"Необратимият процес на сливане" в Реформаторския блок пак забуксува

"Необратимият процес на сливане" в Реформаторския блок пак забуксува

© Анелия НиколоваСлед като приключиха преговорите за съставяне на кабинет, партиите в Реформаторския блок отново се върнаха към интригите помежду си. Започналата организация за провеждането на съюзен конгрес в началото на следващата година подразни "Движение България на гражданите". В съобщение до медиите, изпратено късно снощи, от формацията на вицепремиера Меглена Кунева съобщиха, че без да има резултати от заявените от тях реформи, не е продуктивно да се провежда конгрес, на който да бъдат проведени избори за общ председател. Неофициално пред "Дневник" депутати от формацията изразиха опасения и от фаворита за лидер - Радан Кънев.


Партията на Кунева: Рано е за конгрес


Напрежението започнало в събота, когато се е провело заседание на Реформаторския блок по кадрови въпроси. "На него за наша изненада, макар че имахме партньорско споразумение, не беше гласувано Найден Зеленогорски да стане съпредседател на парламентарната група, което практически наруши базисното доверие, което имахме в самата група", заяви пред "Дневник" депутатът Настимир Ананиев от "Движение България на гражданите". Зеленогорски пое поста в сряда след заседание на парламентарната група. Това е послужило и за мотив на вчерашното заседание на изпълнителния си съвет партията да реши, че е много рано за конгрес.
"Първо, защото ние трябва да закрепим това доверие. Второ, ние сме Реформаторски блок и ние трябва да докажем, че правим реформи. Виждате здравният министър Петър Москов (ДСБ) е заявил много ясно, че иска да прави много тежки реформи в здравеопазването, което ние отчитаме като много ясен знак, че той спазва нашите очаквания", каза още той и добави, че искат да видят дали самият Блок ще се справи с реформите. И после да се премине към провежданите на конгрес.


По думите му все още не е уточнено и накъде ще върви Реформаторският блок - "в момента съюз ли сме, партия ли ще ставаме, коалиция ли ще бъдем". "В момента сме средата на ноември, след един месец излизаме в отпуска до средата на януари. И после веднага конгрес. Нали разбирате, че това просто не е сериозно", каза още Ананиев. Според него дори в ДСБ нямало единно мнение дали да се проведе толкова скоро конгрес. Според него е добре да се изчака до лятото.


Неизбежното бъдеще


Инициатор за конгрес в края на януари или началото на февруари е лидерът на ДСБ Радан Кънев. "Много ми е странно това изявление за напрежението, защото преди няколко дни помня, че безпроблемно и единодушно избрахме нов съпредседател на групата - Найден Зеленогроски, по мое предложение", заяви пред "Дневник" Кънев и отказа да говори повече по темата.


Лидерът на Народна партия "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов посочи пред "Дневник", че наистина има проблем кога и как да се премине към по-голямо единство на партиите в Реформаторския блок. "Преди една година сме начертали пътя за нас и нуждата от повече обединение, консолидация на блока, т.е. вече е делегирана повече от идентичността на партиите към Блока", каза още той и добави, че е възможно и разширяване с други партии.


По думите му обаче някои от формациите в Блока нямат нагласа за сливане след няколко месеца. "Това е процес - колко време ще отнеме, зависи от готовността на отделните елементи, но със сигурност трябва да предприемат следващи стъпки", добави Исмаилов и уточни, че може би конгрес е добре да има в края на пролетта или началото на лятото догодина. "Може някои партии да са по-дистанцирани, но този процес е необратим", обобщи той.


Втори неуспешен опит


Блокът вече имаше един неуспешен опит за провеждането на конгрес за избор на общ председател през септември - в средата на предизборната кампания, когато се очакваше лидерът на ДСБ Радан Кънев да оглави съюза. Вечерта преди събитието председателите на СДС Божидар Лукарски и на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева изпратиха писмо до медиите, в което заплашиха ДСБ, че няма да присъстват, ако се избира председател. Причината беше липсата на правила за избор и вероятност за "сбиване на партийните ядра" дни преди вота за парламента. В крайна сметка до разцепване на блока не се стигна и единствено официално беше открита кампанията.


Партиите си дадоха ориентировъчна дата за провеждането на конгрес - 10 ноември. Но това не стана заради провежданите преговори за сформирането на новото правителство, в което се включи и Реформаторският блок. Макар и съществуващи, различията между ДСБ и СДС заедно с "Движение България на гражданите" бяха оставени за кратко настрана.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK