"Клонирано" училище във Варна влезе в доклад за корупцията в Югоизточна Европа

Сайтът на Първа Езикова гимназия във Варна, който рекламира... частния си конкурент "Първа езикова гимназия" ЕООД

© Морски дневник

Сайтът на Първа Езикова гимназия във Варна, който рекламира... частния си конкурент "Първа езикова гимназия" ЕООДСлучаят с "клонирането" на варненската Първа Езикова гимназия в частно дружество със същото име е описан в тазгодишния доклад за състоянието на корупцията в страните от Югоизточна Европа. Той е изготвен от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) и до момента е публикуван само на английски език.


Под заглавието "Комерсиалните капани на организациите с идеална цел в България" статията по казуса описва накратко начина, по който дейността на едно от най-реномираните учебни заведения във Варна беше дублирана от частна компания при това със съдействието на училищното настоятелство. (Извадка от доклада на английски, касаеща корупцията в България - в прикачения файл)"Асоциация на родители и учители в престижно средно училище във Варна решава да създаде печеливш бизнес, който да подкрепи училището в дългосрочен план, пише в текста на доклада, изготвен от ЦИД. За тази цел те основават напълно подчинено и притежавано от асоциацията им дъщерно търговско дружество, чието име е твърде сходно с това на гимназията.
Фирмата предоставя езикови курсове за ученици, но по-късно те се оказват записани като "частни ученици" в гимназията и получават официална диплома от нея.


След няколко години на успешен бизнес и запазвайки печалбата във фирмата /без да я разпределя към Асоциацията/, управителят на компанията я придобива на цената на капитала, с който тя е била регистрирана. За сравнение – само неразпределената печалба на дружеството възлиза на повече от 50% от цената на придобиването(...)".


Историята на "клонирането"


всъщност е доста по-дълга и любопитна.


Тя започва през 1999г., когато училищното настоятелство на "Първа езикова гимназия" създава едноличното търговско дружество, описано в доклада на Центъра за изследване на демокрацията. То носи съвършено същото име - "Първа езикова гимназия", а в предмета на дейността му образователната дейност е спомената наред с "външна и вътрешна търговия, покупка на стоки или други вещи с цел продажба в първоначален, преработен или обработен вид, спедиционни и превозни сделки, сделки с интелектуална собственост, хотелиерска, туристическа, рекламна, импресарска дейност" и др.


Като седалище на новоучреденото дружество е посочен адреса на Езиковата гимназия, на който тя се намира по това време.


Веднага след учредяването на частната компания, която на практика дублира дейността на езиковото училище, учители подават жалба до Министерството на образованието и регионалния му инспекторат във Варна. Но от там не предприемат никакви действия за изясняване на случая. (Виж сигнала в прикачения файл)"Става дума за


очевидно нарушение на закона,


пише в една от жалбите. Ако за Училищното настоятелство е допустимо да ползва собствеността на гимназията за изпълнение на задачите си, то дейността на новосъздаденото търговско дружество влиза в противоречие със Закона за общинската собственост".


През 2010 г., едноличното търговско дружество "Първа езикова гимназия" е продадено, но дори и след пререгистрацията си то запазва адрес на управление идентичен с този, на който се намира едноименното училище.


"Така освен нерегламентирана дейност на частно търговско дружество в пределите на имота - публична общинска собственост (училището, бел. ред.), се допуска то да се разпорежда и с общинска интелектуална собственост - марката "Първа езикова гимназия – Варна", пишат в друга от жалбите си преподавателите.


Според тях директорът на гимназията, неговите заместници и учителите, които работят за частното дружество, се намират в конфликт на интереси по смисъла на Закона за народната просвета, тъй като той ограничава предоставянето на


образователни услуги срещу заплащане


в училището, където работят и на трудов договор.


В началото на август т.г. сигнал по случая е изпратен до Министерството на образованието и науката. Месец по-късно от там са отговорили, че е извършена проверка. Резултатът от нея показва, че и към този момент е в сила договор за наем , сключен между директора на "Първа езикова гимназия" ЕООД Веселин Василев и управителя на "Първа езикова гимназия" ЕООД София Христова.


Въпреки, че също в началото на Август жалба с искане за изясняване на казуса е изпратена и до кметската администрация във Варна, вече трети месец отговор по нея няма. Така органите на местното самоуправление се оказаха изпреварени от доклада на Центъра за изследване на демокрацията. Констатацията, записана в него, гласи следното:


"Асоциацията (училищното настоятелство на Първа Езикова гимназия) пряко губи, докато фирмата ("Първа Езикова гимназия" ЕООД) продължава да използва обществена собственост и комуникации


на цени по-ниски от пазарните".


В края на август т.г. като реакция на един от сигналите по случая, в Първа Езикова гимназия е извършена съвместна проверка, в която са участвали представители на общинската дирекция, "Образование, младежки дейности и спорт" и Регионалния инспекторат на Министерството на образованието във Варна. (Виж доклада в прикачения файл)На базата на резултатите от проверката директорът на общинската дирекция Лилия Христова е изготвила доклад, който е изпратен до кмета на Варна Иван Портних, заместника му Пейчо Пейчев и секретаря на Община Варна Кристиян Богоев.


"Становището на Дирекция "Правно и нормативно обслужване" (в общинската администрация, бел. ред.), изразено в писмо от 15 септември т.г е  по посока на отправяне на предписание до директора за прекратяване на сключения договор за наем и при необходимост за организиране и провеждане на нова процедура за почасово отдаване на помещения под наем", пише в доклада на Христова.


Въпреки направеното предписание за прекратяване на договора между "Първа езикова гимназия" и едноименното частно търговско дружество обаче проверка на "Дневник" показа, че дори в момента – три месеца след извършената проверка, рекламата на частната компания и извършваните от нея образователни услуги, идентични с тези на общинското учебно заведение, продължава да бъде достъпна на сайта му. Телефоните за връзка с едноличното търговско дружество също са идентични с тези, на които отговаря администрацията на гимназията.


Според секретаря на Община Варна през следващата седмица ще бъде извършена нова проверка на развитието по случая, описан от Центъра за изследване на демокрацията, като корупционна практика, свързана с работата на неправителствения сектор в България.


Очаквайте подробности!

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Ами, може и едно България ООД да се регистрира на същият адрес!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 2. 2 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Първо:
  "Въпреки, че също в началото на Август жалба с искане за изясняване на казуса е изпратена и до кметската администрация във Варна, вече трети месец отговор по нея няма."

  Пък после:
  "В края на август т.г. като реакция на един от сигналите по случая, в Първа Езикова гимназия е извършена съвместна проверка... На базата на резултатите от проверката директорът на общинската дирекция Лилия Христова е изготвила доклад, който е изпратен до кмета на Варна Иван Портних, заместника му Пейчо Пейчев и секретаря на Община Варна Кристиян Богоев."

  В крайна сметка в какво точно се обвинява местната администрация? Нещо конкретно, нищо конкретно или просто така, по заказ от "Македония" 9?

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8363 Неутрално

  Ние сме страната на неограничените далавери.

 4. 4 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#2] от "eyewitness":

  Местната администрация не е обвинена в нищо (не защото няма "заказ от Македония 9" ). А причина и повод има защото частна компания е дублирала дейността на едно от елитните училища - второстепенен бюджетен разпределител, но администрацията не е реагирала. В текста пише точно и ясно, че "отговор по подадената през август т.г. жалба няма". Това, че администрацията е направила проверка и е написала доклад след нея, не означава, че този, който е подал жалбата, е получил отговор, нали? Нито, че по случая е предприето нещо конкретно.

 5. 5 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#4:"Спас Спасов"]Това, че администрацията е направила проверка и е написала доклад след нея, не означава, че този, който е подал жалбата, е получил отговор, нали? Нито, че по случая е предприето нещо конкретно. [/quote]

  А проверката и доклада не са нещо конкретно?
  Иначе, да, явно самата жалба е останала без отговор, за което администрацията си носи вината.

 6. 6 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  А какво стана с Оманския фонд?

  В Русия съм! В Русия съм!
 7. 7 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ... тази практика е разпростарнена в "държавните" университети. Студентите, които не са по държавна поръчка и особено чужденците се цоцат от декани и ректори.

 8. 8 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  E, ne sme razbirali ot biznes

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 9. 9 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 772 Гневно

  Нещо в статията ми се губи:
  Защо никъде не прочетох думата ПРОКУРАТУРА?!!
  Пазим гърба на корумпирано училище, за да не му петним елитното именце?!! ДОКОГА?!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 10. 10 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4178 Любопитно

  Каква оригинална "врътка"................това може да се измисли и осъществи само по нашите географски ширини!

 11. 11 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4178 Неутрално

  До коментар [#9] от "Хитрата сврака - с двата крака!":
  +++++++++++++++++++++++
  И аз това се чудя?!При това тази схема върви повече от десетилетие/далечната 1999 год./?!Явно някъде е "шарено под масата",за да си върви схемата без проблеми през всичките тези години!

 12. 12 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  Винаги когато в името има "Първа..." или "Нов..." и ми замирисва на шашма. Вероятно ми е от времето на "Първа частна банка".

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 13. 13 Профил на Колю Ганчев
  Колю Ганчев
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Нека обаче да кажем къде са парите. Защото това, от къде идват парите ще разберем каква е файдата от цялата "далавера". Доколкото разбирам,настоятелството на Първа езикова, съставено от директорите и по-изявените родители си прави фирма, с която използвайки реномето на гимназията точи пари от ученици, които ходят на курсове при тях, въобразявайки си, че ходят на курсове в Първа езикова. Но това не е най-скандалното. Скандалното е, че тези ученици, ходещи на курсове след това се оказват частни ученици в същата гимназия. Въпроса е - това ли е схемата. И 2-ро, законно ли е.

 14. 14 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#12] от "Fred":

  Това "първа" не е от такъв характер. Гимназиите в градовете от десетилетия баха номерирани и тази номерация няма нищо общо с асоциацията на подозрителност от десена "първа"..нам'си какво..нещо си.
  Имало е Първа и Четвърта езикова гимн., Втора Математическа итн.

 15. 15 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  До коментар [#14] от "roum":

  Не го знаех, извинявам се за конкретният случай. Но иначе действително видя ли нещо грандоманско в заглавието и после проверката показва че намирисва.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 16. 16 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  До коментар [#13] от "Колю Ганчев":

  Просто използвайки авторитета, сградата и т.н. на училището провеждат частни курсове, отгоре на това и издават дипломи от негово име на тези курсисти. Класическа злоупотреба със служебно положение защото това не са някакви външни хора а учители и служители в това същото училище.

  Дори и името присвоили, това вече е съзнателно въвеждане в заблуда. Нещо като нашенското менте-Галъп което така и не разбирам защо не е осъдено досега. Присвояване на търговска марка, за такова нещо на Запад режат глави /образно/.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 17. 17 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  [quote#13:"Колю Ганчев"]...точи пари от ученици, които ходят на курсове при тях, въобразявайки си, че ходят на курсове в Първа езикова.[/quote]

  Не ми се вярва да не са знаели, просто начин за официално даване на подкуп и получаване на нещо срещу него. Диплома, записване като "частен ученик", благосклонно отношение при изпитите, нещо е имало, пари не се дават така напосоки.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 18. 18 Профил на Колю Ганчев
  Колю Ганчев
  Рейтинг: 217 Неутрално

  И каква е файдата да си частен ученик и да те подбутват, като накрая идват матурите и дори и до тогава да си бил само с 6-ци пак ще се издъниш. Единственото което ми остава като полза е, че ползват реномето на Първа езикова, за да дават частни уроци на ученици, защото по принцип нямат право да дават уроци директно от името на гимназията.
  И още нещо. Почти съм убеден, че подобна схема не е измислена от тях. В Икономическия университет Варна има курсове, които се водят подготвителни за кандидатстудентските изпити по математика. Обучаваните по принцип се води, че са на равни начала с другите кандидати. А самите такси за курсовете не зная на каква фирма се плащат. Няма да се учудя да е някоя схема като при ПЕГ.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 517 Весело

  До коментар [#1] от "soul":

  Ами то вече сигурно има регистрирано Варна ООД - (пардон ТИМ)

  Морски
 21. 21 Профил на purvaezikovadolu
  purvaezikovadolu
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ахам на добър път сте ОБАЧЕ.. вземете проучете въпроса с това, че за да влезеш в първа без изпити ти трябват 4 000 лева. ДА ТОчНО така 4 бона.... защо някой влизат ей тъй щото мама и тати имат парички а другите трябва да се борят с изпити и т.н. НЕ НА КОРУПЦИЯТА! В моя випуск имаше поне 10 (за толкова знам) души, които бяха влезли без изпити. Това са 40 000 лева в джобèтата на дсклите. Уууууу! Тва е за 1 випуск. Ууууууу!

 22. 22 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Варна винаги са били отделна губерния, далече в провинцията, където никой не ги притеснява да си правят каквото си поискат.

 23. 23 Профил на vojvoda
  vojvoda
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Във Варна в детските градини има всякакви занимания срещу заплащане във времето за задължителни занимания в градините- танци, футбол и др.
  Плащат се някакви пари на хора занимаващи децата по един час няколко пъти в месеца и се плащат 40 - 50 лева за месеца.
  Това е добре, но за мен няма как да се плаща за занятие в рамките на гарантираният учебен ден от държавата, т.е. децата записани в някаква форма на платени занимания излизат от занятията на групата и отиват в салона на градината да се занимават срещу с допълнителни дейности срещу заплащане, след това се връщат в групата и всичко е о.к и някой е направил приход в рамките на един час около 100 лева.
  Това има положителни страни, но тук е проблема, че се използва и се нарушава учебният процес на децата и се получава едно разделяне, т.е. едни деца ходят на нещо интересно други не.
  И още плащането на тези става с едни хвърчащи квитанции.
  Аз виждам по ясно решение да има такива дейности, но плащането да се извършва в касите на градините и да се реализира приход за градината, а не да се направят договори за наем на символична цена.
  Ало общината Варна?????????????

 24. 24 Профил на fifi_5
  fifi_5
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Тази частна фирма е толкова отдавна в Първа гимназия, защо чак сега се правят проверки?! В това училище има изключително корумпирани и нагли учители. На фона, им малкото свестни се губят. Горките деца и родители, които са записали децата си там с надеждата, че ще получат добро образование.

 25. 25 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#20] от "Морски":

  Стига тъпотии. Този град е доста по-голям отколкото разни хора се опитват да внушат и има доста фирми и хора които живеят и работят тук, досадно става като почне да се опростява по някакъв нелеп начин от хора които сигурно са виждали града само на картичка.

 26. 26 Профил на mitkoha
  mitkoha
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Така. Първо, наранявате училищната ми гордост, като пишете, че Първа била "едно от най-добрите училища във Варна". Тази фраза може да се преработи по два начина: "едно от най-добрите училища в България" или "най-доброто училище във Варна". Да си имаме уважението.

  Второ, за това се знае от години и на никой не му дреме. Училището има огромен търговски потенциал, защото се знае, че курсовете се водят от наистина добри учители. Просто трябва приходите да се ползват за развиване на базата и по-добри заплати за учителите. Като последното сигурно и сега се случва. По някакъв особено сенчест начин.

 27. 27 Профил на tinkoto
  tinkoto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "Fred":

  Тожа име еот 1966 г.

 28. 28 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 396 Неутрално

  за съжаление това ни е цялото образование.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK