Съюзът на съдиите: ВСС бързо и убедително трябва да провери случайното разпределение по делото КТБ

Председателят на СГС Владимира Янева досега не е коментирала нито писмото на журналисти, с които те поискаха достъп до разпределението на делото за несъстоятелността на КТБ, нито съмненията около избора на съдия.

© Анелия Николова

Председателят на СГС Владимира Янева досега не е коментирала нито писмото на журналисти, с които те поискаха достъп до разпределението на делото за несъстоятелността на КТБ, нито съмненията около избора на съдия.Най-голямата магистратска организация - Съюзът на съдиите се обърна към Висшия съдебен съвет с апел да извърши бърза и убедителна проверка относно съмненията при случайното разпределение в Софийския градски съд по делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ).


Искането, което беше внесено в петък, беше разпределено първо в петък на командирования съдия Калинка Илиева. Призивът на съдебни журналисти да присъстват на разпределянето заради високия обществен интерес към казуса, беше пренебрегнат от ръководството на съда. След това стана известно, че протоколът от разпределението липсва. Той беше качен вчера, а делото - отново разпределено (след отвод на съдия Илиева) - този път на съдия Иво Дачев - ръководител на търговското отделение на СГС. 


От организацията (вижте писмото в прикачения файл) припомнят, че делата в това отделение, което се проверява от инспектора на Висшия съдебен съвет именно заради съмнения в случайното разпределение, се разпределят, не от Дачев, а от Богдана Желявска - ръководител на гражданското отделение и определена със заповед на председателя на съда. Срещу тази практика съдии от отделението са писали на председателя на СГС Владимира Янева, но тя не отговори на въпросите на "Дневник" какъв е бил отговорът й.
Искане за обстояна проверка отправи днес и правосъдният министър Христо Иванов, който апелира съдебният съвет да даде ясни обяснения как е подхождал към проблеми в системата за случайното разпределение на делата.


"Считаме, че Висшият съдебен съвет следва в най-кратки срокове да извърши необходимата проверка и да даде убедителни отговори на въпросите какви са били причините за така отразените от средствата за масова информация несъответствия между данните, съдържащи се в деловодната система на Софийски градски съд и достъпните на страницата за достъп до сървъра на ВСС. Само чрез проверка и оповестяване на конкретните обстоятелства...могат да бъдат опровергани съмненията за допуснати нередности и за недостатъчна надеждност на продукта. Към настоящия момент тези съмнения не са опровергани, доколкото не е дадено ясно, технически обосновано и конкретно обяснение както за начина на допълване на базата от данни с постъпили в сървъра на ВСС протоколи, така и за това дали самото съществуване на такава възможност не компрометира система", пишат от организацията.В писмото си те напомнят още, че "Висшият орган, призван да самоуправлява съдебната власт, е длъжен да предприеме всички адекватни и ефективни мерки, гарантиращи спазването на коментирания принцип. ВСС в никой случай не може да подмине и да остави без проверка изнесените в медиите твърде тревожни данни, касаещи процеса на случайно разпределение в едно от най-големите и възлови съдилища в страната".


Проверката в търговското отделение на СГС започна след публикация във в. "Капитал", в която се разказваше как от четири внесени молби и искания, свързани със скандала между депутата от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев, три от тях са се паднали на един съдия -  Румяна Ченалова. Четвъртото дело е било разпределено чрез системата за случайно разпределение на делата на друг магистрат, но още на следващия ден искът е бил оттеглен. 


Освен това съмненията около ползваната система за случайно разпределение - Law choice витаят от много отдавна. През октомври 2013 година комисия в състав член на ВСС и експерти от Българския институт за правни инициативи и Програма за развитие на съдебната система извършиха проверка на системата, която се ползва в 90 % от звената в съдебната система. Докладът показа, че системата може да бъде манипулирана, без това да оставя следи. 


Малко след това от ВСС съобщиха, че системата е преработена така, че защитата му е повишена и в новата му версия направени редица важни промени, между които: "въведена е нова функционалност – изпращане на протоколите за избор на съдия докладчик по всяко конкретно дело в сървър на Висшия съдебен съвет и отпечатване на протоколите чрез Интернет-страницата на ВСС; създадена е възможност за преглед и сравнение между приложените по делата и съхранените в сървъра на ВСС протоколи; служебните файлове, които съдържат информация, натрупана и използвана при избора на случаен принцип на съдия докладчик, са криптирани, така че се изключва възможността за външни промени по тях.


"Няма такова дело" - епизод две, въпросителни - още повече


Вчера "Дневник" съобщи, че видно от протокола за новото разпределение, делото има нов номер, което не би трябвало да е така. Освен това от документа, качен на сайта на съдебния съвет, се вижда, че е и входящият номер е различен. В протокола обаче не е отбелязан и отводът на съдия Калинка Илиева, което прави документът да изглежда като за друго дело, друго разпределение.


"Дневник" изпрати въпроси до съда и получи следният отговор, който е изпълнен с противоречия и поставя нови въпросителни и съмнения около разпределението.


"Делото за несъстоятелността на КТБ първоначално получава номер 7549/2014 и е разпределено на съдия Калинка Илиева. След нейния отвод делото получава нов входящ номер, под който трябва да бъде разпределен нов съдия.  Чрез системата за случайно разпределение на дела и да бъде определен нов съдия. След като системата избира съдия Дачев, делото е разпределено на него и системата автоматично генерира нов номер, а именно 7699/2014. Тъй като не може да се смени номерът на първоначално образуваното дело, то продължава да се води под стария номер тоест 7549/2014. Това е и причината в системата да излиза, че дело 7699/2014 не съществува. Такава е практиката със всички отводи".


Т.е. от съда казват, че се генерира нов номер, но старият не може да бъде изтрит и затова информация за делото може да бъде намерена само въз основа на стария номер. При проверка и на двата номера в системата на СГС отново се изписва "няма такова дело".


"Дневник" ще изпрати допълнителни въпроси до СГС и до ВСС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK