоари,които...дали са половинчати или пълни,препълнени?!
  Тая пуста "еволюция" на комунистите и наследниците им ще ви довърши,курсът отдавна е взет,а само се надгражда ли,надгражда....

 14. 14 Профил на ivanova_m
  ivanova_m
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "25 години свободна България" - изписано на английски!
  Без коментар.

 15. 15 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Весело

  Комунистите фалшифицираха историята, сега е ред на "демократите".

 16. 16 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  "Разграничаването от антихуманния комунистически режим е от фундаментално значение.."

  От БСП доскоро още замезваха от 70 години кражби. Вината тепърва ще поемат. Иначе се хвалат с 120 години стория, та няма как да избягат от 45 години комунистически терор

  Няма шики-мики.
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 996 Неутрално

  "...Половинчатата истина е и най-голямата грешка на прехода..."

  Прав е президентът. Още повече, че знае за какво говори - част е от другата, скрита половина на истината.

 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  Цитат: "развитието на България в периода 1944-1989 г." ... и после от 1989 до сега:
  http://www.econstats.com/weo/V001.htm
  BG-BNP bilion $
  1970 21.71 *
  1971 23.21 **
  1972 24.98 ****
  1973 27.02 ******
  1974 29.06 ********
  1975 31.63 **********
  1976 33.69 ************
  1977 35.80 **************
  1978 37.80 ****************
  1979 40.31 ******************
  1980 42.61 *******************
  1981 44.87 *********************
  1982 46.76 **********************
  1983 48.16 ***********************
  1984 50.38 *************************
  1985 51.28 ***************************
  1986 54.00 *****************************
  1987 56.54 *******************************
  1988 57.89 ********************************
  1989 57.61 ********************************
  1990 52.36 ***************************
  1991 46.73 ********************* F.Dimitrov
  1992 42.79 ***************** L.Berov
  1993 37.82 ************
  1994 36.43 ***********
  1995 35.85 ********** J.Videnov
  1996 32.97 *******
  1997 31.04 ****** I.Kostov
  1998 32.32 *******
  1999 33.05 ********
  2000 34.84 *********
  2001 36.28 *********** Simeon II
  2002 37.97 ************
  2003 40.06 **************
  2004 42.77 ***************** Sergey
  2005 45.48 *******************
  2006 48.45 **********************
  2007 51.57 *************************
  2008 54.76 ************************** B.B.
  2009 51.76 ***********************
  2010 51.97 ***********************
  2011 52.83 ************************
  2012 53.26 ************************

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Правилно Г-н Президент. Очакваме с ненърпение да научим цялята истина с вашето замогване, а не баснята за спането по паркинзите. Верно, прости сме/щом ви избрахме/, но все пак не ядем доматите с колците.

 21. 21 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  В годините на прехода хора, свързани с бившите структури на Държавна сигурност, заемаха висши държавни постове или бяха назначавани за политици, бизнесмени, олигарси, банкери, за български дипломатически представители в чужбина, подкопавайки доверието на демократичния свят. Раздаваха се постове и облаги на хора с фалшиви биографии и порочни зависимости. Забележете, че в само в първите три месеца от своето управление Кабинетът Орешарски сменя 90% от директорите в българското външно министерство, като всички нови назначения са на агенти на Държавна сигурност. Какво ни казва този факт?

  Няма шики-мики.
 22. 22 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Да, Иванова_М, трябва да го има и на китайски.
  И без това мартениците оттам вече пристигат

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 23. 23 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Уникални глупости и лозунги,които нямат нищо общо с действителността и са достойни продължения на лозунгите на комунистите от онова време! Разбираема приемственост,вижте кой вдигаше лозунгите и душеприказуваше навремето,и кой сега.кои сега го правят! Чадата,наследниците и приемниците на ОНИЯ! Просто душа не ми дава да слагам тук тоя или оня цитат,уникални дивотии са...обратни на реалността!
  Дядо Коледа поне реално носи нещо в торбата,а тук,а там...празни ,но надути с въздух торби и балони! Абе важното е отвън да изглеждат пълни,кой ще ти тръгне да рови и проверява,да установява че са празни т.е. въздушни?!
  Няма изненада,различни висши камбанарии са,президентската е само една от тях,височка,уютничка е...отлична си е!

 24. 24 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Гневно

  Та нали и сега управляват комунистите! Каква част от истината е казана?! Аман от ГЛУПОСТИ, ЛЪЖИ И МАНИПУЛАЦИИ!

 25. 25 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1908 Весело

  Трябва да си кажем и да приемем ЦЯЛАТА истина - и за превъзходството на соца, и за безплатното образование, и за бая други работи ... Иначе всеки ще си говори само неговата половина на истината и няма да се чуваме Всеки ще си говори сам.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 26. 26 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Какво ни казва ТОЗИ факт ли? Че частните капиталисти от Запада с радост прегърнаха блудните си събратя държавни капиталисти от Изтока. Винаги са се обичали и имат общ враг - народа, всеки един народ.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 27. 27 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Време е да признаем, че България, вероятно заедно с държави като Сърбия, Украйна и Русия, извърши най-лошата приватизация в цяла Европа – непрозрачна и олигархична. Активи за близо 30 млрд. евро бяха продадени на безценица. В периода 1990 – 1996 г. българските фабрики и заводи бяха "подарени" на назначените от комунистическия елит за капиталисти, а във втората фаза на приватизацията след 1997 г. бяха извършени твърде много грешки.

  Няма шики-мики.
 28. 28 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#15:"dissident"]Комунистите фалшифицираха историята, сега е ред на "демократите". [/quote]

  +++++++++++++++++++++++++++++

 29. 29 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Соцът БЕЗ КАВИЧКИ наистина БИ превъзхождал и частния, и държавен капитализъм а ла СССР, ама на, нямаше такъв, освен в книжките научна фантастика и кратките епизоди в Украйна 1918-21 и в Испания1936-37

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 30. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3028 Весело

  [quote#14:"ivanova_m"]"25 години свободна България" - изписано на английски!
  Без коментар.[/quote]
  KLETA MAJKA BALGARIJA

 31. 31 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Лошата приватизация започна още от Англия в началото на ХVII век.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 32. 32 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1908 Любопитно

  Цитат: "Сред най-ярките примери за това бяха протестите, започнали през лятото на 2013 г"
  ... и през зимата на 2013 имаше протести !
  ... и самозапалваниия имаше = цялата истина да говорим , а не само за половината година !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 33. 33 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Весело

  [quote#25:"dark'star"]Трябва да си кажем и да приемем ЦЯЛАТА истина - и за превъзходството на соца, и за безплатното образование, и за бая други работи ... [/quote]

  Абе в цяла Европа и ЕС...къде е тоя превъзхождащ СОЦ??? Там си е капитализъм със силна социална система,и не само социална,частна собственост и всикчо друго...как са там в небето,пък не са в СОЦ?? Къде е тоя СОЦ след като в Белгия или Холандия например 1500 евро е месечната мин.заплата(бруто) и даже за по-малко от 40 часов работен ден...даже за 36 часов такъв?! Как тъй тия капиталисти ще правят тоя СОЦ,ама не безплатен,а напротив- дават толкоз мангизи ??? Пък и работното време намаляват,искат повече да се мързелува за същите пари....туй наистина ми мяза на СОЦа,в който обаче....НЯМАШЕ МАНГИЗИ и БЕШЕ МИЗЕРИЯ!... Веселяк!

 34. 34 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 419 Неутрално

  В периода 1990 – 1996 г. българските фабрики и заводи бяха "подарени" на назначените от комунистическия елит за капиталисти, а във втората фаза на приватизацията след 1997 г. бяха извършени твърде много грешки.
  ------
  И двата периода си бяха разбойнически...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 35. 35 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Весело

  [quote#32:"dark'star"]... и самозапалваниия имаше = цялата истина да говорим , а не само за половината година ! [/quote]

  Штттт,недейте така,не сте политкоректен!
  президентинът говори,а от нас се иска да мълчим ,да ръкопляскаме и..абе може да викнем и "Урааа!" !
  Прав сте ,но не разбрахте ли че за народа ,за жертвата на ТЯХ не им пука......
  Въпросът е кога на жертвата ще й припука финално и решително и ще ги хване за яките,за дъната на панталоните и т.н.! В очакване на Годо сме....

 36. 36 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1908 Любопитно

  Цитат : "Днес сме свободни да пътуваме, да учим, да работим по света."
  Бихме искали да сме свободни да работим не само по Света, ами и в България, г-н Президент

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 37. 37 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#11] от "xm...":
  Чугуните започват да се събуждат от деветия нокаут и даже събират плюнки....Това, дето казва Президентът съм го видял в пълнота. В ловешкия "слънчев бряг" бях от 1 до 30 август 60-та година...Нямаше тогава телефони с камери...И не ритай - няма нещо на света - толкова отвратително , колкото "комунизЪма" и разните му "социализЪми"...


 38. 38 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 419 Неутрално

  "С моя приятел Илиян Попов ремонтирахме неговата стая в студентското общежитие. Когато чухме по новините, аз бях студент 5-ти курс, че има събиране в Народното събрание и ще се извършва промяна в държавата. Като студенти, двамата с него нарисувахме на два тапета два плаката. Единият беше "Съд за виновниците", а на другия написахме: "Дворците на БКП да станат болници и училища". С тези два плаката отидохме на прословутия митинг", разказа Плевнелиев.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 39. 39 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Винаги съм се учудвал на страстта ни към празнодумството. Не ми се коментира Плевнелиев. След като актуалният министър-председател на страната е лицето /за кой лице, за кой по-долу и отзад/ Борисов, за каква истина ми говори президентът? Празни думи. Крайно време е страната да се обърне с лице към бъдещето. Който иска да се занимава с миналото. Никой не ограничава интересите. Но да се занимаваш с претакане на пусто в празно, да си на дъното по всички европейски статистики, народът ти да е болен, необразован, беден, безработен, измиращ, без надежди, тероризиран, манипулиран, стресиран, ограбван, лъган, мамен, изнудван и т.н. от собствените си управници, които на практика са го ограбили, и да му се караш на този народ, и да го поливаш с празнословия по кръгли маси, говори за невероятна липса на дори грам държавническа мисъл. Стига празни приказки!

 40. 40 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1908 Любопитно

  До коментар [#35] от "triton123": "Абе в цяла Европа и ЕС...къде е тоя превъзхождащ СОЦ???"
  Не го търси по Европа ... Българския соц с всичките си кусури все още превъзхожда българския "капитализъм". Нещо не е като в ЕС ?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 41. 41 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1908 Разстроено

  До коментар [#37] от "hinin37": "няма нещо на света - толкова отвратително , колкото "комунизЪма" и разните му "социализЪми"..."
  ИМА, ИМА ... СЕГА в България е по-гадно от соца

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 42. 42 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  [quote#37:"hinin37"]...И не ритай - няма нещо на света - толкова отвратително , колкото "комунизЪма" и разните му "социализЪми"... [/quote]
  Точно затова ще ритам против лигавенето "по случай", "във връзка със ..." , " чествайки " и тем подобните "мероприятийни" словоблудства.
  Господинът президент има достатъчно ресурс да не се ограничава само с приказките и само "по повод на" намсиква годишнина или паметник.
  А междувременно господинът президент много "половинчато", да се изразя в неговия "дискурс", си съратничества "реалполитично" баш с тези, против които лакърдийства.
  Мимикрия, мимикрия и влачене и овъртолване на въпросната истина в празни думи, докато се замете нейте дълбоко в историята. Докато си яхат керавана ...
  А на теб че ти е кеф - чудя ти се. След като си изпитал даже директно върху гърбината си "разминаването между думи и дела" ...

 43. 43 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#25:"dark'star"]Трябва да си кажем и да приемем ЦЯЛАТА истина - и за превъзходството на соца[/quote]

  За превъзходство на соца, може да се говори само във вътрешно системен план. Соца на Полша, Чехия и Унгария превъзхождаше соца в България. Българският соц превъзхождаше съветския, а съветският от своя страна, превъзхождаше само соца в Северна Корея. Други превъзходства не мога да открия.

 44. 44 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Най-големите лъжи се получават от смесване на лъжата с истина.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7209 Неутрално

  Младите не знаят,старите забравиха и ето го резултата,озлобено население,лошо управление,слаборазвита държава.

 46. 46 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2839 Неутрално

  Този комсомолец явно знае много от истината и затова предлага само половината от нея.

 47. 47 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Не мога да разбера от кого са платени,някои от пишещите в Дневник под този материал ???
  Те са тотално облъчени с ОМРАЗА КЪМ ВСИЧКИ И ВСИЧКО!!!

 48. 48 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Някой ще ми обясни ли защо има инициатива "25 години свободна България", а турското робство вече се нарича присъствие? Тоест не сме се освобождавали от турско робство, но сме се освободили от социалистическо / комунистическо ли? Що за глупост?

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 531 Гневно

  До коментар [#27] от "Костозомби заразено с костококи":

  И сега какво следва:Само едно по Германски модел:Национализация чрез насилствена експроприация ,декомунизация,Лустрация на повече от 550 хил.политически и криминални крадци,и Народен съд.Друг път България няма.Само и единствено Германският опит за изграждане на ново общество без комуняги и агенти на ДС във всички нива на управление.Всичко друго е заблуда за българските шарани.

 51. 51 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  [quote#39:"Мърмор"]Крайно време е страната да се обърне с лице към бъдещето. Който иска да се занимава с миналото.[/quote]

  Като не знаеш миналото, байно ле, вечно ще настъпваш една и съща мотика и ще удряш главата си все в един и същи ръб.

 52. 52 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2839 Неутрално

  [quote#47:"doroteus"]Те са тотално облъчени с ОМРАЗА КЪМ ВСИЧКИ И ВСИЧКО!!![/quote]
  Каква омраза бе, човек? Не чувстваш ли любовта как струи?

 53. 53 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  [quote#25:"dark'star"]Трябва да си кажем и да приемем ЦЯЛАТА истина - и за превъзходството на соца, и за безплатното образование...[/quote]

  Че като е било безплатно кой го е плащал?
  А ти защо си останал пр... искам да кажа защо не се възползва за да се образоваш?

 54. 54 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  "Крайно време е да сложим Държавна сигурност в архива, в музея, там където й е мястото и да го направим по един достоен начин. Крайно време е да разкрием всички пазени тайни и да поставим комунизма в музея и учебниците по история."

  Докато не се разкрият всичките тези грижливо "пазени тайни", докато не се отворят веднъж завинаги всички досиета (а не на час по лъжичка), докато престъпниците не си получат заслуженото, няма как да сложим ДС в архива, както отдавна го направиха германците и продължиха напред на чисто.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 55. 55 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1908 Разстроено

  До коментар [#49] от "petyo9": "Това може да го изрече само човек който още не бил с изградена ценностна система по това време или го помни само с "розовата" си памет. П.П. А, забравих - и кретен."
  Явно може и да го изрече човек активно свалял соца с напълно изградена ценностна система и помнещ всичките му недостатъци. Това, че свалихме един лош соц въобще не означава, че направихме нещо по-добро от соца ... за жалост.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 56. 56 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#55:"dark'star"]Това, че свалихме един лош соц въобще не означава, че направихме нещо по-добро от соца ... за жалост.[/quote]
  Аз па си го харесвам нескашното положение, защото храня надежда в Бойко Борисов! Той е нашият Спасител!

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1908 Весело

  До коментар [#53] от "petyo9": "Че като е било безплатно кой го е плащал? А ти защо си останал пр... искам да кажа защо не се възползва за да се образоваш?"
  Работехме и произвеждахме много повече от сега, а получавахме сравнително малки относно заработеното заплати - от тази разлика беше БЕЗПЛАТНОТО при соца = такава беше системата.
  Бих се радвал ако имаш и половината ми образования. Вероятно съм написал повече , отколкото ти си прочел. Сбърка човека.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 59. 59 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1221 Весело

  Истината половинчата,че и много префасонирана.
  Идейно-промивателна.

 60. 60 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1908 Любопитно

  До коментар [#56] от "Сиянието на Мрака": "Аз па си го харесвам нескашното положение, защото храня надежда в Бойко Борисов! Той е нашият Спасител!"
  Искрено се радвам за теб и за правото ти да харесваш когото искаш. Дай Боже повече доволни
  = не се ли набере критична маса падаме всички

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 61. 61 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  [quote#58:"dark'star"] Работехме и произвеждахме много повече от сега, а получавахме сравнително малки относно заработеното заплати[/quote]

  ...и ти наричаш това предимство???!!!! Явно са те изтървали от Карлуково.

 62. 62 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2839 Неутрално

  [quote#56:"Сиянието на Мрака"]Аз па си го харесвам нескашното положение, защото храня надежда в Бойко Борисов! Той е нашият Спасител![/quote]
  Е, ти си му намерил колая. К'во ти пука за комунизма. Тури му пепел.

 63. 63 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#19] от "dark'star":

  А имаш ли идея графиката, която пействаш така смело от месеци какво точно означава? Я си виж линка и ела да ни разкажеш...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 64. 64 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1908 Разстроено

  До коментар [#47] от "doroteus": "Не мога да разбера от кого са платени,някои от пишещите в Дневник под този материал ??? Те са тотално облъчени с ОМРАЗА КЪМ ВСИЧКИ И ВСИЧКО!!!"
  Първоначално и аз мислех, ама май половината "мразят безплатно", а другата половина "от малки са си така". Голям проблем има България - никаква чуваемост, никакъв опит за диалог. У Ж А С !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 65. 65 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  [quote#55:"dark'star"]Това, че свалихме един лош соц въобще не означава, че направихме нещо по-добро от соца ... за жалост.[/quote]

  Само това, че допускаш, че освен "лош соц" може да съществува и добър такъв вече обяснява клиничната картина.
  И те оставям да се гордееш, че и ти си го свалял. Не, че това не беше исторически неизбежно.

 66. 66 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Така е - най-лошото е, че не казаха на хората истината за капитализма, когато почнаха да го реставрират. А истината е, че капитализмът означава неравенство. Че преди комунистите бяха по-равни от другите а сега богатите са по-равни. Че законът е един за бедните, а за богатите няма закон. Че тръгвайки от едно ниво при комунизма, едни ще станат 300 000 пъти по-богати за сметка на останалите 99%, които ще станат 3 пъти по-бедни и то не благодарение на качествата си. Че ако имаш пари ще си здрав, а ако нямаш ще те оставят да умреш. Че ако имаш пари детето ти ще учи в частно училище на запад, а ако нямаш може да не го пуснат в училище изобщо. Че съдът ще раздава справедливост според това кой колко може да си плати. По същият начин ще работят и държавните институции...

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 67. 67 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Ако между четящите тази прекрасна реч на Президента, има и такива, които не я харесват мога да им препоръчам:
  Прочетете я пак и пак и така 100 пъти, ако е нужно за да я харесате. Когато го направите ще се почувствате част от 21-ви век. До тогава си оставате в блатото с Андрешко.

  Navigare Necesse Est
 68. 68 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#2] от "Деян":

  Като го харесваш чете ли вчера разкритията на политолога Антон Тодоров за студента изявен комунист Росен Асенов Плевнелиев.Ако не си видял вога да ти изпратя копие от Протокол №1 от Учредителното събрание но Факултетната партийна организация при ФКТТ от 02.11.1987 гВ състава на ФРК (Факултетна ревизионна комисия) под № 3 се мъдри Росен Асенов Плевнелиев. Освен това този яростен антикомунист е избран за делегат на Вузовската отчетно-изборна конференция под № 31
  Така че спестети си хвалбите за този хамелион.

 69. 69 Профил на ei
  ei
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#50] от "adenauer":

  Браво + + + + + + + + + + +
  друго спасение няма

 70. 70 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Още на времето изтървахме момента когато трябваше да се действа както в Чехия, ГДР, Унгария и Полша. Причина за това беше че явно ни е друга маята като народ. Иначе нямаше по време на априлското въстание само един от общо 6 района да въстане, а щяха да въстанат всички. И нямаше четата на Ботев да е придружена от един единствен присъединил се в Козлудуй и после казал им довиждане.

  Запечатал ми се е следният момент. В ГДР комунистическото ръководство смени Хонекер и назначи Егон Кренц. След няколко дена собствените му съпартийци излязоха на улицата и го махнаха и него, а след това разпуснаха и партията. Такова нещо в България посмъртно нямаше как да се случи. Впрегнаха всички сили за да продължат да мимикрират и за да си опазят заграбените апартаменти в центъра и за да дооберат и последната риза на тоя народ от ДСК и дъщерните и банки.

  Такъв народ сме, все от дяволи и тарикати. Затова и ни е писано да се влачим по корем, включително и тарикатите.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 71. 71 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 414 Гневно

  Плевнелиев : "..Мнозина казват, че преходът е можел да бъде различен, че е можел да бъде по-добър.."

  25 години говорене (

  Никога не е имало преход, Плевнелиев (

  Имаше безогледно разграбване...

  Още една от многобройните Ви лъжи !

 72. 72 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1798 Весело

  [quote#57:"navy"]Ако го устройва цялата истина да я кажем![/quote]

  на 10 не е имало митинг хахаха... комсомолска му работа

  Питате къде бях на 10 ноември? Да ви кажа една тайна - бях на площада и бях на митинга".

 73. 73 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 757 Неутрално

  "Фундаметалистът" Плевнелиев пак сее на дъното ряпа..

  От идиоти отговор не чакам
 74. 74 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 414 Разстроено

  Някакви хора, пак нещо обещават ))

  Пак общи приказки ....

  И Никаква Конкретика !

 75. 75 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1798 Весело

  [quote#67:"Schopenberg"]прекрасна реч [/quote]

  кое, този смехотворен фарс ли... да не би Плевналиев да е объркал датата на митинга

  "Денят е отново петък, минала е точно една седмица от свалянето на Живков. В същия ден на заседание на Народното събрание, предавано пряко по телевизията, Петър Младенов е избран за председател на Държавния съвет. В придобила за времето си популярност реч Славчо Трънски критикува Живков и най-близките му сътрудници. Парламентът премахва от Наказателния кодекс текстовете, криминализиращи критиката към правителството. В късния следобед площад „Девети септември” е изпълнен с хора. БКП организира общонароден митинг в подкрепа на промените в страната. Чрез организирания митинг, на който се събира огромна маса народ, комунистите превратаджии целят да придадат “демократична” окраска на вътрешнопартийните борби за власт. Този митинг е страшно смешен в своята същност, защото е прародител на днешните “вот на доверие”. Площаден вот на доверие. Емблематично и алегорично е, че се организира пред централния вход на централната сграда на Българската народна банка (БНБ). По-късно ще стане ясно, че докато Младенов, Джуров и Луканов се кълнат в здрава комунистическа честност пред ошашавените софиянци, парите от БНБ и не само от нея вече са били изнесени или са се изнасяли към определени сметки, адреси и личности. Присъстващият на митинга и все още ортодоксален болшевик Павел Писарев ще си спомни години по-късно, че на площада са били изкарани всички сътрудници на ГК на БКП, а нарочни хора със служебна “молотовка” са раздавали художествено изработени табели с лозунг: “Смърт на комунизма”. Като водещ на митинга е привлечена популярната телевизионна говорителка Христина Христова-Кюркчийска. Христова конферира митинга, облечена в скъпо визоново палто, и се кълне във вярност на идеята, но без Живков. На стълбите пред БНБ се издига втора известна примадона, натруфена също в скъпи кожи. Това е Гена Димитрова. Тя със сълзи на очи изпява химна на НРБ. Всички се сополивят, Джуров и униформените ченгета козируват. Убедени в своята поредна манипулация, довчера клелите се във вярност на Тодор Живков си тръгват. Според тях перестройката е победила и в България."

 76. 76 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1798 Любопитно

  Дневник, нещо за т.нар дискусия?

  "Едвин Сугарев на свой ред зададе въпроса дали "преходът има собствено битие?". "Не е ли той нещо като перестройка – превръщането на политическата власт в икономическа?", допълни въпросът си Сугарев, но никой не му отговори."

 77. 77 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 426 Неутрално
 78. 78 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 845 Неутрално

  "Президентът: Половинчатата истина е и най-голямата грешка на прехода."

  Абсолютно! Затова нека да разберем и истината какъв точно е бил Плевнелиев преди прехода. Защото май се оказва, че освен член на Факултетния комитет на ДКМС на ФЕТТ към ВМЕИ ( факултета по електронни техники и технологии) е бил и член на БКП. На мен поне тези протоколи ми изглеждат много реалистични, доколкото съм завършил същия факултет и срещам добре познати имена, които са ни били преподаватели там - И.Г. Табаков ( диагностика на ЕИМ); Никола Касабов ( водил ни е програмиране на "Паскал", после и "Експертни системи", а сега живее в Нова Зеландия; Г. Ненов бе дългогидишен декан; Елена Шойкова е водила също дисциплини в трети курс и т.н.

  https://frognews.bg/news_76264/CHugunenite-komunisti-Plevneliev-i-Bliznashki-prez-1987-g

 79. 79 Профил на deepz00ne
  deepz00ne
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#66] от "muncho":

  лозунги от 64 година , това лято бях в капиталистическа Норвегия и нищо от това което си написал не видях там

  СЛАВА УКРАИНЕ !!!!!!!
 80. 80 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Президентът е талантлив като автор, защото казва нещо всеизвестно но по такъв начин както не може за го разкаже никой друг.

  подпис
 81. 81 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#78] от "kirsner":
  "Затова нека да разберем и истината какъв точно е бил Плевнелиев преди прехода. "

  Кой какъв е бил, какво е казал, какво е мислил. Браво за това банално мислене на ДОНОСНИКА

  подпис
 82. 82 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#75] от "extraCACA":

  Спомените лъжат. Първият митинг е на площада пред Народното събрание. Ето и снимка:
  http://e-vestnik.bg/imgs/18_11_89/18-11Miting01.jpg
  А тази е от малкото цветни:
  http://www.eurochicago.com/wp-content/uploads/2011/11/18nov1989-7w2-516x435.jpg
  То и иначе няма как да бъде - комунистите за нищо на света няма да свикат митинг пред Партийната си централа. Току-виж изпуснат юздите и стане някой сакътлък.

 83. 83 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 996 Неутрално

  [quote#51:"petyo9"]Като не знаеш миналото, байно ле, вечно ще настъпваш една и съща мотика и ще удряш главата си все в един и същи ръб.[/quote]
  Какво правиха през изминалите 25 години тези, които знаеха миналото в детайли, дори са били участници в него? Голяма част от актива на СДС, БСП, НДСВ бяха все хора историци, литератори, артисти, икономисти, политици, кадри на ДС, милиционери, пожарникари, търговци, дипломати, научни работници и други от онова време.
  Точно те, знаещите миналото, ни докараха до перманентно комоцио. Какво попречи на знаещите да спрат разграбването на държавата. Нищо. Знаещите миналото участваха като активни крадци в настоящето. Мотики?! Стига вече клишета.

 84. 84 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Защо надписът е на английски?

 85. 85 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Разбира се, че конференцията е международна, но написано на български и английски (както повечето конференции) щеше да е добре.

 86. 86 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 487 Неутрално

  "за да стъпим на здравата основа на истината и фактите, върху която да градим нашето бъдеще"
  Плевнелиев се опитва да ни натрапи своята истина като говорител на истината от първа инстанция. Този ветропоказател ли ще обяснява кое е истина и кое лъжа. Всички ние, които преживяхме т.нар.преход, изсърбахме попарата и на бившата номенклатура, и на ДС, и на бившите комсомолци и на всичката паплач, която окраде България за тези 25 години. Останахме без пари, без работа, без пенсии, без перспективи и без бъдеще. Не очаквам никой от "героите" на прехода да плати за престъпленията, които е извършил. Напротив, очаквам да продължават да ни обират докато и последният млад човек напусне тази страна.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 89. 89 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1798 Весело

  [quote#82:"pogled"]Първият митинг е на площада пред Народното събрание.[/quote]

  ема чуека казва друго:

  "Плевнелиев обяснява, че в деня на оставката на Тодор Живков Плевнелиев рисувал плакат за протеста. По думите му веднага след това той е протестирал докато в Народното събрание свалят Тодор Живков."

 90. 90 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#49] от "petyo9":

  +++++++++

  Така е, само кретен може да твърди че през " соца" е било много по-добре от сега - такива гласоподователи определят все още КОЙ да ни клати, пардон, управлява....

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 91. 91 Профил на runmen._
  runmen._
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Президент Плевнелиев се държи като агитатор от средата на 60-те. Няма как да знам как са изглеждали агитаторите средата на 60-те, но не вярвам да са били нито по-добри, нито по-лоши от Плевнелиев. Те са една и съща порода. Преди години стратегията беше, младото поколение никога да не научи за периода 1944-1989, а сега искат да чуят тяхната истина. Полиране на мозъците с пълна сила. Нека всеки открие истината сам, да чете и анализира, да не вярва на всичко което му казват и показват, да отказва всеки готов отговор и чуждите истини.

 92. 92 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  "...назначените от комунистическия елит за капиталисти, а във втората фаза на приватизацията след 1997 г. бяха извършени твърде много грешки."

  Разбира се с това нищо общо нямат както Кременчугският чук, така лесничеят от Мадрид...

  I Want To Believe
 93. 93 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Хубаво е истините също да се казват по сто пъти ,
  не само лъжите ...

 94. 94 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#40] от "dark'star":
  Аман от провокации! Идете на партийна сбирка и се укротете малко. Дето се казва, начешете си крастата. Колкото и да го хвалите, соца няма да се върне. Ха сега идете да се наплачете едно хубаво.

 95. 95 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#91:"runmen._"]. Преди години стратегията беше, младото поколение никога да не научи за периода 1944-1989, а сега искат да чуят тяхната истина. [/quote]
  Че аз лъжа в думите на Президента не видях. Ти къде смятяш, че лъже младото поколение? Всичко си е вярно, добре е да се знае. За благините сме също информирани от ветераните.

 96. 96 Профил на M3 Killer
  M3 Killer
  Рейтинг: 426 Любопитно

  [quote#0:"Резидента"]Според скорошно социологическо проучване, днес едва 6% от младите хора между 16 и 30 години знаят нещо за развитието на България в периода 1944-1989 г.[/quote]Това красноречиво говори, за състоянието на образователната система сега, както и за зомбирането на младежта, продължаващо вече 25г.!

  [quote#0:"Нещото поставено за нещо си"]Крайно време е да разкрием пред нашите деца фактите, такива каквито са и да направим своите изводи; крайно време е периодът на комунизма реално да влезе в учебниците по история[/quote]Ами защо не ги извадите на яве тия факти, бе? Защото много добре знаете, че тия факти ще разпилеят на пух и прах теориите ви за "комунизма", нали. Какво чакате вече 1/4 век и не ги показвате?

  ⚡ http://youtu.be/lCDJngP9Sdc ⚡
 97. 97 Профил на M3 Killer
  M3 Killer
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#90:"Варна"]Така е, само кретен може да твърди че през " соца" е било много по-добре от сега - такива гласоподователи определят все още КОЙ да ни клати, пардон, управлява.... [/quote]Кое е така, бе? Става въпрос за средностатистически български гражданин, а не за теб, Сульо, Пульо или филанкишията.

  ⚡ http://youtu.be/lCDJngP9Sdc ⚡
 98. 98 Профил на M3 Killer
  M3 Killer
  Рейтинг: 426 Любопитно

  [quote#95:"st_kilda"]Че аз лъжа в думите на Президента не видях. Ти къде смятяш, че лъже младото поколение? Всичко си е вярно, добре е да се знае[/quote]Че той каза ли някакъв факт, освен празни приказки? Кое е вярното- това, че само 6% от младите знаят нещо за периода 1944- 1989г.?

  ⚡ http://youtu.be/lCDJngP9Sdc ⚡
 99. 99 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Според статията ≪Нито една образователна или културна институция няма систематичен ангажимент да покаже функционирането и идеологията на комунизма≫. Което е вярно. Но изучаването на този период би било недостатъчно, за да могат хората да се ориентират в сегашната ситуация, ако не изучават и 25-годишния ни преход от комунизма до сегашното ни дередже.

  Защото след изоставането на държавата по време на комунизма, след 1989 година вместо напред, ние тръгнахме назад. И точно този изцяло разбойнически преход, извършен по съвети на хора като Ран&Ът и на Стив Ханке, е виновен за разграбването и за приватизирането за без пари на цялата останала ни от комунистическото управление икономика. И за масовата престъпност, чийто начало е поставено някъде около 1992 или 1993 година. Иначе, ако преходът беше извършен внимателно и без кражби и разхищения на държавната, че и на частната собственост, за 25 години правилно управление ние сега бихме били поне два пъти по-добре, отколкото наистина сме.

 100. 100 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Не знам за Вас, но на времето и сега де баба ми и дядо ми си ме предупреждаваха за подлостите на комунизма. ..

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  www.soundcloud.com/x2805
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK