25 години по-късно: Как е възможна носталгия към битие на "стадно безразличие и абсурд"?

25 години по-късно: Как е възможна носталгия към битие на "стадно безразличие и абсурд"?

© 25 години свободна БългарияРавносметките около 25-ата годишнина от началото на прехода в България и Европа продължават. Днес в София с реч на президента Росен Плевнелиев започна двудневната международна конференция "Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето", която е част от поредицата събития в инициативата "25 години свободна България". За изненадващата носталгия по комунизма, за късата или направо липсваща памет за събитията преди 1989 г. и критиката към тези след 10 ноември в първата дискусия от конференцията говориха поетът Едвин Сугарев, университетските преподаватели Евелина Келбечева, Петя Кабакчиева и Михаил Неделчев, политологът Димитър Димитров и социолозите Боряна Димитрова и Живко Георгиев.  


"Не е случайно, че този период се персонифицира


- наричат го Татовото време (на Тато - Тодор Живков). Това е защото моделът се крепи на идеята за патерналистична държава, която се грижи, дава. Дава заплати, дава работа, дава социални придобивки дори. "Пуснаха ли банани?" се питахме ние сякаш някой ги пускаше от небето, не ги "купувахме", започна Петя Кабакчиева, преподавател и ръководител на катедрата по социология на Софийския университет. 
"И за всичката тази грижа имаше едно единствено изискване - да си послушан", подължи тя. "Така се формира един удобен и по детски наивен и хитър


инфантилизъм на безотговорността,


която сега се привижда като спокойствие и сигурност и в някакъв смисъл действително е спокойствие и сигурност, като знаеш, че пътят ти е предначертан, ако си послушен. Общонародната собственост, с която се разполага държавата пък формира усещане за нормалност на ползването на публични ресурси за свои цели. Това няма как да не се отрази - защо се чудим, че корупцията е на първо място като проблем на прехода, след като корупцията е точно това. Няма автономност, стремеж и хъс, няма събития", смята Кабакчиева. Тя припомни проучването на "Алфа рисърч", обявено в неделя, което според анализаторите ясно показва, че разочарованието от провалите на прехода са подменили неприязънта към предишния политически период с носталгия и фалшиви спомени. 


"Много се говори тези дни и се акцентира върху това, че паметта за комунизма избледнява. Това според мен е съвсем нормално и колкото по-назад се връщаме, толкова повече тя е избледняла. Това, което не е нормално е, че


избледняващата памет не се замества от познания


за този период", коментира и Боряна Димитрова, управляващ партньор в "Алфа рисърч" по повод на проучването, според което огромна част от младите хора не знаят почти нищо за периода 1944-1989 г. нито в България, нито в Европа. "Не става дума за една историческа хронология, не става дума да се запомнят някаква поредица от събития или личности, става дума за символиката. Когато днес говорим за Берлинската стена, ние не си даваме сметка, че младото поколение в много голяма степен я мисли така, както мислим тук стените - като охраняващи от външни врагове. Но това е


може би единствената стена в историята, която охранява отвътре,


да охранява източногерманците да отиват на Запад не само физически, а и с мислите си", добави Димитрова.


"Идеализацията, за която говорим днес има една основна характеристика - че събитията от този период се мислят като паралелни реалности. Ако в България в днешния момент е много актуален въпросът "Кой?", ние виждаме, че същият този въпрос, отнесен към късния комунизъм, като че ли не работи. И когато говорим за познания - в много голяма степен трябва да можем да разкрием контекста и политическите противоречия на този период, иначе рискуваме да имаме една хронология, която не говори нищо на младите хора", каза още Димитрова.


"Тук всички сме съгласни, че имаме силно разделение между паметта и знанието. В тези кръгове, които някак си не се пресичат, се движим и в тях има ясни пространства. Първото такова е


добре организираното невежество,


което би могло бързо и ефектвно да бъде преодоляно, но за това е необходима преди всичко политическа и интелектуална воля, каквато досега липсваше и да се надяваме, че ще това се промени", заяви и Евелина Келбечева, преподавател по история в Американския университет в България. Според нея липсата на знание и историческата рефлексия принизяват спомена за комунизма до битовото, анекдотичното, а носталгията е доминирана от "абсурдните митове", че образованието и здравеопазването били безплатни, че имало работа за всички.


"Разказът за комунизма беше изключително умело подменен


от един пост-комунистически елит, който доминира общественото пространство и прекъсва истинските канали за знание и оценка на най-новата история на България.", каза Келбечева. 


"Ние не можем да осмислим изминалите 25 години след 1989 г., ако не си разкажем целия период на комунизма. Основната трудност обаче е, че това са всъщност два периода - от 1945 до 1962 г. - свирепият, жестокият и унищожаващ комунизъм; и този след 1962 г. - този подъл комунизъм, който създаде психиката на една голяма част от днешните хора, който култивираше несамостоятелността, неинициативността и който корумпираше", каза председателят на Сдружението на българските писатели и преподавател в НБУ Михаил Неделчев. Според него не е възможно да се осмисли самата дата 10 ноември 1989 г., ако не се погледне в широкия контекст на събитията в Европа преди това. 


"Ние няма да мислим истински комунизма, докато думата анти-комунизъм има негативни конотации",


убеден е Неделчев. Според него една от грешките на Европейския съюз е, че няма в условията за присъединяване клауза за задължителна дакомунизация на кандидатките. 


"Преходът не е прочетен, не е разбран.


Поне хората, които го оценяват като нещо негативно и объркало съдбата им, не са наясно какви са движещите му механизми и защо това, което става е толкова различно от това, което се казва, че става", коментира и политикът и писател Едвин Сугарев. Той припомни максимата, че миналото се чете през призмата на настоящето и в този смисъл "тоталитарна България е осмислена на фона на силно деформираният и дори извратен преход към демокрация."


"Стадно безразличие, малодушие и абсурд"


бележат битието по времето на комунизма, според Сугарев. "Трябва да ни е срам от него, от собственото си примирено живуркане тогава, за да отхвърлим комунизма като срамно дело. Ако не сме способни няма как един ден да не настъпим своите собствени следи и да не усетим, че обитаваме някаква реплика на някогашния комунизъм, по-завоелирана може би, но във всеки случай - не по-малко омерзителна", завърши поетът. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (172)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 660 Разстроено

  "България е малка държава, но за сметка на това е обитавана от много прост народ"...това е заглавието. (ТОЧКА)

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 2. 2 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Колкото по-беден става българина, толкова по-голяма носталгия ще има по миналото. Толкова ли е трудно да го разберете или само се правите на неразбрали?

 3. 3 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Възможно е, като се има предвид, че на територията бг, са останали доста стадни същества, интересуващи се предимно каква била цената на салама преди и сега...Добре е, че високоинтелигентните граждани са се изнесли извън пределите на държавата и не се вписват в преживно-стадното чувство за съществуване на останалите мучащи такива.

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 4. 4 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Гневно

  Стадото си сака овчар ! Други обяснения не приемам !

 5. 5 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Комунизъм ! В България никога не е имало комунизъм , онова си беше диктатура на татковците на днешната олигархия. Диктатурата продължава и сега .
  Онези люде горе продължават да я защитават , като я наричат "демокрация" , .

 6. 6 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Всичко се крепеше на евтини руски суровини за сметка на политпреданност, която както се разбра не струва като политпроституция почти нищо, особенно днес кога легаме на всеки кой ни пожелае,ама вече за бог да прости.

 7. 7 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#3:"InmoInvestments"]Добре е, че високоинтелигентните граждани са се изнесли извън пределите на държавата [/quote]
  Дръг път! "Интелигентните тарикати" стоят тук и стрижат народа както си искат. Печелят яко и изобщо не се интересуват от ничие мнение. Това само за сведение. да не вземеш сега да се върнеш, стой си там и без това сме много тук

 8. 8 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Необходима е назабавна ревизия на академичното четене на тази срама страница от българската история и въвеждане на пълната истина за режима в учебниците по история - посичането на горянското въстание, народния съд, изродщините в лагерите и по време на възродителния процес. Още по-голям грях е да се прикрива всичко това!

 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Носталгията не е изненадваща. Народът яко е изтъпял и се е чалгаризирал.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Гневно

  [quote#4:"ТМаринов"]Стадото си сака овчар ! Други обяснения не приемам ![/quote]

  Къде си видел овцете да си избират овчар ?
  ОвчАрО го назначават за наше съжаление от изток.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 11. 11 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Как е възможна носталгия към битие на "стадно безразличие и абсурд"?

  верно ли цяла конференция сте спретнали - отговарям безплатно - било е СИТО безразличие

 12. 12 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1126 Весело

  Не смятам, че ние българите сме виновни.
  Всички средства за масова дезинформация са в ръцете на комунетата. Така, че е съвсем нормално хората да бъдат непрекъснато облъчвани от червената пропаганда и като резултат да се пулучава тази грозна деформация...

 13. 13 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  По малоумно заглавие едва ли има, естествено, че ще има носталгия по комунизма , но не заради самият комунизъм и такива има де , но те са малцина , а защото хората имат носталгия помладостта и тъй като тя минала по времето на комунизма правят асоциация между двете. Мнозинството от приятелите ми имат носталгия към 90те, едно не по малко гадно време от комунизма , но нас ни беше хубаво, защото бяхме млади.

 14. 14 Профил на Heimatarbeiter
  Heimatarbeiter
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Напоследък имам чувството, че се насажда една такава открита ксенофобия, антиевропейщина и даже често открит расизъм от определени партийни и непартийни структури. Незнам на какво се дължи това, но определено има много негативно влияние върху самосъзнанието ни. Българския патриотизъм от едно чисто и неподправено родолюбие, се е превърнал в една грозна смесица от крайна русофилия (граничеща често с фашизъм) и омраза към всичко чуждо - било то реално вредно за нас или не. Сякаш същите тези хора, се опитват да фокусират недоволството на обществото върху мним "външен враг", за да не се обърне то срещу тях самите...

  Тази свобода, която ни дава право да изразяваме мнението си, не винаги е била даденост, макар че всички я приемаме за такава. Особено много ме учудват млади хора, които се превъзнасят по отминалите времена на тоталитарзма в България, въпреки че повечето от тях дори не са били родени по това време. Не мисля, че в днешно време има човек, който би желал да живее в държава, където му е забранено да излиза от страната, да му е забранено да се мести в друг град (т.нар. "гражданство", да не може да си избира къде и какво да работи (държавата да го назначава насила), да му е забранено да носи никакви други дрехи, освен тези определени от съответните държавни институции, да му е забранено да слуша западна музика, да не може да гледа, каквато телевизия желае. Не може за нарушение на гореспоменатите правила да те тикнат в затвора (недай си боже по-лошо). Не може един учил визшист или специалист, да взима по-малка заплата от един работник. Не може да предплатиш сумати пари само за да чакаш по 10 години за "Москвич". Компютри ли? Интернет ли? Мобилни телефони ли? Вечерен час, плодове по магазините само на Коледа, хляб срещу купони, забрана на много религиозни празници, желязна завеса и абсолютно робство на една политическа машина изградила над 20 концентрационни лагера на българска територия, екзекутирала над 30 000 българи (по официални данни) и превърнала народа ни в стадо без собствено мнение и гражданска позиция! Малкото преимущества на тоталитаризма не могат да оправдаят пагубния срив в българското самосъзнание, научено да робува и да се възхищава на лидери и диктатори със "силна ръка"!

  Всяка промяна носи със себе си сътресения. Всяка промяна носи със себе си страх от новото и неизвестното, носи също така и една носталгия по миналото, но носи и възможността за самооценка, осъзнаване на грешките и в крайна сметка - едно ново начало. Бих посъветвал всички млади (и не млади) хора, които все още не са излизали извън България, да го сторят! Сега имаме тази възможност! Отидете, вижте как живеят хората на запад, вижте как са си уредили държавите! Неслучайно много наши сънародници отидоха там и никога повече не се завърнаха, за жалост. Вместо да мразим, трябва да преглътнем собственото си его и да се поучим от другите, без да повтаряме техните грешки!

  И преди някой отново да ме е обявил за "империалист", "соросоид" или "родоотстъпник", искам да кажа, че аз не участвам в никакви правителствени или неправителствени организации. Прехраната си я изкарвам с ежедневен труд, тук в собствената си страна, като всеки друг средностатистически човек в България. Убежденията ми са си лично мои.

  Свободата, даваща право на всеки, да изразява мнение, да пътува, да се образова, да работи, да се забавлява и да постига успехи, базирани изцяло на собствените си умения и талант - това е наистина безценно! Свободата, която всички ние в днешно време приемаме за даденост, е нещо изискващо борба и отстояване на принципи. В противен случай сме склонни да повтаряме болезнените грешки от миналото.

 15. 15 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Много се набляга на идеологическите неудачи на военния комунизъм и отсъствието на лична свобода,а се пропуска практическата му страна.Не се споменава профилът на "заетите",за да се изясни отсъствието на безработица.Каква на брой армия сме поддържали,милиция,граничари,ДС,платени агенти,агитатори,партийни и комсомолски секретари(платени),идеологически институти,военни заводи и изпълняващи поръчки на всички от горните.Може да се направи паралел с днешна Северна Корея,където от 24 милиона население,10 са "заети" с охраната и отбраната на режима,а останалите преоткриват древни хранителни продукти като корени,грудки и семена.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 16. 16 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1504 Гневно

  Оказва се,че всички,които сме тук и се опитваме да анализираме прехода сме истински ИДИОТИ,а ЦОЦИАЛИСТИТЕ С ЧЕЛЯДТА СИ И ГМО-тата поеха към Европата - като по-прости,за да РАБОТЯТ ЗА ЕВРОПЕЙСКОТО НИ БЪДЕЩЕ!!
  Това е най-меко казано ГНУСНО!!!!
  Това е подигравка с всички ни и ако продължаваме това да се допуска и не се ВЗЕМЕМ В РЪЦЕ И НЕ ПРЕСТАНЕМ С ГЛУПАВИТЕ ЗАЯЖДАНИЯ ПОМЕЖДУ НИ скоро нормалните хора по света ще забравят,че въобще е имало държава България,пък макар и населена с посткомунистически идиоти като нас!

 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3000 Весело

  Абе кой ги събира и плаща тези конференции с тези интелигенти които гледат умно и говорят начетено ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Стига сте плакали, много сте си добре, бре!
  Умни, начетени на ента степен, европейски ценности...
  Какво да кажем ние с потурите и фесовете, отвъд Босфора, значи Анадола? )

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 19. 19 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#2:"comtec"]Колкото по-беден става българина, толкова по-голяма носталгия ще има по миналото. Толкова ли е трудно да го разберете или само се правите на неразбрали? [/quote]

  Това, че не може да скъса с миналото, това че стои с единия крак назад, това, че вечно чака някой да го оправи, лъжите за онези времена които не отхвърли, мръсотията и престъпленията които отказа да заклейми това прави българина по-беден.
  На българина многократно му беше казано и му се казва и сега какво трябваше и трябва да направи, но той си знае своето. Това прави българина по-беден.
  Толкова ли е трудно да го разберете или само се правите на неразбрали?

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 20. 20 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#18] от "Galata":

  няма кво да кажете, със сигурност сме по добре- са ми щуква, с 2 клика си купувам билет за Лондон и летя утре, та недей така

 21. 21 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Подобни феномени се наблюдават навсякъде, много народи мога да ви изброя , които имат подобна алогична за мнозина носталгия , всъщност няма народ , който да е преминал през подобна обществено/полтико икономическа трансформация и да няма носталгия по старото време, колкото и зле да е било то. Немците , си изпитват носталгия за Хитлер , е не толкова публично,защото там бият , но я има.

 22. 22 Профил на fdgdfhh
  fdgdfhh
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Преди дни четох статистика, че 50% от българите страдат от психични разстройства. Сигурно са същите 50%, които въздишат по комунизма.

 23. 23 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#18] от "Galata":

  по- добре сме да ти кажа, сега ми хрумва и с 2 клика си купувам билет за Лондон, Париж или Рим и летя утре, а вие утре може и нет да нямате ако му хрумне на Ердоган

 24. 24 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#2:"comtec"]Колкото по-беден става българина, толкова по-голяма носталгия ще има по миналото. Толкова ли е трудно да го разберете или само се правите на неразбрали? [/quote]

  Бедността в България е следствие на носталгията, а не обратното.
  Вършени ли са престъпления по времето на соца - вършени са.
  Е, когато разберете, че не може да си затваряте очите, че не можете 25 години да избирате отново и отново партията извършител, когато започнете да мислите, че страданията на другите ви засягат, когато спрете да прехвърляте собствените си грешки и вини на други, тогава ще скъсате с бедността.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 25. 25 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#9:"Росфалитнадзор"]Носталгията не е изненадваща. Народът яко е изтъпял и се е чалгаризирал. [/quote]

  В Германия няма чалга, ама носталгията е по силна по ГДР отклокото тук.

 26. 26 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Татовите храненици май бяха по-малко алчни от сегашните такива.

 27. 27 Профил на runmen._
  runmen._
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Никога не съм се чувствал като част от стадо, нито преди, нито сле 89-та.

 28. 28 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#2:"comtec"]Колкото по-беден става българина, толкова по-голяма носталгия ще има по миналото. Толкова ли е трудно да го разберете или само се правите на неразбрали? [/quote]

  В Германия като стават по богати, що реват за ГДРто.

 29. 29 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 666 Любопитно

  Високопарни изводи... Носталгията се състои в това, че всеки имаше работа, имаше сигурност, имаше възможност да отиде семейно на по едно море за две седмици и го правеше, можеше да си купи жилище, всички семейства имаха поне по две деца, можеше да планира кога, какво и как. Сега има много по-големи висоти, но и много повече падини в живота. Хората коитот мразят напрежението, нервите, бързането, страхът да не изгубиш нещо... са напълно нормални и не бих ги нарекъл "безразлични и абсурд" - просто се надявам, че след някоя година ще се стигне отново до там 90% от хората да са щастливи и спокойни и да не знаят нищо и да не ги интересува за "Кой, мутрата, Бостана и прочие..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 30. 30 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#5:"xyha"]Комунизъм ! В България никога не е имало комунизъм ,[/quote]

  Напротив, точно това което беше до 1989-а, точно това е комунизма. Колкото и пъти да прилагахте "идеите" на Маркс и Ленин, толкова пъти се раждаше един чудовищен изрод.
  Недейте да промивате хората, че видите ли има някакъв истински и хубав комунизъм защото, ако в бъдеще се опитате отново да правите този експеримент отново ще имате същия чудовищен резултат.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 31. 31 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#24] от "Ian Smith":

  аре стига с твоя пещерен антикомунизъм и дървена философия с дъх на ракия преди сън

  ходи обясни вси4ките си теории на някой на 60 години с 200 лева пенсия, който при бай Тошо е ходел 2 пъти на море годишно - тва са 2 милиона души в момента

 32. 32 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Носталгията друса онази ниско или среднообразована част от народонаселението, която с верността си към партията се сдобиваше с блага, които съзнаваше, че не и се полагат. Тютюноработничка станала партиен секретар в болница прави на диви петли лекарите, връзки с градски или общински съвети и комитети на БКП осигуряваха добре платена работа, специално снабдяване, дори присъствие на кинопрожекции само за избрани.Беше време в което 3-тата класа / фризьорки, продавачки, бармани/ се сля с 1-вата класа/ чиновници, партийни началничета/ осигурявайки си взаимни услуги "под тезгяха". Интелигенцията гледаше отстрани с празни торбички,после някои се "продадоха" и напълниха торбичките. Селяните работеха в измислни заводи , а произведеното в частните градини продаваха на гражданята. И навсякъде се крадеше, крадеше, крадеше...Само, че едни крадяха царевица, а за други самолетите на "Балкан" летяха по света и доставяха цветни четки за зъби и 3 вълнени потника(това за др. Кубадински). Щом някой зажали пред мен за татовото време го питам какво е работил и ах, изненада -продавачка, шофьор на съветник в ГК на комсомола.... Живели сме в различни светове, жалещите по соца така и не разбраха , че точно тези по които тъгуват ги обраха, не демокрацията.

 33. 33 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#23:"carmello"]а вие утре може и нет да нямате ако му хрумне на Ердоган [/quote]

  Ти не го мисли тоя , 100 процента къта още българското тескере и прилежно го подменя , най вероятно и името му на паспорта още е българското, дето реве , че комунистите му го сменили.

 34. 34 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Весело

  Причината за носталгията по соца е елементарна. И се корени във факта, че и соца, и т.н. "демокрация" все от червени чутури се правеше и се прави. Това, че комунистите по-успешно са се справяли с правенето на соц, отколкото на демокрация и пазарна икономика, е обяснимо и за най-затруднения ментално български гражданин, мисля.
  Спирайте чуденето

 35. 35 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#6:"hasmokar"]Всичко се крепеше на евтини руски суровини за сметка на политпреданност, която както се разбра не струва като политпроституция почти нищо, особенно днес кога легаме на всеки кой ни пожелае,ама вече за бог да прости. [/quote]

  Руските суровини никога не са били евтини - това е лъжа. Русия/СССР абсолютно нищо не ни е дала на нас без да си го вземе многократно. Трайчо Костов е комунист в червата, но дори и той го прозря това и затова плати с живота си.
  Днес не лягаме на никого, днес сме във съюзите в които желае да бъде мнозинстовото от българите. И получаваме за това огромна и реална помощ.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 36. 36 Профил на Heimatarbeiter
  Heimatarbeiter
  Рейтинг: 388 Гневно

  [quote#31:"carmello"]ходи обясни вси4ките си теории на някой на 60 години с 200 лева пенсия, който при бай Тошо е ходел 2 пъти на море годишно - тва са 2 милиона души в момента[/quote]

  По времето на Бай тошо, тоя същия е бил млад, работел е, и е изкарвал пари, с които да ходи на море после! Както един колега по-горе спомена - не бъркайте носталгията по младостта с носталгията по комунизма!
  А за това, че пенсиите са 200 лева, можете да обвинявате същата тази комунистическа върхушка, която като видя накъде отиват нещата, нагло окраде народа в началото на прехода!
  А сега ние сърбаме попарата!

 37. 37 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#12:"palav_nik"]Не смятам, че ние българите сме виновни.
  Всички средства за масова дезинформация са в ръцете на комунетата. Така, че е съвсем нормално хората да бъдат непрекъснато облъчвани от червената пропаганда и като резултат да се пулучава тази грозна деформация... [/quote]

  До 1989-а всички средства за масова информация в Чехословакия, Полша, Източна Германия и Унгария са много по-контролирани от комунистите, но тях не можаха да ги излъжат.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#12:"palav_nik"]Всички средства за масова дезинформация са в ръцете на комунетата. Така, че е съвсем нормално хората да бъдат непрекъснато облъчвани от червената пропаганда и като резултат да се пулучава тази грозна деформация... [/quote]

  фАКТ, но пък не обяснява, защо има носталгия по ГДР, там няма пропаганда в позла на ГДР освен в апокрифни медии с малък дял аудитория.

 40. 40 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#23] от "carmello":

  Нали и аз това ви казвам бе, Мамалев!
  Добре сте си вие, какво плачете като момичета?
  А, като казах момичета... Ами то нашите тук с едни фереджета, ни ти питай, ни аз да ти разправям!
  То тия хубавици ви стигат, какво ревете като ...
  Ай, на здраве!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 41. 41 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Носталгията е към привидната сигурност по времето на социализма - някаква работа, панелка, "Москвич" и карта за двуседмична почивка на море.
  И към липсата на отговорност за собствената си съдба. Партията имаше "грижа" за всичко. Обикновеният човек нямаше особен избор.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 42. 42 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Да се абстрахираме от комунизма за момент , гадно беше, но пък има едно още по гадно нещо от това да живееш в комунистическа България, да си в казармата в комунистическа България, мнозинството от преминалите тази институция по това време ще ви кажат колко гадно е било , ще ви засипят с абсурдни истории, които са трудни за асимилирани сега , не биха и за секунда се върнали , но въпреки това в тях има носталгия по това време, когато са били в казармата.

 43. 43 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Десет процента псевдоинтелектуална слуз седнали и се чудят защо 50% от населението имат носталгия по Тато.

  Ами ако псевдоинтелектуалната слуз вместо да ръси мозък вземе и се огледа и види какви ги надробиха за времето на така нареченият "преход" може и да разбере, защо на народа му се плаче по онова време.

  Или поне да отиде в запустелите села, откъдето са тези 50%.

  Ама спокойно, 25 години минаха. След още 25 никой вече няма и да помни социализма, щото старите ще измрат, а вие, интелектуалната слуз сте царе на пренаписване на историята. А, да. И на натискането за посланическите места.

  П.П. За съжаление няма статус "тъжно". Миналият месец трима мои познати със семействата си напуснаха завинаги България. Не за друго, не искат децата им да живеят в кочина. Демократична кочина. А вие си разправяйте приказки за социализма. Да бяхте оправили държавата за тия 25 години, вчесто да правите брифинги и хепънинги. Или да висите на посланическите места, като другаря сугарев. Може би тогава вместо носталгия хората щяха да казват - добре, че не сме при бай Тошо......

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 44. 44 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  [quote#24:"Ian Smith"]Е, когато разберете, че не може да си затваряте очите, че не можете 25 години да избирате отново и отново партията извършител, когато започнете да мислите, че страданията на другите ви засягат, когато спрете да прехвърляте собствените си грешки и вини на други, тогава ще скъсате с бедността.[/quote]
  Това чугуните да си го залепят на хладилника и да го четат всеки път, когато им се струва, че не е достатъчно пълен.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 45. 45 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1126 Любопитно

  Доклада на Петър Младенов от 11.12.89г.:
  "...В сферата на държавното и общественото устройство бе създадена обстановка, сходна с феодалното управление. Оформи се малка група начело с Тодор Живков, която узур­пира властта. Около тази група, която много бързо придоби семейно-землячески характер, се наслоиха властолюбци и кариеристи от различен калибър. Те получаваха от върхов­ния ръководител ключови постове и облаги, които им позволяваха от негово име и от името на партията и държавата да вършат произвол, да манипулират основни обществе­ни институции.
  Това бе дълбоко обидно за нашия народ, който със самоотвержен труд положи осно­вите на един обществен строй, свободен от експлоатацията на човек от човека. Върху базата на съграденото от него режимът дегенерира в диктатура на клан, при която реално действуващите лица бяха личният кръг на .генералния секретар и неговият про­паганден и репресивен антураж..."

 46. 46 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 988 Весело

  не подменяйте лукаво понятията!
  Аз и много хора се дразним, когато чрез фалирали банки ни ограбват всички! Тоя си мълчи, когато разстрелват като кучета вещи лица. Когато други вещи лица "губят" поверените им доказателства също. Или когато за втори пореден път ни мамят НАй-нагло със съдията по несъстоятелността на КТБ!
  И правя сравнението, че тогава простотията и наглостта, и беззаконието бяха далеч по-сдържани! Това е което ме е яд!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 47. 47 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 882 Неутрално

  "25 години по-късно: Как е възможна носталгия към битие на "стадно безразличие и абсурд"?"

  Много е просто - митовете за нечуваните зверства на комунистите са изработени след 1989-а с цел по-ефективно слагачество на новия идеологически господар - Вашингтон. Нарушенията на правата на човека от комунистическите режими се преувеличават десетки и стотици пъти, а тези на САЩ съответно се намаляватс толкова.

 48. 48 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#35] от "Ian Smith":

  Има един филм за Тодор Живков, на руски е и е никога не са го превеждали на български. Има защо. Препоръчвам ти да го гледаш, защото май си градиш мнението за социализма от слухове и вицове.....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 49. 49 Профил на Heimatarbeiter
  Heimatarbeiter
  Рейтинг: 388 Гневно

  До коментар [#43] от "epoc":

  А вие къде бяхте? Нека позная - чакахте някой да дойде да ви оправи, нали? Сега интелектуалците са виновни, защото решиха да напуснат страната, вместо да живеят като скотове, само защото такива като вас в продължение на 50 години са си живели като царе и сега на дърти години реват, че старото време си е отишло! Вместо да ревете, е редно да се радвате, че никой не ви е потърсил сметка за престъпленията извършени срещу собствения ви народ!

 50. 50 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Колко къса е човешката памет.Колко малко е трябвало на българина,за да си мисли,че живее добре.Ако сега кажем на младите,че ще получат кола,когато им дойде реда след 20 години,или панелен апартамент в крайните квартали,пак в необозримото бъдеще,че ще се редят на опашки за тоалетна хартия и кафе,едва ли ще повярват.Да не говорим,че не биха го приели за нищо на света.

 51. 51 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  До коментар [#41] от "Lady Zeppelin":
  Такава беше действителността, и редовите партийни членове само вдигахме ръце и друго нищо. Слушам и изпълнявам.

 52. 52 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Ето и малко поезия, белким разберете, защо има носталгия по комунизма, просто много хора го асоциират с бялата спретната къщурка , той не бил де, но пък това няма значение за тях .


  Бяла, спретната къщурка,
  две липи отпред.
  Тука майчина милувка
  сетих най-напред.

  Тука, под липите стари
  не веднъж играх;
  тука с весели другари
  скачах и се смях...

  Къщичке на дните злати,
  кът свиден и мил!
  И за царските палати
  не бих те сменил!

 53. 53 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Аз пък искам да ви хвърля една алтернативна мисъл!
  По темата; Хич питали сте се дали примерно чехите мислят като вас? Нали и те бяха в тоя лагер и те се ''строяваха на баламатума''...
  Ама съм сигурен, че нито плачат като вас, нито пък масово напускат ''демократичната си кочина''.
  Борят се!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 54. 54 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Когато е премахнато робството след Гражданската война в САЩ, голяма част от робите в южните щати не са напускали господарите си, искали са да си останат роби. Не са знаели какво да правят със свободата си. Сигурно ги е мъчела същата носталгия.... Та така и у нас...
  И още една аналогия, робите там получават свободата си благодарение на белите...

 55. 55 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#53:"Galata"]Нали и те бяха в тоя лагер и те се ''строяваха на баламатума''... [/quote]

  Ха-ха, ти си бил трудовак или в кеча

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 56. 56 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#53:"Galata"]Аз пък искам да ви хвърля една алтернативна мисъл!
  По темата; Хич питали сте се дали примерно чехите мислят като вас? Нали и те бяха в тоя лагер и те се ''строяваха на баламатума''...
  Ама съм сигурен, че нито плачат като вас, нито пък масово напускат ''демократичната си кочина''.
  Борят се! [/quote]

  Хе-хе, Галата вероятно е етнически турчин напуснал България по времето на "голямата екскурзия" обаче има повече разум от повечето българи

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 57. 57 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 875 Неутрално

  До коментар [#27] от "runmen._":
  [quote#27:"runmen._"]Никога не съм се чувствал като част от стадо, нито преди, нито сле 89-та. [/quote]

  Голем праз!И аз също не съм се чувствал като част от стадо.
  Това обаче не ми помага и като много други страдам заради стадото ! И заедно със стадото !
  За съжаление броя на мериносовите на тая територия е незаобиколим и определящ фактор.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 58. 58 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#54:"echooo"]Когато е премахнато робството след Гражданската война в САЩ, голяма част от робите в южните щати не са напускали господарите си, искали са да си останат роби. Не са знаели какво да правят със свободата си. Сигурно ги е мъчела същата носталгия.... Та така и у нас...
  И още една аналогия, робите там получават свободата си благодарение на белите... [/quote]

  Сега се получава същото, но не с роби, а със затворници излежали дълги пръсъди над 15-20 годни, пуснати на свобода , те копнеят да се върнат в затвора.

 59. 59 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#53:"Galata"]Хич питали сте се дали примерно чехите мислят като вас? [/quote]

  За ГДРто обясних как стоят нещата , за Чехия само ще ти кажа, че комунитическата им партия е 3та на последните избори за парламент.

 60. 60
  epoc
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 61. 61 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 666 Любопитно

  До коментар [#45] от "palav_nik":


  [quote#45:"palav_nik"]
  Доклада на Петър Младенов от 11.12.89г.:
  "...В сферата на държавното и общественото устройство бе създадена обстановка, сходна с феодалното управление. Оформи се малка група начело с Тодор Живков, която узур­пира властта. Около тази група, която много бързо придоби семейно-землячески характер, се наслоиха властолюбци и кариеристи от различен калибър. Те получаваха от върхов­ния ръководител ключови постове и облаги, които им позволяваха от негово име и от името на партията и държавата да вършат произвол, да манипулират основни обществе­ни институции.
  Това бе дълбоко обидно за нашия народ, който със самоотвержен труд положи осно­вите на един обществен строй, свободен от експлоатацията на човек от човека. Върху базата на съграденото от него режимът дегенерира в диктатура на клан, при която реално действуващите лица бяха личният кръг на .генералния секретар и неговият про­паганден и репресивен антураж..."[/quote]


  Е, я ми кажи дали е по-малко обидно за българският народ слагането на "наши хора" в уютни кресла което беше и при Орешков-на Дпс и Бсп и е сега при Мутров - на Герб и РБ. Има ли разлика между сегашните калинки и тогавашният "клан"??

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 62. 62 Профил на Heimatarbeiter
  Heimatarbeiter
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#60] от "epoc":

  А аз какво съм виновен, че трябва в днешно време да търпя последиците от същото това управление, което такива като вас навремето са толерирали и даже са се облажвали!?

  И понеже не съм "дебилче", ще ви отговоря по много по-културен (за разлика от вас начин) - аз и такива като мен се опитваме да променим нещата, но постоянно се сблъскваме с опозицията на такива като Вас!

  А ако искате да напускате страната - прав ви път (а пропо...това също е една възможност, за която преди не е можело дори да си мечтаете!)

  Със здраве!

 63. 63 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 551 Неутрално

  25 Years Free Bulgaria !!??
  Така гледам на снимката..
  Ние вече официално ли сме 51 щат на Америка или още не?
  Иначе 25 години свободна България.... смех.
  По-точно 25 години свободно падане.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 64. 64 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#28] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":

  Щото още навремето дедо Маркс написа, че социализЪма е възможен само в високотехнологично и индустриално общество (друг е въпроса, че после същия дедо Маркс малко пооцапа гащите с Комунистическия манифест).
  Например, вместо ти, аз и комшията да си купуваме по една косачка за трева, кооперираме се, събираме пари и си купуваме 1 обща косачка, като си косим ливадите в различни дни. Или вместо всеки от нас да си купува зарядно за акумулатор, пак се кооперираме, купуваме общо зарядно и си зареждаме акумулаторите. Е, те това е социализЪма - обща собственост върху средствата за производство (инструментите).

  Апокалипсисът апокалиптичен
 65. 65 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#62] от "Heimatarbeiter":

  Нека да позная, завършваш училище, нали? Яко, а? Никога не си виждал, нито помирисвал социализъм освен на картинка, ама знаеш да мразиш? Ами мрази, кой ти пречи? Нали това беше се пееше в една соц песен - "силно да любим и мразим". Давай!

  Последиците на онова управление са, че все още има какво управляващите през последните 25 години да откраднат. Явно не можеш да се примириш с това. Разбирам, че си недоволен че за теб няма. Ми давай, дано да си си заработил хонорара, защото не мога да си представя с какво друго можеш да се издържаш, освен с драсканици по форумите.

  Искал да променя, и аз съм му пречел. Ха, ха! Споко, като се изнеса от БГ ще спра да ти преча. Много интересно откъде тогава политиците ще почнат да събират пари за да ви плащат.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 66. 66 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#64:"Bulgarische Motoren Werke"]Например, вместо ти, аз и комшията да си купуваме по една косачка за трева, кооперираме се, събираме пари и си купуваме 1 обща косачка, като си косим ливадите в различни дни. Или вместо всеки от нас да си купува зарядно за акумулатор, пак се кооперираме, купуваме общо зарядно и си зареждаме акумулаторите. Е, те това е социализЪма - обща собственост върху средствата за производство (инструментите). [/quote]

  Ами то това се правило и преди коминизма и сега се прави , не виждам смисъл държавата да се намесва в този процес, само може да го обърка , както и стана. Където е ефективно и възможно хората се кооперират и си помагат.

 67. 67 Профил на Heimatarbeiter
  Heimatarbeiter
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#65] от "epoc":

  Не, господине. Не съм ученик, даже не съм и студент - завърших отдавна и си изкарвам прехраната тук в България с ежедневен труд. Тук във форума пиша рядко, и само когато мисля, че е редно да изразя гражданската си позиция. (това "нововъведение" на демокрацията сигурно също ви вбесява а?).

  Много добре помня социализма - по-горе съм го описал. И не ви мразя вас, а мразя вашата липса на отговорност! От писанията ви добивам представа, че сте угнетен старец, който намира утеха в това да обвинява новото поколение, вместо да си понесе вината за собствените си несгоди!

 68. 68 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Всичко щеше да е вярно, ако в момента живеем в културно, цивилизовано, модерно общество, в което престъпността, корупцията, шуробаджанащината и т.н. са минимум, а образоваността, културата, порядъка са максимум.

  И комунизъм не е имало, следователно матряла е напълно безмислен от тая гледна точка.

 69. 69 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 604 Весело

  "Пуснаха ли банани?" се питахме ние сякаш някой ги пускаше от небето, не ги "купувахме", започна Петя Кабакчиева, преподавател и ръководител на катедрата по социология на Софийския университет.

  "И за всичката тази грижа имаше едно единствено изискване - да си послушан", подължи тя. "
  -------------(цитат от статията)-----------

  Ами аз никога не съм бил послушен по Татово време и въпреки това винаги съм ял както банани,така и портокали,а също така и много шоколад!
  Правех сума ти золуми и щуротии, рисувах пречупени кръстове,не бачках държавна работа, а джитках на Магурата и на Пяцата където въртях чейнч с валута и шитках дънки!
  Ако не беше дошъл 10-ти ноември ми се бяха заканили,че
  ще ме пращат на курорт на държавни разноски в Странджа Шукар !
  ----------------
  П П Раят за мен настъпи по времето на Бате Жан,
  но истинският рай бе по Дедово време!
  Ех,Дедо,Дедо как допусна да те качат на каляската!
  (на шейничката)!

 70. 70 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#67] от "Heimatarbeiter":

  Помните социалзма значи, но той бил моя, а не ваша отговорност.....И така 25 години......

  Голям смях.....

  Гражданска позиция се изразява като се гласува, като се протестира, или като поне човек си пише името. Иначе е лично анонимно мнение (точно каквото е и моето).

  Да се мрази миналото е запазена марка на активните политици, активните демагози или на Хора,, смятащи се за неудачници и живота си за пропилян. Е, може и да има изключения, ама не съм срещал досега. Хайде приятно изразяване на гражданска позиция.......

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 71. 71 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 497 Весело

  "Пуснаха ли банани?" се питахме ние сякаш някой ги пускаше от небето"

  Тия се побъркаха с тия банани. Сега тъпчите ли се с банани на корем ?

  Е...имаше малко банани тогава...обаче...бяха банани.

 72. 72 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 604 Весело

  До коментар [#1] от "Wizard":
  [quote#1:"Wizard"]"България е малка държава, но за сметка на това е обитавана от много прост народ"...това е заглавието. (ТОЧКА) [/quote]
  Бре,какво прозрение!Ти и тия дето са ти сложили плюсове,
  чужденци ли сте,или извънземни? Или може би емигранти?
  Вие май сте от тоя тип нихилисти:
  "Порастнем,станем чужденец!"

 73. 73 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 604 Весело

  До коментар [#2] от "comtec":
  [quote#2:"comtec"]Колкото по-беден става българина, толкова по-голяма носталгия ще има по миналото. Толкова ли е трудно да го разберете или само се правите на неразбрали? [/quote]
  Не,бе колега, тия дето се правят на"неразбрали"просто са се уредили да им плащат от от чуждестранните НПО-та!
  Нали знаеш-Ситият на гладния не вярва!

 74. 74 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  "Разказът за комунизма беше изключително умело подменен от един пост-комунистически елит, който доминира общественото пространство и прекъсва истинските канали за знание и оценка на най-новата история на България."

  Какъв пост-комунистически елит?! Това си е баш комунистически елит! И Гоцев, и Виктор Вълков са от каймака на комунистическата олигархия! За съжаление, когато се оттеглят някой ден по естествени или не толкова естествени причини, ще ги заменят ченгетата от следващата цедка! В държава, която се движи от шуробаджанащината моделът ще се възпроизвежда до откат...

  I Want To Believe
 75. 75 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Бе исках да питам тия всичките на снимката къде са били на 10 Ноември? Да не са били заедно с Роската на митинг пред парламента
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/11/2417480_prezidentut_iznenada_sus_svoia_spomen_za_10_noemvri

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 76. 76 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 604 Весело

  До коментар [#3] от "InmoInvestments":
  [quote#3:"InmoInvestments"]Добре е, че високоинтелигентните граждани са се изнесли извън пределите на държавата и не се вписват в преживно-стадното чувство за съществуване на останалите мучащи такива. [/quote]
  Най-добре ще е въпросните"високоинтелигентни граждани"
  НИКОГА да не се връщат обратно в България!
  Те на никого в България не липсват!
  И най-добре ще бъде да спрат да ни поучават как трябвало да живеем в България!
  Ние останалите в България НЕ ЖЕЛАЕМ да живеем като въпросните"високоинтелигентни граждани",нито да споделяме техните"евроатлантически ценности"!
  Ако желаехме подобно нещо отдавна да сме си вдигнали и ние чуковете!

 77. 77 Профил на Heimatarbeiter
  Heimatarbeiter
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#70:"epoc"]Гражданска позиция се изразява като се гласува, като се протестира, или като поне човек си пише името. Иначе е лично анонимно мнение (точно каквото е и моето). [/quote]

  Уважавам вашето мнение, колкото и да не съм съгласен с него. А за гласуването и протестирането - и в двете участвам активно, както на публично, така и на лично ниво.

  [quote#70:"epoc"]Да се мрази миналото е запазена марка на активните политици, активните демагози или на Хора,, смятащи се за неудачници и живота си за пропилян. Е, може и да има изключения, ама не съм срещал досега. Хайде приятно изразяване на гражданска позиция....... [/quote]

  Аз не мразя миналото - аз се уча от него. И ще се радвам ако повече от нашите сънародници започнат да го правят. Кухите постулати и лозунги са храна единствено за интелектуално-ограничените. Същото важи и за тези, които смятат, че чрез сляп магарешки инат могат да върнат времето назад.

  Според мен, всеки трябва първо да си даде сметка за своите грешки, да се поучи от тях и да се стреми да изгради нещо по-хубаво от това, което има в момента. Вместо всячески да се опитва да спъва останалите и да ги натика в същата кал, в която той самия се намира.

 78. 78 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 604 Любопитно

  До коментар [#5] от "xyha":
  [quote#5:"xyha"]Комунизъм ! В България никога не е имало комунизъм , онова си беше диктатура на татковците на днешната олигархия. Диктатурата продължава и сега .
  Онези люде горе продължават да я защитават , като я наричат "демокрация" , . [/quote]
  Браво! Ето това е абсолютната истина!
  Само ще Ви допълня:
  Татковците и дядовците ТОГАВА се кланеха на СССР,
  а пък синовете и внуците им ДНЕС се кланят на ЕССР !

 79. 79 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Каквото искаха комунистите го постигаха.Беден народ,глупава младеж следствие на простотията в учебниците и програмите за обучение.Младите слушат възрастните които им разказват колко е добър живота преди като всяка година са ходили по на месец на море но никога не са им разказвали за купонната система за праните магазини или как се купуваше цветен телевизор или лека кола Лада която я плащаш предварително и чакаш от 12 до 15 години за да и се радваш.Как се убиваха хората решили да си търсят свободата и щастието по света а на убииците се даваше по 10-15 дни домашен отпуск.Но никъде сега не се говори за това или дори да се споменава за да не знаят подрастващите каква е била истината а се говори само за другата страна на монетата с едничката цел да се начука в главата на младите носталгия по изгубеното минало а и никъде не се споменава защо над 2 милиона избягаха и продължават да бягат от прегръдката на призрака на комунизма който и сега под едно или друго име продължава да тероризира народа и го направи най бедния и най глупавия в Европа.

 80. 80 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 442 Любопитно

  ДОНОСНИЦИТЕ в атака

  АЛДЕ отново с критики към новото българско правителство


  Групата на Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) в Европейския парламент отново критикува днес мнозинството зад новото българско правителство.
  В позиция, разпространена от пресцентъра на АЛДЕ, е цитиран евродепутатът от ДПС Илхан Кючук, според когото правителството в София "разчита на ксенофобска политическа сила - Патриотичния фронт", предаде БТА.

  Кючук "предупреждава за опасността, пред която е изправена българската демокрация".

  По неговите думи първата идея на новото правителство е да се намеси и да наложи влияние на медиите, като прекрачва закона за електронните медии.

  Кючук цитира председателя на ДПС Лютви Местан, според когото "България е на път да се отвърне от евроатлантическия си път, по който пое преди 25 години".

  Тезите на Кючук са подкрепени и от евродепутата Ханс ван Бален от холандската Народна партия за свобода и демокрация.

  Според Ван Бален, почетен председател на Либералния граждански интернационал, ПФ, както и "Атака", са сили от крайнодясното политическо крило.

  По неговите думи тези две политически сили постоянно говорят против малцинствата и сътрудничеството в Европа.

  Холандският евродепутат заявява, че премиерът Бойко Борисов е пропуснал възможността за създаването на правителство на широка основа, в което да участва и ДПС.

  Ван Бален призовава групата на Европейската народна партия в ЕП "да накара Борисов да размисли и да състави правителство без ПФ и с проевропейски партии".

  В навечерието на съставянето на новото българско правителство председателят на групата на АЛДЕ в ЕП Ги Верхофстат заяви, че неговата партия е загрижена от възможността в управляващата коалиция да бъдат включени "крайни националистически сили".

  Той добави, че такава коалиция може допълнително да забави европейското приобщаване на България.

  АЛДЕ е четвъртата по численост политическа сила в Европейския парламент.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 81. 81 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 604 Весело

  До коментар [#10] от "Танас":
  [quote#10:"Танас"]Къде си видел овцете да си избират овчар ?
  ОвчАрО го назначават за наше съжаление от изток. [/quote]
  Айде бе! Аз мисля,че Овчаро го назначават от мноооого далечния изток-по на изток и малко по на юг от Аляска!

 82. 82 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Ама нали, ако сега се върне пак комунизма и предприемем експроприация ...трябва да "обезглавим" БСП/БКП... рано в 00:05ч. да арестуваме почти всички бивши комунисти или техните наследници, не знам как си го представят това носталгиците !Всеки може да има хубави спомени , но и всеки знае,че не може да върне времето назад!Бързото възстановяване на Германия,Италия,Испания след националистическите диктатури е станало сравнително лесно,защото там никога не са отнемали частната собственост,имало е частно селско стопанство,средна класа и частно предприемачество и индустрия.У нас всичко е от нулата и ще стане по трудния начин ,но ще стане..БГ ще бъде правова нормална държава,колкото и някои да се опитват да я върнат в 20-ти век към Източния брат !

 83. 83 Профил на Иван Иванов
  Иван Иванов
  Рейтинг: 256 Неутрално

  До коментар [#25] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":

  Големите носталгици да си изпишат от някой музей Трабанти и Вартбурзи. Да не се возят на фолксвагени и мерцедеси. Само да му се наложи един ден да диша пушека на най-дългата кола в света (заедно с пушека разбира се) и ще им изчезне носталгията.

  Иван Д. Танков
 84. 84 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  "Едвин Сугарев на свой ред зададе въпроса дали "преходът има собствено битие?". "Не е ли той нещо като перестройка – превръщането на политическата власт в икономическа?", допълни въпросът си Сугарев, но никой не му отговори."

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  какво безразличие,бре,като пуснеха банани или маслини,знаете ликакъв юруш беше??!!
  аз не бях от юркащите се,нито моето семейство,но гледахме стадото....

 87. 87 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#83:"ivantankov"]Големите носталгици да си изпишат от някой музей Трабанти и Вартбурзи. [/quote]

  Колкото и странно да ти звучи, това е така реват за Трабито в Мрцедеси БМВта, да кажеш да са ги скапали от гърч за да имат сегашните придобивки, ами те на не малко от гедеронците са им от социални помощи и пак реват по ГДР.

 88. 88 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Никой преди 10 ноември не е наричал правешкият диктатор -" Тато" - къде с презрение, къде със снизхождение беше наричан Бай Тошо, Тошо или Тошко. Това прозвище му го измислиха комунистите след като го свалиха, когато бързаха да се отрекат по най-бързия начин от него и да стоварят вината за престъпленията на режима единствено на него и "живковизма", термин също набързо измислени и вкаран в употреба за да не бъде засегнато названието "комунизъм".

 89. 89 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#48] от "epoc":

  Филмът за Тодор Живков с продуцент Кремль-Масква бе прожектиран на българите цели 35 години, а отражениета му върху тях са видни и днес.

 90. 90 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Не мога да разбера едно, тези дни се наслушах на разтягане на локуми по всички тв и вайкане как периода на комунизма предизвиквал носталгия и имало опасност от изкривяване и пр. Ами как няма да има, когато реалната власт включително и тази в големите медии е в ръцете на синчетата и внуците на червените велможи и техния слугинаж ? Къде са филмите -документални и игрални разкриващи престъпната същност на комунизма ? Каква прави НАЦИОНАЛНАТА уж телевизия ? Как няма да има, носталгия, когато от 25 години преход България реално бе управлявана само 5 години от некомунистически правителства , а останалите направиха всичко възможно да спрат развитието и докарваха всеки път държавата до срив ? А защо в България още няма институт за изследване престъпленияна на комунизма ?

 91. 91 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  До коментар [#88] от "antonio_vivaldi":

  Много си прав,ако не се лъжа Иван Славков въведе това име в употреба.

  klimentm
 92. 92 Профил на M3 Killer
  M3 Killer
  Рейтинг: 442 Неутрално

  25 години: Как е възможно, при тая катастрофа в страната, която причиниха демократите, да се учудват, че хората си искат социализма?! Само пълни дебили могат да си задават подобни въпроси и да се чудят, защо е така. Сякаш живеят в друга вселена.

  ⚡ http://youtu.be/lCDJngP9Sdc ⚡
 93. 93 Профил на Heimatarbeiter
  Heimatarbeiter
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#92] от "M3 Killer":

  Трабанте, редно е да ходиш да си лягаш вече, защото на сутринта другите социалистически пенсионери ще те изпреварят на хлебарницата и пак ще останеш гладен. И между другото - незнам дали ще ти стигнат рублите да си купиш "леб", напоследък нещо рашката издиша...

 94. 94 Профил на M3 Killer
  M3 Killer
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#93] от "Heimatarbeiter":

  Хубаво си слагаш сам плюсовете, ама не мисли, че всички живеят там където си ти!

  ⚡ http://youtu.be/lCDJngP9Sdc ⚡
 95. 95 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Ако народът е стадо, за него, а и за малцинството от него, което не е стадо, е по-добре то да не гласува, т.е. да няма демокрация. Това не значи, че трябва да има социализъм.

  Трябва да има ДОИП.

  А вие казвате, че народът е стадо. Казвам го и аз.

 96. 96 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  И така, статията ни запознава накратко с това, какво са си приказвали нашите любими теоритици от областта на социологията на конференцията на тема "Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето". При което са били изприказвани много неща, повечето от които неверни. Което е съвсем естествено, защото самата тема е неадекватна по своята същност. Защото общо взето няма начин да победиш миналото, ако гледаш в бъдещето и забравяш настоящото. Причина за това е фактът, че за разлика от професионалните социолози, народът сравнява своето минало не със своето неясно и несигурно още бъдеще, не със своите виждания, какъв трябва да бъде светът, а със своето настояще. Така че ако искаме да се справим с миналото, то преди всичко трябва да се справим със своето настояще.

  Тоест, на практика сега голяма част от обикновените хора от народа, която при това постоянно нараства, не идеализира, а преценява своето минало като по-добро от своето настояще, поради което предпочита да се върне към него като към нещо, което е по-добро и затова е за предпочитане. Така че за да отрече своето минало, на тази част от народа ѝ е необходимо да има възможност да живее по-добре, отколкото тогава. Всичко останало са празни приказки, независимо колко голям теоритик е този, който ги разказва. Така че ако иска хората да се откажат от своето комунистическо минало, нашият любим елит, който теоритично или на практика се занимава с политика и управление, трябва така да направи, че хората у нас да имат възможност да живеят по-добре, отколкото при комунизма.

  Разбира се, може да се възрази, че сега имаме правова и при това социална държава, свобода, демокрация и цял куп неотменими човешки правà. Да предположим, че това е вярно. Означава ли това, че поради това обикновените хора от народа веднага трябва да намразят своето минало и да прегърнат не само своето настояще, но и своето бъдеще?

  Отговорът е отрицателен. Защото се сравняват две несравними неща: материалните с нравствените ценности. При което малко изненадващо, но трябва да признаем, че първични са материалните ценности, а нравствените се надграждат над тях. Защото като биологично по своята същност същество, за да може да живее, човек трябва да се храни, да се облича и да има къде да се приюти. Ето защо човек може да живее без права, без свобода и без демокрация, но без храна, дрехи и жилище няма за изкара и месец, дори ако е напълно свободен, живее в свръхдемократично общество и има формалното право на живот, без да има материални възможности да поддържа този живот.

  Така че преди да говорим за нравствените, на народа трябва да му се осигурят възможности да си набави по нормален начин необходимите за един нормален живот материални ценности. След което вече можем да разчитаме, че той ще се заинтересува и от нравствените ценности. Положение, в каквото сега се намират участниците в конференцията, но не и голяма част от обикновените хора от народа.

  Фрапантното е, че всъщност на тях, на мнозинството от обикновените хора от народа, не им се предлагат реално реални нравствени ценности. Те на практика са достъпни само за хората, които разполагат с достатъчно пари, и то не напълно. Защото, примерно казано, правото да избираш демократично кой да те управлява при могопартийната политическа система наистина има смисъл само ако различните партии не са от една и съща политическа система и ти можеш да промениш политическата система чрез гласуване. Което на практика не е така. Но този проблем е твърде сложен и обемист, поради което няма как да го разглеждаме тук.

 97. 97 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#93] от "Heimatarbeiter":
  Абе друго са си тези дето имат пари за хляб от намаленията след 21:00 в немската бакалия където хляба е глутенов, а в салама има следа от месо пък кашкавала е преопаковано европейско полусирене!
  Голяма носталгия са тези хора а?


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 98. 98 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Ако някой очаква от стадото да мисли, значи много е бил заблуден. Стадото е създадено да ходи след овчаря. Когато овчарят вдигне гегата - стадото разбира, че трябва да спре. Когато гегата се свали, значи е време за път. То затова има един, дето мисли - кочът. Пускат го, когато стадото трябва да се заплоди. Ама той е много нахален, голяма амбиция, спирка няма. Затова понякога го махат, да не пречи на овцете да пасат тревата. Кучето и то мисли, но служи на овчаря, затова зорко следи овцете. Дали някога сте се замисляли защо един овчар води 200 овце и те не се разпиляват, а вървят заедно? Отговорът е прост. Овцата не е създадена да мисли сама, тя си търси стадото и иска да го следва. Ако остане сама, изпада в паника. Както 200 овце могат да направят луди един овчар и едно куче, така и така и 8 млн. души могат да подлудят един вожд и шепа милиционери. Но овцата иска да си пасе спокойно тревичката, да пие вода от извора и да не си тревожи главицата с мислене, затова следва овчаря и се подчинява. Толкова за размишленията около овчите души. Дайте сега да поговорим и за истинските овце.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 99. 99 Профил на sortero
  sortero
  Рейтинг: 252 Неутрално

  избраните, чрез "гласуване" и това е носталгия по същото присъединено към е- медията

 100. 100 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#24] от "Ian Smith": ≪Е, когато разберете, че не може да си затваряте очите, че не можете 25 години да избирате отново и отново партията извършител, .....≫

  Ян Смит, като си толкова умен, я ни кажи, за коя партия трябваше да гласуваме всички на току-що отминалите избори, за да се оправим? И за коя да гласуваме при следващите, отново за да се оправим?

  Или може би не си чувал, че човек може да избира само ако има избор? А ако те карат да избираш каква змия да сложат в леглото ти когато си легнеш, кобра, мамба, гърмяща змия (кротал) или усойница, ясно е, че всъщност нямаш избор, защото която от тях да избереш, все отровна змия ще ти сложат в леглото.

  Та научете ни, как от седем или осем корумпирани и крадливи партии да изберем една, която не е корумпирана и не е крадлива, за да я изберем. Като имате предвид, че до сега БСП, БСП и ГЕРБ вече са управлявали, АБВ-то е клонка от БСП, а партийките в РБ са отломъци основно от бившето СДС, бившото НДСВ, бившото БЗНС и клонка от ДПС. Остават комай че само ББЦ, ПФ и Атака, нали?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK