Интелектуалците за и против Вежди Рашидов

Интелектуалците за и против Вежди Рашидов

© Юлия ЛазароваИзказването на Вежди Рашидов от неделя, че не се притеснява от протестите на безизвестни интелектуалци, но би се притеснил, ако види сред противниците на избора за министър на културата лица като Теодоси Спасов, Георги Господинов, Валентин Танев или Христо Мутафчиев, предизвика редица публични фигури открито да заемат позиция за или против повторното му заемане на този пост. Изказванията на проф. Александър Кьосев и писателя Георги Господинов срещу неговото преназначаване във "Фейсбук" бяха последвани от дискусия за това кой трябва да заеме поста министър на културата в медиите, социалните мрежи, чрез петиции и отворени писма. Ето как се развива дебатът.


Подписката срещу повторния избор на министър Рашидов


Над 1450 са вече подписите под петицията "Срещу повторния избор на Вежди Рашидов за министър на културата", която беше започната на 10 ноември, "не просто заради изказванията, примитивното мислене, неуместното му публично поведение, дори не заради извънкултурните му едри контакти (от типа "Мултигруп"), а заради действията и бездействията му по време на предишния мандат".

Към имената на режисьора Явор Гърдев, писателите Емилия Дворянова, Ангел Игов, Марин Бодаков, скулптора проф. Велислав Минеков и издателя Манол Пейков засега са се присъединили около 40 видни личности от всички области на българската култура. Сред тях са главният редактор на вестник "Култура" Копринка Червенкова и заместникът й Христо Буцев, преподавателите в университета проф. Александър Кьосев, Амелия Личева, Мила Минева, Райна Гаврилова, актрисата Касиел Ноа Ашер, кино- и театралните критици Геновева Димитрова, Аве Иванова и Гергана Пирозова, изкуствоведите Светлана Куюмджиева, Весела Ножарова, Владия Михайлова, преводачите Нева Мичева и Борис Делирадев, изследователката Диана Иванова и редица други творци и експерти.
Отворено писмо в подкрепа на Вежди Рашидов за министър на културата

Междувременно имената на десет директори на театри и председатели на творчески съюзи се появиха под отворено писмо в защита на Вежди Рашидов, разпратено до медиите днес. Това са директорите на Националната опера и балет и Народния театър Пламен Карталов и Павел Васев, директора на "Театър Българска армия" Мирослав Пашов, актьорът Калин Сърменов, режисьорът Андрей Слабаков, художникът Любен Генов, композиторът Ценко Минкин и председателите на различни творчески съюзи Димитър Митовски, Христо Мутафчиев и Иван Павлов.


Те смятат, че "оценката на стореното за българската култура в първия мандат на министър Вежди Рашидов не се прави с онлайн подписка" и застават "с имената си и с убеждението за обективна оценка," според която Вежди Рашидов е направил "първата голяма крачка за реформа в българските културни институти, за някои не особено популярна." Пълния текст на писмото може да прочетете тук.


Публичните личности в различни медии за новия министър на културата


Интелектуалците за и против Вежди Рашидов

© Надежда Чипева, Капитал


Проф. Александър Кьосев във "Фейсбук":


"Изборът му за министър на културата при такова брутално невежество е удар върху Реформаторския блок - защото, като го приемат за министър, те обиждат своя електорат, който се състои в голямата си част от хора, които разбират за какво става дума."  

Актьорът Валентин Танев пред "Офнюз":


В сравнение с бившия министър на културата от правителството на Орешарски г-н Рашидов в първия кабинет "Борисов" си вършеше много по-добре работата. Дали той ще я върши все така добре, както преди това – никой не може да каже, това е въпрос на време. Но аз самият не съм склонен да предопределям неща, които още не сме видели. Защото всичко зависи от бюджети, бюджета на Министерството на културата, цялата бюджетна рамка на страната.


Културата е нещо, което е в зависимост от бюджета на цялата страна. И ако г-н Рашидов успее да издейства близо до 1% от бюджета – това ще е добре. Но е въпрос на време, не е еднозначно "аз съм против някого", просто трябва да е ясна политиката. Ситуацията в цялата държава е изключително тежка и има някои неща, които не зависят само от личности, а зависят от политиката на самия кабинет.


Интелектуалците за и против Вежди Рашидов

© Цветелина Белутова, Капитал

Писателят Георги Господинов във "Фейсбук":

Разбира се, че не зависи от мен, но моето мнение - да, мисля, че трябва нов човек да поеме Министерство на културата, по-скоро експерт, като Мартин Иванов от Служебния кабинет. Това е личното ми мнение.


Йордан Караджов, вокалист на рок-групата "Сигнал", потърсен от "Офнюз":


Кой е г-н Господинов, не го знам изобщо? Боже Господи, аз от Вас го чувам това нещо (бел.ред. - че Георги Господинов е известен съвременен български писател), но както и да е, няма да говорим по този въпрос. Абсолютно заставам зад Вежди!


Издателката Зорница Христова и организатор на протеста пред "Таймарт":


...вместо да работи за децентрализация на културното развитие, той закри регионални оркестри и театри; вместо да работи за развитие на публиките, направи така, че държавата да спонсорира най-пазарния тип театър чрез субсидиране на базата на вече закупените билети. За какво съществува министерството на културата, ако културният ни пейзаж ще бъде определян изцяло от пазара?... 


...Впрочем през последните две десетилетия това министерство беше управлявано именно с презумпцията, че културата е нещо излишно, че да се влагат пари – и усилия, и мисъл! – в нейното развитие е безсмислено. Вежди Рашидов беше еманация на тази 
концепция.


Интелектуалците за и против Вежди Рашидов

© Дневник


Андрей Слабаков пред "Офнюз":


Видях, че някаква група колеги не го харесвали, но не разбрах защо не го харесват. Никой не каза защо не го харесва. Те излизат и казват - "не го харесвам", ами ако някой ми каже защо...може би имат някакви доводи, които аз не знам. Но все пак Вежди направи реформата в театъра, която е изключително сполучлива. Направи някой друг музей и смятам, че си е свършил работата предния път. 


Говорих с разни колеги и им викам да ми кажат някакви доводи, примерно, "аз не харесвам еди кой си заради еди какво си". Ако има някакви доводи, аз съм относително разумен и ще помисля по този въпрос. Но някакъв да отиде и да каже, че не го харесва – аз също не харесвам един куп хора, ама какво да правим. 


Сценаристът Иво Сиромахов пред "Офнюз":


Културата не се нуждае от министър или от министерства. Тя трябва да бъде оставена свободно да се развива, а не да се администрира от държавата.


Издателката Божана Апостолова ("Жанет 45") в "Часът на Милен Цветков" по "Нова":


Вежди е голям скулптор и мой приятел. Но трябва да говорим по принцип какъв човек да е на поста министър на културата - той трябва да е мениджър. Не бих казала, че министерството на културата през всичките последни 25 години - не само в първия мандат на Вежди - знае какво прави, има концепция или има пари. Затова аз искам да има човек, който разбира от мениждмънт на културата и има ясна представа какво да прави в следващите четири години.  

Музикантът Теодосий Спасов пред "Офнюз":


Вежди Рашидов е голям български артист, художник, който е със сигурност с много по-голяма чувствителност от хората от кабинета "Орешарски", защото те не чуха и не видяха нашите протести.


Интелектуалците за и против Вежди Рашидов

© Валентина Петрова


Искате ли да Ви назначат в семейство някакъв роднина или външен човек да живее при Вас? Когато Вие сте избран за министър-председател, Вие определяте хората, с които ще работите. Или ако правите оркестър, кастинга го правите пак Вие, Вие свирите музика с тези, които сте избрали и харесали. Някой може ли да протестира и да Ви каже нещо, за да си смените Вашите музиканти понеже не им харесват?


Изхождам от позицията на музиката. За мен музиката ни дава цял живот отговори на социални, политически и културни въпроси, това е състав, който е определен от премиера, имаше избори, избраха го от парламента. Мисля, че миналият случай на предишния парламент беше доста алтернативен.


Проф. Ивайло Дичев в коментар на изказването на Георги Господинов  във "Фейсбук":


Въпросът не е в таланта или неговата липса, в простотията или образоваността на конкретния човек. Принципното положение е, че не бива "творци" да стават министри на културата. Вече опитахме с театралния жанр, с композицията, със скулптурата, както разбирам са опитвали да кооптират литературата и театралната режисура. Хора, които се занимават с изкуство, са пристрастни, ако не и нарцистични, в най-добрия случай да станеш министър значи да се откажеш от лично творчество. 


Цонко Цонев, кмет на Каварна, пред "Фокус":

Като министър на културата тогава, той беше напълно обърнат и с перфектно взаимодействие към местната власт. Изключително доволен съм, че Вежди Рашидов отново е министър на културата, подкрепям го и плътно заставам зад това, което той е направил до сега и за това, което се надявам, че ще направи тепърва за българските общини.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 450 Неутрално

  „Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра.“
  --- Радой Ралин ---

 2. 2 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Абе оставете Веждто на мира, той ли е най-зле.

 3. 3 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 467 Весело

  Ех, поразяващата уста... Що ли му трЕбва да се заяжда с по-интелигентни от него!?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 4. 4 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Самият факт,че предизвика такава полемика в обществото,е достатъчен на В.Рашидов да се откаже от поста! Аз на негово място така бих направила.

  Джордж Оруел-1984
 5. 5 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 467 Неутрално

  От друга страна, ако Ентелектуалците сами не дадат предложение за министър, по-добре да си траят.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 6. 6 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#0:"инфото"] отворено писмо в защита на Вежди Рашидов, разпратено до медиите днес. Това са директорите на Националната опера и балет и Народния театър Пламен Карталов и Павел Васев, директора на "Театър Българска Армия" Мирослав Пашов, актьора Калин Сърменов, режисьорът Андрей Слабаков, художника Любен Генов, композитора Ценко Минкин и председателите на различни творчески съюзи Димитър Митовски, Христо Мутафчиев и Иван Павлов.- [/quote]

  Сърменов и Мутафчиев са първи дружки на Борисов. Вторият като получи инсулт и Бащицата прати правителствения самолет да го кара от Варна в София.
  Останалите явно са папали добре по времето на Веждичката - например Митовски що филми извъртя по време на Бойковото царуване - Стъклен дом, Под прикритие, Седем часа разлика.
  А Слабаков... на всяко гърне не мерудия, а Слабаков.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 7. 7 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  Ех , Данчо (Караджов) , любима група , но в случая ми звучиш като Ицо Стоичков отпреди двадесетина години - Аз тази госпожа Дони не я познавам (не съм я чувал) .

 8. 8 Профил на away
  away
  Рейтинг: 395 Любопитно

  време е да разделим зърното от плявата
  в списъка за министър веждю ,няма нито един истински творец или интелектуалец

 9. 9 Профил на b_d_s
  b_d_s
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Много хора се разкриват с изявленията си. Хората с лични контакти с Вежди го подкрепят, което обаче е голяма глупост. Нека си го пазят като приятел, но е АБСУРД такъв човек да е МИНИСТЪР на КУЛТУРАТА! Той се показа колко струва още като общински съветник в спора за парко мястото. И после още много, много. Нискокултурният Бойко е решил, че Вежди е голям творец, приятел му е, в комбина са и всички ние трябва да го търпим като министър? Свърши тая! ВЪН!!!

 10. 10 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ако с министри се оправяше културата работата щеще да е много лесна! В случая се касае кой на кого ще даде едни пари.

 11. 11 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Според мен Андрей Слабаков трябва да кандидаства за роля в "Хобитът". Така като гледам ще се впише в героите без грим даже.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8788 Неутрално

  Културата на министъра.Точно за нея става въпрос,когато обсъждаме Вежди Рашидов.И щом културата му е спорна,и назначението му на този пост е такова.

 13. 13 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Коментарът на проф. Дичев най-много ми допада. "Хора, които се занимават с изкуство, са пристрастни, ако не и нарцистични .. " Ясно е какво иска да каже.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 14. 14 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Много камуняки са против Вежди. Напълно очаквано

  И воят идва предимно от тях и тук-там някой полезен идиот

  Няма шики-мики.
 15. 15 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 943 Весело

  Казвам ви аз да вземем да си върнем Петър Стоянович,ама никой не слуша! Ей го на-интелигентен,хубав,няма връзки с мутри, произхожда от бедно артистично семейство!...

  Джордж Оруел-1984
 16. 16 Профил на stinkfoot
  stinkfoot
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Вежди Рашидов поне свърши някаква работа за разлика от някои негови предходници на този пост. Да не казвам, че онея бяха като паметници на културата, пасивни и безидейни.

 17. 17 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#6] от "Репей":


  До коментар [#9] от "b_d_s":

  И форумните мурзилки и камуняки са против Вежди. Сигурен признак, че атаката е организирана и верен ориентир, че Вежди трябва да остане министър

  Номерът не мина, другари

  Няма шики-мики.
 18. 18 Профил на away
  away
  Рейтинг: 395 Весело

  цялата българска халтурка и чалга плътно зад министър вежди

 19. 19 Профил на stoyanst
  stoyanst
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Нещо друго, по-важно, се случва, щом ни отвличат вниманието с някакъв си министър на нещо, което в БГ отдавна не съществува...

 20. 20 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#17:"Костозомби заразено с костококи"]И форумните мурзилки и камуняки са против Вежди. [/quote]

  Казах ти го в темата за Велизар Енчев, ще го повторя и тук - платен форумен писач като теб е добре по-предпазливо да употребява нарицателно "мурзилка" по адрес на другите. На които не плащат да висят по цял ден тук и да замазват или да плюят според нуждите на партията работодател ГЕРБ.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 21. 21 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Копринка Червенкова била против Вежди. Само това стига на всеки нормален човек да е за Вежди.

  ПП по колко пъти може да се гласува в анкетата срещу Вежди и каква е гаранцията че не са написани фалшиви имена? Щото тия дето го защитават излизат с изявления.

  Няма шики-мики.
 22. 22 Профил на kate
  kate
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Вероятно подкрепящите го са му приятели, но техните доводи са по-ясни и аргументирани.Тези които са против него не са ясни защо са против - дали просто ги дразни публичното му поведение, защото засяга "изтънчените" им души (това вероятно го мислят и за Борисов) или просто спадат към групите, които не са получили достатъчно по време на предишния му мандат като министър!Може би не е зле да се изяснят. Не вярвам че толкова са загрижени за някои малки културни институции извън София! Все пак тежестта на десетте, които го подкрепят, за българската култура май е по-голяма от тази на останалите, които са против него

 23. 23 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Може би по добре е да си зададем въпроса, кой от по предишните ни министри е бил по добър от Вежди. Като че той постигна най-добри резултати. Нека му се даде шанс да довърши започнатото, пък после да режем.

 24. 24 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Просто много хора се плашат от пазарните реформи..нормално..

  . та и аз повтарям - много интелектуалци харесват най- вече някой като Цветан Василев..

 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3738 Весело

  От така публикуваните имена от двете страни, воюващи за тоз редут на кОлтурната ни демУкрация Вежди, си личи ясно и разстановката на силите.
  И така групирани си личат още по-ясно и интересите.

  Там, където Вежди "наливаше" преди като министер - бранят редута.
  Там, където преди Вежди "не наля", а явно и няма да налее - налитат връз редута.
  По средата лъсва такава фигура като Георги Господинов. Който не е зависил и не зависи ни от "наливане", ни от "неналиване" от министеро.
  Бих препоръчал да се ориентираме по него ...

 26. 26 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Интересното е , че повечето ,които го "харесват" Вежди, са директори на театри и подобни, т.е. тези които решават кой, къде ,какво и които раздават парите. Ако не го харесват нема да има май какво да раздават............

 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3738 Весело

  [quote#16:"stinkfoot"]Вежди Рашидов поне свърши някаква работа за разлика от някои негови предходници на този пост.[/quote]
  Мдам.
  Изтърбуши паркета на Двореца и турнА ламинат.
  Добре, че линолеумът излезе от "мода" ...

 28. 28 Профил на alienfromcuba
  alienfromcuba
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Вежди, не се давай, брат. Тези интелектуалци са псевдоинтелктуалци и са крали кукуруз от нивата на баба Гицка, но тя ще ги бие...на шах.

 29. 29 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 801 Весело

  Наблюдавам един парадокс напоследък. Всеки път, когато се цитира изказване на Иван Костов - човек, изваждал страната от криза, агитката на най-голямата партия с необуздано доволство тръби как не трябвало да слушаме някого, който не бил преценил риска за собствените си пари, като ги оставил в КТБ (нещо, което все още не е официално потвърдено). В същото време въпросната агитка с нокти и зъби брани правото на Вежди Рашидов - човек, доказано не умеещ да управлява собствените си пари и сам признал си, че не притежава кой знае какъв интелект, да управлява цяло министерство. Някой да ми обясни с думи прости и логични този парадокс?

 30. 30 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Да, и също да отбележа, че това да си артист (човек на изкуството) или да работиш в областта на културата далеч не означава автоматично, че си интелектуалец! Интелектуалец е нещо много повече от това и като минимум изисква ясна, честна и достойна гражданска позиция. Спомнете си Емил Зола!

 31. 31 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 672 Неутрално
 32. 32 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#29] от "murttle":

  +++++++++++++++++++++++++++++++

 33. 33 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#25] от "xm...":

  Може да го кажем и така:
  Мнението на Явор Гърдев например ми е по-важно от мнението на Андрей Слабаков по всевъзможни въпроси.

  "Winter is Coming"
 34. 34 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#30] от "murttle":

  Абсолютно ! Бих допълнила и ,че не всеки, завършил висше образование е автоматически много интелигентен човек ,особено когато е завършил висшето по времето на Тато. Тогава беше достатъчно да си отрок на някой член на Партията.

 35. 35 Профил на alienfromcuba
  alienfromcuba
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Аз искам сега тука всички интелектуалци от този форум, щот така е редно и порядъчно, да направим една подписка и да помогнем на Вежди Рашидов. Той е добър човек и е превеждал Иманюел Кант на три езика, докато е слушал Стравински. Затова нека да покажем колко добри хора сме и как знаем всички теореми на Ферма (решени или не) и да помогнем на Вежди.

  Стига омраза и плюене по този добър и мил човек.

 36. 36 Профил на irishshepherdess
  irishshepherdess
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Вежди Рашидов и голям ПИЧ , успех

 37. 37 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Пак се започна с контрапротестите,защо?

 38. 38 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3738 Весело

  [quote#33:"Arya Stark"]Може да го кажем и така:
  Мнението на Явор Гърдев например ми е по-важно от мнението на Андрей Слабаков по всевъзможни въпроси. [/quote]
  Това е едно неоспоримо твърдение!
  Просто, мощно и универсално като лост от първи род!

 39. 39 Профил на stinkfoot
  stinkfoot
  Рейтинг: 229 Весело

  [quote#27:"xm..."]Мдам.
  Изтърбуши паркета на Двореца и турнА ламинат. [/quote]

  Жалко, че някои хора живеят само в София и отскачат до Бургас за десетина дена.

 40. 40 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3738 Весело

  [quote#36:"irishshepherdess"]Вежди Рашидов и голям ПИЧ , успех [/quote]
  Ако ша ги избираме министерите по такъв критерий ... то к'ви требе да са тогава министерките?
  Да ги номинира Жени Калканджиева ли?

  Прекалили сте с нещо ирландско, добре отлежало, та го чувствате Вежди толкоз близък и подходящ?

 41. 41 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3738 Весело

  [quote#39:"stinkfoot"]Жалко, че някои хора живеят само в София и отскачат до Бургас за десетина дена. [/quote]
  Що, и на вас ли го ви е турнАл ламината?
  Или не е успял и ви е мъка?
  Не тъжете, бе! Ами вампирите? Ами кокъла на Йоан Кръстител?
  И вие се урЕдихте!

 42. 42 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Ама то хубаво, ама те всичките назначени. Еднаквите искат да са различни. С изключение на преводачите, всички са на държавна служба от времето на социализма.
  Цирк!

 43. 43 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Издателката - приятелка на Вежди! Синът й подписал подписка против него!
  Цирк, цирк! Аз съм ние! Цирк!

 44. 44 Профил на brassway
  brassway
  Рейтинг: 229 Неутрално

  По-добре Т. Батков, отколкото В. Рашидов

 45. 45 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 455 Весело

  До коментар [#20] от "Репей":

  Това "костококи" ще да е някаква страшна инфекция...
  нещо като спин, ебола и класическа чума, взети заедно...

 46. 46 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Иво Сиромахов е с най-тъпото изказване.

 47. 47 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4663 Неутрално

  Данчо Караджов и Андрей Слабаков подкрепят Вежди!
  Вече ще спя спокойно!

  klimentm
 48. 48 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Много шум за нищо. Нека поработи и ще видим.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 49. 49 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#46] от "Yard":

  Зорница Христова го бие в пъти - не можело пазара да решава коя постановка е най-добра. А кой бе драга - комитет от честни и онеправдани културтрегери водени от самата теб?

  Veritas odium parit obsequim amicos
 50. 50 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 835 Весело

  [quote#2:"foxa5"]Абе оставете Веждто на мира, той ли е най-зле.[/quote]
  Най-добрата похвала за Веждито

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 51. 51 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Абе Слабаков, ко стана с цигарките? Щяхме да ги разрешаваме май...ама май позатихнахме

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 52. 52 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Е,не може - Веждито си е партийна креатура на ГЕРБ!
  Истинските интелектуалци дори не искат подобен пост.

  Tony
 53. 53 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#49] от "anihilator_jack":

  То според пазара Веселин Маринов е много по-голям от Моцарт.
  Ако държавната институция ще дублира пазара, то от нея няма смисъл - пазарът се оправя и без министерство.

 54. 54 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Истинсският интелекнтуалец не би оставил страната непозготвена при прехода започнал 1989. Истинският интелектуалец не би се дърпал гнусливо от активната политикака през тези 25 години.

  Истинският интелектуалец няма да го мерим само по претенциите и усвоените държавни пари за култура.

  Така че за да не се надцакваме взаимно с мерните си единици - нека оставим правителствата да определят.

  Нали оставихме интелигентният и образован Станишев да избира културен министър. И хората го оцениха подобаващо...

 55. 55 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Нямат ли си друга работа българските интелектуалци, та се занимават тъкмо с тази тема? Или може би все още не говорим за интелектуалци, а за... "интелигенция"?

  Свобода за Надежда Савченко!
 56. 56 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Абе, а кой е тоя Йордан Караджов? Да не е оня, който така се напъва да пее, че а-а да пръдне?

 57. 57 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Копринка Червенкова сигурно е от 1956 г. главен редактор на в. Култура.

 58. 58 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Интересно. Един програмист дали се класира като "интелектуалец"? Работи с ума си, създава нещо ново, полезно, (понякога) работещо, а понякога и красиво.

 59. 59 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#53] от "lekapoleka":

  Не знам кога за последно си ходил в Софийската опера, но на всяко едно представление, на което аз съм бил през последната една година винаги всички места са били разпродадени. Редовно билетите свършват само седмица след като са били пуснати. Така че пазарът си знае много добре, а това, че някои хора слушат музика, която ти не харесваш си е техен проблем и не е твоя работа или на някоя взела се твърде насериозно тетка да изправя подобни пазарни изкривявания или тенденции.

  Veritas odium parit obsequim amicos
 60. 60 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#59] от "anihilator_jack":

  Ако смяташ, че продажбите на Софийската опера са сами по себе си меродавно мерило за целия пазар на културна продукция в България...
  Каква културна политика ще провежда министерството си е точно моя работа, защото в тази сфера работя. Не виждам нищо ненормално в това, да имам изисквания към институцията, която определя работната ми среда.

 61. 61 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#25] от "xm...":

  Поредната заблуда на поредния заблуден полуинтелигент. Господинов е на хранилка още от 90-та година поне по три линии.
  Първата - научен работник (стругар 4-та степен) в Института за литература - марксистко сборище на пишман структуралисти, но той определено е най-тъпият там, разбира се на държавна заплата. Втората хранилка - Сорос. Третата - Америка за България. Ориентирайте се.

 62. 62 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 229 Неутрално

  А ако кажем, че пазарът определя всичко, тогава логично и очевидно следва твърдението, че културна политика изобщо не съществува. Тогава да закриваме министерството на културата и да не се лъжем, че правим нещо по въпроса. А със спестените пари ще могат да се построят няколко празни музея и да се купят десетина джипа.

 63. 63 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Наистина не разбирам много от култура, но преди години в моя град имаше поне 15 здрави рок банди – в почти всяко училище, имаше духови оркестри пак по училищата, два-три ансамбъла за народни танци, куклени театри, драматични театри, детски театрални групи и запалени учители, които правеха кръжоци с по-навитите хлапета по литература, история, география. Върнете културата в училищата, купете по едни барабани, китари, микрофони, намерете запалените учители и им дайте пари, стига сте робували на няколко набедени „културни“ корифея, които се смятат за солта и пипера на това общество. Раздават парите на данъкоплатците за 100-ина набедени „културни“ тариката, а децата на същите тези данъкоплатци тънат в тъпотия.

 64. 64 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#63] от "Вальо":

  Много близо до истината. Тарикатите сега са в битка помежду си.

 65. 65 Профил на dinozpo
  dinozpo
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Това са комуниститe- номeнклатурчици, които с подопeчнитe им мeдии искат да контролират, и го правят , живота в страната. Народа e казал кои да управлява. Съобразeтe сe. Знаeм, чe от вас и вашитe запъртъци няма по умни, по добри и по красиви и само виe можeтe да управляватe, но сeга щe сe наложи да отстъпитe място малко на тиквата от Банкя и простакът Вeжди, да ви управят бакиитe. Послe пак идваитe фалираитe банки, правeтe инсцeнировки и каквото щeтe. Можeтe да си извикатe и Станишeв.

 66. 66 Профил на dinozpo
  dinozpo
  Рейтинг: 229 Неутрално

  1 милион щe ходят на избори да гласуват, 1500 щe казват какво да става. И аз нe го знам кои e Господинов.

 67. 67 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Най-точна е издателката Божана Апостолова:

  "Затова аз искам да има човек, който разбира от мениждмънт на културата и има ясна представа какво да прави в следващите четири години."

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 68. 68 Профил на ts1919
  ts1919
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Данчо Караджов как може така да се изложи с това изказване...
  Нормално е онези, които се занимават с театър да подкрепят Вежди Рашидов, това е единственото, което той направи за целия си мандат - литературата, музиката и изкуството тънат в забрава...

 69. 69 Профил на ts1919
  ts1919
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#61] от "77bobo":

  Говориш, колкото да не заспиш - типично незапознат човек, който знае само да мрази.

 70. 70 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3738 Весело

  До коментар [#61] от "77bobo":
  Господинов е на хранилка още от 90-та година поне по три линии.
  Първата - научен работник (стругар 4-та степен) в Института за литература - марксистко сборище на пишман структуралисти, но той определено е най-тъпият там, разбира се на държавна заплата. Втората хранилка - Сорос. Третата - Америка за България.
  ****************************
  Е, и? Какво от трите зависи от днешния министер на кОлтурата, та си мислите, че сте ме оборили, драги "цял" интелигентино?

 71. 71 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  Не го оставихте на мира Веждито, ше се пропие човека...
  И понеже е чувствителен, ше земе да си фърли оставката, а Баце няма да я приеме...такъв съспенс, как ще го изживея, аз си знам...

 72. 72 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3266 Неутрално

  Горе долу се вижда кои наистина са интелектуалци и артисти и кои са мързели с високо мнение за себе си, и кои поставят личния си интерес над всичко. От втория и третия вид изключвам Теодосий Спасов. Може да има и други, които са в печеливша позиция и не искат лесно да я загубят. Като Валентин Танев и Ивайло Мутафчиев.
  А извинявам се, какъв интелектуалец е Цонко Цонев?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 73. 73 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#65] от "dinozpo":

  Съветвам те да погледнеш имената в списъците "за" и "против" Вежди. Комунисти-номенклатурчици ще намериш сред тези, които сега му блюдолизничат - те така са свикнали. Макар че какво ли ти обяснявам на тролската глава...

 74. 74 Профил на dinozpo
  dinozpo
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#73] от "lekapoleka":Интeлeктуалци са свeти Иоан Златоуст, апостол Павeл, акадeмик Сахараов и цял свят го знаe. Основното качeство на интeлeктуалeца e СКОМНОСТТА. Никои интeлeктуалeц, като го поканят няма да сe вклучи в подписка против някого и като му кажат , чe e интeлeктуалeц да сe признаe за такъв. Послe в какво го обвиняват? Министърът e администратор. Тe искат да им сe дават пари за съмнитeлно изкуство. То няма пари. Интeлeктуалци са свeти Иоан Златоуст, апостол Павeл, акадeмик Сахараов и цял свят го знаe. Основното качeство на интeлeктуалeца e СКОМНОСТТА. Никои интeлeктуалeц, като го поканят няма да сe вклучи в подписка против някого и като му кажат , чe e интeлeктуалeц да сe признаe за такъв. Послe в какво го обвиняват? Министърът e администратор. Тe искат да им сe дават пари за съмнитeлно изкуство. То няма пари. А знаeтe, чe наи извeстни писатeли и художници чeсто са свъшвали живота си в мизeрия.

 75. 75 Профил на Tara King
  Tara King
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да живей контурата! Театърът умря с Наум Шопов.

 76. 76 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]Йордан Караджов, вокалист на рок-групата "Сигнал", потърсен от "Офнюз":

  Кой е г-н Господинов, не го знам изобщо? Боже Господи, аз от Вас го чувам това нещо (бел.ред. - че Георги Господинов е известен съвременен български писател), но както и да е, няма да говорим по този въпрос. Абсолютно заставам зад Вежди![/quote]
  Ей, този счупи глупомера. Винаги е бил незначителен музикант и очебиен комплексар. Първото ми втрещяване от посредствеността му беше, когато се яви уж с благотворителна кауза в "Стани богат" с дъщеря си, която още прохождаше в професията (за разлика от сега, когато е по "върховете" й... ). А каузата беше - да събере пари за видеоклип! Хората участват, за да помогнат на закъсали със здраве, с други сериозни проблеми, той се разсополивил, че чедото нямало клип. Ми да беше изтеглил заем, ама... по-лесно е с чужди пари.
  И не бил чувал за Георги Господинов. Пълен потрес, току-що слезе на нивото на Шамара и Криско...

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 77. 77 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#5] от "Mark Twain":

  Дават, дават - да си остане служебния, който бе по-малко претенциозен и по-активен!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK