Поне 5000 опита за бягство през България на източни германци е имало преди 1981 година

Снимката е архивна

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е архивнаСмятам, че между 1961 и 1981 г. е имало поне 5000 опита за бягство. Вероятно при това са били убити между 30 и 100 млади хора от ГДР – до днес знаем имената на около 20 жертви от Германия" - това заявява полическият изследовател професор Стефан Апелиус в интервю за "Дневник". Той е преподавател в Германия, а преди няколко години започва изследване за това колко души от Източна Германия са се опитали да избягат на запад през българо-турската и българо-гръцката граница. 


"Няколко години правих изследвания в комисията по досиетата на "Щази", бях няколко пъти в България, за да разбера повече по темата.Неотдавна поисках едно изследване от германската Фондация за преоценка на диктатурата в ГДР, искам най-накрая да напиша отдавна обявената си книга по темата. Освен това подготвям европейски проект към Свободния университет в Берлин, в рамките на който заедно с учени от България, Румъния, Унгария и от бившите югославски републики ще изследваме историята на желязната завеса в Югоизточна Европа. Досега обаче за съжаление не сме намерили партньор в България", казва още Апелиус.


Преди време в статия в "Ню йорк таймс", която разказва историята на няколко семейства, загубили близки, след като са били убити по българо-турската граница, Апелиус казва, че е бил възпрепятстван да работи. Той посещава няколко пъти България и дори се добира до архивни доклади от аутопсии на загинали. 


Какво още е открил професор Апелиус, четете скоро на dnevnik.bg


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK