Сред реформаторите имало недоверие, но не искат закриване на Гражданския съвет

Сред реформаторите имало недоверие, но не искат закриване на Гражданския съвет

© Юлия ЛазароваДепутатът от Движение "България на гражданите" Димитър Делчев отхвърли тиражираните в медиите твърдения, че съпартийците му искат закриването на Гражданския съвет на Реформаторския блок.


"Ние не искаме закриване на гражданския съвет и никога не сме искали", заяви той в сутрешния блок на Би Ти Ви, но не скри, че между формациите в коалицията има напрежение. По думите му сред реформаторите има недоверие. То било породено от неспазването на уговорката ДСБ да подкрепят Найден Зеленогорски при избора на съпредседател на парламентарната група на реформаторите, след като Меглена Кунева стана вицепремиер.


Друга причина за раздорите била, че хората на Кунева изработили правила за предлагане на заместник-министри в новия кабинет. "Отново беше гласувано против. Те гласуват против, а в един момент започват да се появяват имена на зам.-министри, които изобщо не са обсъждани в Реформаторския блок, а се явяват като общи кандидати", каза Делчев.
В отговор Гроздан Караджов от Реформаторския блок обаче коментира, че кандидатурата на Зеленогорски не е била в дневния ред на конкретното заседание, което Делчев визира. После обаче Зеленогорски бил избран с абсолютно мнозинство. Караджов на свой ред попита "джентълменско споразумение, което е счупено на две, как ви звучи", като имаше предвид споразумението между формациите за конгрес през лятото, на който да бъде избран лидер на блока. Според Делчев обаче никога не е имало уговорка Радан Кънев да бъде избиран за лидер задължително преди парламентарните избори.


На финала Караджов бе категоричен, че започналата организация за провеждането на конгрес в началото на 2015 г., която стана "камъчето на раздора" между ДСБ и ДБГ, ще продължи. "Януари или февруари конгрес ще има, със или без всички желаещи. Защото организация, която не може да управлява себе си, тя ще управлява България ли? Ние трябва да започнем да управляваме себе си и тогава да управляваме страната", категоричен бе той.


Водещият на "Тази сутрин" бе разположил двамата гости на отделни места в студиото, като заяви, че те отказват да седнат един до друг. След тези думи обаче Димитър Делчев го призова да не се опитва да вкарва разделителни линии и каза, че първоначално форматът на разговора е трябвало да бъде друг. "С г-н Караджов седим един до друг в Народното събрание, така че въпросът не е до една маса", каза той. Гроздан Караджов пък се извини на зрителите, като обяви, че винаги е бил диалогичен. "Бях изключително изненадан, че човек от нашата коалиция е забранил да седим заедно в студиото и да си говорим", каза той, без да назове име.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK