Москов: Всеки, който е забравил, че медицината е помощ на болните, ще бъде мой враг

Петър Москов, министър на здравеопазването

© Анелия Николова

Петър Москов, министър на здравеопазванетоБългария ще загуби много пари заради лошо управление на европрограми в последната година и половина, коментира министърът на здравеопазването Петър Москов пред Би Ти Ви. Той посочи, че знае относителното число, но ще остави на министъра на еврофондовете Томислав Дончев "тъжната привилегия" да съобщи окончателния баланс.


Правят се усилия 100 млн.лв. от тези пари да бъдат оползотворени, обясни министърът. Към октомври екипът на моя предшественик Мирослав Ненков започва работа по усвояването на тези средства, а моят екип продължи. Те трябваше да бъдат усвоени до 10 декември и единствената възможност беше през Министерството на здравеопазването да се купи уникална апаратура, която има един единствен производител и не минава през тежките процедури на Закона за обществените поръчки, които траят с месеци, добави той.


За да може министерството да купи такава техника обаче, трябва да има висока медицинска необходимост от нея, обясни министърът. Националните консултанти по лъчетерапия първоначално са дали становище, че не съществува друга система за радиохирургия, освен кибернож. Сега същите тези хора, от които трябваше експресно становище, считат, че не е целесъобразно да се купува апаратурата, заяви Москов. Мотивите на експертите били, че у нас съществувала възможност за лечение с това оборудване, без да се налага пътуване до Турция.
В същото време обаче около 100 души месечно ходят в Турция заради такова оборудване – кибернож, гаманож или т.нар. роботизирана радиохирургия, обяви Москов. Той посочи, че би могъл да даде на прокуратурата цялата комисия за лечение в чужбина, защото е дала 1 млн. евро за лечението на същите тези хора, които ходят в Турция.


Въпреки становището на експертите, Москов каза, че ще подпише документите на трима болни, които ще отидат на терапия в Турция. Тези трима души не са виновни за частния интерес на определени медицински специалисти, забравили какво е медицина, и отишли в полето на бизнеса, заяви той.


"Всеки, който е забравил, че медицината е занимание за това да се помага на болните и слага друг приоритет, ще бъде мой враг. Нека да имам такива врагове", каза още Москов.


Според него здравната система и администрацията в нея функционират по начин, който е зададен. Начинът, по който се осъществява мониторингът върху публичното усвояване на средства в здравеопазването, ще бъде променен, заяви още той.


Москов посочи, че успехите на правителството ще са успехи на всички, не само на премиера или на някой от екипите му.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  И около мен доста врагове.
  Дано ги понамалиш.

 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Значи около 90% от лекарите са врагове на министъра.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Лозунги, лозунги. Дясната политика в здравеопазването е на принципа на личната отговорност за здравето и отговорност във общото финансиране. Когато парите за здраве не достигат това означава доплащане. Лявата политика е основна на митове ,че пари има ,ама нямало контрол ( при най-ниския бюджет за здраве в Европа и част от Африка) ,блъфове за фалшива солидарност (който внася ,внася, който не внася халал да му е здравното обслужване) , флирт с нечестните в системата (черна псевдо интеграция от типа ‘абе тея не можем да ги накараме да плащат’) , двойни стандарти в здравеопазването (Правителствена Болница) и най-вече лозунги от типа ‘толкова имаме –бачкайте без да се оплаквате’. Само че светът е отворен и лекари търсят навсякъде .

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 4. 4 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Г. да ме прости но относно онкодиспансерите у нас мисля че 90 % от тях трябва да се подпалят от четирите страни с по една туба бензин..такава гадост няма просто.. изключвам един гении в Плевен.. там си знаят..

 5. 5 Профил на it
  it
  Рейтинг: 448 Неутрално

  За киберножа е ясно - ако се купи, доста неврохирурзи ще останат без работа. Между другото, преди време имаше интерес от частна фирма на направи център с гама- или кибернож, като за целта беше купила парцел и имаше проект за сградата. Познайте какъв беше резултатът в министерството. И вместо болните с мозъчни тумори да се лекуват в България, вече две турски болници имат открити представителства у нас.

 6. 6 Профил на kimche
  kimche
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Мачкай Москов ,така трябва!

  В България властва беззаконието!
 7. 7 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Пещшо се изцепи, че следващата година щяла да бъде 'трансформационна година'. Трансформационна година за сектора вероятно трябва да разбираме като година в която настъпва коренна промяна като разбиране и осъзнаване най-накрая на докторите ,че наистина са обречени да бачкат без пари , така ли ? Или да разбираме като година в която настъпва метаморфозата със синята ларва РБ , която ще се трансформира в червената какавида РБ(широки социалисти) и накрая ще излети като една зелена муха лaйнapкa с червени очи във фаза имаго - РБ (тесни социалисти). Благодаря Пешо ,че ни каза. Отивам за мухотрепачката.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  [quote#2:"today "]

  Значи около 90% от лекарите са врагове на министъра. [/quote]
  Май министъра е загрижен повече за частните болници !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  До коментар [#5] от "it":

  Няма държава в света където да са си уволнили неврохирурзите. Има още стотина години преди роботи да заместят хирурзите и пак ще са контролирани от хора с медицинско образование.
  А иначе, ако плащате колкото в турските болници ще има и тук такива технологии.
  В Турция просто не вирее терминът 'безплатно здравно обслужване ' затова и болниците им са процъфтяващи. А самите турци не са толкова тъпи,че да си затрият здравеопазването с тъпи самозаблуждения.
  Отидете на виртуална разходка да видите как изглеждат тези болници:
  http://www.acibademinternational.com/virtual_tour.asp
  http://www.acibadem.com.tr/SanalTur/kadikoy/en.html
  Ако Левски и Ботев можеха да видят здравеопазването на България и го сравнят с това на Турция днес, например болниците Аджъбадем щяха да ги е много яд за какво се борят след като поробителя е напреднал след век много повече от родината им и щяха единия да остане по сръбските кафани да си гледа живота, другия щеше да продължи с кораба към Виена, виенските сладкарници и виенското колело. Определено биха били доста озадачени.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  Дулитъл, като ти чета изказа, изводът е само един - ти не си доктор, а пациент. При това жертва. Това сам да си правиш твърдения и да си ги използваш за защита на тезата си, си има и име в медицината. Клинична пътека също. Тичай...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1105 Любопитно

  До коментар [#7] от "Dr_Doolittle":

  Колега, след като си републиканският мухолов, защо не седнеш на мястото на Пешо, за да оправиш нещата?
  Само не ми излизай с тъпите аргументи за непоклатимо професионално съзнание и мръсната игра в политиката. Тази лекция я знам наизуст.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  [quote#3:"Dr_Doolittle"]двойни стандарти в здравеопазването (Правителствена Болница) [/quote]
  Е то си е ясно ,че всичко е двоен европейски аршин !
  В Правителствена Болница е най-любезния персонал , млади, хубави и парфюмирани сестрички и санитарки и на всякъде лъщи от чистота!
  Там медицината е 100% никой не им спира финансирането!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Не знам какво трябва да се направи в здравеопазването, но знам със сигурност, че подкрепям и вярвам на здравният министър Петър Москов!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  [quote#9:"Dr_Doolittle"]В Турция просто не вирее терминът 'безплатно здравно обслужване[/quote]
  Добре де а на Германия и Испания какво им е ?
  Там и пациентите и докторите са си доволни !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Когато се използват подобни високопарни фрази , обикновено всичката пара отива в свирката.

 16. 16 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Москов: Всеки, който е забравил, че медицината е помощ на болните, ще бъде мой враг

  Между другото , говорил съм с лекари и то не българи , , немец , тучрчин и американец и те си признаха, че за тях медицината е бизнес , ако имаха възможност да правят повече пари по друг начин биха изоставили медицината на момента, другото, което ми споделиха, че не са изключение , а 99 процента от съвипускниците им са на тяхното мнение. Едва ли Москов е толкоз тъп , че да не го знае това.

 17. 17 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  За кой ли път да кажем , че българските болници трябва да са печеливши и САМИ да си купуват киберножовете, които между другото вече с 5-6 поколения.

  А не министърът да "подписва" !

  За някакъв древен , предполагам, кибернож, където никъде вече не се използва, ама по- евтин !

  Това трябва да ти е задачата, Пешо, не да гледаш еврофондовете! И политиката !

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 18. 18 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  Трудно да победиш ! Докторите си мислят,че са предприемачи.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 19. 19 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  До коментар [#11] от "grand funk railroad":

  ‘медицината е помощ на болните’ само ако си осигурил адекватно финансиране . Иначе е плач на сламена вдовица или изказване на трибуната на Априлския Пленум на Партията от типа 'За все по-нататъшно издигане на здравето на населението до водещите страни от СИВ и преди всичко СССР' или 'До все по-пълно самозадоволяване на населението с основни стоки и услуги'. Детекторът на лъжата че Пешо е десен казва :’НЕ’
  Когато всякакви леви и комунисти ми пеят с леви трели го приемам макар и да съм срещу такива фалшиви идеи , пък и тогава лъжат само своите. Но когато нарекли се десни ми пеят същите леви трели, вече лъжат всички и леви и десни и това не мога нито да го приема , нито да не реагирам остро на хамелеонщината.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 20. 20 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 570 Неутрално

  По дефиниция, здравеопазването на "прехода" трябва да работи като трошачка на общия ресурс и това се случва...
  Съмненията на д-р Москов следва да бъдат сборувани и с тези от всички посоки на "кълбото" - един от режещите агрегати на тази "дробилка" е ... медицинската Диагноза ...

 21. 21 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  До коментар [#11] от "grand funk railroad":

  Ами аз бих станал министър на здравеопазването, ама на комунягите няма да им хареса, а текущата комунистическа партия която пак би била на власт би ме махнала на втория ден, защото електората ще им увехне от моите мерки:
  1. Закриване на фалшивата 'солидарна' здравноосигурителна система.
  2. Раздаване на ваучери, кой колкото е внесъл досега в здравната система да ги ползва в следващите до 5 години.
  3. Остойностени средноевропейски цени на здравните услуги реферирани по 5 страни в централна Европа.
  4. Въвеждане на доплащане (само налагащо се от предишната точка).
  5. Демонополизиране на НЗОК и вкарване и на други здравни фондове на равни начала.
  7. Електронна здравна смарт карта в рамките на година. 8.Ревизия на абсолютно всички ТЕЛК решения в рамките на 2 години.
  Само ,че дори и това няма да спаси здравната система от разпад с времето, защото тук вече НИКОГА няма да останат да работят млади лекари. Дори сега да почнете да им плащате по 3000 евро ,те ще предпочетат по-сигурна държава с по-предвидимо управление без риск от комунистически правителства в следващите години. Така,че можете да почнете да си посипвате главите с пепел. Ситуацията е необратима и няма никакво значение вече кой ще е министър.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 22. 22 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  До коментар [#10] от "Darth Plagueis":

  ХА-ха-ха. Много ми харесва реакцията ти, защото гранатометът е засегнал задника ти явно. Нещо аргументи да чуем в защита на голия ти .....изказ

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 23. 23 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Видно е кой е от партия правила реформи и вадила България от калта, и кой от издънка на бившата БКП.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 24. 24 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 650 Неутрално

  [quote#10:"Darth Plagueis"]Дулитъл, като ти чета изказа, изводът е само един - ти не си доктор, а пациент. При това жертва. Това сам да си правиш твърдения и да си ги използваш за защита на тезата си, си има и име в медицината. Клинична пътека също. Тичай...
  [/quote]

  Определено е пациент, отдавна хоспитализиран, но поради неупражнен контрол от страна на медицинския персонал, докопал се до компютър. Тази практика също трябва да бъде реформирана в здравеопазането, да се дава достъп на шизофреници до форумите.

 25. 25 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  До коментар [#21] от "Dr_Doolittle":

  "3. Остойностени средноевропейски цени на здравните услуги реферирани по 5 страни в централна Европа. "

  И как смяташ, че България и българите ще могат да си позволят да плащат? В момента това сигурно са не повече от 20% от населението.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 26. 26 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 650 Неутрално

  [quote#3:"Dr_Doolittle"]Когато парите за здраве не достигат това означава доплащане.[/quote]

  Твоята теза е налудничава. Ти искаш европейско заплащане на лекарския труд от народ, който е най-бедният в Европа. Ами отиди в Европа бе, докторе, като си толкова добър. А пък българите, току виж установили, че спокойно могат да минат и без твоето лечение.

 27. 27 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 493 Неутрално

  "Мотивите на експертите били, че у нас съществувала възможност за лечение с това оборудване, без да се налага пътуване до Турция" - Петре, има голяма вероятност "мотивите" на експертите да са постъпили по банковите им сметки, просто трябва да се провери ...

  "Той посочи, че би могъл да даде на прокуратурата цялата комисия за лечение в чужбина, защото е дала 1 млн. евро за лечението на същите тези хора, които ходят в Турция."

  ЗАЩО "би могъл"?! Давай ги, не се чуди! Повече от ясно е кой има полза от това в България да няма такава апаратура и медицинският туризъм в посока Турция да процъфтява!!!

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 28. 28 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 756 Неутрално

  [quote#26:"dombi"]Твоята теза е налудничава. Ти искаш европейско заплащане на лекарския труд от народ, който е най-бедният в Европа. [/quote]

  Доплащането е най добрият вариант за система като нашата. Доктора е прав.

 29. 29 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#25:"Jessika"]И как смяташ, че България и българите ще могат да си позволят да плащат? В момента това сигурно са не повече от 20% от населението.[/quote]


  Ми как смяташ , че болниците могат да купуват лекарства, консумативи и апаратура на международни цени?

  Или смяташ, че болниците трябва да трупат дългове, а пациентите да очакват здравеопазване?

  За това питам пак- как смята Москов да направи болниците печеливши?

  Без да отговори на този въпрос и на въпроса за финансиране на здравеопазването, все едно нищо не е направил.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 30. 30 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1993 Любопитно

  До коментар [#7] от "Dr_Doolittle":"Благодаря Пешо ,че ни каза. Отивам за мухотрепачката."

  Опаа! Май Москов настъпа мазола! Да видим мухите кръвопийци как ще размахат мухобийката!

 31. 31 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  До коментар [#23] от "The Dark Prince Of Bankya":"Видно е кой е от партия правила реформи и вадила България от калта, и кой от издънка на бившата БКП."
  +++

 32. 32 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  До коментар [#25] от "Jessika":

  Дали на бензиностанцията ще приемат този аргумент ?
  Или там просто няма начин с кой да се обсъжда и да слуша ?
  И не минава.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 33. 33 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  До коментар [#26] от "dombi":

  Чичовото , не се присъединявай към други дебили да поставяш диагнози без медицинско образование само защото си чувал някои медицински думи. Защото съм виждал съдбата още на другия ден да ги превръща в пациенти и да ги изпраща със сирени и светлини някъде при доктори

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 34. 34 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  [quote#9:"Dr_Doolittle"]Отидете на виртуална разходка да видите как изглеждат тези болници: [/quote]
  Токуда е една класа нас това.

  В Русия съм! В Русия съм!
 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8586 Неутрално

  В България парите за здраве никога няма да са достатъчни.Всяка година те се увеличават,нищо,че населението намалява и здравните услуги не са качествени.Много излишни болници,в които нищо не лекуват,много далавери с лекарства и рекет на болните.Не знам как ще се справя Москов.

 36. 36 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#21] от "Dr_Doolittle":
  [quote#21:"Dr_Doolittle"] Така,че можете да почнете да си посипвате главите с пепел. [/quote]

  Няма как да стане. Не живея в България от 20 години, но не зная ти какво правиш в тази държава, след като не понасяш никой и нищо.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 37. 37 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Все повече ми харесва. И е прав, че напоследък често интереса изпреварва медицината.

 38. 38 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Москов има право да бъде енергичиен и рязък. Уви, както много други професии, свързани с повечко пари, и при лекарите корупцията е на изключително нездравословни нива.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK